Antikoncepce a víra

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Betty03
8.9.09 16:24

ahoj,
tak přidám jen malou drobnost: taky mi vadí, že se řekne věřící a myslí se automaticky „katolíci“. Jsem taky věřící, od dětství v tom vychovaná, ale evangelička, a naše církev rozhodně s antikoncepcí problém nemá, protože to nesouvisí s vírou, ale pozdějšími lidskými dogmaty, na ni nabalenými. (Stejně jako celibát katolických kněží a normální život našich farářů a farářek.)
Mám ale spoustu kamarádů katolíků, tak vím, že se svou dogmatikou různě bojují, někteří to ignorují, jiní si snaží určit svou cestu a nějak si ji obhájit. Obecně mám dojem, že říkají, že jejich církev toleruje „hlídání“ cyklu, tj. plodné dny, znám několik holek, co měří celý život bazální teplotu! 8O Oni sami tomu říkají „vatikánská ruleta“ :lol: Znám ale i skutečně tradiční katolíky, co berou normálně HA.

• Citovat
  • Upravit
122
3.11.09 17:16

Ahoj, taky ti odpovím, ale sama za sebe, ne za žádnou církev ani za kněze… - jsem věřící, lékařka, mám 2 děti. Pro mně osobně je hranicí použitelnosti neabortivnost metody (ne samotné „bránění“ vzniku života)- tam spadají bariérové metody, některá HA, sterilizace. Co se týče plodných dnů, tak to bych považovala za vhodnou antikoncepční metodu při uvíznutí na opuštěném ostrově… Co se týče bariérových metod, tak tam není moc co řešit - pokud nedojde k oplození, nemůže dojít ani k potratu. U HA je pro mně podstatné, jestli brání ovulaci (těhotenství taky brání ovulaci a taky nám to nevadí). Sterilizace bez komentáře :wink: A nejspíš se to takhle přesně ohraničit stejně nedá… takže každému věřícímu nebo nevěřícímu s klidným svědomým řeknu, že když Bůh bude chtít, tak ani sterilizace nepomůže (viz media). A kdo se nepta po počatku života, ten se nemusi obtěžovat ani výběrem antikoncepce. Pokud je ovšem někdo dopředu rozhodnut ukončit případné těhotenství potratem, pak je lepší jakákoliv antikoncepce než vůbec žádná. Musím dát zapravdu mnohým přízpěvkům, že informovanost o antikoncepci je často mizerná a mnohé názory založené na informacích starých cca několik desetiletí. Toto se ovšem týče i letitých uživatelek, které se doktorů moc neptají a nečtou, hlavně že to funguje… Tak snad jsem to moc nezamotala :-) Přeji hodně radosti z dětiček, vidím, že máš taky dvě!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3006
2.1.10 12:18

Ahoj. Jsem věřící, mozek jsem si „vymyla“ a uvěřila jsem až jako dospělá. :lol: Jsem taky protestant, evangelík…takže barér/nebariér. myšlenk.pochody u katolíků jsou mi celkem cizí. HA jsem brala a pokusím se už nebrat jen z toho důvodu, že jsem po ní měla migrény a navíc mám celkem křečový žíly.
Jsem šťastná, že můžu být věřící a že si mě Bůh našel. Necítím se ani slabochem ani nesvobodná, jak si taky většina nevěřících o víře myslí. Bůh je živý, není to jen soška nebo malba v kostele, kdo poznal, ví, že On opravdu v životech jedná. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PandaO
18.1.11 13:40

jak to mají mít katolíci

Nevím jak je to u jiných církví, ale katolická uznává pouze možnost PPR - metoda přirozeného plánování rodičovství - vlastně nejlépe s použitím Symptotermální metody - informace si dohledejte na netu - bylo by to na dlouho.
Negativní postoj církve k antikoncepci, či jiným prostředkům zabraňujících početí je dán převážně morálními důvody a postojem víry vůči těmto otázkám - takže nejen možný aboritivní účinek, ale i postoj k životu jako daru Božímu, věrnosti v manželství atp. Jak se k tomu který katolík postaví už je otázkou jeho vlastního svědomí…

• Citovat
  • Upravit
1426
19.1.11 12:45

My když jsme chodili s manželem na přípravy ke křestu dětí, tak se i zmínil o posvěcení našeho sňatku obřadem v kostele a stejně tak okrajově řekl, že (přípustná ochrana) je právě PPR(tudíž plodné a neplodné dny). To je klasická katolické víra. Ale mám kamarádku (jehovistka) a té, když jsem se ptala, tak oni mají zakázané jen ty prostředky, co znamenají ukončení vzniklého života (tudíž soudím tělísko). Že je to věc jen těch dvou lidí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
krtetek
21.8.13 18:45

Jaj tady se to rozjelo. necetla jsem vsechno jen chci pridat svuj nazor (do kostela chodim, jak moc jsem verici vi jenom Buh ;) )
osobne se na to divam tak ze to co uci rimskokatolicke nabozenstvi (ta samotna podstata dana od Boha) je dobre, cirkev ale tvori lide a je jen na jejich svedomi jak moc se snazi.jak si vylozi ci dokonce prekrouti ono uceni. nikdy nemuzu vedet jestli ten druhy bere viru vazne a opravdu se snazi ji zit a nemusi mu to jit uplne ale brzdiho to od mnohem horsiho chovani… nebo se tvari ze on je neco vic protoze chodi do kostela a prece vsechno dodrzuje ale zit s Bohem se nesnazi. nekteri chodi do kostela a je jim to uplne sumak, proste tam chodi ze zvyku ap. vsichni jsme jen lide a je to na nasem vlastnim svedomi

a k antikoncepci: cirkev v podstate se k antikoncepci stavi tak ze by nemela byt zadna ale toleruje PPR tedy zdrzenlivost.ja osobne k tomu mam pohled uplne jinej-Buh nam dal mozek tak ho prece mame pouzivat a nechapu proc kdyz PPR byt muze, „neni dovolena“ prerusovana souloz, kondom a dalsi barierovy metody. o tomhle napsal zajimavy clanek jeden knez http://www.getsemany.cz/node/713 samozrejme se nevyhnul duslednemu rozboru toho co napsal od jinych… a kritiky

a co se tyka HA tak ano zabranuje dozrani vajicka ale pokud tohle selze tak ma druhy ucinek-zabrani uhnizdeni oplodnenyho vajicka coz uz je clovek-takze v podstate brzky potrat. stejne tak nitrodelozni telisko. a pozor nektera HA (gestageni, coz je jedina HA pro kojici matky) je zalozena POUZE na abortivnim ucinku-tedy ze zabranuje uhnizdeni vajicka. takze to neni demagogie jak tu nekdo psal. no a protoze i verici nechcou mit „tisice“ deti tak s tim bojuji kazdy podle sveho svedomi…

• Citovat
  • Upravit
3.11.14 11:18

Jsem věřící a přemýšlím nad antikoncepcí, jestli je to vůbec vůle Boží? Každý, kdo uvěřil, vlastně svěřil svůj život do rukou Boha, to jest - děj se vůle Tvá! A přemýšlím nad tím, zda to člověk myslí 100% to děj se vůle Tvá. Jakože v modlitbě povím, ať se můj život děje podle Tebe Bože, ale vlastně budu brát antikoncepci, abys mi nemohl poslat dítě, takže tohle bude prostě podle mě. Jesli máš Bože v plánu, že za rok, za dva bys mi chtěl dát dítě, tak s tím nepočítej? Já nevím, zdá se mi to být divné brát antikoncepci a klamat tím sebe, že jsem svůj život svěřila do rukou Boha. Přemýšlím i nad různými významnými biblickými osobnostmi, kdyby jejich rodiče brali antikoncepci, kdyby v té době byla, zda by se narodil Abraham, Noe, Josef, Jób apod.? Podle mě je to na člověku, jak moc svěřil svůj život do rukou Boha. Nakolik to s ním myslíme vážně. Víte, já dříve byla v okultismu a komunikovala jsem s andělem strážným. Bůh mi začal posílat varování, že ten anděl je ve skutečnosti ďábel, který se jen vydává za anděla světla(to je i v Bibli) a ten anděl mi skutečně přiznal, že je ďábel a když jsem si vybrala, že chci následovat Boha, měla jsem tehdy jedno dítě a byla jsem zahořklá kvůli problémům v partnerství a těžkému porodu, že už další dítě nechci a ďábel se trefil do mého slabého místa a řekl: „Tak si běž, za tím svým Bohem a on tě nechá - rodit děti tě nechá a chceš to snad?“ Tehdy se trefil do mé slabiny a když jsem si řekla, že chci následovat Boha, musela jsem připustit, že děj se vůle Tvá Bože - může být i to, že bude chtít do mé naruče vložit více dětí. Teď čekám třětí dítě a říkám si, je to dobré. První porod byl tak těžký a dlouhý a při druhém (kdy jsem už věřila a opakovala jsem si slova z Bible) druhý porod mi Bůh zařídil, že to šlo jak po másle, myslím, že stačí mu začít důvěřovat :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.11.14 13:23

Myslím, že nejlepší cestou na antikoncepci bude to, když si člověk řekne, zda tím, co děláme, zda tím Boha potěšíme nebo zarmoutíme. Ani tak ne, zda je to zakázané či povolené, ale tím, co udělám, zda ho to potěší. A nechat ten počet dětí na Bohu, si myslím, že ho to může spíše potěšit :-)Také mi připadá docela důležité, každý věřící člověk, vemte si, že Ježíš mluvil o tom, že více je těch lidí, kteří jdou po cestě do záhuby, tudíž méně je těch, kteří znají pravdu, tím spíše mi připadá důležité, když se umožní narození miminka do rukou věřících :-) kde si pak Bůh jednou toho maličkého může použít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
461
24.1.15 11:45
@maxik píše:
Bůh sesílá i déšť, a přesto nosíme deštníky :wink: . Vidím Boha jako toho, kdo rozhoduje o životě a smrti - takže pro mě je stopka u abortivního (byť pouze potenciálně) účinku daného druhu antikoncepce.Taky to můžou být páry, co mají dlouhodobé problémy s otěhotněním.
:mrgreen: :potlesk: :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
461
30.1.15 21:22
@Betty03 píše:
ahoj,
tak přidám jen malou drobnost: taky mi vadí, že se řekne věřící a myslí se automaticky „katolíci“. Jsem taky věřící, od dětství v tom vychovaná, ale evangelička, a naše církev rozhodně s antikoncepcí problém nemá, protože to nesouvisí s vírou, ale pozdějšími lidskými dogmaty, na ni nabalenými. (Stejně jako celibát katolických kněží a normální život našich farářů a farářek.)
Mám ale spoustu kamarádů katolíků, tak vím, že se svou dogmatikou různě bojují, někteří to ignorují, jiní si snaží určit svou cestu a nějak si ji obhájit. Obecně mám dojem, že říkají, že jejich církev toleruje „hlídání“ cyklu, tj. plodné dny, znám několik holek, co měří celý život bazální teplotu! 8O Oni sami tomu říkají „vatikánská ruleta“ :lol: Znám ale i skutečně tradiční katolíky, co berou normálně HA.

Přesně tak. V Bibli není žádná zmínka ohledně antikoncepce. Každý by měl zvážit, na kolik dětí se cítí. Dle mého názoru je lepší mít dvě děti, kterým můžu dát všechno potřebné, včetně kvalitního vzdělání, než rodit každý rok a žít ve strachu, jestli budeme mít doma na chleba. Jsou oblasti v lidském životě, které bych nechala na zvážení a svědomí každého jedince. Antikoncepce je jedna z nich. Osobně jsem žádnou nikdy nebrala, ale nikoho za to neodsuzuji. Před Bohem si bude každý zodpovídat sám za sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
159
2.2.15 00:54

Já nechápu jedno. Pro katolíky se sex připouští jen za účelem početí (nevím, kde to vzali, v bibli to tak jednoznačné není, ale budiž). Pak tedy nechápu, proč je sex mimo plodné dny tolerovanou antikoncepcí, když je jasné, že není za účelem početí. Bůh přece nehodnotí techniku, ale skutky a úmysly, takže by to mělo být stejným hříchem jako barierová nebo jakákoli jiná antikoncepce. Takhle je to čisté pokrytectví.

Kdo mi to vysvětlí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
2.2.15 08:13

Pletiplot: to je tvoje špatný chápání. katolící NEMAJÍ sex pouza za účelem početí! nikde v bibli to napsaný není a ani si to nikdo z katolíků nemyslí. nemám tušení kde vznikla tahle fáma, ale rozhodně na tom není nic pravdy. ano, slyšela jsem, že nějaká sekta to tak má, ale katolíci to tak opravdu nemají;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.8.18 07:11

Ahoj holky, jsem věřící, pohlavní styk jsem ještě neměla, jak z důvodu víry, tak z důvodu, že jsem žádného přítele dosud neměla. Gynekolog mi nabídl antikoncepci, protože mám dlouhodobě problematickou menstruaci. Špinění, bolest při MS, bolest při ovulaci, akné. Jistě chápete, že mi to snižuje kvalitu života. Jenže - hrozně se bojím brát HA, všude se píše, jaké může mít vedlejší účinky a také bych se z důvodu víry za to styděla - zastavila bych úplně přirozený proces. Vůbec nevím, co dělat, prosím o názor, zvlášť vás, věřících. A měl by mi gynekolog udělat hormonální profil? A jak dlouho se bere Ha na úpravu cyklu? Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
53518
2.8.18 07:33
@Anonymní píše:
Ahoj holky, jsem věřící, pohlavní styk jsem ještě neměla, jak z důvodu víry, tak z důvodu, že jsem žádného přítele dosud neměla. Gynekolog mi nabídl antikoncepci, protože mám dlouhodobě problematickou menstruaci. Špinění, bolest při MS, bolest při ovulaci, akné. Jistě chápete, že mi to snižuje kvalitu života. Jenže - hrozně se bojím brát HA, všude se píše, jaké může mít vedlejší účinky a také bych se z důvodu víry za to styděla - zastavila bych úplně přirozený proces. Vůbec nevím, co dělat, prosím o názor, zvlášť vás, věřících. A měl by mi gynekolog udělat hormonální profil? A jak dlouho se bere Ha na úpravu cyklu? Děkuji.

A kolik ti je? Akné můžes mít i po antikoncepci, MS ti neupraví, zpravidelní ti ji, ale pokud máš problémy s cyklem, jen je zakryje. Otázku víry si budeš muset v hlavě srovnat sama. Jestli jsi hodně mladá, asi ti doktro profil dělat nebude. Ale určitě bych se zeptala, jestli je ještě jiná cesta než toto. Zvlášť když pohlavně nežiješ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8866
2.8.18 07:35

No holka, není co závidět. Co zkusit nejdřív bylinky? Kontryhelový čaj na úpravu cyklu. Tady na emiminu si vyhledej diskuze na toto téma. Jinak hodně štěstí s hledáním partnera. V ČR máš obzvláště zúžený výběr, pokud musíš trvat na tom, že bude věřící. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí