Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
zakladam tohle tema ciste jen ze zvedavosti. Rikam si, ze hodne mladych vericich paru se bere, aby spolu mohli zit, ale deti jeste nechteji/nemaji, protoze napriklad studuji. A opravdu jen ze zvedavosti se chci zeptat, jaka antikoncepce je „povolena, schvalena, virou tolerovana“?
Proste jen na okraj a ze zajmu ![]()
Oficiálně - žádná. Takže abstinence v době plodných dnů je asi nejrozšířenější, co u věřících znám.
Virou v Boha. Pokud vim, seslani ditete je Bozi zamer, do ktereho nema clovek zasahovat. Ale presto jsou sezdane, normalne spolu zijici verici pary, ktere deti zatim nemaji…
Bůh sesílá i déšť, a přesto nosíme deštníky
. Vidím Boha jako toho, kdo rozhoduje o životě a smrti - takže pro mě je stopka u abortivního (byť pouze potenciálně) účinku daného druhu antikoncepce.
Taky to můžou být páry, co mají dlouhodobé problémy s otěhotněním.
Marjanka píše:
Virou v Boha. Pokud vim, seslani ditete je Bozi zamer, do ktereho nema clovek zasahovat. Ale presto jsou sezdane, normalne spolu zijici verici pary, ktere deti zatim nemaji…
Marjanko - rozhodně se nechci nijak trefovat, jsem katolička, několik let jsem užívala HA a konflikt se svým svědomím se nekonal. PPR mi prostě nesedí a nebyli jsme s mužem v situaci, kdy by pouhá bariérová antikoncepce (také jemně řečeno nedoporučovaná) musela stačit.
Už třeba PPR by se do formulace „záměr, do kterého nemá člověk zasahovat“ nevešla, ale nechci slovíčkařit.
Moje dospělá středoškolsky vzdělaná sestra se třemi dětmi - praktikující římská katolička - si ještě ve svých 38 letech myslela, že hormonální antikoncepce funguje na abortivním principu. Prostě byla přesvědčená, že je to špatně, protože každý měsíc potratíš. Nevím, kde to vzala. Asi od nějakého jejich pámbíčkáře, co by si rád vrznul, ale nemůže, tak v tom brání i ostatním. Vím, že jsem hnusná, ale tehdy mě to fakt dostalo, protože ségra to stejné tvrdila svojí osmnáctileté dceři, která jí uvěřila. Kdyby tu byl blicí smajlík, použiju ho.
Harmony píše:
Asi od nějakého jejich pámbíčkáře, co by si rád vrznul, ale nemůže, tak v tom brání i ostatním…
Fajn názor, díky.
Ono HA nedovolí dozrávat vajíčku, tudíž nepotratíš, ale zasáhneš do přirozenýho vývoje cyklu. Což je podobně špatné, pro věřícího tedy, jako kondom.
Já jsem nikdy moc nechápala ty kondomy… Přerušovaný styk taky není povolený? Protože jestli je, tak mi přijde celkem jedno, jestli se to udělá bokem nebo do „pytlíku“
Kromě toho, když se to bere takto, tak plodné a neplodné dny je taky spekulace s Bohem ![]()
Jinak mě svého času dostávala kamarádka, která ve svých 17 letech prohlašovala, že jestli Bůh bude chtít, aby měli s jejím tehdejším klukem dítě, tak ho mít budou. Naštěstí byli teda proti předmanželskému sexu a před plánovanou svatbou v 18 se rozešli, tak žádné dítě nebylo…
Harmony, blijící smajlíci jsou - klikni na odkaz Zobrazit další smajíky, který je pod smajlíkama vedle okna pro odpověď
Je tam tento
a tento
![]()
Já myslím, že při nesouhlasu v diskusi netřeba předvádět nevolnosti.
Vrony, za prvé myslím, že Harmony nesouhlasí s pánem a ne v diskuzi, kromě toho to stejně napsala a za druhé jsem se jí snažila jenom poradit, vidím, že je nová a o těch dalších smajlících evidentně neví. A je tam i spousta pozitivních, co by mohla použít.
Já zase myslím, že není třeba hnedka kázat o tom, co by kdo měl a neměl používat ![]()
Anguo, můj poslední příspěvek nebyl primárně určen tobě.
Harmony nepsala o nikom konkrétním, jen o „nějakém jejich pánbíčkáři“.
Promiň, mně prostě výrazivo jak z 50.let vadí. Ze své pozice věřícího člověka" se nedívám svrchu na tzv. nevěřící a totéž očekávám z druhé strany, toť vše.
Nemyslím, že vrony káže a myslím, že pokud účelem diskuse je něco zjistit nebo se informovat nebo já nevím co, tak to jde i bez emocí neřkuli blití.
Nevím, mně člověk, co (zřejmě) záměrně dezinformuje ostatní a vykládá jim lži, aby se mu to hodilo do krámu k blití přijde. A je úplně jedno o co se jedná nebo jakými výrazy a z jaké doby ho budeme nazývat.
V každém případě, já jsem chtěla jenom ukázat cestu k dalším smajlíkům ![]()
Nevím, zda Harmony hodlala zvracet nad svou sestrou nebo tím neznámým, kdo ji informoval, spíš tedy nechápu, proč vůbec chce zvracet nad blízkým nebo naopak neznámým člověkem, ale evidentně to něco vypovídá o ní samé a o úrovni, v níž chce diskutovat.
Jinak nevím, zda ta informace byla až tak zavádějící, HA nemá primárně abortivní účinek, nicméně za určitých okolností tento účinek mít může, alespoň podle toho, co jsem četla.
Z tohoto, ale i z jiných důvodů, je pro mne nepřijatelná.
Dokud jsem neměla dostatečné informace, také jsem ji nějakou dobu užívala, ale to už je dávno. Vrátit se k ní už nikdy nechci.