Ashermanův syndrom

Napsat příspěvek
Velikost písma:
228
7.3.16 22:15

@Nadena : No, jsem si dost jistá. Revizi po porodu jsem sice neměla, ale měla jsem právě tu částečně vrostlou placentu, kterou museli při porodu (císař) doslova vytrhnout, pak samozřejmě byly residua, jednak jakoby volný, jednak i ještě vrostlý v děložní stěně, takže HSK u MM, kterej předpovídal, že to s velkou pravděpodobností srůstama stejně skončí, že tam mám místy úplně obnaženej sval. No a holčičce jsou dva roky a MS stále nikde, takže já mám jasno :roll: Ale jinak když je porod v pohodě a bez revize, tak se podle mě AS nevrací.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
8.3.16 13:27

Je mi 24 let a diagnostikovali mi AS, pravděpodobně zcela srostlou dělohou, menzes už nemám 6 měsíců po tom co mi dělali revizi po samovolném potratu a funkční sliznici mi bohužel zcela odstranili včetně i stou druhou vrstvou, kterou poškodili. 6 měsůců mám šíleně bolesti, ktere už jsou vlastně chronické a až teď před týdnem mě napsali na operaci, kterou budou dělat až za další měsíc, protože musím vysadit antikoncepci, kterou mě nasadili. Bylo mi řečeno, že šance mít dítě je takřka nulová. prosím potřebuju slyšet co si o tom myslíte. mám žalovat nemocnici za špatnou revizi po potratu a tím pádem za ty následky, že jsem neplodná??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
8.3.16 13:28

Na LSK a HSK jdu samozřejmě úplně jinam a do jiného města než kde mi dělali revizi po potratu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
8.3.16 14:07

@Todlova Šanci na nějaký úspěch vidím jedině v Praze u Mudr. Michala Máry, je tu vzpomínán pořád…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
256
8.3.16 16:03

@ashermanka a nechystáš se na hsk k MM? Už jen z toho zdravotního důvodu a pak třeba to třetí mimčo? Myslím to tak, že si dát do pořádku dělohu a pak děj se vůle boží… ;)

@Todlova určitě na HSK i LSK k Apolináři - MUDr. Mára a pak šance určitě bude, hlavně, on má dlouholeté zkušenosti a to co říká, není nikdy ani přehnaně pesimistické ani přehnaně optimistické, rozhodně bych nikam jinam nešla pokud je pravděpodobnost, že máš vyšší stupeň ashermana. Jak to poprvé někdo po*** tak se to pak o to déle a to méně úspěšně dává dohromady. Hodně z nás si tady taky nedalo říct a šly jinam na začátku a stejně jsme zkončily u Máry, jen se to celé protáhlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
8.3.16 21:54

@Todlova : No, myslím, že bez HSK je předčasné tvrdit, jak moc poškozená ta děloha je. Jestli úplný srůst, jestli odstranili i bazální vrstvu, to jsou všechno jenom dohady někoho (s prominutím) naprosto nekompetentního, když ti AS „léčí“ antikoncepcí. Pokud AS máš, pak ti zcela jistě museli odstranit i bazální vrstvu sliznice, ale na to, abys byla bez MS to nemusí být po celé děloze, stačí, že jsou srůsty jen ve spodní části dělohy nebo je jich víc po celé děloze, nemusí to být hned tak fatální. Ty bolesti máš celej měsíc nebo jen v době MS? To by bylo dobrý znamení! Srůsty by tak mohly být právě jen ve spodní části a vrchní může být nedotčená a fungovat normálně. Pak je šance na miminko poměrně hodně dobrá. A i kdybys byla horší případ, nulová šance je opravdu přehnané tvrzení. Je nás tu poměrně dost, co jsme tu dělohu měly zřízenou hodně a miminka máme. Určitě už nikdy nebudeš mít ty podmínky k otěhotnění co před AS, ale ta šance je podle mě a podle „výsledků“ téhle diskuze v řádu desítek procent, samozřejmě v závislosti na tom, jak špatně na tom ta děloha bude, ale HLAVNĚ na tom, kdo tě bude operovat. Naprosto souhlasím s Naďou, že tohle je na celé léčbě a následným úspěchu to nejzásadnější. Měsíc sem, měsíc tam už to nespasí, zhoršovat se to nebude, hlavně tě ale musí operovat někdo, kdo s tím má velké zkušenosti a operuje desítky až stovky případů ročně. A to je Mudr. Mára od Apolináře, příp. jeho šéf doc. Kužel. Pokud nejsi z Prahy, zdá se to dost složitý na dojezd a celkově, ale ve výsledku tím ušetříš tolik času a zklamání!

Žaloba je bez šance, bohužel jsi před revizí zcela jistě podepsala papír, že během zákroku mohou nastat komplikace, které mohou vést k poškození nebo dokonce odejmutí dělohy atd. To, že to poškození může být tohoto rázu a že ti to nikdo blíže nevysvětlil bohužel nikoho zajímat nebude, to je drsná realita. :zed: Nebo holky některé z vás někdo někdy předtím řekl, že existuje něco jako AS? Je to k vzteku, ale nemá cenu se tím trápit, akorát se budeš užírat. Zase můžeš si být jistá, že záměrně ti to nikdo neudělal, prostě to tak dopadlo, nedá se nic dělat… :( Ono u těch ZT je ta revize často nevyhnutelná a nedá se ničím zastoupit. Radši napni veškerý síly k tomu, jak z toho ven, ale za mě, tam, kde mě léčí HAK a dávají nulovou šanci na početí, by to teda rozhodně nebylo… Držím ti palce a přeju dobrou volbu v rozhodování! :kytka:

@Nadena : To máš těžký… Nemusím ti říkat, že už tohle těhotenství bylo fakt vymodlený a že jsem si ho užila s tím, že už to může být naposledy. Tím v sobě mám to mateřství takový jakoby už uzavřený. Mám dvě děti, třetí by bylo krásný, ale nechci se rouhat a hnát se za ním bez ohledu na ty dvě předešlý. Já byla ráda za každou narkózu, z které jsem se probudila - vždycky je nějaká možnost komplikace, embolie a tak, malá, ale je. Do toho ta děloha, ještě víc zrasovaná jako předtím, ještě větší šance na ještě větší komplikace v těhotenství (už teď to nebylo žádný terno, i v tom, co nesouviselo s AS). Já jsem MM poprosila, aby mi pak řekl, jak to vidí, že za každou cenu to třetí nechci, a on mi řekl, že vzhledem k tomu, že už mám dvě, ať neriskuju, že by to mohl být taky pěknej průser. Ono když si načteš jaká je mateřská úmrtnost v případě placenty percrety, tak na jednadvacátý století je to dost vysoký číslo… Tak to prostě nechávám koňovi už teď. Teď už mi ta MS nechybí :lol: A jestli si nás ještě jedno to dítě přes všechno tohle najde, budu šťastná a pak už děj se vůle boží, ale sama naproti tomu asi moc jít nechci. :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
256
9.3.16 13:51

@ashermanka tak to naprosto chapu, udelala bych to stejně za takovych okolnosti, kdyby šlo o první dítě, tak to by bylo jiné než když už dvě deti jsou, vlastně teď mi jde o druhé dítě a taky už věci tak nehrotím ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
26.4.16 15:04

jsem tu nová

Ahoj holky,
tak se k vám bohužel taky přidávám. V červnu 2014 jsem přirozeně porodila v Olomouci, ale po 7 týdnech jsem šla na revizi kvůli reziduím. 15 měsíců jsem kojila, takže nepřítomnost menstruace jsem přisuzovala kojení. Od září 2015 nekojím. Od listopadu 2015 pravidelně docházím ke gynekologovi. Ashermana mě však diagnostikoval až v únoru 2016. Na hysteroskopii jsem byla v půlce března u primáře Skuliny v Hranicích na Moravě. 2/3 pravé strany dělohy jsem měla srostlou včetně ústí do dělohy. Levá 1/3 v pořádku. Po operaci zůstal bohužel neprůchodný pravý vejcovod. Menstruaci jsem dostala v termínu hned po hsk. Následná menses bohužel nedorazila. 2.5. jdu na další hsk. Tak jsem zvědavá, jak moc to opět srostlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106
5.5.16 12:42

Ashermanko, mám na tebe dotaz :-)taky mi zjistili vrostlou placentu do dělohy, takže císař. Rodila jsi u Apolináře? A dělali ti císaře pod celkovou narkozou nebo jsi měla jen epidural? Moc děkuju za zprávu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
8.5.16 21:33

@Janiiik85 : Omlouvám se za výpadky, ale nějak chybí čas, energie a taky už mám pocit, že vše už bylo řečeno… Ale máš pravdu, tohle ještě můžu doplnit :)

Předně moc gratuluju k miminku!!! Po těch neúspěších tady v posledním roce je to krásná zpráva. To už je sourozenec, že jo? Super, že se to povedlo, mám radost! Jak jsi daleko?

Já u Apolináře nerodila. Anesteze závisí na nálezu a na názoru anesteziologa. U mě bylo jen podezření na vrostlou a před samotným porodem nikdo nedokázal říct, jestli teda bude nebo ne. Jeden anesteziolog doporučoval celkovou, že kdyby došlo na hysterektomii, že už by uspávání z epidurálu bylo složitější a mohla bych přijít o dost krve, než by mě uspali a tu dělohu ufikli, druhej zase doporučoval epidurál, že douspaná budu během pár vteřin a nic velkýho se tím neriskuje. Šla jsem teda do epidurálu, abych aspoň miminko viděla, než tam pak v celkové vykrvácím :lol: Teď už se tomu směju, ale nahnáno jsem tenkrát měla… Částečně vrostlá byla, přišla jsem o litr krve, ale transfuze nebyla potřeba a byla jsem celkem v pohodě. Za čtyři dny jsme šly domů.
Pokud máš potvrzenou vrostlou a ve velkým rozsahu, asi ti na výběr nedají a v CA ti vezmou i dělohu. Ty rodíš u Apolináře? Věřím, že jsi v dobrých rukách a nebudou to tam brát na lehkou váhu. V opačným případě bych se nebála poprosit MM, jestli by tam o tobě nemohl s někým hodit řeč a trošku apelovat na to, že to není zas tak běžnej porod. Uvidíš pak jak se k tomu budou stavět v poradně a podle toho. Občas totiž mají doktoři pocit, že když už jsi otěhotněla, tak už je všechno jak u fyziologických těhotenství a není třeba se s tím moc mazat.
Přeju ti, aby porod probíhal hladce a ty i miminko jste byli brzy v pořádku. A trošku počítej s tím, že pokud se vrostlá potvrdí a děloha zůstane, asi budou nějaká residua, takže pár dalších HSK tě možná nemine (jako mě). Ale to už zmáknete levou zadní a třeba to ani nebude potřeba. Doufejme :kytka:
Myslím na tebe a těším se na dobré zprávy!

@josinka: Mrzí mě co tě potkalo :hug: Jak už píšu výš, projdi si tuhle diskuzi, určitě najdeš odpovědi na všechno, co tě zajímá, probraly jsme to tu s holkama zleva zprava :) Doufám, že kontrolní HSK dopadla dobře, ale pokud bys měla jakékoliv pochybnosti o schopnostech nebo možnostech doktora, neváhej kontaktovat dr. Máru od Apolináře, je na tohle největší kapacita v republice a spoustě z nás pomohl. Všechno včetně kontaktů najdeš tady. Přeju ti, ať je tvoje cesta k druhému miminku co nejkratší. Drž se a hlavu vzhůru!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106
10.5.16 10:52

Ashermanko, moc ti děkuju za odpověď. Už jsem ve 34 tt, takže porod už se blíží. A tím víc mám strach. Ještě jsme měli v plánu třetího prcka, ale už se pomalu smiřuju s tím, že možná fakt přijdu o dělohu :-( No uvidíme, doufám, že to dobře dopadne. Budu rodit u Apolináře, teda aspoň doufám, že nezačnu rodit dřív a stihnu tam 100 km dojet. Protože v místní nemocnici rodit nechci. MM už mi i psal, že mě asi neminou další HSK, ale z toho strach už nemám, MM je fakt profík :palec:
Děkuju za podporu!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
10.5.16 16:19

@ashermanka Diskuzi jsem pečlivě pročetla. Kontrolní HSK dopadla následovně: nové srůsty se nevytvořily. Přerušil mě ještě srůsty v pravém rohu a dokonce se dostal i k tomu pravému vejcovodu, za což jsem ráda. V místech, kde byly předtím srůsty, se již tvoří nová sliznice. Tak uvidíme, jak rychle poroste.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
18.5.16 13:42

@Janiiik85 : Tak držím palce, ať to stihnete. Bude to až 40+0? To je napínavý… :lol:

@josinka : Tak to vypadá nadějně. Hlavně aby MS chodila jak má a pak snad bude všechno v pořádku. Bude ještě nějaká kontrola? Držím palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106
19.5.16 09:37

@ashermanka Teď jsem byla v poradně u doktora Kouckého, tak ten mi navrhl, že si mě přijmou v červnu na rizikové, vzhledem k tomu že jsem z daleka, asi týden si tam poležím a ten další týden asi porod. To bude odpovídat tuším 39+0. Ale i tak to bude napínavé :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
279
1.8.16 11:30

Ahoj holky. jsem tu nová. Chodím taky do Repromedy a naměřili mi 6,85mm. A paní Dr. Hromadová řekla, že už teď je to v pořádku a připravené na stimulaci ale že to záleží na nás, jestli ještě měsíc počkáme a zvýšíme dávku Estrofemu na 12mg denně a že další měsíc mezi 10. a13.dnem cyklu uděláme ultr. a dá mi injekce na stimulaci. jen se chci zeptat jak se stimuluje, respek.kdy se píchají jestli od 1.dne menses nebo později?? a jak dlouho se píchají a jaký je další postup. Tohle mi neřekli a teď čekám, ale bojím se další zvýšené dávky Estrofemu. Prý může být i rakovinotvorný a tak se ho bojím brát zbytečně dlouho, pokud mi řekla, že už teď je to v pohodě. Tak nevím, prosím poraďte a pište. Buru ráda za jakoukoliv a hlavně rychlou odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí