Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zvažuji antikoncepci ale hormony se mi nechtějí, to jsme brala 6 let a jsou to podle mě nezdravé hnusy - mimo jiné jsme z ní měla stále kvasinky a záněty, snížené libido atd. bolesti hlavy… at jsme brala co jsem brala, tělísko nevím. Tam mi přijde šílené že se to dává až k děložnímu hrdlu. Bojím se zánětu. Jedno dítko mám a ještě bych někdy ráda druhé.
Prosím o vašem názory na antiko jak na hormony a na tělísko. Hlavně to tělísko. Pro a proti.
Děkuju ![]()
Tak já brala klasické hormony a po druhém porodu jsem si nechala dát hormonální tělísko Mirena. je to velmi nízká dávka hormonů působící lokálně, takže podle mě ideální řešení. nehormonálnímu tělísku prostě nevěřím, že bude fungovat spolehlivě. spousta ženských je s ním spokojená, ale je i vysoké procento těhotných s tímto tělískem. ale pravda je, že já s hormonální antikoncepcí neměla nikdy problémy, takže nedokážu úplně posoudit, jak by tohle tělísko fungovalo, kdybych měla…
Ahoj, no jestli ti bylo z HA špatně a vyzkoušela jsi jich několik, tak bych se k ní nevracela. Moje zkušenosti s ní jsou zas pozitivní, dá se říct (krom toho, že jsem nabrala nějaká kila), takže já osobně bych do ní zase šla. Brala jsem ji několik let a žádné problémy mi nedělala, resp. jsem vysadila a je mi pořád stejně. Na to téma je tu diskuzí a názorů plno. Některý holky berou, některý tvrdí, že je to svinstvo. Každému prostě nevyhovuje. Stačí pohledat a najdeš info o pozitivech i o negativech. S tělískem nemám zkušenost, můj názor z toho, co jsem kde četla a slyšela, je ten, že mám pocit, že snad selhává častěji než jiná antiko. Ale je to pouze můj pocit, neříkám, že to tak je. Radila jsi se o tom s lékařem, co by ti nabídl? Pokud ne HA, tak bych šla asi do toho tělíska.
Mám nehormonální tělísko, cca půl roku, nikdo jsem neměla gynekologické problémy, ani cysty, až teď za poslední dobu, prasklá cysta, náběh na zánět vaječníku, špinění. Doktorka si teda myslí, že to nesouvisí, ale já váhám. ![]()
@helenkanai
Tělísko se zavádí přez děložní čípek do dutiny děložní (obrázek), kde mechanicky brání uchycení a uhnízdění se vajíčku. Při nehormonálním tělísku jsou nejčastější nežádoucí učínky zesílení menzes, nebo krvácení mimo cyklus, jinak je dobře snášeno. Zavádí se při menzes, kdy je děložní hrdlo pootevřené a zavádění je snažší a méně nepříjemné. Zavedení trvá cca 2 minuty od vylezení na kozu, tak si myslím, že to není tak zlé
Pokud ti hormony nedělali dobře, tak bude možná pro tebe nehormonální tělísko první volbou v antikoncepci. Žádná antikoncepce, dokonce ani sterilizace naní 100%, takže i s hormonama i s tělískem, kondomem, pesarem může žena otěhotnět. Obecně má ale tělísko velkou úspěšnost v zabránění otěhotnění.
Barča ![]()
@laeela
A brala jsi předtím HAK? Ta totiž většinou brání vzniku cyst, pak když se vysadí, nebo delší dobu neužívá (př. při těhotenství, po porodu, nebo se jenom vysadí), tak tělo může zareagovat tvorbou cyst. Cysty s nitroděložním tělískem nesouvisí, záněty dělohy, vaječníků a vejcovodů, či špinění nebo krvácení už můžou. Obvykle tyto příznaky do 6 měsíců od zavedení vymizí, ale nemusí tomu tak být. ![]()
Ahoj, já osobně jsem proti hormonální antiko. Znám plno holek, které mají po delším užívání prášku trombozy, rozostřené vidění a podobně. Já jdu do nehorm. tělíska, mně se to zdá jako super volba.
@arcanobacterium píše:
@laeela
A brala jsi předtím HAK? Ta totiž většinou brání vzniku cyst, pak když se vysadí, nebo delší dobu neužívá (př. při těhotenství, po porodu, nebo se jenom vysadí), tak tělo může zareagovat tvorbou cyst. Cysty s nitroděložním tělískem nesouvisí, záněty dělohy, vaječníků a vejcovodů, či špinění nebo krvácení už můžou. Obvykle tyto příznaky do 6 měsíců od zavedení vymizí, ale nemusí tomu tak být.
Opravdu cysty nesouvisí s tělískem?Já jsem slyšela že ano,hlavně ty co mají Mirenu na to dosti trpí.
@PaulinaSalcer
Mirena je hormonální tělísko. U ní se můžou dělat zvětšené folikly (někdy z nich i cysty), ale není to pravidlem. Pokud jsou cysty u nehormonálního tělíska, tak s ním nesouvisí. Některé ženy mají cysty běžně, některé jednou za život, některé vůbec. Většina o cystě ani neví, ta sama praskne a je hotovo. Někdy jsou při prasknutí bolesti v podbřišku, ale nemusí být. Pokud cysta roste a dělá problémy jako jsou bolesti, mdloby, závratě, tak je určitě vhodné chirurgické řešení (podle velikosti a druhu cysty, někdy stačí jenom propíchnout a vypustit tekutinu a tělo jí samo vstřebá). ![]()
@rejžička píše:
„sledovací očko“Příspěvek upraven 24.06.12 v 10:13
cože ![]()
tak nevim holky. asi to zatím nechám na kondomech. zdá se to být jako nejjednodušší řešení ![]()
@helenkanai Očko jakože sem dám příspěvek, aby se mi tohle diskuze hodila do těch, kam jsem něco psala a viděla jsem, až někdo zase přispěje. ![]()
Taky řeším antiko a taky nevím, jestli tělísko nebo klasickou HA, tak třeba mi to pomůže v rozhodování, víš. ![]()
Taky jsme nahlížela už dřív do vaší diskuze no a já nakonec ani jedno:) hormony určitě už ne(mám své zkušenosti) a „spolehlivost“ nehorm. tělíska mám v okolí na očích už 3 kočárky:)) nehorm. tělísko mi můj gyn nedoporučuje, jak kvůli spolehlivosti tak kvůli pánevním zánětům. Tak jsme chvíli byli na kondomech a ted mám femcap a zatím spokojenost maximální
@petulinka.j A na kolik tě vyjde na měsíc? Já vlastně ani nevím, jak dlouho se může používat.. ![]()
@rejžička píše:
@petulinka.j A na kolik tě vyjde na měsíc? Já vlastně ani nevím, jak dlouho se může používat..
je tak tos mě dostala takhle jsem to nepočítala:)) ale kdybych ho po roce vyměnila tak 1500 na rok i se spermicidem.Femcap je cervikalní pesar. Mrkni na pesarteckaunasteckacz tam je hodne info ale levnejší je tady pesarfemcapteckacz