Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@PapeJ Ahoj, já si dělala kurz AP před rokem a půl a protože jsem neměla žádné zkušenosti, vybrala jsem si téma volnočasové aktivity. Nemáš tu možnost? To se píše líp si myslím.
@Mimis2017 píše:
@chaela přesně to mě taky napadlo. Do budoucna si chci kurz taky udělat a je tam tuším 80hodin praxe…
Není,pokud máš minimálně maturitu,praxi mít nemusíš. Ty podmínky pro splnění výkonu činnosti AP jsou jiné pro lidi se základním,středoškolským a vysokoškolským vzděláním.
Osobně se spíš divím,že si nevybrala téma,které je jí bližší a o kterém něco ví.
Dělat asistenta pedagoga není ani tak o tom mít vysoké vzdělání,ale mít k tomu dítěti vztah,pozitivní vztah k ostatním dětem a lidem,sednout si povahově s učitelkou,s jeho rodiči.
@Natysek36 píše:
@PapeJ Ahoj, já si dělala kurz AP před rokem a půl a protože jsem neměla žádné zkušenosti, vybrala jsem si téma volnočasové aktivity. Nemáš tu možnost? To se píše líp si myslím.
Když já už mám tu větší část napsanou. Já se s tím nějak poperu ![]()
Tak já jsem si kurz dělala na V0Š pedagogické v rámci celoživotního vzdělávání a praxi jsme mít nemuseli. Ale brali jen ty,co měli minimálně maturitu a původní vzdělání byla pedagogická nebo sociální oblast. Nepřijde mi,že by to byl rychlokurz a že by to bylo málo podrobné,připavilo mě to k přijímačkám na pedagogickou fakultu,kam jsem se dostala těsně před narozením dcery a celý první semestr jsem z toho čerpala(z přednášek na asistentovi,měli i skripta z fakulty),ze všech - pedií,pedagogiky,psychologie - obecné i vývojové,první pomoc atd…Protože s právě narozeným dítětem jsem nechodila v prvním semestru na přednášky,chodila jsem rovnou na zkoušky a většinu jsem jich zvládla na první pokus.
Témat k závěrečné práci bylo ale dost,já jsem si vybrala téma,ve kterém jsem se cítila jak ryba ve vodě.
Ale na VŠ jsem taky při ústní zkoušce dostala otázku,jak by probíhal můj den jako asistentky pedagoga u dítěte s konkrétní diagnozou(zadal vyučující),ústně,bez přípravy a normálně jsem si s tím poradila.
@Jana206 píše:
Není,pokud máš minimálně maturitu,praxi mít nemusíš. Ty podmínky pro splnění výkonu činnosti AP jsou jiné pro lidi se základním,středoškolským a vysokoškolským vzděláním.
Osobně se spíš divím,že si nevybrala téma,které je jí bližší a o kterém něco ví.
Dělat asistenta pedagoga není ani tak o tom mít vysoké vzdělání,ale mít k tomu dítěti vztah,pozitivní vztah k ostatním dětem a lidem,sednout si povahově s učitelkou,s jeho rodiči.
A tak mě to téma napadlo, protože moje děti jsou strašně živé a hyperaktivní, v lecčem překonají děti s ADHD, ale diagnozu nemají. Takže jsem si o ADHD dost zjišťovala ještě před kurzem (trochu s obavama). A tak nějak mi to přišlo lepší než psát o PAS, nebo jiných poruchách, o kterých jsem nevěděla vůbec nic ![]()
@Jana206 já jsem si našla kurz, kde maturita být musí, ale je tam i praxe… Kurzů je hodně a každý má asi jiné podmínky no…
@Mimis2017 píše:
@Jana206 já jsem si našla kurz, kde maturita být musí, ale je tam i praxe… Kurzů je hodně a každý má asi jiné podmínky no…
Praxe je určitě lepší. Já jsem to potom zpětně probírala i s ředitelkou té VOŠ pedagogické - jsem s nimi pořád v kontaktu a budu tam dělat další zkoušky v rámci celoživotního vzdělávání. Ona říkala, že praxi nenařizují, protože jim to nenařizuje zákon. A oni mají co dělat, aby zajistili praxi ve smluvních MŠ pro svoje studenty na VOŠ a SŠ pedagogické - je to jedna instituce. Ty místa by byla asi i pro asistenty, ale je tam hodně lidí z daleka, prý by kafrali, že by museli jezdit ještě častěji a na praxi do jejich smluvních zařízení.
Ale mají studium pro chůvy, tam praxi vyžadují.Jen u zkoušky profesní kvalifikace ji nevyžadují. Ta je určena spíš pro lid, kteří buď pracují v oboru nebo mají něco rozestudovaného, protože posílají 300 stránek skript, potom u zkoušky písemný test, ústní pohovor a ještě ukázka práce, aktivity s dětmi. Není to tak, že by se to „dávalo“ na počkání. Když jsem před dvěma lety dělala zkoušky, tam tam byly tři paní, co byly s námi podruhé a dvě z naší skupiny to neudělaly.
Tu praxi nedávají, protože jim to zákon nenařizuje a berou to tak, že komplikují situaci hlavně zaměstnaným uchazečům toho kurzu. Jde o sobotní výuku a kdo není na RD je většinou v práci. Toto není nic, co by proplácel pracák. Myslím na té konkrétní škole.
Mám kamarádku, která pracuje jako školní asistent pro tyto děti a má teda vystudovanou psychologii.
@PapeJ píše:
Když já už mám tu větší část napsanou. Já se s tím nějak poperu
Tak to pak jo
Já jsem teda praxi měla, ale ono Tě stejně nejvíc naučí, když budeš mezi dětmi dýl. Držím palce, ať se Ti u dětí líbí ![]()
@Jana206 píše:
Tak já jsem si kurz dělala na V0Š pedagogické v rámci celoživotního vzdělávání a praxi jsme mít nemuseli. Ale brali jen ty,co měli minimálně maturitu a původní vzdělání byla pedagogická nebo sociální oblast. Nepřijde mi,že by to byl rychlokurz a že by to bylo málo podrobné,připavilo mě to k přijímačkám na pedagogickou fakultu,kam jsem se dostala těsně před narozením dcery a celý první semestr jsem z toho čerpala(z přednášek na asistentovi,měli i skripta z fakulty),ze všech - pedií,pedagogiky,psychologie - obecné i vývojové,první pomoc atd…Protože s právě narozeným dítětem jsem nechodila v prvním semestru na přednášky,chodila jsem rovnou na zkoušky a většinu jsem jich zvládla na první pokus.Témat k závěrečné práci bylo ale dost,já jsem si vybrala téma,ve kterém jsem se cítila jak ryba ve vodě.
Ale na VŠ jsem taky při ústní zkoušce dostala otázku,jak by probíhal můj den jako asistentky pedagoga u dítěte s konkrétní diagnozou(zadal vyučující),ústně,bez přípravy a normálně jsem si s tím poradila.
Ahoj, mohu prosím mít několik otázek. Já taky koukám na centrum celoživotní vzdělávání. Jmenuje se to pedagogické studium na půl roku. Já o tom přemýšlím, bude ze mě AP stejná, jako z jiného kurzu. Ale celkem se bojím náročnosti. Já mám spíš zkušenosti ze sociální oblasti. Mohu se zeptat, jestli v závěrečné práci jste měli i zkoušení, jak dlouhá má být pak ta psaná práce. Já si třeba neumím představit psát třeba 30 stránek na jedno téma. A tu praxi si mohu zařídit? Jinak jsou tam vypsané i náslechy, ale nevím, co to je
Na jednu stránku mě to láká, i když vím, že to nebude sranda, na druhou mám z toho kurzu strach. A z čeho ty dvě neudělaly zkoušky?
@Anonymní píše:
Ahoj, mohu prosím mít několik otázek. Já taky koukám na centrum celoživotní vzdělávání. Jmenuje se to pedagogické studium na půl roku. Já o tom přemýšlím, bude ze mě AP stejná, jako z jiného kurzu. Ale celkem se bojím náročnosti. Já mám spíš zkušenosti ze sociální oblasti. Mohu se zeptat, jestli v závěrečné práci jste měli i zkoušení, jak dlouhá má být pak ta psaná práce. Já si třeba neumím představit psát třeba 30 stránek na jedno téma. A tu praxi si mohu zařídit? Jinak jsou tam vypsané i náslechy, ale nevím, co to jeNa jednu stránku mě to láká, i když vím, že to nebude sranda, na druhou mám z toho kurzu strach. A z čeho ty dvě neudělaly zkoušky?
Ano,byla závěrečná práce,já jsem měla asi 60 stránek,měla náležitosti jakékoliv seminárky,teoretická,praktická část,správné citace,zdroje atd. Výběr témat byl široký,taky jsem psala ze sociální oblasti,což je mé původní vzdělání i praxe před dětmi,více jen SZ.
A závěrečná zkouška ze skládala z písemné části(test),ústní části,to se losovaly otázky jako u maturity,20 minut na přípravu,10 minut mluvení,bylo to před komisí a potom obhajoba té práce - 5 minut.
Ta práce měla v podstatě náležitosti jako bakalářka,byla k tomu přednáška,teoretická část kompilát literatury a praktická část většinou nějaký výzkum.
@Jana206 píše:
Ano,byla závěrečná práce,já jsem měla asi 60 stránek,měla náležitosti jakékoliv seminárky,teoretická,praktická část,správné citace,zdroje atd. Výběr témat byl široký,taky jsem psala ze sociální oblasti,což je mé původní vzdělání i praxe před dětmi,více jen SZ.
A závěrečná zkouška ze skládala z písemné části(test),ústní části,to se losovaly otázky jako u maturity,20 minut na přípravu,10 minut mluvení,bylo to před komisí a potom obhajoba té práce - 5 minut.
Ta práce měla v podstatě náležitosti jako bakalářka,byla k tomu přednáška,teoretická část kompilát literatury a praktická část většinou nějaký výzkum.
Tak to je maso. A pak máš stejné vzdělání a plat, jako z jiného kurzu
Jo a ty,co neudělaly zkoušky,se na to podle mě nepřipravily. Buď jim to přišlo tak lehké,že si myslely,že to dají nebo jen s krátkou přípravou nebo si myslely,že tím,že si celý kurz zaplatily,že to mají jisté. Ale pokud je to celoživotní vzdělání při nějaké škole nebo fakultě,tak je to záruka určité úrovně. Studuje se sice bez titulu,ale ty požadavky jsou. Je to náročnější,ale zase si nemyslím,že by to člověk se středoškolským vzděláním,který má k oboru vztah,zájem a který se na to průběžně připravuje,nezvládl.
Taky to trvalo jeden semestr,z toho 4 měsíce přednášky a dva měsíce volno před zkouškami. Vše potom proběhlo v jeden den,práce se odevzdávala na pozdější přednášce. Taky jsme měli vedoucího,konzultace. Přibližovalo se to bakalářskému studiu na VŠ.
@Anonymní píše:
Tak to je maso. A pak máš stejné vzdělání a plat, jako z jiného kurzu
Já jsem na RD a ještě nějakou dobu budu. Studuji VŠ a do praxe se dostanu v rámci praxe. Ale ano,uznává se to. I když si netroufnu tvrdit,jestli je to stejně hodnotné a stejně platově ohodnocené jako VŠ titul. Přece jen,na VŠ máš ještě povinné všeobecné předměty a jazyk.Řekla bych,že o malý level níž. Ale v oboru,ve kterém máš osvědčení - i když bez titulu,můžeš pracovat.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.