Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@tanyya Solné jeskyně nevím, to jsem osobně nezkoušela. Předpokládám ale, že vy to vedlo k „zvlhčení“ plic a následnému usnadnění dýchání, pokud by to mělo zabrat. Ale to jen tipuju, vážně nevím, jak to funguje.
Moře - tam předpokládám, že hlavní síla je v jiném tlaku vzduchu, který je ještě navíc vlhký, takže na jeden nádech toho do sebe dostaneš reálně víc. Co se pamatuju, tak coby nejtěžší astmatik jsem u Černého moře nedostala záchvat ani jednou - a to u mě byl průměr minimálně dvakrát týdně.
Hory - nejezdila bych asi nikam nad 1000 m. n.m., to už zase vede ke změnám tlaku a to nechceš. Ale dost mi pomohl Kynžvart - uprostřed lesů, dokonale čistý vzduch, tak akorát vlhkost vzduchu a rozumný režim. Navíc, prameny co se tam kolem vyskytovaly, vážně na astma pomáhají.
Jo, a ještě se koukněte na to, co to dítě jí. Příliš mnoho slaných věcí a uměle dobarvených strašně dráždí. Pro mě byly čipsy, popkorn a lentilky jeden čas vyloženě tabu.
@tanyya měla kromě astmatu a dalších alergií i velkou alergii na roztoče. Takže brala 5 let vakcínu a to hodně pomohlo. Celkově se spravila až na konci základky. Jinak jsem byla v té nejhorší době zrovna bez práce, tak se mi to hodilo. A kolem těch 10 let už prostě byla doma sama.
Mohu se ještě zeptat, zda-li to máte v rodině? U nás právě nic takového není, jen manžel má alergie na potraviny.
@tanyya to bylo na mě? Jsme alergici všichni, dcera alergie kromě inhalačních i potravinové, 3 členové celiakie, 3 astma (to vše ze 4). A v širší rodině je několik astmatiků.
Dobrý den, milé maminky,
dnes 7.11.2016 bude pro vás otevřena imunologická poradna s paní doktorkou Vančíkovou, odbornicí na dětskou imunologii a alergologii. Paní doktorka bude na Vaše dotazy odpovídat živě od 7.11.2016 od 10:30 do 14:00. ![]()
Těšíme se na Vaše otázky
tým eMimino.cz
Chtěla bych obnovit diskuzi a vrátit se k té roušce, začínám o tom vážně uvažovat, teď je malé třináct měsíců a má devátá antibiotika, neustále je nemocná, vlastně nevím, jak to souvisí s tím astmatem, nikdo mi to pořádně nevysvětlil… Ta rouška může zamezit kapénkovým nemocem, to znamená, že pokud půjde do obchodu, nebo případně někam mezi děti, tak by teoreticky neměla nic chytnout? Další věc, která mě napadla a už jsem jí v jedné diskuzi i psala je, že starší dceru přestanu dávat do školky a ona sama neonemocní a nic domu nepřitáhne, uvažuju správně, nebo je něco co mi nedochází?
@tanyya píše:
Chtěla bych obnovit diskuzi a vrátit se k té roušce, začínám o tom vážně uvažovat, teď je malé třináct měsíců a má devátá antibiotika, neustále je nemocná, vlastně nevím, jak to souvisí s tím astmatem, nikdo mi to pořádně nevysvětlil… Ta rouška může zamezit kapénkovým nemocem, to znamená, že pokud půjde do obchodu, nebo případně někam mezi děti, tak by teoreticky neměla nic chytnout? Další věc, která mě napadla a už jsem jí v jedné diskuzi i psala je, že starší dceru přestanu dávat do školky a ona sama neonemocní a nic domu nepřitáhne, uvažuju správně, nebo je něco co mi nedochází?
Devata antibiotika?
musi mit uplne znicenou imunitu
na vysetreni imunologickem jste byli?
V tomto pripade bych starsi do skolky nedavala uz davno, ochranis tim tu mladsi.
Nebyli, chodíme jen na alergologii, kde řekli, že po nasazení léků ty záněty průdušek přestanou.
@tanyya píše:
Nebyli, chodíme jen na alergologii, kde řekli, že po nasazení léků ty záněty průdušek přestanou.
A co máte za léky? Kluk trpěl na bronchitidy, po třetích atb jsme šli na alergo, dostal inhalator a dobre. Za poslední 3 roky měl atb „jen“ 3 x, i školku zvládá dobře, jen teď měl 2 x za sebou atb, takže dostal imunor. Konzultuje ta atb i na alergu? Naše dr. teď třeba z těch druhých atb nebyla nadšená, že se spíš dávat nemusely podle toho, jak jsem ji popisovala průběh nemoci. Ono někdy stačí ty průdušky rozfoukavat a atb ani nemusí být. Byt tebou, pořádně bych to na alergu zkonzultovala, požádala o ten imunor, protože imunitu teď bude mít malá úplně v háji, bobek. S tou rouškou nevím. Možná nechytí bacila, ale zase se jí za ní bude hromadit všechen ten moribundus že vzduchu. Zeptala bych se spíš u lékaře. Držte se ![]()
@tanyya Ahojky, nevím jestli může být pravda, ale já jsem také hodně trpívala na záněty průdušek, někdy jsem si dohledala, že imunitu hodně podkopává nadměrný přísun mléčných produktů, jakékoliv zvířecí mléko. Zcela jsem přestala nakupovat mléčné, ani mléko se u mě doma nenajde a super, přestala jsem být zahleněná a zánět průdušek také dlouho neproběhl. Zdraví dětí se také upravilo.
Být vámi, tak hledám příčinu, vše co může způsobovat opakované záněty průdušek vaší dcery. Protože věčně na antibiotikách být nemůže, to už bych se opravdu naštvala a začala to pořádně řešit!
Začala bych úpravou stravy, protože imunita začíná ve střevech, zcela opustila mléčné výrobky, nasadila bylinky, rakytníkový olej atd…moc vám držím palce, ať se už netrápíte. ![]()
Taky mám astma, v dětství jsem míval třikrát ročně záněty průdušek. Léky jsem vral jen občas. Od 15ti let vůbec. Dva roky zpátky jsem byl na bronchoprovokačním testu a vyšlo mi středně těžké astma, přesto léky neberu. Jednou jsem je zkoušel a nějak mi nesedly.
@Petulka1234 píše:
@tanyya Ahojky, nevím jestli může být pravda, ale já jsem také hodně trpívala na záněty průdušek, někdy jsem si dohledala, že imunitu hodně podkopává nadměrný přísun mléčných produktů, jakékoliv zvířecí mléko. Zcela jsem přestala nakupovat mléčné, ani mléko se u mě doma nenajde a super, přestala jsem být zahleněná a zánět průdušek také dlouho neproběhl. Zdraví dětí se také upravilo.
Být vámi, tak hledám příčinu, vše co může způsobovat opakované záněty průdušek vaší dcery. Protože věčně na antibiotikách být nemůže, to už bych se opravdu naštvala a začala to pořádně řešit!
Začala bych úpravou stravy, protože imunita začíná ve střevech, zcela opustila mléčné výrobky, nasadila bylinky, rakytníkový olej atd…moc vám držím palce, ať se už netrápíte.
Přesně. Mléčne zahleňuje, takže někomu to může dost uškodit. Já právě nemůžu vůbec zametat, trochu se nadýchám prachu a hned se mi špatně dýchá a často to přejde na zánět průdušek. Když jsem spravoval barák a dělal s maltou a skelnou vatou, tak jsem měl za to dvoulewté období 3-4 zápaly plic, ale s celkem minimálními projevy.
Bylo to minulý rok a když mi pán dr. zase předepsal antibiotika, což jsem už byla jako ovečka zvyklá, tak jsem dostala nějaký vnitřní impuls s zeptala se dr.: pane doktore a mohu vědět jaká je příčina mých nemocných průdušek, protože už nechci brát antibiotika stále dokola. Pan dr. se na mě podíval a řekl: tak to já nevím a ani nikdo to neví.
Tak jsem mu řekla, ať mě pošle na rentgen plic, průdušek, šla jsem tam a nic mi nenašli.
No a začala jsem to řešit sama, začala si číst, dívat se na dokumenty atd. až mě to dostalo k pochopení, že já sama jsem zodpovědná za své zdraví a že ani doktoři vše neví, takže nemohu na ně spoléhat a pochopila jsem také, že zdraví začíná stravou, čistým střevem, odnaučením se pár věcem a naopak přiučení se zase novým.
Takže děkuji mým průduškám, že mě ukázali cestu a jsem za to moc vděčná, vlastně za vše ![]()
@tanyya teď nedávno jsem o roušce četla a z toho vyplynulo, že rouška chrání nemocného, aby nenakazil okolí. Ten, kdo ji má zdravý se neochrání, protože ty potvory se tam zachytí, ale rouška je nezlikviduje, takže se z ní stejně dostanou na sliznice dotyčného
. Snad kdyby byla něčím napuštěná, aby je zničila než projdou rouškou
.
A také psali, že rouška i nemocného před šířením virů chrání tak jen asi hodinu, pak už je tolik nasycená, že se to stejně šíří dál.