Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Takze vlastne malou nepujcis ani vlastnimu otci a stojis mu porad za zadkem, kdyz ji ma, aby vse bylo podle tebe.
Pokud nemůže o dítě pečovat otec ani babička, je to bohužel na tobě. Máme dítě, kterému je dva a půl a ještě nikdy nespalo celou noc. S manželem se střídáme, hluda babička, takže mám čas se vyspat a třeba trochu pracovat nebo dělat věci, které s dítětem nejdou. Zaměř se by to, jak umožnit ostatním lidem, aby ti pomohli.
Není to tak, že bych tchýni neměla ráda, ba naopak. I bych jí ráda dala malou se slovy, že bych si potřebovala udělat své..
Jenže tam je to ale, ona prostě akceptuje jen chování a kočárek.. Není pro ní, že by si s malou hrála na zemi atp. Prostě jí chce mít pořád na rukou. Dělá to konstantně hned co vejde k nám a i když překousnu, že přijde bez ohlášení kvůli malé, tak jí hned bere do náruče, i přesto, že ví, že se na malou musí pomalu a že musí chtít sama.. takže v tomto je zakopaný pes, zkrátka nerespektuje, co řeknu a nebo potřebu malé.. Tchán je oproti ní opak a stačí mu to vysvětlit, ale ona to nechápe. Tím pádem ano, chová jí i když malá nechce a vzteká se… Jenže slova jako „dej mi jí, uklidním jí, bez si s ní hrát, nechce se chovat“ nepomáhají.. Takže ano, jistou menší averzi mám, ale ráda jí mám, a určitě nechci nějak bránit budování vztahu mezi malou a jí.. Jenže nevím, jak tohle odbourat…
A co se týče v „soutěži lepší matka“ tak ta z mojí strany určo není, jenže ona si furt stojí za svým a jede si to své..
Za přítelem stojím, že bych chtěla, ale protože se dlouhou dobu nestaral o malou sám, už jsem psala výše, že se na tom pracuje. A fakt je občas takový trdlo, že teď v zimě je schopný s ní jít sice ven, jen v mikině, bez čepice,.. (bydlíme na horách, teploty k nule, večer -).. Takže ano, občas mám obavy se jen tak sebrat a odejít ![]()
@Anonymní píše: Více
Strašně moc okecávání okolo a poradit si nenecháš
Nechápu, proč musíš být otci dítěte furt za zadkem. To je nesvéprávný? A zvlášť už u ročního dítěte, to není žádné mimino. Vždyť si táta může udělat věci okolo dítěte po svém a Tvůj dozor není třeba, ne? Stejně tak tchyně. Tak nefňukej, že nemáš čas na sebe, babča má zájem o vožení kočárku, tak jí ho vraž a ať se vydovádí obě - babka i dítě a dej si voraz. Pokud není tchýně zhulený recidivista, rozhodně bych nebyla ohledně její péče tak hysterická, jak Ty. Děláš si spoustu věcí těžší sama. Patent na péči o dítě nemá nikdo. Ani Ty. A ta příšerná ženská, která není podle Tebe schopná ani vyvézt dítě v kočáru vychovala chlapa, se kterým sis to děcko pořídila, ne?
Jsi hrozně napruzena. Ať tchyně dělá s malou, co uzná za vhodné, pokud ji neohrožuje.
Nejsem napruzená.. Jen nechápu, že bych měla půjčit malou tchýni do kočárku, když ho nesnáší.. To mám malou dávat, abych měla klid a malá celou cestu řvala? Pak se přiřítí se slovy, že plakala a že to byla katastrofa..
A ano, táta je svéprávný, ale mně by teda nebylo hej, kdybych byla malá a šla bych ven v zimě bez čepice apod…
Chapu, ze te timhle tchyne stve.ale nerikej mi, ze rocni dite bude chtit chovat x minut/hodin? sazela bych na to, ze po chvili ji budou bolet ruce a preci jen ji radsi polozi na hraci podlozku..rocni dite neni mimino na dlouhe chovani. Tveho partnera neznam, ale trosku mu duveruj nebo napis nake rady (takovy manual),abys mohlav klidu odjet/odejit. Ja jela na vikend pryc v dcerinych 9 mesicich a proste si nejak poradili. Oba to prezili, tak co
. nad tim, co jedi a zda je dobre oblecena jsem fakt nepremyslela.
Ale znam rodiny, kde je dite naprosto závislé na mamince a beda jak odejde.
Bude zas lepe
najdi naky kompromis, abyste byli spokojene vsichni
No právě, přesně tak to je, když už jí „neusnosí“, že je těžká ( nemá ani 10kg), tak si s ní sedne na gauč, do židle a jede se okolo. Přitom vždy, když jdeme na návštěvu, tak bereme hračky sebou a ona se stejně na ně vyprdne a radši jí vrazí do ruky „něco akorát“ aby chvíli nefňukala… No prostě mi přijde, že musí být po jejím a nejede přes to vlak.. Ale abyste si nemyslely, tak malou do dvou měsíců vozila pomalu denně a stejně jí to bylo málo.. Malá to celé prospala, takže jsem ani neřešila, že si jí dovezla domů a měla jí tam. Ale teď jak je malá větší a náročnější, tak je to o hlavu..
Tak holt mas dítě s člověkem, který neumí obléct dítě, když jdou ven. Jeho matka to s dítětem neumí. Můžeš zvážit dětskou skupinu nebo placené hlidani. Pokud ani to nejde, jsi na to sama a budeš muset vydržet, než bude dítě starší.
Ono si budes muset rozmyslet, jetli chces dite vychovavat jen sama a padat u toho treba na usta a nebo proste nechas dite nekomu jinemu a nebudes ho porad pozorovat a zkoumat kazdy krok, co ten clovek dela a pujdes si tedy odpocivat a delat si svoje. To si clovek musi rozmyslet, co chce a jake dite chce vychovat. Jestli chces, aby melo nejaky vztah s babickou ci s tatinkem, tak oni musi s tim ditetem travit cas a nejlepe nejaky ten cas i bez tebe. Malo kdy vsichni delaji presne do pismene, jak by si prala matka. Tatinci bezne davaji spatne kalhoty a zapominaji na cepice apod. To je proste takova ta chlapska vychova. Maminky mysli na vse a vse maji pekne prichystane v prebalovaci tasce a tatinci treba ne a taky to zvladnou, poradi si, alespon to dite zazije zase jinou vychovu a nema treba tu 100procentni peci. Prospeje mu to. Ono ted je to chovani a pozdeji to budou treba sladkosti a televize. Proste davam dite na hlidani a uz neresim, co tam jak bylo a nebylo (pokud to vylozene neohrozuje zdravi). Ono to hlidani se hodi porad a dite pujde do skolky a jak se bude hlidani zas hodit. Taky to tchyni muze prestat bavit a hlidat nebude chtit, kdyz dela vse spatne.
Jinak manzel treba synovi oblekl teplaky mladsiho ditete, takze to mel, jak kratasy a venku snezilo. Dedecek zase vyzvedaval dite ze skolky a oblekl ho do cizich veci a vesele v tom chodil az do vecera, prestoze to bylo tak dvakrat tak velke
. Plinky nasazene obracene ci tak, ze vse podstatne chlapeckovi couhalo ven atd. atd.Ale neni to, ze bych rekla, ze dite budu mit jen ja, protoze vim a umim vse nejlip. I jako matka jsem mela par rodicovskych prehmatu.
Zakladatelko, chapu co te stve…take si myslim, ze v prvni rade platí to, co řeknou rodiče…I kdyby se to ostatním nelibilo. A uprimne taky bych zvažovala, jestli davat hlídat někomu, kdo nerespektuje, co reknu. Ono to tteba zacina takovyma blbostma, ale az bude starší, tak to bude pokračovat treba se sladlostma, ktere ty zakazes a babicka řekne- dam ti, ale neříkej to mamince, coz je proste spatne…je treba si nastavit hranice, prestoze to diky tomu mas slozitejsi s tim hlidanim.
Ale myslim, ze bys mela zkusit nechat malou partnerovi treba na hodku s tim, ze ji obleces na ven a on se s ni pujde treba na hodku projit
takze az tohle doladíme, bude to lepsi a budes mit nejaky cas pro sebe
Hodně uživatelů psalo, ze si tchyně muze delat co chce s dítětem, kdyz mu neublizi…ano, ale kdyz matka výslovně rekne ne, proc to ta tchyně dela.
Přesně o to mi jde
nejsem nějaká zapšklá a lakomá hysterka, co nechce půjčit dítě tchýni nebo někomu jinému. Ale o to právě jde, když půjčím malou a zrovna neví, co s ní, že třeba pláče, moje rada nebo pomoc - stejně neposlouchá
.. Kolikrát malou „vrazím“ tchýni do ruky, jen aby si pochovala a měla jsem tzv klid od těch keců, že jí nevidí dost často atp (podotýkám, že tu kolikrát byla 3× denně a pokaždé přes hodinu). Takže ne, nevadí mi, že jí má na ruce, chová - pokud je to z mé iniciativy nebo malá je spokojená. ![]()
Přesně to jsou takový ty maličkosti, viz že dítě nemá ponožky a ona jde a hned mu je cpe a i přes upozornění, že je nepotřebuji..
Každopádně děkuji, vím, že občas to hrotím a jsem přehnaná, ale zkouším na tom pracovat..
A myslím, že je rozdíl hrotit miminko, co nemá ani rok a srovnávat to třeba s 3 letým - který už chápe, rozumí mnohem víc, takže si třeba řekne, že nechce - což skoro roční umí jen pláčem nebo vztekáním..