Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Termín na zákrok už mám. MM mi na můj dotaz odepsal. Napsal, že se děložní hrdlo dá zprůchodnit. Jen to chce odborníka. Po domluvě s manželem jsme se dohodly, že zkusíme to Brno, a kdyby to popřípadě nevyšlo, domluvila bych Prahu. Volala jsem si do Repromedy a paní doktorka mě ujistila, že i tento lékař je odborník na srůsty. Mám si první den menstruace nasadit hormony, v tomto cyklu by se udělal i ket.
@Nadena : Ach jo, sakriš, jak je to možný? Vážně nechápu… vždyť ty jsi pak už žádnej nitroděložní zákrok neměla, ne? Mně se teda pak už nevrátily a kontrolovali jsme to 2×. A kde ti to tentokrát dělali? A vadila by ta strunka tak moc? Moc nevím, co si pod tím představit, ale myslím, že s jedním minimálním srůstem se i otěhotnět dá a pak praskne, jak děloha poroste. No ale chápu, že je to k vzteku. A zase HB gel?
S vaječníkama bych se asi netrápila. Jedna věc je jak vypadají, druhá, že fungujou, takže bych hodila za hlavu. U mě to třeba podle HP vypadalo, že prý se vaječníkům moc nebude chtít ovulovat a hele každej měsíc na den přesně, takže sice to třeba nevypadá ukázkově, ale funguje a to je důležitý! Akorát teda ten srůst, aby už byl hlavně poslední!!!
@irci2 : Přiznám se, že se v tom trošku ztrácím. Jde jenom o zprůchodnění děl. hrdla, nebo rozrušování srůstů? Ty srůsty už byly potvrzený HSK a ví se, že jsou jen v děl. hrdle? Já tu samozřejmě nechci nějak rozsévat nejistotu, ale že by se KET dělal v jednom cyklu s 1. HSK, to jsem teda ještě neslyšela a nečetla. Přece by se měl použít nějakej protisrůstovej prostředek, HB gel např., a pak dát děloze aspoň ten měsíc na regeneraci a hlavně ověřit, že se srůsty za tři dny nevrátily. Jako poslední embryo, navíc vyšetřené PGD bych si sakra střežila a šetřila na ty nej podmínky. Mně se to moc nezdá
S MM jsi to konzultovala, jestli se mu tenhle postup zdá OK? Jako já z něj nechci dělat jedinýho odborníka na AS v ČR (přestože pro mě jím je), ale že by ti v CARu řekli, že si myslí, že jejich dr. s tím moc zkušeností nemá jsi ani nečekala, ne? Ono taky nejsou srůsty jako srůsty, ty uvnitř dělohy jsou naprosto něco jinýho, než vně, s kterými třeba má zkušenosti kdekdo… Ale každopádně držím palce, ať to dobře dopadne a miminko se chytí ![]()
@irci2 a kdy teda jdeš??to se mi taky nezdá..jako ty budeš brát hormony na růst sliznice, pak půjdeš na HSK kde vyšší sliznice vadí v přehlednosti..pak ti odstraní ty srůsty možná dají gel a půjdeš na Ket??já nevím mě doktor říkal vydržet aspoň 2 menstruace a pak něco podnikat..jak píše @ashermanka chce to nechat trošku zregenerovat..jako doktor říkal těhotenství moc neodkládat ale jít na to v měsíci co byla hsk a lps to mi fakt přijde divný postup..nezlob se..to je jen můj názor..já už to mám za sebou..
@adny 16.2 Druhý den menstruace. To by hrdlo mělo být co nejvíce otevřené. Já mám srůsty v děložním hrdle. Děloha by měla být v pořádku. Aspoň podle toho, že sliznice díky hormonům krásně naroste. Nevím jestli to správně napíšu, ale jak už jsem byla informovaná, pokud se nedostanou přes děložní hrdo, nemohou zkontrolovat dělohu. Ale jak už jsem se zmínila, děloha by neměla být v pořádku. Asi proto chtějí hned udělat ket, snad aby se to zpátky nezalepilo. V caru jsme domluveni, že desátý den cyklu zkusí průchodnost a teprve pokud projdou katetrem, tak by se 16 den udělal ket. Nebude-li vše v pořádku, dávky hormonů snížíme a domluvíme se na dalším postupu.
@adny @ashermanka holky ja vás žeru:-) jak tady bojujete a snazite se kazdemu vysvetlit ten nejlepsi zpusob a oni nic
jsou veci ktere se nedaji predat, jak rikavala prababi, kdyz si chvce nabit hubu, tak ji nech:-)))) je spousta lekaru - odborniku, kteri velmi radi a hlavne velmi dobre poradi, dneska jsem byla na predoperacnim a moje prakticka lekarka, ktere si ale opravdu vazim, poradila opravdu odbornou radu. „No jestli Vám to tam zase srostlo tak už si tam ten gel nenechavejte dat.“ Nejdriv me to zarazilo a pak jsem jen prohodila, ze kdyz mi tam pan doktor nedal po 1 HSK nic, tak mi deloha prakticky cela srostla a MM se tam nemohl ani dostat. Pak uz jsem radeji sla, nemela jsem dost elanu a sil vysvetlovat prakticke lekarce, ktera mozna ani o Ashermanovi necetla, ze by nemela radit lekari, ktery skoli celou Evropu v endoskopiich, co me mel delat:-) skutecnych odborniku je ČR opravdu spousta.Jen já husa hloupá jezdím 200km do prahy a 200km zpět dom
![]()
@ashermanka moc děkuju za povzbuzení, byla jsem i na laparce a vše v pořádku, až teda na ty vaječníky, prej mají porcelánový vzhled jako při syndromu polycistických vaječníků, u mě byla primární ta laparka, protože jsem měla bolesti v místě vaječníků a mám pořád špinění týden před ms, ale když už jsem byla uspaná, zkontrolovali mi i tu dělohu, nebyla jsem v reprocentru, ale v menším městě, když jsem šla na vytahování stehů, tak mi to doktor upřesnil, že se jednalo o uplně malinkatý minimální srůst, který odstranili, ale že by se dalo otěhu i s tím, a pár srůstů mi ještě odstranili v břiše kolem slepého střeva, toť vše. Jediné, co mě zaráží, že se mi tam vůbec nějaký srůst zase utvořil, i když jen malý, žadný další zákrok v děloze jsem neměla a tak si říkám, jestli nemám k tomu nějakou tendenci ![]()
@WTFAsherman : Sákriš, ty seš teda pěkně vostrá holka
Ty že bys to miminko nevybojovala? Pche, nemám strach!… ![]()
No jo, máš pravdu, jsem až příliš urputná a vnucuju se, ale jednak mi je vždycky hrozně líto, když někdo o to miminko přijde a pak ještě musí řešit tohle, jednak si vždycky říkám, že třeba potřebuje jenom pošťouchnout, aby přišel na to, co je pro něj nejlepší. Hele, co já bych za to dala, kdyby mně někdo před těma lety řek, nebuď hloupá a jeď tam, 200km je úplněj prd a budeš v cajku za dva měsíce, bez hormonů (tenkrát), bez větších nervů, jestli někdo něco ještě víc nepokonil… Jenže přestože už jsem tenkrát věděla, že není doktor jako doktor, tak jsem stejně byla asi příliš pasivní. Resp. já byla tenkrát ve spojení s doc. Kuželem a ten mi řekl, že je jedno, kde to podstoupím. Neměl pravdu a od té doby už jsem dračice, co si nenechá nic líbit ![]()
PS: Mně zase gynekoložka po několika HSK předepsala proti srůstům homeopatika
Tenkrát jsem tam byla naposledy ![]()
@Nadena : Tak snad to bude dobrý. Já myslím, že fakt není možný, aby se dělaly srůsty, když není poškození, ale tak mohlo se stát, že to MM přehlídl, když to bylo tak minimální, nebo to byl nějakej obzvlášť urputnej, co potřeboval přefiknout natřikrát a už se neukáže! Co máš teďka v plánu?
@ashermanka taky jsem přemýšlela, jestli tam ta drobotinka nemohla přece jen zůstat, tady u nás totiž prej pořídili nějaký super nejnovější hysteroskop jako jedni z mála v ČR (nedokážu si teda představit jako laik, v čem to může být modernější, ale tak napadá mě třeba lepší optika) doktor to opravdu na kontrole komentoval, ze to na otehotnení vliv nebude mít, ze to bylo malinkaté a navíc, že to odstranili - bylo to blanitý, takže se pokusit co nejdřív otěhotnět… tak počkám na ms a půjdu teď do stimulovaných IUI, doteď jsme zkoušeli doma a 2 x IUI v nativním cyklu, ty vaječníky mi jedou, ale už i MM mě upozorňoval, že sice jedou, ale že trochu vzhledu PCOS tam vidí, a že to pak může znamenat i horší kvalitu těch vajíček ![]()
Tak jsem zpět po HSK, proběhlo další rozrušování a další gel. MM říkal, že mám asi neprůchodné vejcovody? Měl jste s tím taky někdo potíže? Jakým způsobem vám zjišťovali průchodnost? Musim říct, že mě to zase sebralo. Vejcovody a vaječníky vzdycky běhali jak hodinky a ted se to udajne nejak slepilo, nechce se mi tomu verit. Proč by se najednou meli znepruchodnit, kdyz na nich nebyl zadny zakrok a predtim fungovali dobre.
Tak jsem zpět po HSK a dopadlo to blbě, museli mi dělat laparoskopii, protože to bylo trdý jak beton a nemohl se do mě vůbec dostat. Takže už vím termín 10.5. jdu na remodelaci děložní dutiny a věřím že to bude příště lepší a že to dopadne zase o něco lépe.
pro WTFAshermann: já taky nemůžu věřit, že se mi děloha slepila po revizi, když předtím fungovala normálně a otěhotněla jsem. Taky tomu nemůžu věřit, co vše se mi děje v mým těle. začal jsem brát ortilii, jeřáb a pýr plus maliník tak jsem zvědavá, jestli to bude mít nějaký účinek k lepšímu. Nezbývá mi než pořád věřit a doufat.
@WTFAsherman @kliki holky já vám moc držím palce…
všechny tady víme jaké to je…mě taky čeká příští týden kontrolní hsk tak už se klepu z výsledku
taky to nechápu..já u jednoho vyšetření vejcovody ok a podruhé byl jeden neprůchodný..taky nechápu jak se to může stát??? ![]()
@adny dík:-) a jaký bylo to vyšetření vejcovodů? Jak to probíhá a jak dlouho to trvá?
@adny diky moc za podporu. Vzhledem k tomu, ze to byl muj 1.zakrok jsem stale stejne jako i MM optimistka. Musim verit ze to bude lepsi. Stejne jako my ostatni musime verit ze bude uz jen lip. Drzte se ![]()
@WTFAsherman : Tak to je mi líto, ale třeba to nebude tak hrozný - při HSK není ta neprůchodnost 100% prokazatelná. Jak ti napouští dělohu tím fyz. roztokem, tak pak vidí, že vytéká vejcovodama do břicha, ale když ji nevidí, neznamená to automaticky, že jsou neprůchodný. Mně taky jeden podezíral a otěhotněla jsem spontánně. Já pak byla ještě na sono-HSG v CARu, to je vlastně podobný, že napouští dělohu roztokem nebo pěnou (tzv. HyCoSy pokud to nepletu) a sledují její postup na UTZ. Chtěla jsem pak po neúspěšným IVF jít aspoň do IUI, aby se něco dělo a prošlo to. 100% je jen laparka a to předpokládám po tomhletom martyriu podstupovat zrovna nechceš…
JInak pokud jsi neměla mezitím žádnej zákrok, tak jediná možnost, že tam jsou znova srůsty mě napadá, že proběhl nějakej bezpříznakovej zánět ![]()
@kliki : Taky dobrý teda…
Hlavně si udrž ten optimismus a bylinkama určitě taky nic nezkazíš. A rozrušovalo se teda něco?
@adny : Přeju hladkej průběh a dobrej nález.
Holky který den cyklu je nejlepší dělat hsk???jsem objednaná až na 14 dc což mi přijde pozdě..jelikož ovulace dle utz proběhne před tím..díky za info.