Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všem,
chci se poradit ohledně alergologie. Mám dvouletou dceru, která v období podzim-zima-jaro je věčně nemocná - nachlazená, má rýmu, občas kašel, vždy bez teplot, chodíme hodně mezi jiné děti - kroužky aspol., manžel je alergik, já ne. Vzhledem k její neustálé nemocnosti zvažuju alergologii, doma - v domku - přichází do styku i se zvířaty, kočky, psi. Podle mě na zvířata alergická není. Vzhledem k tomu, ale jak je furt nemocná jsem si říkala že absolvuji alergologii. Vím ale že to pro malou znamená odběry krve, ORL, a hlavně oněch 12 bodanců na alergologii, tak nevím jestli to má malá podstoupit, nebo jestli to neženu do extrému. Co myslíte ? máte nějaké zkušenosti ?
Díky.
Lenka
Ahoj, ty bodance vuuubec nebolej a je lepsi kdyz budes vedet co male je a budes ji moct ucinne lecit
Ahoj našemu malýmu jsou taky dva roky a nedávno mu dělali testy na potravinové alergie. myslím, že by se snad měli ty alergie testovat všechny stejně - nám stačil „pouze“ jeden odběr ze žíly. Takže to nebylo tak hrozný a alespoň člověk ví co a jak.
Lenculko, a radila ses o tom s vaším pediatrem? Jak se na její nemoci dívá on? V knize Péče o dítě do 3 let se píše, že dle statistických výzkumů u nás dítě ve věku 0-10 let onemocní až 100×, tedy průměrně 10× ročně. A dítě, které je nemocné např. od listopadu do března cca 3×, je prý hluboce pod normálem.
Uznávám, že mě tato čísla taky zarazila:-)
Nicméně podle toho, že dítko je nemocné hlavně přes zimu a méně v létě, na alergii až tak neukazuje. Nejsem alergik a naštěstí v rodině nic závažného nemáme, tak se moc neorientuju, jen teoretizuju.
Já bych se nejdřív poradila s děstkou dr., pakliže k ní máš důvěru a od toho se zařídila dál.
Jazzi a Matýsek