Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Maarkeetka: tak asi i takové líné ženy jsou, co si myslí, že se budou přiživovat na dítěti, to nepopírám. Ale stejně si myslím, že 5000,– není moc, zvlášť ne na město jako je Praha
, tady je to skoro málo.
A myslím si, že dítě by měli živit jeho rodiče. Pokud mu budou dopřávat i nevlastní rodiče, nebo se tak prostě dohodnou, proč ne. Ale tím, že se rozvedou manželé, jako rodiče se nerozvedou nikdy. Rodičovství je nezrušitelné.
@honeymoney píše:
Maarkeetka: tak asi i takové líné ženy jsou, co si myslí, že se budou přiživovat na dítěti, to nepopírám. Ale stejně si myslím, že 5000,– není moc, zvlášť ne na město jako je Praha, tady je to skoro málo.
A myslím si, že dítě by měli živit jeho rodiče. Pokud mu budou dopřávat i nevlastní rodiče, nebo se tak prostě dohodnou, proč ne. Ale tím, že se rozvedou manželé, jako rodiče se nerozvedou nikdy. Rodičovství je nezrušitelné.
tak si dej 5000 od otce a 5000 od matky? 10000 je málo? Na to se totiž zapomíná, vidí se jen peníze od otce, ale matka se má taky snažit a jestli jde na mateřskou s dalším dítětem, tak to už je na bedra dalšího partnera, ona alimenty stále dostává a je její chyba, že má méně kvůli mateřství. Teď nechci říct, že je mateřství chyba(sem se blbě vyjádřila), ale zkrátka na to musí myslet a v tu chvíli jim to musí dorovnat otec dalšího dítěte, to pak ve finále přispíval ex na její další dítě.. Uznávám ale, že Praha je drahá, ale, přiznejme si oproti jiným městům vetší platy..a někdy i o dost.
Musím říct, že mě fascinuje automatický předpoklad, že otec dítěte vydělává, zatímco matka ho chce sedřít z kůže, aby sama nemusela.
Nikdo nebere v úvahu možnost, že matka vydělává taky, třeba i poměrně dobře, ale prostě nechce náklady na dítě táhnout z většiny sama, pokud má i otec dobré příjmy. Dítě má právo na životní úroveň svých rodičů, pokud tedy oba rodiče vydělávají dost, není důvod, aby mu nebyly dopřány třeba drahé kroužky, značkové oblečení a podobně - a taky není důvod, proč by je případně měla finančně táhnout převážně matka.
@Elke
No jo no, holt pak nové ženy nemají tolik korunek pro vlastní potřebu ![]()
@ncc1701 píše:
@ElkeNo jo no, holt pak nové ženy nemají tolik korunek pro vlastní potřebu
Smůla. Našly si chlapa se závazkem, tak musí počítat s tím, že před nimi může mít někdo jiný přednost ve finančních nárocích…
@Elke píše:
Musím říct, že mě fascinuje automatický předpoklad, že otec dítěte vydělává, zatímco matka ho chce sedřít z kůže, aby sama nemusela.Nikdo nebere v úvahu možnost, že matka vydělává taky, třeba i poměrně dobře, ale prostě nechce náklady na dítě táhnout z většiny sama, pokud má i otec dobré příjmy. Dítě má právo na životní úroveň svých rodičů, pokud tedy oba rodiče vydělávají dost, není důvod, aby mu nebyly dopřány třeba drahé kroužky, značkové oblečení a podobně - a taky není důvod, proč by je případně měla finančně táhnout převážně matka.
to jo v tom máš pravdu, já jen že znám spíš většinu takových případů, jako jsem psala. Taky jsem psala, že je spousta různých příběhů. Tady, ale nepsali,(jak píšeš)takovéhle příběhy. Jestli si to dobře pamatuji.. Tak jedna je na mateřský a má méně peněz, tudíž potřebuje přidat a z jedné doslova číšila nenávist, takže to bylo spíše rozmaru a pomsty. A nějaká má až nadmíru dost, ale chce víc. Mě spíš jde o to rozeznávat, jestli je to třeba a aby to bylo rovnocené…
@Markeetkaa píše:
A nějaká má až nadmíru dost, ale chce víc.
Podíl rodičů by měl být stejný vzhledem k jejich platům. Že má matka dost neznamená, že by to měla z většiny táhnout sama…
@Markeetkaa píše:
Mě spíš jde o to rozeznávat, jestli je to třeba a aby to bylo rovnocené…
Ale ono to rovnocenné být nemusí. Žena péčí o děti dost často obětuje kariéru a dobré pracovní příležitosti, u muže tohle nehrozí. Nižší životní standard ženy pak může být i výsledkem toho, že se starala o společné děti - proč by na to měla doplácet ještě víc?
Já nevím holky, ale 5000,– na dítě mi nepřijde jako luxus. Aktuálně se nově stanovené alimenty pohybují mezi 4-6tisíci. Já sama mám určených na malého 5000,–, ač jsem na RD, tak si vydělávám. Otec dítěte mi přispívá sám vyšší částkou, než nám určil soud a přesto v tom nespatřuje, že by živil mě. Ale to už je asi úplně OT ![]()
Ale zakladatelko, v Tvém případě se bývalka zvýšení nedomůže ani kdyby se na hlavu stavěla, na snížení bych to taky neviděla, ale aspoň stejnou výši by vám nechat měli ![]()
Holky, to myslíte vážně, že 5000,– je směšná částka, z který se nepokryje ani půlka stravnýho, jak tu někdo psal??? Čím ty děti krmíte? Já mám tohle na celý měsíc pro tříčlenou rodinu a takových je víc
Pokud má bejvalka už dalšího chlapa, další dítě a nový život, nevidím důvod, proč by chlap měl pouze platit stále větší alimenty a zůstávat sám a bezdětný.
@Loraine píše:
Holky, to myslíte vážně, že 5000,– je směšná částka, z který se nepokryje ani půlka stravnýho, jak tu někdo psal??? Čím ty děti krmíte? Já mám tohle na celý měsíc pro tříčlenou rodinu a takových je vícPokud má bejvalka už dalšího chlapa, další dítě a nový život, nevidím důvod, proč by chlap měl pouze platit stále větší alimenty a zůstávat sám a bezdětný.
Směšná částka to rozhodně není, myslím, že je naprosto adekvátní na pokrytí poloviny potřeb alikvótní části na bydlení, stravu, oblečení a zájmy dítěte.
@Elke píše:
Ale ono to rovnocenné být nemusí. Žena péčí o děti dost často obětuje kariéru a dobré pracovní příležitosti, u muže tohle nehrozí. Nižší životní standard ženy pak může být i výsledkem toho, že se starala o společné děti - proč by na to měla doplácet ještě víc?
A co matka, které se nechce dělat, je hodně vybíravá, prodá radši náš rodný byt(krásný a hodnotný, aby nemusela do práce, přestěhuje se do jiného města do malého krcálku, očekává, že budem otci vše zazlívat a pak si ještě stěžovat a chtít víc a víc? Stále to nemá být rovnocené? To má opravdu někdo, kdo celý život živil rodinu, snaží se víc a víc, snáší rozmary ex v klidu, opravdu má na to doplácet. Doplácet na lenost a pohodlí druhého. Podotýkám, že měla možnost pěkných prací i ve svém oboru..Není na čase aby se taky přičinila? Já neříkám aby to bylo jen na ní, ale na poměry dostává dost a kdyby šla do práce tak by se měli krásně..Já vím, že je to pro ní těžký, ale je na řadě přiznat si chyby a vzchopit se. Ale jak říkám, každý případ je jiný, já znám bohužel samé takové…
@Mogwai píše:
Směšná částka to rozhodně není, myslím, že je naprosto adekvátní na pokrytí poloviny potřeb alikvótní části na bydlení, stravu, oblečení a zájmy dítěte.
my teda náklady 10 tisíc na hlavu v rodině nemáme ![]()
@Vera111 píše:
my teda náklady 10 tisíc na hlavu v rodině nemáme
My třeba máme víc. Vždycky je to o příjmech…
@Markeetkaa To už je samozřejmě špatně. Starat by se měli oba, ale prostě existují důvody pro to, aby to nemuselo být stoprocentně rovnocenné