Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
zjistila jsem tehotenstvi az v 7 tydnu tehotenstvi (5. tyden od oplodneni), jelikoz u me bylo celkem normalni, ze se mi menstruace opozdila treba i o 3 tydny. Do te doby jsem dost pila alkohol, ne tvrdy alkohol, ale pivo a vino. S kamaradkou jsme klidne kazda vypila jednu lahev, ne-li vic.
Ted mam samozrejme obavy, jestli bude plod v poradku. Na kontrolu jdu za tyden.
Mate s tim nejaka zkusenosti?
Dekuji ![]()
@Vesmiranka píše:
Ahoj holky,
zjistila jsem tehotenstvi az v 7 tydnu tehotenstvi (5. tyden od oplodneni), jelikoz u me bylo celkem normalni, ze se mi menstruace opozdila treba i o 3 tydny. Do te doby jsem dost pila alkohol, ne tvrdy alkohol, ale pivo a vino. S kamaradkou jsme klidne kazda vypila jednu lahev, ne-li vic.
Ted mam samozrejme obavy, jestli bude plod v poradku. Na kontrolu jdu za tyden.
Mate s tim nejaka zkusenosti?Dekuji
Proč lijes první ligu když se snažíš o dítě?
No vadit by to snad nemělo.
@JancaS84
No, popravde jsem to absolutne necekala.
Kazdopadne jsem na sebe nastvana! Ted se akorat muzu stresovat://
@Vesmiranka píše:
@JancaS84
No, popravde jsem to absolutne necekala.
Kazdopadne jsem na sebe nastvana! Ted se akorat muzu stresovat://
Ze začátku by měl být plod vyživován z váčku až později od tebe, tak snad to bude dobrý.
@JancaS84 píše:
Ze začátku by měl být plod vyživován z váčku až později od tebe, tak snad to bude dobrý.
Snad ano, dekuji!
Taky se mi „povedlo“ před pozitivním testem pít (u mě to teda byla jednorazovka). S výčitkami jsem se svěřila gynekologovi a ten mě uklidnil a tím, že dokud není plod napojen na krevní oběh matky, tj. Není funkční placenta, nic se neděje. Rok a dva měsíce uběhl a směje se teď na mě naprosto zdravý střízlivý chlapeček. Buď v klidu a pokud už od teď pít nebudeš, nemáš si co vyčítat ![]()
@Anonymní píše:
Taky se mi „povedlo“ před pozitivním testem pít (u mě to teda byla jednorazovka). S výčitkami jsem se svěřila gynekologovi a ten mě uklidnil a tím, že dokud není plod napojen na krevní oběh matky, tj. Není funkční placenta, nic se neděje. Rok a dva měsíce uběhl a směje se teď na mě naprosto zdravý střízlivý chlapeček. Buď v klidu a pokud už od teď pít nebudeš, nemáš si co vyčítat
Tak úplně bych na to nespoléhala. U nás jsou všeobecně všichni k chlastu benevolentní a o problémech spojených s pitím alkoholu v těhotenství toho u nás lékaři příliš mnoho neví. Tím tě nechci strašit, ale chtěla jsi snad pravdu a ne uchlácholit svědomí. Snad bude dítě v pořádku, ale rizika bys měla znát a případné následky, abys dokázala s dítětem pracovat v případě nějakých potíží. A můžete mě tu ukamenovat, že s vámi nehraji hru na „nic se nestalo“. Jako snažit se o dítě a chlastat první ligu je opravdu nezodpovědné.
@Kipa22 Ani k lékaři jsem si tehdy nepřišla pro uchlácholení, dost jsem to řešila i nad rámec návštěvy u lékaře. Negativní vliv alkoholu v těhotenství (od doby co je placenta) je beze sporu, alkohol přejde ve stejné koncentraci k miminku a jeho játra ho nezpracují, nicméně jaký je podle tebe (+ prosím relevantní zdroje) vliv alkoholu na miminko řekněme v prvním měsíci (já se konkrétně napila ve 3. TT) nebo v 7. TT, jak řeší zakladatelka? Nevidím cestu, jak by se k miminku alkohol dostal, takže pokud se maminka neopije tak, že například spadne a způsobí si potrat, nemá to dítě jak ovlivnit. Pokud se pletu, ráda se dovzdelam, děkuji.
Já pila na zacatku každého tehotenstvi 😂
A vzdycky jedna velká párty. Obě děti mam v pořádku. V těhotenstvi a pri kojeni samozřejmě zadny alkohol.
Moje dítě si užili pěknou party, kde jsme pak skákali do vodní nádrže ![]()
A taky týdenní dovolenou, kde tekl heineken proudem.
Podle gynekoložka se mi rovnal cyklus a otěhotnět jsem nemohla..cha:)
Jinak dárečků je teď 14 a žádné známky poškození nejeví. i když by to občas hodně vysvětlilo ![]()
Bylo mi 20, víno ani pivo jsem nepila, takže jen tvrdý alkohol, často a jako fakt dost, dneska nechápu kolik jsem vydržela.
Těhotensví (neplánované) jsem zjístila asi o něco dříve něz ty, protože MS mám přesnou jak hodinky, každopádně všechno bylo v pořádku. ![]()
Víte, kolik by se v naší zemi rodilo poškozenejch dětí, kdyby ty první 2 měsíce měly bůhvíjaký vliv? ![]()
@Anonymní píše:
@Kipa22 Ani k lékaři jsem si tehdy nepřišla pro uchlácholení, dost jsem to řešila i nad rámec návštěvy u lékaře. Negativní vliv alkoholu v těhotenství (od doby co je placenta) je beze sporu, alkohol přejde ve stejné koncentraci k miminku a jeho játra ho nezpracují, nicméně jaký je podle tebe (+ prosím relevantní zdroje) vliv alkoholu na miminko řekněme v prvním měsíci (já se konkrétně napila ve 3. TT) nebo v 7. TT, jak řeší zakladatelka? Nevidím cestu, jak by se k miminku alkohol dostal, takže pokud se maminka neopije tak, že například spadne a způsobí si potrat, nemá to dítě jak ovlivnit. Pokud se pletu, ráda se dovzdelam, děkuji.
Výzkumy ve světě jsou v tomto ohledu opatrnější a říkají, že alkohol může neblaze ovlivnit plod už od samého začátku těhotenství a žádné množství alkoholu není bezpečné. U nás gynekologové klidně radí na těhotenské nevolnosti sklenku piva, přičemž se ví z výzkumů, že každé množství alkoholu je pro plod nebezpečné. Samozřejmě je rozdíl mezi sklenkou a naléváním se celé těhotenství. To neznamená, že když se matka napije, určitě se jí narodí těžce postižené dítě. To je nesmysl. Ale může ovlivnit kapacitu krátkodobé paměti, dráždivost…můžou to být jen drobné znevýhodňující nuance, které nikdo nebude přičítat alkoholu, ale osobnosti dítěte. U nás se to moc nerozlišuje.
První těhotenství jsem také zjistila docela pozdě, pila jsem i tvrdý alkohol, zpětně mi to bylo líto a bála jsem se, ale dcera je úplně v pořádku.
@Kipa22 píše:
Výzkumy ve světě jsou v tomto ohledu opatrnější a říkají, že alkohol může neblaze ovlivnit plod už od samého začátku těhotenství a žádné množství alkoholu není bezpečné. U nás gynekologové klidně radí na těhotenské nevolnosti sklenku piva, přičemž se ví z výzkumů, že každé množství alkoholu je pro plod nebezpečné. Samozřejmě je rozdíl mezi sklenkou a naléváním se celé těhotenství. To neznamená, že když se matka napije, určitě se jí narodí těžce postižené dítě. To je nesmysl. Ale může ovlivnit kapacitu krátkodobé paměti, dráždivost…můžou to být jen drobné znevýhodňující nuance, které nikdo nebude přičítat alkoholu, ale osobnosti dítěte. U nás se to moc nerozlišuje.
Můžeš mi prosím poslat odkaz na ty výzkumy? Fakt by mě zajímalo, jak se ten alkohol k tomu zárodku dostane.