Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jestli nevíš, jestli máš řešit, tak neřeš! Kdyby byl nějaký zásadnější problém, tak si buď jistá, že víš, že je třeba řešit.
Taky by mě to zajímalo. Syn je předškolák.
@Tojsemja3 nám to třeba dělá problémy, ale taky váham, jestli řešit hned, nebo počkat, co udělá škola.
A to podzreni mate vy s manzelem, nebo nejaky lekar? Jako asperger je ruzny, nekomu to diagnostikuji pozdeji, nekomu vubec a jen treba trochu „jinej“…vzdycky muze syna nekdo pro jistotu zkontrolovat, ja bych to asi resila, cim driv budes vedet, ze je syn nejak zvlastni, tim driv s tim budes moct pracovat…moje sestra ma aspeegera, diagnostikovaneho az ve 36 letech a jako dite dost trpela..nerekla bych, ze by mela neco specialniho, mozna byla trochu napred a hodne si nerozumnela s vrstevniky, nebo jakoby s lidmi vubec, v puberte to bylo jeste horsi, a to ji zustalo, je celkove velice neobratna v socialni interakci, ale snazi se a je uz stastna
Dítě si rádo hraje samo, nevyhledává moc společnost (ale vyloženě se jí taky nebrání, ale má rádo ten svůj klid). Dítě si často povídá samo se sebou. Hodně si rozumí s dospělými. Nemají rádi hluk, větší koncentraci lidí (např. divadelní představení). Měla jsem ve školce chlapečka s Aspergerovým syndromem a ten úplně neuvěřitelně zbožňoval dinosaury, věděl o nich snad všechno
, což je taky jeden z příznaků, že se často ty děti zajímají o jedno určité téma a vědí o něm strašně moc věcí a dokáží o tom i hodně vyprávět.
Syn je „jiný“ od malička byl. Sama jsem dětské dr. na 5leté prohlídce řekla, jestli to není na psychologa. Doktorka řekla, že měla v plánu mi to sama jemně naznačit, že by bylo vhodné zajít na konzultaci s odborníkem. Viděla ho speciální pedagožka, psycholožka, je sledován na neurologii a papírově je veden jako dítě s nerovnoměrným vývojem.
I jeho učitelka ve škole říkala, že má určité projevy z autistického spektra.
A přes to všechno nemá diagnozu.
Takže pokud máš podezření, ale nevíš jestli řešit nebo ne, tak buď v klidu, zřejmě je dítě v pohodě a ty jen zbytečně sleduješ co bys neměla.
@Anonymní píše:
Syn je „jiný“ od malička byl. Sama jsem dětské dr. na 5leté prohlídce řekla, jestli to není na psychologa. Doktorka řekla, že měla v plánu mi to sama jemně naznačit, že by bylo vhodné zajít na konzultaci s odborníkem. Viděla ho speciální pedagožka, psycholožka, je sledován na neurologii a papírově je veden jako dítě s nerovnoměrným vývojem.
I jeho učitelka ve škole říkala, že má určité projevy z autistického spektra.A přes to všechno nemá diagnozu.
Takže pokud máš podezření, ale nevíš jestli řešit nebo ne, tak buď v klidu, zřejmě je dítě v pohodě a ty jen zbytečně sleduješ co bys neměla.
Přesně tak. 👍
Syn je do jisté míry jiný. Má rád děti, ale neumí si s nimi hrát. Často se hádá, vzteká… Má problémy se změnami.
Do 3 let bylo podezření, že bude autista. To měl až neskutečné záchvaty vzteku, když jsem například porušila rituál.
Má problémy s prožíváním emocí. Bouchá se do hlavy, kouše mě (nijak moc, celkem se ovládá).
@Anonymní píše:
Ahoj,
mame syna 5 let, a podezreni na AS… muzete mi prosim napsat, jake priznaky, ci v cem se vase deti s AS v predskolnim veku odlisovali, od vrstevniku, v chovani, co vam prislo jine, zvlastni? mame podezreni… a nevime, zda resit ci nechat byt na pozdeji, popr. v kolika letech vasim detem AS diagnostikobali?dekuji…
Syn má aspergeruv syndrom a jak píší ostatní. Pokud si nejsi jistá a nezdá se, že byl výrazně limitován, tak bych zbytečně nepanikarila. Dost často dají celkem slušné indicie ve školce, protože právě v interakci s vrstevníky se obvykle většina problémů ukáže. Takže pokud tam neupozorňovali na přetrvávající obtíže, tak s velkou pravděpodobností dítě hendikep nemá ![]()
@Kakika na školku bych nespoléhala. Jsou školky, kdy to prostě neřeší.
Dávala jsem do školky úplně nemluvici dítě, ony mi ho oblékaly, krmily a neřešily… Pry má casu dost.
@Anonymní píše:
@Kakika na školku bych nespoléhala. Jsou školky, kdy to prostě neřeší.
Dávala jsem do školky úplně nemluvici dítě, ony mi ho oblékaly, krmily a neřešily… Pry má casu dost.
Záleží kolik mu bylo. U tříletých děti zvláště chlapečků, to není nic co by v MŠ nezažili. Ale dítě s výraznou poruchou autistického spektra je těžší kalibr, to by si kurna všimli ![]()
Mame prave tu skolku, kde se vsim pomahaji a neresi, navstevu psychologa nam kvitovali, tam je veden s emocnimi obtizenimi a nerovnomernym vyvojem, socialno pokulhava, vybuchy vzteku, nerad hluk, je toho mrak, ale nejak bojujeme, jsou lepsi i horsi dny, ve skolce maji respektuji pristup a vyjdou mu vstric a neresi… v klasicke skolce by uz davno narazil… asi tak.. tak me zajimalo, jako priznaky meli deti predskolniho veku, zda treba cekat v NAUTISU na vysetreni apod… syn v radosti hodne mava rukama, vybuchy vzteku,… atd
@Tojsemja3 píše:
A co se změní s diagnózou aspergruv syndrom?
Třeba to, že nám konečně někdo poradi, jak s ním vyjít, jak mu pomoci v některých náročných situacích?… Dnes byl super den, ale jdou dny kdy sme s manželem vyčerpaní… A nevíme jak s ním komunikovat, jinak je to zlaté inteligentní dítě, jiné než vrstevníci…
Ahoj,
dekuji…
mame syna 5 let, a podezreni na AS… muzete mi prosim napsat, jake priznaky, ci v cem se vase deti s AS v predskolnim veku odlisovali, od vrstevniku, v chovani, co vam prislo jine, zvlastni? mame podezreni… a nevime, zda resit ci nechat byt na pozdeji, popr. v kolika letech vasim detem AS diagnostikobali?