Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Nepises vek. Problém s Ha je, ze ti uleví - cyklus bude pravidelný, bolest zmizne, nejspíše i akné a spineni. Ale jakmile ji vysadiš, tak se vratis k normálu - tzn tam, kde jsi Ha nasadila. V tvé situaci bych si ji napsat nechala, taky mam vlastní cyklus děsný a vím, jak to zneprijemni život.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, jsem věřící, pohlavní styk jsem ještě neměla, jak z důvodu víry, tak z důvodu, že jsem žádného přítele dosud neměla. Gynekolog mi nabídl antikoncepci, protože mám dlouhodobě problematickou menstruaci. Špinění, bolest při MS, bolest při ovulaci, akné. Jistě chápete, že mi to snižuje kvalitu života. Jenže - hrozně se bojím brát HA, všude se píše, jaké může mít vedlejší účinky a také bych se z důvodu víry za to styděla - zastavila bych úplně přirozený proces. Vůbec nevím, co dělat, prosím o názor, zvlášť vás, věřících. A měl by mi gynekolog udělat hormonální profil? A jak dlouho se bere Ha na úpravu cyklu? Děkuji.
Měla jsem problémy s krvácením. Nešlo i přes léky zastavit. Dostala jsem je při předchozích návštěvách lékařů. Do nemocnice jsem tenkrát přijela za pět minut dvanáct, jinak bych vykrvácela, udělali mně kyretáž. Ještě to bylo pikantní v tom, že mně předtím nevěřili a mysleli si bůhví co jsem dělala. Pak tedy se mně nepřímo omluvili. Hrozný zážitek. Od gynekologa jsem dostala potom předepsanou antikoncepci, užívala jsem jí cca rok, pak jsem jí už odmítla a gynekoložce řekla, že to zkusím bez toho. To bylo před cca 20 lety, od té doby byla pravidelná menstruace, i když tedy premenstruační syndrom, 2 porody. Bylinky už jsi zkoušela např. čaj z kontryhele, bývají i speciální čaje? S těmi čaji mám dobrou zkušenost. Je to lepší než do sebe cpát hormony, ale někdy to nejde jinak. Já tenkrát byla v situaci, kdy to nešlo odmítnout vzhledem k problémům. Ale nikdo mně nedělal žádné vyšetření před nasazením, máme v rodině žilní onemocnění a k těm informacím, které jsou dnes už bych to dlouhodobě nebrala. Z hlediska víry jsem měla svědomí čisté, antikoncepci jsem nebrala z důvodu zabránění početí.
Z hlediska víry - když nemáš pohlavní styk, antikoncepce nezastavuje početí, tzn. nemá to žádný morální problém.
Z hlediska zdraví bych dala tělu čas, jestli jsi mladá, pila bych kontryhel a zlatobýl a zkusila cvičit atd. U mě ty hrozné bolesti věkem odezněly, nepravidelnost taky (menzes od 11, cca od 17 jsem ok), s těhotenstvím žádný problém.
Holky, děkuji za reakce. Mladá zas tak už nejsem, je mi 27 let. Čaj bych Teda ještě zkusila, ale asi by se to jen zmírnilo, že? Jde mi o to, že mi třeba chybí jeden hormon, který by mi podával? Šlo by to? Už jsem z toho zoufalá, celý měsíc neřeším nic jiného. Já myslela, že když je to úprava, tak se to pak vrátit nemusí. Takže je to v háji, několik let bych to brát nechtěla a pak to mít ještě i horší, že…zakladatelka.
@Anonymní píše:
Holky, děkuji za reakce. Mladá zas tak už nejsem, je mi 27 let. Čaj bych Teda ještě zkusila, ale asi by se to jen zmírnilo, že? Jde mi o to, že mi třeba chybí jeden hormon, který by mi podával? Šlo by to? Už jsem z toho zoufalá, celý měsíc neřeším nic jiného. Já myslela, že když je to úprava, tak se to pak vrátit nemusí. Takže je to v háji, několik let bych to brát nechtěla a pak to mít ještě i horší, že…zakladatelka.
Urcite bych radsi nebrala podle me muze pak ovlivnit pokud budes chtit otehotnet a nejmaldsi teda nejsi a deti nemas tak bych ted s tim urcite nezacinala,ale radsi zkusila ruzne caje a zainvestovala do dobreho make up ktery ti udela krasnou plet i s nejhorsim akne ![]()
@Anonymní píše:
Tak to bych si nechala udělat profil v tomhle věku.
Já osobně bych do HA nesla, jak zhlediska viry, tak zdraví. Přeji hodně sil ![]()
Já bych do toho taky nesla… Znam par lidi, kteří ji brali a pak měli problémy vůbec otěhotnět… A to ty asi budes chtit vid? jinak se tu pisou dobře rady ohledne bylinek, nebo na bolesti užívat občas brufen, nalgesin… sem tam to neuskodi nicemu a staci jedna tabletka…
zkusila bych to probrat s knezem co by ne.. taky sem to resila ve zpovedi a hodne dobře mi s tim poradili a cerpam z tech rozhovoru dodnes…
@KIKI1106 Proč by měla řešit HA s knězem, když sexuálně nežije? ![]()
@KIKI1106 píše:
Já bych do toho taky nesla… Znam par lidi, kteří ji brali a pak měli problémy vůbec otěhotnět… A to ty asi budes chtit vid? jinak se tu pisou dobře rady ohledne bylinek, nebo na bolesti užívat občas brufen, nalgesin… sem tam to neuskodi nicemu a staci jedna tabletka…
zkusila bych to probrat s knezem co by ne.. taky sem to resila ve zpovedi a hodne dobře mi s tim poradili a cerpam z tech rozhovoru dodnes…
To je přesně to, proč bych nehtěla být věřící. Proč má nějaký páprda v celibátu rozhodovat, co můžu a nebo nemůžu.
@Anonymní píše:
@Russet A udělá mi ho, když ho o to požádám?o
Za zeptání nedáš nic. Sestře ten profil dělali víckrát. Ale má letité problémy.
A jak se Teda pak řeší, když chce žena otěhotnět a má takové problémy? Třeba i horší, protože brala ha. Zakladatelka
@Anonymní píše:
A jak se Teda pak řeší, když chce žena otěhotnět a má takové problémy? Třeba i horší, protože brala ha. Zakladatelka
Není to z toho, že brala antikoncepci. Ale z toho, že jeji tělo nefunguje jak má. Holkám v šestnácti s problemy dají HA a pak za deset let se teprve řeší, že neovuluje. Nech se pořádně prohlédnout a neber HA jen na pleť a na bolest.