Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj, synovečkovi (10let) byly vlivem neštěsného úrazu amputovány obě ruce v zápěstí. Nechci tady probirat jak a proč, ale místo brečení, že se to stalo a nemuselo stát bych se chtěla zeptat jestli existuje nějaké občanské sdružení na pomoc takto postiženým rodinám. Nebo jestli tu není nějaká maminka, která si prošla něčím podobným. Chtěla bych vědět jaké jsou vyhlídky a možnosti protez, to co jsem zatím našla na internetu mě spíše vyděsilo. Moc děkuji
@Milu86 Bohužel neporadím, ale přeju hodně štěstí chlapečkovi, hlavně ať to zvládne
Není to ta nehoda co se stala Jičínsku? Před chvílí to na mě vyskočilo na iDnesu. Nemusíš odpovídat, jestli nechceš.
Známý má od dětského věku amputované obě ruce v ramenou - říká, že s protézami je to horší a bolestivé - vše se naučil dělat s rukama tak jak je má/nemá.. Držte se
Zkuste se podívat na www.chcemepomahat.cz/…zeni-logo-46 třeba tam něco bude ve vaší blízkosti. Přeji hodně sil chlapečkovi
@Milu86 píše:
Ahoj, synovečkovi (10let) byly vlivem neštěsného úrazu amputovány obě ruce v zápěstí. Nechci tady probirat jak a proč, ale místo brečení, že se to stalo a nemuselo stát bych se chtěla zeptat jestli existuje nějaké občanské sdružení na pomoc takto postiženým rodinám. Nebo jestli tu není nějaká maminka, která si prošla něčím podobným. Chtěla bych vědět jaké jsou vyhlídky a možnosti protez, to co jsem zatím našla na internetu mě spíše vyděsilo. Moc děkuji
Nejvhodnější by určitě byly bionické ruce, které fungují defakto jako lidská ruka, ale cena je příšerná. Navíc jako laik myslím, že se dá asi implantovat v době, když už dítě neroste
Existuje mnoho silikonových náhražek, ale ty plní funci jen „na okrasu“.V okolí mám jednoho pána co přišel úrazem o ruku a tu umělou nosí jen mezi lidi, naučil se dělat běžné věci i s pahýlem
.
Kamarad ma taky amputovanou ruku a a nechal si udelat protezu, rikal mi, ze s ni je ta bolest mnohem vetsi a tak je bez ni a naucil se s tim zit a poradi si, jak dovede, rikal, ze na lepsi protezu nema a cpat se praskama proti bolesti nechce vic, nez je nezbytne. Kazdopadne preju brzke uzdraveni a nedejte na pomluvy lidi, dokazou byt a budou zly.. ![]()
Já jsem právě v hrůze z toho (potom co pominul šok), že se sám ani neobslouží, neoblékne, nic. Tak se snažím získat nějaké info, že to jde. Trochu optimismu do budoucnosti. Ten váš známý, dokázal se nějak začlenit do práce, má nějaké zaměstnání?
Prave ze on ma jednu ruku a dela na pocitaci, takze ma praci na polovicni uvazek, protoze toho neudela tolik co lidi se zdravyma rukama, druhou rukou se naucil psat, obslouzit se..takze v tom ma on proti chlapci vyhodu..ted nevim jak to napsat, abych te nenastvala, nemyslim to nijak zle, ale kdyz se takovy uraz stal, skodaje, ze se nedaly ty dlanicky zachranit a prisit, teda pokud to byla ta drticka, sice by mel taky omezeni, ale porad by se mohl alespon neco naucit..tak se to asi zachranit nedalo..moralisticky kecy nesnasim, muze se stat kdykoli cokoli..zkusila bych si vyjet na netu vsechny mozne nadace pro deti a napsala jim, treba se najde nejake reseni, jak chlapi alespon trochu pomoci, sam z toho musi byt v soku..a rodice nevyjimaje..
Taky jsem videla porad, kde chlap prisel jako dite o obe ruce a naucil se vse delat nohama- psal, jedl, podaval si veci, ale to jen doma, venku tezko ze..mozna bych uvazovala o nejakem asistentovi, ktery by mu v zacatcich pomahal..
Předem mi je strašně líto co se stalo
opravdu přeji hodně sil
je hrozné když se to stane dítěti.
Jinak pokud má ručučky amputované v zápěstí a je mu již 10 let a i on bude opravdu chtít spolupracovat, bude mít chuť se učit a mít chuť do života, dokáže se po spoustě a spoustě času práce naučit obsloužit sám a začlenit se dobře i do běžného života. Ale je to ještě malý kluk a bude potřebovat strašnou spoustu pomoci, hlavně od maminky
Co se týče protetických náhrad, možností je tu víc. Ale jde o to, že dítě je ve vývinu, což znamená, že investovat do něčeho supermoderního, je dle mého názoru zatít asi pasé. Nevím co vám doktor řekl a jak bude probíhat synova rehabilitace a hlavně jak probíhala návštěva na proteticko technickém oddělení. ![]()
Ahoj, v mé třídě přišel o ruku chlapec (16 let), neuvěřitelně rychle se přizpůsobil situaci a naučil se žít „běžným“ fyzickým životem, déle mu trvalo psychické srovnání se situací. Dnes má protézu a tu si nasazuje dle uvážení, bere si ji často mezi lidi, ale před známými chodí s klidem bez ní. Jinak doporučuji, nelitovat, ale povzbuzovat a ukazovat možnosti. Na počátku mu zkuste život co nejvíce usnadnit v samostatnosti, aby nebyl se vším závislý.
Př. na zipy (školní taška, oblečení) dát očko, kterým bude zip lépe ovládat než zvládne jemnou motoriku.
Dočasně vyměnit kalhoty s knoflíky za bezknoflíkové - žádat opakovaně o zapnutí není příjemné.
Boty s tkaničkami - buď vyměnit za sucháče nebo udělat volnější tkaničky natrvalo. Jazyk u bot dělá také občas neplechu.
Do domácnosti pořiďte notebook - špatně se mu bude ovládat myš, touchpad je lepší.
Vybrat mobil, ketrý bude moci ovládat - klučina má něco dotykového s ukazovátkem.
Pokud jsou skříně v bytě s malými úchyty vyměnit za větší nebo opět přidělat očka.
Až se bude učit opět držet tužku, tak jsou dobré desky připevněné ke stolu (gumou, lepící páskou), kam se papír přicvakne a nemusí řešit jeho běhání po stole. Ve škole se zkuste domluvit na „tečkování fixou“ správných odpovědí, aby psal také testy a nebyl jen zkoušený - prostě jiný.
Zpočátku bude mít problémy se samoobsluhou u jídla. Zkuste zapojit hodně jídel, které se dá jíst rukama - omeleta, chleba, tortila… a napichovat vidličkou - nakrájené maso (ale pro všechny ne jen pro něj), větší těstoviny ne prťavá kolínka, brambory na menší kousky. Dočasně vyřadit polévky (hlavně vývary), jogurty z kelímku.
Držím palce. Neboj, naučí se s tím žít a když bude mít podporu zvládne plnohodnotný život. ![]()
My měli na základní škole spolužáka z jiného ročníku, který také přišel o obě ruce. Vaše „výhoda“ je hlavně v tom že ruce nejsou amputovány v loktu ale vlatsně jen v zápěstí. Ten náš spolužák o ruce přišel jako 5letý a v podstatě se časem naučil docela krásně obsloužit. Nemohl sice plnohodnotně psát, ale rehabilitacema a tréninkem s osob. asistentkou dokázal vést normální život. Co já si pamatuju nikdo ho nikdy neutlačoval, nešikonoval, všichni si na to zvykli a jak ten hrál fotbal, to byste koukaly ![]()
Je mi moc líto co se vám stalo, ale zase když se tohle stane dospělému já nevím 30 letému člověku, už se celkově hůř učí žít trochu „jinak“…ale ty děti jsou pružné
mají mnohem větší sílu právě ještě ve svém mládí
Určitě to všichni zvládnete. ![]()
Zakladatelko ten můj známý nemá obě ruce od ramen a práci bohužel nemá (nikdo ho nechce zaměstnat ale zvládl by skoro cokoli) ale normálně se o sebe postará.. Vaří, dělá aktivně myslivost, ovládá mobil i počítač - vše pomocí pusy, nohou,.. Pokud by si chtěla zeptám se jestli by mu nevadilo předání kontaktu a mohli by jste mu napsat - určitě poradí jaké vychytávky domů a celkově by mohl pomoci. Kdyžtak mi napiš soukromou zprávu a nějak ho kontaktujem
Hlavu vzhůru - stát semůže cokoli a ač to zní blbě tak jsou to „jen“ ruce - jsou daleko horší postižení ![]()