Anemie u deti

Anonymní
2.9.19 08:26

Anemie u deti

Ahoj, dcera ma 6 tydnu a je chudikrevna. Hodnoty hemaglobinu jsou 90. Nikdo mi ale nerekl, jaka je hranice a jak moc to je vazne, nemate nekdo zkusenosti?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
81480
2.9.19 08:32

U dětí se to hodně mění, ale odhaduji, že by měla mi tak nad 130. 90 je vcelku malo. Závažnost záleží spíš na příčině. Měla žloutenka? Padlo ji to naráz? Nebo postupně? Měla to už při narození?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.9.19 08:38

@Lama Lama
Mela zloutenku, dokonce byla 2 x svicena, porad ma dost zvysene hodnoty bilirubinu. Rekla bych, ze to klesalo postupne. Sama jsem chudokrevna a beru zelezo.

• Citovat
  • Upravit
5314
2.9.19 09:02

Co ti na to řekl lékař, dali dceři nějaké železo jako doplněk? (U nich pozor, protože dětem často způsobují problémy s bříškem).
Tobě tahle rada teď už bude k ničemu, ale napíšu to sem pro ostatní, třeba to někomu do budoucna pomůže - nejlepší prevencí proti chudokrevnosti je nechat u porodu dotepat pupečník - úplně (ne 2 minuty, jak lékaři často tvrdí, že to stačí).

Příspěvek upraven 02.09.19 v 09:02

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1079
2.9.19 09:02

Dostane zelezo a srovna se to.ale synovi po ně bylo zle, ani se mu nedivim, smrdelo a chutnalo to jak rezava trubka.mel taky kolem 90.asi v pul roce se to srovnalo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81480
2.9.19 09:13
@Popokatepetla píše:
Co ti na to řekl lékař, dali dceři nějaké železo jako doplněk? (U nich pozor, protože dětem často způsobují problémy s bříškem).
Tobě tahle rada teď už bude k ničemu, ale napíšu to sem pro ostatní, třeba to někomu do budoucna pomůže - nejlepší prevencí proti chudokrevnosti je nechat u porodu dotepat pupečník - úplně (ne 2 minuty, jak lékaři často tvrdí, že to stačí).Příspěvek upraven 02.09.19 v 09:02

Tady není problém železo ani dotepani pupecniku. Dítě má hemolytickou anemii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81480
2.9.19 09:14
@Kaci89 píše:
Dostane zelezo a srovna se to.ale synovi po ně bylo zle, ani se mu nedivim, smrdelo a chutnalo to jak rezava trubka.mel taky kolem 90.asi v pul roce se to srovnalo

Znovu, dítě nemá anemii z nedostatku železa. Dítěti sa nadměrné rozpadají krvinky vlivem protilátek, pravděpodobně předně matkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.9.19 09:25

@Lama Lama
Zelezo dostala, co to, prosim znamena?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.9.19 09:29

@Lama Lama ted na to koukam, je pravda, ze ja mam RH minus, mala plus. Dostala jsem injekci jiz v tehotenstvi. Po porodu mi rekl, ze je to v poradku, ze protilatky nebyly…

• Citovat
  • Upravit
81480
2.9.19 09:35

Železo dostala, protože a teď vyšší nároky na krvetvorby, musí to dohonit, do vyrobit. A k tomu železo potřebuje. Ale příčina v železné netkvi.
Protilátky nemusí být jen v Rh. Mohou být v jiném systému (ABO, KELL A DESÍTKY DALŠÍCH)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.9.19 09:38

@Lama Lama
A s tim se nic nedela? Odezni to samo tim jak klesne bilirubin? :( Nikdo z doktoru mi nic nerekl, jen ze kontrola krve za dva tydny.

• Citovat
  • Upravit
81480
2.9.19 09:53

Obvykle to odezní samo. V některých případech je nutné podat dítěti trnsfuzi a vybrat takovou, kde krvinky nemají na svém povrchu znak, proti kterému je zaměřená protilátka od matky. Nebo odstranit speciálními postupy protilátku z krve dítěte. Ale všechno to jsou postuoy náročné, nesou rizika, proto se použijí až v případě vážný forem, což asi nebude váš případ.
Kromě nedostatku krvinek je nutné řešit fakt, že při rozpadu krvinek vzniká bilirubin, žlutí barvivo, které je ve vysokých koncentrací pro mozek dítěte škodlivý, proto ho pravidelně kontrolují a v případě potřeby svítí. Ty to můžeš podpořit tím, že budeš dítě dávat hodně na světlo, k oknu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.9.19 09:55

Já jsem s naší maličkou chodila na hematologii od jejího týdne života co 14 dní až do 3 měsíců. Primárně kvůli nízkému počtu krevních destiček, já mám trombocytopenii a po porodu se rozjela i u malé. Každopádně měla u toho pak i hemoglobin kolem 80-90, ale pan doktor říkal, že to je poměrně časté a vyrovná se to samo. A skutečně, ve 3m hemoglobin už na 120 a a stouply i ty destičky na 170 a všechno ok. Kontrolní odběry máme až v 10m.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.9.19 09:57

Moc dekuji, docela me to vystrasilo. @Lama Lama
Snad to bude v poradku, hodnoty bilirubinu se pravidelne kontroluji, klesaji - ale pomalu, pry je to typicke pro kojene deti. Pozitivni je, ze alespon klesaji. Tak snad to bude dobre.

• Citovat
  • Upravit
2452
3.12.19 13:31

Anemie u 2.5 leteho syna

Ahoj maminy, ktera mate zkusenost s anemickym ditetem?
Maly je porad bledy, unaveny, kruhy pod ocima tak jsem rekla, jdeme na krev. Chci znat hodnoty. Ja jako mala jsem to pry mela rikala mamina, muj prvni syn mel malo zeleza, brali jsme kapicky.
Zitra nas cekam s tim mladsim odber krve v laborce. Mam strach, aby to nemel nizke :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí