Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Loraine píše:
@Elke Informace pro nás, co se tomu divíme, že je to vlastně normální…
jsem zodpovědná za to, co říkám, nikoliv za to, jak to druhá strana pochopí…
@Elke Pokud jsem to blbě pochopila, tak se omlouvám. Jen opravdu nepamatuju ani jeden příspěvek, kde by bylo napsáno něco ve prospěch toho chlapa, kterej platí 5000,– exce, která si už vesele žije vlastní život a bojí se zvýšení, protože si to nemůže dovolit, páč si založil další rodinu. Jen jsem se tu dočetla, že si jí neměl pořizovat, páč je to právě jinde běžné. ![]()
@Loraine Víš, já se na tohle třeba dokážu podívat z pozice dítěte rozvedených rodičů. Z pozice někoho, kdo po materiální stránce nikdy nemá to, co je pro naprostou většinu jeho spolužáků normální, protože naprostou většinu domácnosti táhne matka z jednoho platu. A ano - matka, která už si taky vesele žije vlastní život (co jí taky zbývá jiného).
@Elke No, tak zakladatelka psala, že exka už má nového partnera a novou rodinu, takže počítám, že netáhne domácnost z jednoho platu, předpokládám, že si našla normálního chlapa, který se na chodu domácnosti podílí. A ještě jednou - opravdu myslím, že 5000,– je dost, jak už tu několikrát zaznělo od jiných, je to částka, kterou mají některé rodiny na celý měsíc, takže mít to jen na potřeby dítěte, tak myslím, že dítě nestrádá. Já si nedovedu představit, jak bych tuhle sumu utratila za jedno dítě měsíčně ![]()
5000 se nedá brát jako absolutní částka, kterou ohodnotíme, že je to hodně/málo. Vždycky záleží na souvislostech a příjmech celé rodiny.
No jasně, ale pokud máte jako rodina příjem 20.000,– celkem, samozřejmě tě děti 5000 měsíčně stát nebudou. Pokud má rodina příjem 70.000,–, může mě jedno dítě stát i víc a nebude mi na tom nic divného…
Já jsem stará držgrešle, i kdybych ty prachy měla, tolik měsíčně za dítě nedám, fakt nevím za co, přišly by mi to vyhozený prachy a rozmazlování.
Navíc manžel od zakladatelky asi tolik nebere, když by jim zvýšení alimentů rozhodilo rozpočet, takže pokud chce pro dítě takový luxus exka a přitom už má další děti, nechápu, proč by na to měla doplácet jeho nová rodina. ![]()
@Loraine píše:
Já jsem stará držgrešle, i kdybych ty prachy měla, tolik měsíčně za dítě nedám, fakt nevím za co, přišly by mi to vyhozený prachy a rozmazlování.![]()
Nevěř tomu. Existují ekonomické studie prokazující, že se stoupajícími příjmy automaticky stoupají i náklady. Třeba jen tím, že pokud bereš v práci takovou částku, očekává se, že do ní budeš chodit nějakým způsobem oblečená a podobně - a pokud budeš sama oblékaná ve slušnějších značkách, dítě do věcí ze sekáče či od vietnamců prostě nenavlíkneš…
@Loraine píše:
Navíc manžel od zakladatelky asi tolik nebere, když by jim zvýšení alimentů rozhodilo rozpočet, takže pokud chce pro dítě takový luxus exka a přitom už má další děti, nechápu, proč by na to měla doplácet jeho nová rodina.
protože jinak na to doplatí ta stará. Můj otec si taky pořídil další rodinu. Zkus hádat, jak moc jsme to jako děti ocenily?
@Elke Věřím tomu, studie jsou hezká věc, ale mám období nadprůměrných výdělků za sebou. Než jsem šla na mateřskou a než firma, kde chlap dělá začala mít problémy, měli jsme příjmy celkem luxusní. Drahý luxusní hadry budu potřebovat jen do práce, neznamená, že v nich budu chodit i doma, takže doma můžem být celá rodina oháknutá stále ze sekáče. Hádat nemusím, z tvých příspěvků je to cítit, jakou to v tobě nechalo averzi vůči chlapům a jejich novým rodinám. Já prostě jen nechápu ten dvojí metr, že ženská si může další děti pořídit, ale chlap ne Na její dítě její stará rodina a společný potomek nedoplatí??? Hele, já jsem třeba ze tří dětí, taky jsme nikdy neměli to, co spolužáci a to se naši ani nerozvedli, ale prostě si „nasekali“ moc dětí a neměli na to. Ale bylo mi fakt šumák, že nemám značkový hadry jak oni, že nejsem každý rok u moře, nemám nejnovější videohru. O tom přeci dětství není.
Averzi vůči chlapům rozhodně nemám. Spíš se mi nelíbí zdejší přístup „nových“ partnerek, zejména těch, které nechápou, proč by se měli ohlížet na nějakou „ex“ a její rodinu. Ona totiž ta „ex“ do jejich společného dítěte investuje mnohem více - obvykle i peněz, ale rozhodně času, práce… Ona je ta, která musí zajistit střechu nad hlavou bez ohledu na to, jestli alimenty přijdou včas. Ona je ta, která dítě ráno vypravuje do školy, vaří mu, pere, obstarává nákupy…
Kdysi dávno jsem u soudu přímo od soudkyně slyšela větu „vzhledem k věku dětí je povinností matky přispívat na ně již i finančně, nikoliv jen výchovou“ (vzhledem k výši otcových alimentů, které obvykle stejně neplatil byla poněkud zcestná, ale to jen tak na okraj
). Čili - i soud může vzít v úvahu to, že matka poskytuje jiné zabezpečení, než to hmotné.
@Elke A co když je hlavním tahounem rodinného rozpočtu „nová“ manželka? To tím pádem znamená, pokud má chlap vyšší standart než exka se „starým“ dítětem, že tím pádem nová rodina na to doplatí a exce se vyrovná standart tak, aby všechny děti daného chlapa na tom byly plus mínus stejně? Jako promiň, ale já nechodím makat proto, abych naše peníze dávala exce a cizímu dítěti… Teď jsem to řešila v jiné diskuzi - koupili jsme naší malé kočár za 17tis. (mně to nepřijde moc, ale to není hlavní téma). Tím pádem jsem byla osočena, jak nemůže dát můj chlap víc na „staré“ dítě, než je 3500,– na alíkách. Ale to, že mi chlap dal na ten kočár jen cca 3tis., to už nikoho nezajímá. Prostě je na tom naše dítě lépe než to staré a tím pádem z našeho snažení v práci má profitovat i exka a „staré“ dítě…
Stále dokola - tak ještě jednou a už fakt končím. Zakladatelčin manžel platí, platit chce, takže o tom, že by se „nechtěli ohlížet na nějakou ex“ nemůže být řeč. Jenom by to mělo fungovat oboustranně. To znamená, že nová partnerka toleruje a bere ohledy na rodinu ex a ex bere ohledy a respektuje novou rodinu chlapa. Proto pokud žiju s novým partnerem, novým dítětem, beru 5000,– měsíčně na dítě (plus předpokládám, že si chlap na víkendy a podobně dítě bere, takže tahle suma není konečná), nebudu dělat zle a když se dozvím, že bejvalý čeká rodinu, nezačnu hrozit zvýšením alimentů
@Elke Informace pro nás, co se tomu divíme, že je to vlastně normální…