Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Elke píše:
To moc logické není. Jeho dítě ho nejspíš vídá mnohem méně, než vaše děti. A peníze jdou na dítě, ne pro jeho bývalou jen tak pro srandu králíkům.
No jo, jenže první dítě vídá tátu přes den, třeba celý a nebo alespoň půlku. Naše dítě je zatím v bříšku, takže to neřeším, ale já vídám manžela max v noci a to ještě občas. Do teď jsem chodila do práce od 6-15 a chlap mi domů jezdil třeba ve 22h. Takže si umíš představit, jak často jsem ho vídala… A když byl doma o víkendu, bral si dítě, ale to já jsem taky makala, takže jsem ho neviděla od pátku do neděle vůbec. Takže bych neřekla, že ho i do budoucna budu vídat já a naše dítě o tolik víc, abychom ten benefit v podobě více peněz museli dávat exce… A navíc, teď platí při jeho platu 3500,– a tím, že já budu na mateřské a budeme mít dítě, tak by to samé měl dávat taky nám, né? Jenže to už by po zaplacení nájmu a ostatních povinných plateb a po zvýšení alíků u exky nezbylo nic… A taky - exka bydlí (teď po čerstvém rozchodu) u své mámy, takže o platbách za nájem a energie tu fakt nejde. Navíc malá chodí na jeden kroužek, který stojí 600,– na půl roku, takže zvýšení alíků je vyloženě kvůli rozmarům exky…
@elis_an3 píše:
@Elke no oni maji v rozsudku, že ústní dohodou se bude otec stýkat se synem, nebo tak nějak, zatím nám ho dává až až, ale kdyby byl problém, tak nevím…a sociálka??? Bydlení mají, kluk má své hračky, kdo jí co dokáže, jak přijdou na kontrolu, fakt to není jen tak, podle mě by už to musel být extrém, aby změnili péči
Ne nezbytně. OSPOD se musí zabývat každým podnětem a pokud tam otec chodí 2× měsíčně s tím, že matka courá po hospodách a dítě nemá dobrou péči, musejí to řešit. Ve většině případů se to děje ve chvíli, kdy chce otec bývalé trochu zatopit, ale musím říct, že u nás úřednice většinou přesně věděly, kdy je to tenhle případ a kdy skutečně existuje problém (pracovala jsem na sociální prevenci krajského úřadu)
U nás bral soud v potaz i můj rodičák, což bylo v té době 3800,– takže si o moc nezvýšila. Ale zvedli jí je o necelý 1000,–
Když to teď bude zkoušet zas, bude na tom ještě hůř, páč manžel přišel o práci a já jsem na tom stejně.-)))
@Anonymní píše:
Smutné..jak nazýváte partnerku svého bývalého manžela. Taky z toho jde cítit zášť a nenávist.
zášť a nenávist? já myslím, že jenom naštvání z rozvrácené rodiny a toho že otec nechce řádně podpořit dceru při studiu
@Elke píše:
Někdy z nich třeba matka, ó hrůzo, zaplatí taky nájem, že? Potřeby dítěte nejsou jen jídlo, oblečení a vybavení, které spotřebuje právě to dítě samotné. Musí někde bydlet a musí se o něj někdo starat - a i to má svou hodnotu…
@verulenka píše:
Jen mě napadá, nájem by „matka“ musela platit tak jako tak, ne? I ona sama by někdy bydlela, i kdyby u sebe dítě neměla, takže nájem jí snad ex manžel skutečně dotovat nemusí.
Jí ne, dítěti ano.
@Elke Nechápu, nájem by platila tak jako tak, i bez dítěte, takže proč by se měl starat o nájem otec? Ona by nebydlela, nesvítila, netopila
.
@verulenka Spousta lidí si myslí, že když má dítě, potřebuje byt minimálně 3+1 i když na něj nemá. Bez dítěte by ženská mohla bydlet v garsonce sama, s dítětem dejme tomu potřebuje 1+1, uznávám. Ale jakmile si najde nového chlapa, se kterým má větší byt a svádí to na to, že potřebuje zvýšit alíky kvůli bydlení dítěte, tak to nechápu… Mně taky nikdo nedotuje bydlení, když tady jednou za čas máme chlapovo dítě a tudíž i ono potřebuje svůj prostor a někde mít svoje věci.
@verulenka píše:
@Elke Nechápu, nájem by platila tak jako tak, i bez dítěte, takže proč by se měl starat o nájem otec? Ona by nebydlela, nesvítila, netopila.
Jeden člověk nemusí mít tolik místa, jako dva. Nespotřebuje tolik vody a podobně…
@Elke Jistě, ale topí a svítí stejně, ne? A pro dva lidi stačí standard 2+kk, kde by asi ex bydlela tak jako tak. Prostě nechápu, proč by měl vše odnášet chlap a dělat bývalé rodině sponzora do konce života
.
@verulenka píše:
@Elke Jistě, ale topí a svítí stejně, ne? A pro dva lidi stačí standard 2+kk, kde by asi ex bydlela tak jako tak. Prostě nechápu, proč by měl vše odnášet chlap a dělat bývalé rodině sponzora do konce života.
@maritimka navíc,alimenty jsou jen kapka v moři, neb je stále něco potřeba a ty dražší věci cáluje chlap (počítače, mobily, sportovní vybavení, placení pobytů na horách, v létě na vodě, kola atd.), takže alimenty jsou v podstatě jen na jídlo atp., takže nechápu, proč by měl ještě ex partnerce dotovat bydlení, případně její dovolené. ![]()
@maritimka píše:
@verulenka Spousta lidí si myslí, že když má dítě, potřebuje byt minimálně 3+1 i když na něj nemá. Bez dítěte by ženská mohla bydlet v garsonce sama, s dítětem dejme tomu potřebuje 1+1, uznávám. Ale jakmile si najde nového chlapa, se kterým má větší byt a svádí to na to, že potřebuje zvýšit alíky kvůli bydlení dítěte, tak to nechápu… Mně taky nikdo nedotuje bydlení, když tady jednou za čas máme chlapovo dítě a tudíž i ono potřebuje svůj prostor a někde mít svoje věci.
@Elke no oni maji v rozsudku, že ústní dohodou se bude otec stýkat se synem, nebo tak nějak, zatím nám ho dává až až, ale kdyby byl problém, tak nevím…a sociálka??? Bydlení mají, kluk má své hračky, kdo jí co dokáže, jak přijdou na kontrolu, fakt to není jen tak, podle mě by už to musel být extrém, aby změnili péči