Asi vyhoření - nespokojené miminko

Anonymní
7.12.25 20:16

Asi vyhoření - miminko

Ahoj všem 8)
Předem děkuji těm, kteří to dočetli až do konce :palec: Úplně nevím, kam bych toto téma zařadila, tak snad nejsem špatně 🙈 ale k jádru pudla.
Máme doma miminko, za chvíli bude mít malá rok. Jenže čím je malá starší, tím víc je nespokojená a já na prášky.
Byla neplánovaná (plánovaná byla tou dobou až za rok, jelikož nás čekalo stěhování, rekonstrukce,…)
Vždycky jsem si přála miminko, už když jsem byla mladá a mít spokojenou, úplnou rodinu (jsem jedináček a ještě vychovaná jedním rodičem). No co čert nechtěl, vztahy nevycházely, rok se s rokem sešel a od té doby uplynulo x let, takže už mi táhne na krásných 30…
Co se malá narodila, bylo vše krásné a v pohodě a všichni jsme byli spokojeni. Jak ale šel čas, v šestinedělí jsem neměla klid od tchýně. No co Vám budu, byla tu pečená vařená, kradla mi doslova kočárek z rukou, x chytrých keců, a ani špetka slušnosti se optat, nosila přebytečné věci, které už máme a nevyužijeme, nebo chtěla být u prvních věcí viz - koupit první dort, botičky - podotýkám bez názoru nás s mužem.. Vyvrcholení bylo, že mi ráno vlezla do ložnice, když jsem kojila- bez ťukání, na féra!! - Měla se stavit jen za přítelem, který byl dole v patře, ale to je tu teď vedlejší. I když je tak trošku důvodem, že malá zůstane jedináček… :( A já si dodnes vyčítám, že jsem ji prostě měla vyhodit..
Nicméně ale jsem nespokojená, protože všechno, co dělám, je stejně málo. Malá má vše, co potřebuje a já si tak říkám, co pořád dělám špatně :,(
Nemám ani minutu klidu (když nepočítám tuhle dobu, kdy mám z obýváku pomalu skladiště)…
Od narození nespala nikdy celou noc, postýlka byla na ozdobu - na tu se aspoň naučila ve 4m. Jinak do dvou měsíců spala jen venku v kočárku a pak doma u prsa. Bohužel k uspávání pak potřebovala kontakt, a to tak, že fungovalo nosítko, jenže uspávání trvalo i hodiny a když už, spát vydržela kratší dobu než uspávání.. Neznala ale flašku, ani dudlík na uklidnění a to jsem si říkala, jaká to bude pohoda, když jí nebudeme muset odnaučovat… Čas plynul, malé začly zuby, začala být aktivní a od 5m se vlastně od ní člověk nemůže hnout.. Což by mi ani nevadilo, jenže jak čas plyne, tak tím je to horší. Večery se budí s řevem každou hodinu, usíná pořád v nosítku, spánek trvá sotva půl hodiny, jídlu a pití taky moc nedá, ale prso, to si dává snad i ve snu.. Z každé preventivky mám osypky, jak to tam dám, jelikož malá neumí být na zádech, nesnáší oblékání a pokaždé tam řve jak túr..
Doma to taky teď není úplně ideální, jsem pořád naštvaná a nervní, intimita a čas pro sebe žádný.. Když se zadaří klidu, což se moc nestává, je třeba starost o úklid, vaření atd..
Vím, že každé miminko je jiné, ale jak z toho ven? :think:
Moje rodina nefunguje, takže nějaké hlídání je kaput. K přítelovo rodině malou dávat nechci, absolutně se totiž nerespektuje, co řeknu a byla bych ještě víc ve stresu, zda je malá ok (nesnáší totiž chování, mazlení a samozřejmě to tchýně miluje, takže je to její taktika na vše)
Prosím, uklidněte mě, že z toho mála vyroste a svět bude zase v pořádku.. :srdce:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
372
7.12.25 20:33

Malou tchýni půjčuj a odpočívej. Ona malé nechce ublížit, třeba naopak ji odnaučí něčemu co tě štve, ale přitom sama to naučit (zavést :nevim: ) nezvládáš.
Většinou se děti u cizích chovají jinak než s matkou a někdy si toto chování převezmou i domů. Myšleno v dobrém.

Příspěvek upraven 07.12.25 v 20:38

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2713
7.12.25 20:36

Urcite z toho vyroste :D moje dcerka jej na tom podobně, ted je ji 14m a celou noc spala jednou, jinak v noci se casto budi na prso. Ted ji rostou stolicky, takze posledni asi měsíc ma ten spanek jeste horsi, dnes v noci se treba vzbudila pred 3 a byla cila, chtela si hrat, jindy zase vstane treba ve 2 nebo o půlnoci a place, takze následuje 2hodinove uspavani v nositku. U doktorky je tp tak stejne jako u vas…doktorka ji treba poslouchá, kdyz ji mam na rukou, ockovani taky jen na rukou.

Narozdil od tebe mam ale tchyni daleko :D mamka bydli s nami v dome, ale vubec nám to nejak nenarušuje, je super. Pomůže, kdyz si reknu, ale jinak u nás skoro neni, pokud ji nepozvu. Přes týden poprvé dcerku hlidala na delší dobu, přišly kamaradky, byly jsme u nas v patře, dcera dole u babičky, takze jsem byla klidna.

Ja si rikam, ze vse chce cas, urcite se ten spanek nekdy zlepší. A uz ted vidím, jak je rozumnější nez treba pred 3mi mesici. Nekdy si i vydrzi chvilku hrat, vsechny prace doma zvládám s ni, coz je velika pomoc.

A co tvůj partner, pomaha nekdy? Vezme malou ven? To je také pomoc. Ja jsem vzdy rada, kdyz manzel treba kdyz jdu uspavat uklidi kuchyn, nebo jde s dcerou do vany

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2713
7.12.25 20:39

@Ochluplepsi tak, tak souhlasím. Taky bych zacala treba na hodinku a uvidis. To je výhoda, ze ji mas blízko a kdyby byl problem, priskocis

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22606
7.12.25 20:40

Vubec nepises, kdy se stara o malou pritel. Ven z te pasti se dostanes bud tak, ze zapojis vice pritele, zapojis rodinu ci placenou vypomoc na hlidani ci uklid. Na jednu stranu pises, jak ti tchyne krade kocarek z rukou a na druhou si stezujes, jak nemas zadne hlidani-zadny cas pro sebe atd. Ja v tom vidim celkem paradox. Tchyne ma zajem, nejspis chce hlidat, tak dohodnout se rozumne s ni, tak mi prijde jako nejlepsi reseni, coz evidentne nechces. Ale je to preci jeji babicka a pokud tam nejsou nejake vylozene silenosti, tak by preci bylo fajn, aby mely spolu s vnuckou hezky vztah.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11851
7.12.25 20:55

Není všechno růžový pohodindovy a zasviceny duhovým sluncem jak na Instagramu…máš mimino… mimino potřebuje péči a pozornost…
Jestli chceš nějaký čas pro sebe tak dej dítě na starost chlapovi a nebo tchýni když je ochotna a nabízí se…taky se mi ne úplně vše co dělají s dětmi moji rodiče nebo tchýně líbí…ale za tu chvili klidu a možnost si schrupnout třeba na 2h v kuse mi to stalo…
Pokud ho necoe něčím na co je dítě alergické tak to 1× týdne na 2-3h přežije…
Mmch děti mám dvě…16m od sebe a víc než 3h v kuse jsem nespala už 4 a půl roku… :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56156
7.12.25 21:03

Za tchyni bud rada.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.12.25 21:14

Partner dělá na směny, což znamená, že se večer z práce vrací po 23h a ráno hned vstává v 5h a vrací se kolem 16h, takže tyto dny je s malou minimálně.. Když má volno, tak se snaží pomáhat, ale je spíše o tom, že jsem mu stejně za zadkem. Hodně dlouhou dobu jsem se o malou starala sama, několikrát na to téma bylo řeč a až poslední dobou se začíná něco dít (a ne, nebyl to ignorant, u porodu, v porodnici byl, zájem o malou byl taky, jenže když byla malinká, je to vše jednoduší, že)
Tchýni bych jí i ráda půjčila, ba naopak jsem byla ráda, že má chlap funkční rodinu. Jenže, co předváděla v šestinedělí, nezná slovo NE, a nerespektuje mě (aspoň mi to přijde), tak jsem se prostě kousla.. Je taková od rány, že prostě přijde aniž by dala vědět předem nebo se zeptala a že si vezme malou v tolik a tolik. Já na takové chování upřímně zvědavá nejsem, přičemž když jsem jí to řekla, tak se na mě ještě urazila, že proč by se měla ptát, kdy si jí může brát a kdy ne.. :roll:
Po posledním půjčení malé jí odvezla do vedlejší vesnice na procházku, malou vracela, že řvala jak túr celou cestu, byla celá červená a od slz až dokonce měla i dudlík! Nebudu lhát, za ten dudlík jsem byla i ráda - no ale každopádně pití ve flašce stejný, sváča ani nerozdělaná ( a to jsem dala instrukce i jsem se ptala zda jí nabídla).. Pokaždé návštěvě, když je malá protivná a nechce se od ní chovat, tak hlásí "zlobíš, vrátím tě k mámě, nechci tě), ale i přes upozornění ať mi jí dá, tak jí chová dál…
A ano, miminko potřebuji péče a pozornost a čas, já taky nepíšu, že bych chtěla chodit denně na nehty a kosmetiku :P i když asi by to bylo fajn, ale peněženka by měla jiný názor :D
Jen mi vadí, že se nedokážu zavděčit vším, co dělám, vymýšlím apod..

• Citovat
  • Upravit
2417
7.12.25 21:25

Nekdy to je fakt tezky. pamatuji si doby, kdy jsem byla fakt zoufala.ja byla zoufala, ze me neslo kojenk, pak jsem presla na UM a bylo lepe (ikdyz v hlave me to trapilo).
Nemuze mit mala nejake blokady? ze je nespokojena? nebo vetry?
Zkus do hodne cinnosti zapojit partnera a treba i tchyni. jestli ti chce pomoct, tak muze i jinak nez chovanim male?
Neres, ze nebudete mit kazdy den naklizeno a navareno. Ono se to nezblazni…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1553
7.12.25 21:26
@Anonymní píše: Více

Komu se mas zavdecovat? Jakoze diteti? Dite je stavene na to, ze jde s mamou tam, kam ona, zejmena dokud se samo neumi hybat. Jak se umi hybat, tak roste i mira nezavislosti (pro tento vek cti jako vzdalenosti) od matky, ale stale potrebuje vedet, ze se k ni muze vratit.
Prestan resit tchyni i to, jak se diteti zavdecit. Pokud usne jen v nositku, tak v case jaho unavy nahod do nositka treba ted uz i na zada a jdi si po svem - na nakup, na prochazku, udelej lehky uklid/vareni nebo si k uspavani pust audioknihu nebo i serial, kdyz dite dobre otocis a mas hned vetsi pohodu vecer.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.12.25 21:37

No myslela jsem to spíše tak, že když třeba udělám snídani a malou dám do židličky, tak bude aspoň klidnější a něco málo jíst a já mezitím, co bude pozorovat, budu mít klid na přípravu obědu apod. Jenže můžu dělat z jídla veledíla a stejně to nechce, dokonce kolikrát krmím na zemi nebo na lince :roll:
Resp se jí snažím zapojit do všech prací, co se potřebují udělat..
Ale co, to bych přežila, i že nenavařím.
Jenže malá nemá ráda kočár, autosedačku, zvládne teda nosítko, ale při uspávání kolikrát řve, takže pro mě očistec třeba uspávat na cestě do obchodu..
Co se týče tchýně, tak ta prostě jen ruku, ať už je u nás, nebo my u ní.. I přesto, že se jí opakuje, že je potřeba si s ní hrát a zabavit a ne jen chovat, jenže to se jí nelíbí a neposlouchá, pak jsou právě ty poznámky, že malou nechce a vrátí..

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.12.25 22:52

Dvouletá mi ještě nespí v noci celou noc, budí se, chce mlíčko nebo maminku…hlavně byste se měli spolu s partnerem vystřídat a o malou postarat, ne tchýně…u nás teda hodně pomahají moji rodiče, za 6 let je tchýně sama nikdy neměla…někdo tchýním normálně věří, mají zájem a jsou hodné babičky…ale aby mi někdo vybíral boty pro děti, to ani náhodou, nedala bych se…manžel to vše rád zaplatí, ale sám o tom nerad rozhoduje…celou výbavu od oblečení až po sportovní výbavu sháním dětem já, max se o tom poradíme, ale hlavní slovo mám většinou já…okolo domu se o věcech radíme, ale když se stavěl, tak jsem vše hlídala, řešila a hlídala platby taky já…

• Citovat
  • Upravit
1553
7.12.25 23:51
@Anonymní píše: Více

Misku s jidlem na zem/nizky stolek a at se obslouzi, zabezpecit prostor, aby mela jen to, co muze vytahat a pouzit, doplnit neco nerozbitneho co nema kazdy den a na chvili se zabavi. Kdyz uz nepomuze ani to, tak pomazlit, pochovat, chvilku neco delat spolu a pokracovat ve vareni, nebo nanejvys prezit chvili revu a stiznosti, ono se zas tolik nestane, kdyz k rocnimu uz nepriskocis hned.

Kocar je asi na kazdem, ja bych se bez nej nikam zatim nedostala, takze kdyz ted nekam jdeme, tak mam zasobu svacinek, kdyz uz je to dlouho, tak vypoustim, aby se prosel, povidam o tom co je kolem. Podobne jsem to delala i s nositkem. Kdyz byl prvne rev, tak jsem nejdriv udelala prochazku nekde, kde (mi) to tolik nevadilo.

A proc ti vadi, ze tchyne neco takoveho povida? Jakoze ji rika, ze je zlobiva? A ze tomu mala bude verit? Nebude, protoze to doma mate jinak a to je to, co plati. A az se mala zepta, jestli je zlobiva, tak ji to vysvetlis. Na to, ze tchyne si neda poradit, predse ma zpetnou vazbu od male Nebo ji chova, ikdyz se mala vzpouzi a rve? Lehka pomoc, staci rict, ze ok, ze si malou teda vezmes zase ty, ne?

A teda bavit batole, to mi prijde jako „cesta do pekel“ v bezne denni rutine.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.12.25 05:37

Si zkus říct jestli náhodou nelpíš na zbytečnostech. Viz: nechci dávat protože babička chová a mazlí. A co? Ten vztah a pravidla si musí udělat ty dvě samy. Třeba zrovna tohle bude u babičky platit pro klid.
Ve chvíli kdy jsem přestala řešit zbytečnosti začla jsem být víc v klidu.
Takže zapojit další osobu do hlídání je dobrý nápad. :hug:.

• Citovat
  • Upravit
Svetluska55
8.12.25 06:47

Nechces se dojit nekam vykecat a treba ti u toho dojdou nejake veci?
Mas narocne dite, ale nechces si nechat pomoct, tahas to na silu a chces, aby to bylo podle tebe. Nebude, takze je treba se zamyslet, jak si udelat zivot lehci s karty, co ti byly rozdane.
Tchyni nemas dost rada, fakt se nenajde nic, co je na ni pozitivni? Co zajem, co ma o vase dite? Nikdo jiny ho nema, tak ber, co je v moznostech. A uklidni se, dite prezije, ze jsou veci trochu jinak, nemuzes mit kontrolu nad kazdym jeho hnutim. A neni to soutez, kdo je lepsi matka.
Nech dite muzi a vyraz ven, do sveta. Kdypak jsi byla naposledy?
Mas ted tezke obdobi, bud na sebe hodna a uber. A bude lip.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí

Pure