Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Na rýmu se antibiotika nedávají. Zelená rýma se nerovná bakteriální rýma. Téměř všechny rýmy jsou virové. Kromě mucosolvanu odsávat, pokud neumí dobře vysmrkat, ev. proplachy fyziol. roztokem.
Dobrý den ono záleží čemu říkáte rýma. Každopádně antibiotika vám napíše jen lékař a ten vyhodnotí jestli to nachlazení vyžaduje antibiotika nebo je třeba to jen v klidu vyležet.
Ahoj, jdu se poradit. Syn 9 let koncem listopadu trochu pokašlával, zůstala jsem s ním pár dní doma. Dávala jsem mu Stopptusin, pak Stopkašel. Takhle lehce pokašlával celý prosinec a poslední den před prázdninami se mu spustila mega rýma- žlutozelená hustá. Koupila jsem kapky do nosu, hodně pil, odpočíval. Po 10 dnech stále dost silná rýma. Pobolívala ho hlava. Vyrazila jsem teď v pondělí k doktorce, dala mu Pamycon a Sinupret. Pamycon vždy v minulosti zabral, tak jsem si říkala super, konečně se toho zbaví. Teď je na tom po 4 dnech tak, že sice rýma už je minimální, ale mluví jako kdyby mu měla rýma teprve začít, taková ta jakoby zadní rýma no a po ránu pořád pokašlává. Jinak je čilý, plný energie, v nici spí a cůbec nekašle. Máte s tím někdo zkušenost, že by rýma trvala třeba 2-3 týdny? U nás to bylo vždy týden a pak klid. Už se to strašně tahne. V pondělí nastupuji do nové práce a mám obavy, jestli syn bude moct jít do školy. Janča
Ahoj dávají se antibiotika na rýmu? Od středy v noci měla dcera teploty, přešly v sobotu. Měla průhlednou rýmu, až teď má hustější zelenou, tak od včera už jen odsávám, a smrka. Konečně ji přestalo samo tect z nosu, i barva je trošku bílo zelená, ne jen strašně zelena. Chytla to o dva dny později druhá dcera. Takže ta má teď ještě teploty. Máme si zítra zavolat k Dr co dál. Myslíte že to bude na ATB? Jinak dávám mucosolvan.