Astma bronchiale u dětí

Napsat příspěvek
Velikost písma:
65395
2.12.13 22:36

Ahoj tak nas mladej to samé
Ted ma trvale jeden dejchak a při potížích další 2
Ventolin inhaluje denně když dojde tak vincentku. Denně aerius a ted uz 4 týden kašle a kašle :roll:
Dětskou léčebnu máme ted za sebou.byli jsme na přelomu srpna/záři

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3172
6.5.14 18:30

Ahoj všichni, jsem ráda, že tu čtu samé pozitivum, že Vám léky pomáhají ;) já jsem taky od dětství těžká astmatička a taky ekzematička. Od mala beru kortikoidy, a jen díky nim jsem v prakticky stabilizovaným stavu, když si více než 2× neoddýchám, hned to na sobě poznám. Teď dostal kortikoidy můj 3letý syn a jsem z toho v rozpacích..dostal Ecobec 100MCG (2× denně) a na mě se ze všech stran na internetu chrlí negativum a tak proto z toho mám takový špatný pocit..malej teda často hůř dýchá a hodně kašle..často má záněty průdušek a tak no..když jsem byla malá já, tak se to asi tak neřešilo..já nevím :think: :nevim: :nevim: doktorka mě ovšem ujišťovala, že se mu určitě uleví..máte někdo zkušenost??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24797
6.5.14 18:36

@Deniel Já taky měla strach z kortikoidů. Ptala jsem se na to alergoložky a říkala mi, že tyto kortikoidy v „dýchátkách“ působí místně, takže nejsou zdaleka tak škodlivý. Já beru Symbicort (+ když je to špatný Berodual) a třeba Symbicort je pro děti od tří let. Ony ty léky pro astmatiky jsou dnes šetrný. A hlavně je důležitý, aby člověk (i dítě) mohl dobře dýchat a nezatěžoval tak třeba srdce atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3172
6.5.14 18:42

@bimbama jéé ty jsi hodná!! Jsi mě úplně uklidnila, jsi první člověk s kterým mluvím, který mě za to neodsuzuje, že to chci malýmu dát :kytka: :kytka: :kytka: :kytka: děkuji ti za to!! Já už si připadala jak nemožná matka ;) já beru Seretide 2× denně a při potížích Bricany..a ten Simbicort jsem brala dřív, a brala jsem Simbicort a Pulmicort dohromady 2× denně. Upřímně já moc nevěřím Jonášový metodě a takovým věcem, tenkrát jsem byla na jednom vyšetření (ne moc dobrovolně jsem tam šla) a ta léčitelka nevím ani jak (něčím mě jezdila po dlani) a přišla na to, že mám toxoplazmozu v děloze..ale jelikož mám známý některý lékaře, tak jsem si od nich nechala udělat testy, který vyšly negativně, léčitelka mi dokonce hrozila, že budu mít postižené dítě, pokud si nekoupím její zázračné kapičky, které mi prý pomůžou - za 3 chtěla 5tisíc, a potřebovala bych asi 3 dávky..i bez kapiček jsem porodila dvě zdravé děti, jen teda teď u toho jednoho se projevilo to astma, ale to se dalo čekat, když to mám i já.. Ještě jednou ti moc děkuju :kytka: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24797
6.5.14 18:49

@Deniel :hug:
Víš, když mi bylo asi osm, tak jsme přestali chodit na alergologii - od mala jsem těžce nesla doktory a každá návštěva byla pro naše horor. V mých deseti letech jsem na tom byla ale tak, že jsem nemohla vyjít schody, protože jsem to neudýchala, nemohla jsem se smát, protože jsem začala hned kašlat, nemohla jsem spát, protože v leže jsem nemohla dýchat vůbec.
Několikrát musela přijet i sanitka.
Na alergologii mi dali Pulmicort, Theoplus a časem Foradil. Theoplus byl driják, ale nedalo se nic dělat. Měla jsem astma rozjetý.
Neléčený astma může přejít až v chronickou obstrukční plicní nemoc (CHOPN) a to už se tak dobře léčit nedá, jako astma.
A jak jsem psala, ty kortikoidy v dýchátku působí jen na průdušku. Nikde jinde v těle nepůsobí. A dnes jsou tyto léky opravdu na dobré úrovni. A dívat se na dítě, které nemůže dýchat, by bylo taky strašný.
Vyčítat si nemáte co. Spíš bych si vyčítala, kdybych nechala trpět dítě jen proto, že jsem proti lékům, respektive dýchátkům.

Příspěvek upraven 06.05.14 v 18:55

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24797
6.5.14 18:54

@Deniel Jonáše naši nezkoušeli, ale zkoušeli taky nějakou alternativní pomoc a bez výsledku. Ono když se nedá dýchat, tak na to nic takového nepomáhá. Ale to je jen má zkušenost, co si matně pamatuji z dětství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3172
6.5.14 18:59

@bimbama se mnou taky naši zkoušeli nějaký léčitele, já si to i pamatuju, jeli jsme myslím do Brna a tam nade mnou kroužil nějakej chlap nějakýma obručema..a taky bez výsledku. Dělal to u sebe doma v paneláku ve sklepě. Jediný co to mělo za výsledek bylo to, že on tam měl růžný zapálený svíčky a podobný a takovej divnej smrad, a já si pamatuju jak mě z toho bylo zle a jednu cestu dom jsem céélou prozvracela :|

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24797
6.5.14 19:05

@Deniel :D To mě rozesmálo, představila jsem si, jak nějaký šaman krouží obručema…
V tomto případě bych neexperimentovala. Třeba tady někdo doporučí něco alternativního, s čím má dobrou zkušenost. Ale ty dýchátka jsou opravdu šetrný.
Ale je třeba dobrý se otužovat, mít kondici a předcházet nachlazení. Když jsem nachlazená já, tak se v noci budím a nemůžu dýchat, takže si musím brát Berodual.
A v peněžence nosím dvě tablety Prednisonu, protože před šesti lety jsem spala mimo domov a zapomněla jsem si léky a byla jsem nachlazená. No a v noci už jsem nemohla dýchat a modraly mi rty, tak mi máma musela zavolat sanitku. A potom mi na alergologii dala ten Prednison, že kdyby byla krizovka, tak by to mělo pomoct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3172
6.5.14 19:11

@bimbama chuděro!! :| přeji ti, aby jsi to měla stabilizovaný a nestávaly se ti tyhle krizový stavy!! A jinak ten šaman opravdu nade mnou kroužil obručema, a u toho něco říkal, jakoby nějaký zaklínadla nebo co :mrgreen: no psycho :mrgreen: to mě bylo asi 10. Naši se mnou toho podnikly víc..já jsem i něco brala pod jazyk a pak mě máma něco dávala nějaký kapičky na lžičku, ale co to bylo to přesně nevím. Jenom vím, že to nepomohlo a já skončila zase na dýchátkách. V pubertě asi v 15-16ti jsem na to kašlala a léky jsem přestala brát..myslela jsem si, ž e to zvládnu, a za půl roku jsem skončila na kapačkách v nemocnici a pak když jsem šla za mojí alergoložkou, tak ta mě tenkrát pěkně sjela, jak jsem nezodpovědná. :| no od tý doby to raději beru pravidelně a ne jen když se mi hůř dýchá. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24797
6.5.14 19:16

@Deniel Já to astma mám teď stabilizovaný a pokud nejsem moc nachlazená a beru dýchátka, tak jsem bez problému. Akorát mám ještě alergie.
Já taky brala nějaký kapky a sirupy, ale bez výsledku.
Tý jo, teda o šamanovi ve sklepě paneláku jsem opravdu neslyšela. :mrgreen: To muselo být asi drahý…? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1490
6.5.14 19:38

@Deniel Já brala Ecobec, když mi zjistili astma v mých 35 :nevim:, ale mě nezabral…myslím, že je, ale nevím jak pro děti. i když kamarádky dcerka ho má asi od dvou let..
Jinak jestli si musíš dodýchávat, nebudeš mít astma úplně pod kontrolou, chtělo by to přehodnotit dávkování nebo změnit přípravek…mně pomohl až třetí sprej a to Symbicort (směla jsem ho i v těhotenství) a dneska nevím, že astma mám :)
Chodíš na spiro nebo fono? - podle toho určí dávkování

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1490
6.5.14 19:40

@Deniel nějak mi tam vypadlo kus věty, chtěla jsem napsat, že je Ecobec asi mírný :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3172
6.5.14 19:53

@Mama11 já chodím na spiro a někdy opravdu dechem nestíhám. Ale já reaguju třeba na to, když příjdu k někomu na návštěvu a on tam má kočku, anebo i na změnu počasí. Spirometrii mívám dobrou, a je fakt, že já třeba večer hvízdám a ráno, když jdu na kontrolu k dr, tak prostě nic :mrgreen: takže to vypadá jak kdybych si to snad vymýšlela :mrgreen:

@bimbama kolik za to chtěl, to fakt nevím, ale vím, že tam se mnou naši jezdili dlouho, asi furt doufali, že mi to pomůže :mrgreen: jednou si i pamatuju, že mi mamka uvařila nějaký čaj na průdušky, a já se z toho začla šíleně dusit :| takže bylinky mě od začátku prostě nedělali dobře no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17162
7.5.14 06:13

@Deniel syn byl od malična astmatik, přišli na to až v jeho 3,5 letech a hned se rozjel kolotoč vyšetření a léčby. Bral několikero léků, než mu „sedl“ Seretide a je na něm dodnes :-) (bral Ecobec, Inflamide, Cromohexal, Singulair)
Já jsem taky astmatik, i když až posledních asi 8 let. Syn je už relativně v pohodě, já rozmary počasí trpím více a beru Symbicort, Atrovent při potížích a přinemoci si kombinuju Symbicort s Alvescem na noc (rada synovy báječné plicní dr., ona každou kontrolu zreviduje i mně :lol: )
Když jsem nemocná jako že fest, tak spím v polosedě a dopuju se na noc Codeinem, abych se vůbec vyspala.
Od podzimu do jara byl syn účastník studie astmatiků na ostravsku a dostali jsme i peakflowmeter… holky, já nafoukala méně než to moje dítě :lol:

Kolegyně mi nadává, že beru „sračky“, ale holt někdo se cpe lékama na cévy, na tlak, tak my se synem na průdušky a co… Hlavní je, že mi i synovi léky umožňují běžný život bez velkých omezení, můžeme sportovat, blbnout na bazéně, jezdit na bruslích a chodit po horách (samo, že s atroventem v kapse).

Takže za mě - určitě synovi léky dávej, nikde není psáno, že třeba za pár let na tom bude tak, že budete moci léky vysadit úplně ;-)
A pokud vám nabídnou nějaké lázně, léčebnu nebo ozdravovnu, jeďte, my byli se synem 3× a pak už jezdil sám a vždy mu to hodně pomohlo :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3355
7.5.14 11:32

@Deniel Pokud tě někdo odsuzuje, že chceš dítěti zajistit normální život, tak je DEB. L :lol: Neboj léky jsou bezpečné a syn má malou dávku, navíc je pravděpodobné, že až se stabilizuje, nebo až mu přejde pylová sezona, tak se dávky ještě zmenší. Matky, které astma u svých dětí špatně léčí jim zadělávají na zkažené dětství, protože dítě nezvládne to co kamarádi a dřív nebo později se mu začnou smát. Tak hodně štěstí. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek