Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@vykuk No, má to mít prý stejný efekt a je toho méně… ale nezkoušela jsem.
Ještě jsem se te chtěla zeptat jak si rozehnala kontrakce a poslíčka je si mela??? A jak rychle se ti rozjeli kontrakce
@vykuk Mě si neber jako příklad… u prvního mě odlovili na kontrole na monitorech, že už se mi rozjíždí porod (já necítila a tedy netušila nic), ať zavolám partnera, ať jede, šla jsem na přípravu a až tam se rozběhly kontrakce, takže být doma, tak se doma asi i narodí, protože mě by to došlo, tak asi 20 minut před finále. Po příjezdu partnera jsme šli rovnou na box.
No a u druhého mě někdy před 4 ranní probudily lehké kontrakce, poučena prvním porodem jsem rovnou budila partnera… no příjem do porodnice mám psaný 4:23, narození slečny 4:49.
Jo a poslíčky jsem nikdy neměla.
Zdravím,
V Apolináři jsem rodila loni v září a za mě naprostá spokojenost.
Sice na hekárne nesměl být manžel, ale ani si neumím představit, co by tam těch 12 hodin se mnou dělal
.
Porodní asistentky byly perfektní a hodně pomohly. Stejně tak doktorka u porodu. Jako prvorodičce mi to hodně pomohlo od nervů.
Porod jsem měla uplně klasický, kdy mi doma praskla voda a v porodnici jsem po 15 hodinách porodila.
Epidurál i rajský plyn s kyslíkem jsou zdarma. Já měla k dispozici ten plyn. Od bolesti nepomůže, ale zvedne náladu ![]()
Nastřihávala mě medička, takže to bolelo asi víc, než od zkušeného doktora, ale zase jak jinak se to mají naučit. Navíc s péčí od mediků nemusíte souhlasit.
Tlačit jsem mohla na boku, až když šla hlavička, otočili mě na záda.
Pokoj jsem měla standardní. Další 2 maminky se mnou. Sestřičky pomáhaly i s kojením (syn se nechtěl přisávat), a zajímaly se i o nás maminky, jak to zvládáme. Nesetkala jsem se s tím, že by mi někdo odmítl cokoliv vysvětlit nebo ukázat.
Neříkám, že bylo všechno dokonalé. Třeba vážení dětí na zastaralých váhách. Ale to si uvědomuju až s odstupem. V samotné porodnici jsem byla bez výhrad spokojená.
Co se týče kojení. Mně pomáhaly co to šlo. Pokud ale měla nějaká maminka s kojením problém a kojit nechtěla, daly UM. K dudlíkům jsem taky nezaznamenala averzi. Naopak ho některé sestry maminkám i doporučily, pokud bylo mimčo plačtivé. Navíc každá maminka dostala kalíšek na dudlík.
Osobně jsem trochu bojovala s přebalováním a syn počůral a pokakal tolik oblečků kolik zvládl. Nikdo mi neřekl nic ošklivého.
Příště půjdu zase rodit tam ![]()
@Plomba Mě se zas malá přežírala (kojil jsem staršího, takže mlíko bylo hned) a tolik poblitých zavinovaček už tam asi dlouho neměli ![]()
@SáraW píše:
Ahoj, chtela jsem prosim pozadat o radu… Byl mi doporucen CŘ s tim, ze s mym problemem posilaji k Apolinari k doc. Parizkovy… Dnes jsem tam volala, jsem ve 34.tt a obj.me na prvni konzultaci a to budu 37+3 a divily se, ze nemam registraci.. Ja jsem v zivote neslysela, ze se ma delat registrace ve 14tt a jelikoz nejsem z Prahy, u nas se jen chodi psat porodopis a to ve 33-35 tt.. Nehlede na to, ze jsem netusila, do ted kde a jak budu rodit.. Ta registrace je to samy jako porodopis? A myslite, ze ma smysl jeste ted tam tu registraci jit vyplnit? Jde mi o to, ze co kdyz zacnu rodit driv nez v tom terminu na ktery me objednaly (37+3) kam pojedu, kdo me vezme??? Hlavne od nas to je k Apolinari asi 100 kmnejsem z Prahy… Jak by se toto dala vyresit prosim???
Kamarádka se tam registrovala. Je to jakási rezervace místa. Apolinář je asi dost oblíbený. Zavolala bych si tam znovu, pokud ses nezeptala, kam můžeš dojet, kdyby se ti porod rozjel dřív.
Já bych teda 100 km daleko jet nechtěla. Termín jsem měla v prosinci a nechtěla jsem rodit někde v zavěji ![]()
Registrace je pro fyziologické těhotné. Pokud vás posílají k Apolináři z nějakou medicínského duvodu, že je něco suspektni či patologické, registrace se na vas nevztahuje. Prvnotnim úkolem Apolináře jako perinaotologicke centra je soustřeďovat patologická těhotenství a až pak resit fyzio těhotenství a porody
.
@SáraW 100 km je dost daleko, já to mám k apolináři 60 km a i to mi přijde hodně. Když by se ti rozjel porod dřív, jela bych do porodnice, co máš nejblíž nebo tam kde jsi chtěla původně rodit a kdyby jsi měla nějaké komplikace, které by nezvládly, tak tě musí převézt do nějaké takové porodnice jako Apolinář nebo Podolí a tam tě vzít musí i bez registrace. Takhle jsem to aspoň zjistila já ![]()
@SáraW a jaký ke důvod, můžu li se zeptat, že jste předána k Apikovi? Jak se píše výše, transfer by když tak uskutečňovala porodnice do které by vás např. Sanitka dovezla…ale nevím co vám přesně je, jak moc hoří abyste nekontrahovala, apod. A po kolikáté rodíte…pokud je tam perinatologicky důvod, přijmou vas, registraci do toho nemotejte. Ta je pro fyzio těhotné.
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.