AMH vs. HCG. Poradí někdo?

Anonymní
18.11.22 15:16

AMH vs. HCG. Poradí někdo?

Ahoj,
před 8 týdny jsem samovolně potratila v 8TT. Jelikož je mi 35+ a není-li můj první potrat (a jsem už vyšetřena na genetice, hematologii, imuno…), hodně to se mnou zamávalo, a nechala jsem si jako samoplátce nabrat AMH. Vyšel mi - vzhledem k věku - velmi dobrý výsledek: 2,97.
Jenže až později vyšlo najevo, že jsem v době odběru (což bylo přibližně 4 týdny od potratu) měla ještě pozitivní hcg v krvi. Kleslo mi na nulu opravdu až na konci šestinedělí, kdy jsem dostala i menstruaci.
Tak si říkám, jestli nemohl být můj výsledek ovlivněn výší hcg? Nevíte někdo?
Moc děkuji za Vaše odpovědi.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2200
18.11.22 15:37

Amh můžete být ovlivněno potratem a změnou hormonů. Amh dokáže ovlivnit i antikoncepce. :nevim:
Ale tohle vše by ti měl říct lékař.
Jinak amh a potrat nemá spojitost. Ale to asi víš. Jde o to, že po 35+ je polovina vajíček geneticky špatných. Odhadem dle studií.
Přeji brzké těhotenství a úspěšný porod. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.11.22 16:08

Ahoj,
děkuji za odpověď. Já se na to ptala svého gynekologa - ten to nevěděl :? zkusila jsem napsat do laboratoře - tam mi neodepsali…tak to zkouším tady.
Vím, že AMH nemá významné odchylky v různých fázích cyklu, ale souvislost s HCG nebo antikoncepcí mě donedávna nenapadla…až teď.
Před 4 lety jsem měla AMH 3,4 - tak jsem teď z té hodnoty 2,97 měla dost radost, že ještě není tak zlá vzhledem k věku…ale ono je to tedy asi úplně jinak :,(

• Citovat
  • Upravit
Capelucia
18.11.22 16:23

Co jsem četla, tak hcg na amh zásadní vliv nemá.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.11.22 17:47

Máš krásnou hodnotu AMH. AMH si můžeš nechat změřit kdykoli, žádné okolnosti na ni nemají vliv

• že by hodnota haprovala a byla něčím zkreslena. Časem klesá, na pokles už různé faktory vliv mají, např. genetická predispozice. S nižším AMH je vyšší pravděpodobnost, že se sejde méně kvalitní vajíčko, tím pádem nižší pravděpodobnost otěhotnění/vyšší pravděpodobnost vady embrya/u hodně nízkých hodnot až téměř neplodnost.

Někdy se však význam AMH přeceňuje, před šesti lety (30 let) jsem měla AMH cca 0,9 a v CAR mi řekli, že nemám šanci přirozeně otěhotnět a ani na IVF už nemám mnoho času. Otěhotněla jsem přirozeně v 5. cyklu. Za šest let jsem si nechala změřit znovu, hodnota 0,4, otěhotněla jsem za tři měsíce.

Držím pěsti, ať se brzy zadaří a zdravé miminko je na cestě.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí

K2 Complex