Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Amh můžete být ovlivněno potratem a změnou hormonů. Amh dokáže ovlivnit i antikoncepce. ![]()
Ale tohle vše by ti měl říct lékař.
Jinak amh a potrat nemá spojitost. Ale to asi víš. Jde o to, že po 35+ je polovina vajíček geneticky špatných. Odhadem dle studií.
Přeji brzké těhotenství a úspěšný porod. ![]()
Ahoj,
děkuji za odpověď. Já se na to ptala svého gynekologa - ten to nevěděl
zkusila jsem napsat do laboratoře - tam mi neodepsali…tak to zkouším tady.
Vím, že AMH nemá významné odchylky v různých fázích cyklu, ale souvislost s HCG nebo antikoncepcí mě donedávna nenapadla…až teď.
Před 4 lety jsem měla AMH 3,4 - tak jsem teď z té hodnoty 2,97 měla dost radost, že ještě není tak zlá vzhledem k věku…ale ono je to tedy asi úplně jinak ![]()
Máš krásnou hodnotu AMH. AMH si můžeš nechat změřit kdykoli, žádné okolnosti na ni nemají vliv
Někdy se však význam AMH přeceňuje, před šesti lety (30 let) jsem měla AMH cca 0,9 a v CAR mi řekli, že nemám šanci přirozeně otěhotnět a ani na IVF už nemám mnoho času. Otěhotněla jsem přirozeně v 5. cyklu. Za šest let jsem si nechala změřit znovu, hodnota 0,4, otěhotněla jsem za tři měsíce.
Držím pěsti, ať se brzy zadaří a zdravé miminko je na cestě.
Ahoj,
před 8 týdny jsem samovolně potratila v 8TT. Jelikož je mi 35+ a není-li můj první potrat (a jsem už vyšetřena na genetice, hematologii, imuno…), hodně to se mnou zamávalo, a nechala jsem si jako samoplátce nabrat AMH. Vyšel mi - vzhledem k věku - velmi dobrý výsledek: 2,97.
Jenže až později vyšlo najevo, že jsem v době odběru (což bylo přibližně 4 týdny od potratu) měla ještě pozitivní hcg v krvi. Kleslo mi na nulu opravdu až na konci šestinedělí, kdy jsem dostala i menstruaci.
Tak si říkám, jestli nemohl být můj výsledek ovlivněn výší hcg? Nevíte někdo?
Moc děkuji za Vaše odpovědi.