Asistentka na ambasádě - pohovor, plat...?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
26.5.23 12:44

asistentka na ambasádě - pohovor, plat...?

Dobrý den.

Jelikož studuju cizí jazyky a baví mě administrativa, budu se teď ucházet o práci asistentky na ambasádě jedné evropské země v Praze.
Není to pozice „klasické sekretářky,“ pomáhala bych s udělováním víz, pasů, ověřování dokumentů atd. Už jsem absolvovala dost pohovorů do různých firem, kde to bylo vždy v podstatě stejné schéma, znáte to - něco o sobě, zkušenosti, jak bych je využila a nakonec „handrkování“ o plat.

Nemám ale absolutně představu, jak to chodí u pohovorů do státních institucí jako je právě ambasáda. Tuším, že tam bude tabulkový plat, takže vyjednávání asi nepřipadne v úvahu. Bude se ale řídit tabulkami českými nebo té dané země? Liší se ten pohovor nějak od firem/korporátů, nemáte někdo zkušenost?

Opravdu bych tu práci moc chtěla a chci být tedy připravená.
Jsem ale trochu mimo i ohledně platů. Samozřejmě vím, že v Praze jsou platy vyšší, ale já osobně byla vždycky spíš finančně podhodnocená, domnívám se. Dělala jsem administrativní asistentku (tedy správa faktur, pošty, příprava dokumentů na výběrová řízení, kontakt s klienty atd.) a brala jsem všude okolo 200 kč/hod, ačkoliv vím, že firmy nabízejí na podobných pozicích i o dost více. V mojí poslední práci, velké nadnárodní korporaci, jim 200/hod, tedy asi 32k hrubého měsíčně připadalo jako děsně moc peněz. Mně moc ne, na to, kolik práce jsem tam měla :D Teď jsem absolvovala pohovor jinam, na obdobnou pozici a tam mi nabídli 250/hod, dokonce by mi dali i víc.

Chci se tedy zeptat, o jaký plat si mám případně říct na té ambasádě. Nechci zase pracovat za „almužnu“ ale na druhou stranu tu práci tak moc chci, že bych tam šla i třeba jen s drobným polepšením oproti mé stávající práci. NEchci, aby mě „vyhodili“ z kola ven proto, že si řeknu o nějakou nesmyslnou sumu.

Děkuji a doufám, že tím nikoho nepodráždím, vím, že lidé dělají důležitou práci i za míň peněz. Já sama začínala před pár lety se stovkou na hodinu, ale už jsem přecijen jinde, starší, zkušenější a hlavně v podnájmu, který potřebuju nějak poplatit :D

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24761
26.5.23 13:09

Plat je tabulkový, takže handrkování nečekej, ani osobní ohodnocení není jisté a může být na začátku klidně jen nula nebo litr… mrkni sem
https://www.pracomat.cz/…stnancu.html
(úprava viz. další příspěvek)

jinak ve státním je potřeba působit seriozně, takže na sobě žádné výstřednosti typu modrých vlasů, pokérovaného krku, mini po pipinu ani jehly na 15cm.. prostě slušně, střízlivě… důraz polož na svou dosavadní praxi a administrativní dovednosti (např. zda píšeš deseti, jaké ovládáš programy, jak dobře mluvíš daným jazykem a jinými jazyky,
mrkni rozhodně na zákon o státní službě, ať jsi obecně v obraze ohledně organizace státní správy (třeba úrovně kraj-obce, mrkni na organizaci ministerstva zahraničí, kdo je ministr, náměstci, jaké má odbory - to se ptát budou na 90% včetně těchto údajů i o dané ambasádě a nastuduj si pořádně danou zemi včetně zeměpisných a politických údajů, základní historie…)

hodně štěstí :mavam:

Příspěvek upraven 26.05.23 v 14:10

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5165
26.5.23 13:56
@Lucy75 píše:
Plat je tabulkový, takže handrkování nečekej, ani osobní ohodnocení není jisté a může být na začátku klidně jen nula nebo litr… mrkni sem
 https://www.pracomat.cz/…stnancu.html

jinak ve státním je potřeba působit seriozně, takže na sobě žádné výstřednosti typu modrých vlasů, pokérovaného krku, mini po pipinu ani jehly na 15cm.. prostě slušně, střízlivě… důraz polož na svou dosavadní praxi a administrativní dovednosti (např. zda píšeš deseti, jaké ovládáš programy, jak dobře mluvíš daným jazykem a jinými jazyky,
mrkni rozhodně na zákon o státní službě, ať jsi obecně v obraze ohledně organizace státní správy (třeba úrovně kraj-obce, mrkni na organizaci ministerstva zahraničí, kdo je ministr, náměstci, jaké má odbory - to se ptát budou na 90% včetně těchto údajů i o dané ambasádě a nastuduj si pořádně danou zemi včetně zeměpisných a politických údajů, základní historie…)

hodně štěstí :mavam:

Jen mě napadlo, když je to ambasáda EU země, tak asi na to české tabulky neplatí ne? To není česká ambasáda, kde by platily naše tabulky. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16099
26.5.23 13:58

A to je brigáda, nebo práce na plný úvazek? Protože hodinovka se fakt běžně neuvádí. Tvých 250,–Kč/hod odpovídá u plného úvazku 40h týdně cca 43000 hrubého měsíčně, to je poměrně dost na asistentskou pozici.
Bavila bych se o měsíční hrubé mzdě, na mě vytasit kandidát, kolik chce na hodinu, tak mi to nepřijde úplně profi u nedělnických pozic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.5.23 13:59

@Anik6
Ano, děkuji, na to jsem také v příspěvku poukazovala… Nejsem schopná to ale nikde na netu dohledat. Mám Bc vzdělání a dokončuji mgr, odhadem v horizontu 1/2 roku. Pracovala jsem zatím vždy jen na poloviční úvazek, nevím tedy, zda se to bude počítat do praxe… Kdybych měla mít plat podle českých tabulek, bude to za zkrácený úvazek (neupřesňují jak moc zkrácený, to se asi dozvím na pohovoru až) krásných asi 13k, což bych fakt nedala.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.5.23 14:03

@zrcadlo
uvádějí „part-time“ rozsah hodin nikoliv. Ano, já so t na hodinovku přepočítávám v hlavě, líp si to pak předsavím… na pohovoru se vždy bavím o měsíční mzdě.

• Citovat
  • Upravit
5165
26.5.23 14:08
@Anonymní píše:
@Anik6
Ano, děkuji, na to jsem také v příspěvku poukazovala… Nejsem schopná to ale nikde na netu dohledat. Mám Bc vzdělání a dokončuji mgr, odhadem v horizontu 1/2 roku. Pracovala jsem zatím vždy jen na poloviční úvazek, nevím tedy, zda se to bude počítat do praxe… Kdybych měla mít plat podle českých tabulek, bude to za zkrácený úvazek (neupřesňují jak moc zkrácený, to se asi dozvím na pohovoru až) krásných asi 13k, což bych fakt nedala.

Já si osobně nemyslím, že se to bude řídit českými tabulkami. To by se možná tak řídilo, kdyby to byla Česká ambasáda např. v Německu a ani možná to ne, protože ten plat by v Německu nestačil ani na základní potřeby. Myslím, že plat nikde nedohledáš, ale určitě si řekni o plat (v hrubém) za celý měsíc, ne za hodinu. Hodinova mzda je pro brigádníky ne na HPP - zkrácený úvazek. Držím palce, ať to vyjde :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24761
26.5.23 14:10

Aha, tak on ještě existuje i speciální zákon o zahraniční službě
https://www.sagit.cz/info/sb17150 (myšleno naši konzuláti v zahraničí) a ti jsou placeni našim ministerstvem zahraničí

takže analogicky (naopak) je fakt možné, že plat půjde tazatelce ze zahraničí
mělo by to jít vygooglit, jen to chce trochu času, který teď nemám…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.5.23 14:21

@Lucy75
Zkoušela jsem to googlit, jako „assistent of "třeba australian“ embassy salary" atd. Našla jsem pracovní nabídky právě z ambasád té konkrétní země v jiných státech a ty platy se hodně liší. V USA samozřejmě spousta peněz, v Africe almužna. Takže se to asi přecijen řídí tabulkami země, ve které ta ambasáda je?

• Citovat
  • Upravit
24761
26.5.23 14:25
@Anonymní píše:
@Lucy75
Zkoušela jsem to googlit, jako „assistent of "třeba australian“ embassy salary" atd. Našla jsem pracovní nabídky právě z ambasád té konkrétní země v jiných státech a ty platy se hodně liší. V USA samozřejmě spousta peněz, v Africe almužna. Takže se to asi přecijen řídí tabulkami země, ve které ta ambasáda je?

NE
pokud je to naše ambasáda v zahraničí, tak my naše zaměstnace platíme českými tabulkami… (plus osobní, diety samozřejmě)

proto si myslím, že zřejmě fakt to platí i naopak a platí tě ten daný stát…
googli ve stylu „kdo platí zaměstnance ambasád“ „platy zaměstnanců konzulátů“ apod.
dodělávám teď v práci resty, jinak bych ti to našla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Danka48
28.5.23 12:48
@Anik6 píše:
Jen mě napadlo, když je to ambasáda EU země, tak asi na to české tabulky neplatí ne? To není česká ambasáda, kde by platily naše tabulky. :think:

Ambasáda země EU (ambasáda Španělska v ČR- španělská pravidla).. budeš placená podle místních tabulek,..a pak podle ms se ti toto uzná jako odpracované léta v českém systému. Pokud jdeš na českou ambasádu bdo země EU, je to podle tabulek v ČR+ ohodnocení. 8o asi bych nešla tam, kde nechápeš systém vůbec…je to o tom, s kým si sedneš, bratříčkování..

• Citovat
  • Upravit
anicka_roz
28.5.23 13:05

Byla jsem na pohovoru na ambasade UK, plat byl predem dany uz u inzeratu, jinak vse probihalo tak nejak standardne, bylo to tedy cele trochu formalnejsi, ale ne nijak zasadne. Podle me to ma kazda zeme uplne jinak. A plat rozhodne nebyl britsky tabulkovy, odpovidal +- pozici v cr v soukrome sfere. Ale je to uz nekolik let.

• Citovat
  • Upravit
Danka48
28.5.23 13:12
@anicka_roz píše:
Byla jsem na pohovoru na ambasade UK, plat byl predem dany uz u inzeratu, jinak vse probihalo tak nejak standardne, bylo to tedy cele trochu formalnejsi, ale ne nijak zasadne. Podle me to ma kazda zeme uplne jinak. A plat rozhodne nebyl britsky tabulkovy, odpovidal +- pozici v cr v soukrome sfere. Ale je to uz nekolik let.

Ale byl stanoven podle jejich pravidel, nikoliv podle českých. Co do výše jsi byla jako místní plebs. :D

• Citovat
  • Upravit
anicka_roz
28.5.23 15:30

@Danka48 lepe bych to nenapsala :) ale ne, na tehdejsi platy to bylo o trochu vic nez v korporatech a lepsi podminky (maji o trochu kratsi pracovni dobu, nez cesi)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.5.23 20:43

@anicka_roz
Díky. Já si říkala, že to nebude český tabulkový plat, když to nespravuje český stát. Ale zase se mi nechtělo věřit tomu, že by tam byl právě jejich tabulkový plat, to by byl docela ranec a chtěl by tam pracovat každý, to je jasný :D A tudíž jsem vůbec netušila…

A ptali se na pohovoru na nějaký vědomostní věci? Jak to asi probíhalo?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat