Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, ráda bych rady… Můj tříměsíční syn má poměrně výraznou asymetrii. Zatímco na pravou stranu se už točí na bříško (příliš brzy), na levou se nechce nakulit ani na boček… nedá se nalákat na hračky, nic… a když to za něj udělám, dlouho tam nevydrží a šupky na záda nebo do prava. Vím, že to není dobré, ale jak mu mám pomoci? Máte s tím některá zkušenost?
Díky Klára + Janík
Zkušenosti nemám,ale asi bych drobka pokládala na jeho méně preferovanou stranu,aby tam byl alespoň chvilinku.Za zádíčka bych mu šoupla nějaký polštářek,aby vydržel déle.Zkus se zeptat doktorky zda nejsou nějaké cviky.Myslím,že kamarádky má snad i knížku s tímto zaměřením,zeptám se ti.
Máš to ale čiperu,my se zvládnem překulit jen na záda a na bok,na bříško jsme líní.Držím palečky a napište jak pokračujete.
pa
Ahoj Kláro, já jsem řešila podobný problém, šla jsem k dětské doktorce a vyžádala si žádanku na rehabilitaci. Tam se ti na malého podívá školená rehabka a hned ti eventuelně doporučí nějaké cvičení. Většinou se to rychle spraví. Je ale dobré neotálet, čím dřív začnete, tím dřív to bude dobré. Rozhodně bych se poradila s odborníkem a necvičila nic podle knížek, protože to můžeš dělat špatně a spíš ublížit. Náš malý nechtěl pást koníčky, tak jsme tam zašli, cvičíme, není to nic složitého a už mu to krásně jde. Někdy je pokrok vidět hned po jednom nebo dvou cvičeních. a budeš mít klidnou dušičku,že je všechno v pořádku. Přeji úspěšné převalování na obě strany ahoj Markéta
Ahoj, já mám zkušenosti poměrně velké, jsem rehabka a věnuju se právě těmto problémům. nejlepší je na doporučení doktorky nebo neurologa vyhledat rehabku, která se tím zabývá a ta by ti ukázala pár cviků. Jsou i jednoduché a v těchto případech jde většinou jen o to toho mrňouse,jak já říkám nastartovat.Odkud jsi? Možná bych mohla poradit nějaký kontakt. M
Ahojky.My chodíme na rehabilitaci. Moje holčička se taky točí jenom na jednu stranu a navíc má slaby ručičky. Zeptaj se doktorky ona te pošle na rehabilitaci. Dobrá je prý i „Vojtova metoda“, ale ta se snad praktikuje jenom v nějakých speciální centrech. Cvičení je nepříjemné, ale učinné.
Anny a Olivie
Marťánku, jsme z Brna…
Jinak díky moc za rady, a že jste se ozvaly. Nejsem v tom aspoň sama. Malej je šikulka, do leva ho lákám jak to jen jde, řekla bych, že je to snad maličko lepší, ale prostě napravo je napravo… Asi fakt ale bude lepší, když se na malého někdo pro klid podívá. Možná plaším zbytečně, ale přesto… aspoň to přestanu řešit… nebo se zjístí, že je potřeba nějak Janečka popostrčit… a pak jak říkáte… čím dřív, tím líp…
Klára
Marťánku, jak je to s dětmi,které otáčejí hlavičku na jednu stranu? Myslím takové ty miminkovské polohy, kdy se ještě dítě neumí samo otáčet z bříška na záda a obráceně a preferuje na spaní i na pozorování okolí jednu stranu? S tím se taky chodí na rehabilitace? Nedávno tady probíhala na tohle téma debata a někdo říká podkládat hlavu stočenými ručníky, slyšela jsem i o blokování hlavičky hromádkou knížek z každé strany aby hlavička byla ve střední poloze, někdo říká nechte mimčo to se spraví, otáčet miminko tak aby světlo k němu přicházelo z té míň používané strany… . Jaký je teda názor rehabilitační sestřičky?
Ahoj Kláro, jestli jsi z Brna, tak zkus dětskou nemocnici v Černých polích. Tam jsou na Vojtu super. Je ale předtím potřeba žádanka od dětského lékaře. Já jsem rehabka, Vojtou se přímo nezabývám, ale všichni si to tam hrozně chválí. Dělá to tam paní M. Dvořáková, tel:532234603.
Zdravím, chtěla bych se zeptat na přibližnou cenu helmičky, kterou budeme možná potřebovat kvůli asymetrii hlavičky. Má tady někdo i zkušenosti s pomocí co se týče cvičení? Mám na mysli, zda někomu víc pomohla helmička nebo cvičení s terapeutkou? Děkuji…:)