Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý poledne děvčata…chtěla bych se zeptat ma dcerka (2 roky a pul) má lehčí formu atypického ekzému. Teď jsme zjistili, že se ekzém výrazně zhorší při konzumaci másla. Malá ho má ráda, tak bych se chtěla zeptat, jestli by někdo nevěděl čím ho nahradit??Předem děkuji za odpovědi…Verča
@gloorka Ahojky, nevím, jestli přesně pomůžu, ale zkusím to. Napadá mě, jestli tělu vaší dcery dělá špatně kravská bílkovina, je to možné? pokud ano, tak v másle kravská bílkovina je obsažena a napadá mě náhražka ghí máslo. Je to přepuštěně máslo a zbavené kravské bílkoviny. Je to drahé, ale já si to koupila a dávám to malé místo klasického másla, třeba jen malou lžičku, dvě a nebo na chleba dám slabou vrstvu.
Zde je odkaz:
Pokud to zhoršuje máslo, tak je pravděpodobné, že bude problém v mléčných výrobcích obecně.
Náhradou jsou některé margaríny - je potřeba číst složení, mnohé využívájí syrovátku a podobné věci. Chuťově nic nebude stejné jako máslo.
Jinak jako základní tučné mazání na pečivo, na které přijde něco slaného se dá používat majonéza - výživově je na tom dokonce o fous lépe, než čisté máslo (méně tuku a lepší složení konkrétních mastných kyselin. Sladkého mazání (marmeláda/med/nutela) na pečivo holt můžete dát víc a ničím to nemastit.
Do pomazánek pak jsou ideální kvalitní rostlinné oleje a nebo ta majonéza.
Ahoj, existuje Perla, která neobsahuje nic mléčného. Já jí jedna, když jsem kojila a dcera měla ABKM. ![]()
@Petulka1234 ghí jde docela dobře vyrobit doma, je to obyčejné přepuštěné máslo, ale pokud je organismus citlivý, tak nejde spoléhat na to, že ať už domácí, nebo průmyslové přepuštění máslo skutečně zbaví laktozy či mléčných bílkovin.
@gloorka Zkusila bych z másla vytvořit tzv. ghee. My ho máme v lednici pořád. Je výborné. Možná jí vadí ta mléčná bílkovina.
@Petulka1234 píše:
@gloorka Ahojky, nevím, jestli přesně pomůžu, ale zkusím to. Napadá mě, jestli tělu vaší dcery dělá špatně kravská bílkovina, je to možné? pokud ano, tak v másle kravská bílkovina je obsažena a napadá mě náhražka ghí máslo. Je to přepuštěně máslo a zbavené kravské bílkoviny. Je to drahé, ale já si to koupila a dávám to malé místo klasického másla, třeba jen malou lžičku, dvě a nebo na chleba dám slabou vrstvu.
Zde je odkaz:https://www.celostnimedicina.cz/ghi.htm
Je velmi jednoduché ho udělat doma. Koupíš kvalitní máslo a doma přepustíš. Na webu je spousta návodů. Já to znám od babičky. To předražené kupované je uplně zbytečné.