Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky všem,
v pátek byl malému diagnostikován atopický ekzém. Má to už od září, ale doktorka si myslela, že je to jen obyčejná vyrážka. Bohužel se to, přes moje promazávání, zhoršilo a rozrostlo. Teď už to ma na celém tělíčku, nejhorší na tvářičce a na kotníku. Naštěstí si to ale neškrábe, i když ho to dost svědí. Dokáže i hodinu plakat. Kožní nám předepsala hydrokortison, mám tu to tím mazat ráno a večer po koupeli do zlepšení, pak už jen večer a za 14 dní na kontrolu. Jinak přes den pořád promazávat modrou indulonou nebo mlékem A-Derma Dexomega. Aby toho nebylo málo, tak v sobotu se mu ještě vyrazila na bradě kopřivka a včera jí měl i na čele. Dneska už zase jen na bradě. Dávám mu kapičky Fenistil, aby ho to tolik nesvědilo.
Jelikož já sama jsem alergik, tak malý dostával (poté co mi došlo mléko) od Nestlé Bebu HA. S příkrmy jsme začali až v sedmém měsíci. Dneska baší hrušku, banán, kaši Sinlac, brambory, mrkev, květák a cuketu. Jedl i jablíčko, ale to jsme asi před 14dny vyřadili, ovšem beze změny. Takže po jablíčku to asi mít nebude.
Mohli byste, prosím, poradit
Jsem už z toho fakt zoufalá.
Pak jsem se ještě chtěla zeptat, jaký prášek na praní se vám při ekzému osvědčil nejlépe? Do teď jsem prala v Batoleti nebo v Lovele, ale nevím nevím. Včera se objevila kopřivka i mně, ale pouze na předloktích. Jediné, co jsme jedli stejně s malým byla hruška. No a používáme stejný prášek na praní. Myslíte, že by ta kopřivka mohla být i z prášku na praní?
Předem moc a moc děkuji za vaše rady ![]()
Ahoj,
zkus před koncem praní vymáchat prádlo v troše octa. Moje sestra má taky atopika doma, celkem s tím válčí. Jinak se zkus domluvit s doktorkou, ať vám udělá testy na co je malý alergický. Od ségry malému nezabraly kortizony a nakonec až antibiotika. A prala v Lovele a právě přidávala na radu kožařky ocet. Tak se držte.
Jana, Žanetka, 9měs.
Já prala v Lovele a teď v Persilu Sensitive (lovela je krapet lepší, ale hůř pere) a bez aviváže a navíc jedno máchání jen vodou.
Jinak pokud nezabírají masti od kožařky, možná by měla zkusitj iné, nevím. Ono to je hrozně těžké:(
Bohužel vím, žae to je těžké, ale nezbývá asi než jen vydržet, většinou se to kolem roka dvou zlepší až zmizí.
A další věc a ta je dost důležitá, ekzém reaguje i na počasí a to, které je teĎ, jep římo živnou půdou. Nám po půlroce zas vylezl:( Takže mazat, moc nenabalovat a těšit se na jaro…
Víc bohužel nepomůžu
ahoj,
taky máme doma atopika ![]()
osvětu určitě znáš, tak jen doplním čím se AE zhoršuje : především očkování - úplná zkáza !!! a pak i růst zoubků, nemoc, stres, počasí- podzim, jaro. I my ted bojuje se zhoršením AE, celá záda, ručky, hrudníček .....
snažím se na to nemyslet, jinak bych se zbláznila.
Jinak peru v Batoleti, máchám 2× (i v octě), novou stravu moc nezavádím. Bereme homeopatika a zatím masti na tukovém základě. Kortikoidy odmítám ( a naštěstí nám nebyly nabídnuty ).
hlavu vzhůru, držme se ![]()
Irias + štěpán 9m
Ahoj, kupuju přírodní kosmetiku ATOK - Karl Hadek. V nabídce je krém ATTOPIC - přímo z názvu vyplývá, k čemu je určen. Píšou na něj dost chvály. Já ho vyzkoušený nemám. Mrkni na www.ckhi.cz , ke každému produktu je podrobný popis, návod a cena. Třeba pomůže.
Valentynka a co ten banan ak mate problemy uz od septembra moze byt na vine aj on Moj syn mal velmi skaredy atop. ekzem na celom tele .Zacalo to velmi pomaly plazivo nevedela som urcit pricinu . Az zrazu mal taky skaredy ekzem po celom tele az hroza . Vz:,–(ila som banan. Tvaricku prestal mat drazdivu takmer hned ,ale na tele to zmizlo az po troch tyzdnoch a odvtedy ma pokozku cistu a hladku a bolo to fakt zle .
Ahoj Valentýnko, zkoušela jsi léčbu homeopatiky? Mojí dcerce se tím krásně vyléčil ekzém, i když ne atopický, ale měla ho po celé levé půlce tělíčka a dr. samozřejmě na:,–(il hned kortikoidy:-( A šlo to i bez nich
Dopuručila jsem dr. homeopatičku dalším dvěma dětem s atop. ekzémem a i jim už léčba homeopatiky výborně zabírá. Jestli to chceš zkusit tady je kontakt na MUDr. Veselou :http://www.auranet.cz/homeopatie/.
Lucka a Petra (20m)
Alfie,co se týče hrušky,tak s Tebou nemohu souhlasit,právě hruška má z ovoce nejmíň alergenů.A právě z hrušky jsou doporučovaný první příkrmy a šťávičky!!!!
Takže si myslím,že hruškou to nebude!!!!
L.
Ahojky,
já sama mám atopická exém od malinka. Rvali do mě kortikoidy- čímž mi totálně zničili pokožku a jatrní testy taky nemám moc dobrý. Hlavně se na kortikoidech vytváří těžká závislost, takže ve chvíl, kdy je vy:,–(íš, tak se exém okamžitě zhorší.
Prací prášky- snáším Lovelu, Persil a Tix. Z aviváží jen Lenor (bývalý Azurit).
Jídlo: okamžité zhoršení je po pálivém jídle, smaženém, kakau, oříškách, jahody, hruška, sladké, kyselé… u každého je to trochu jiné
MÁŠ VYLOUČENOU ALERGII NA MLÉKO??? Mě to zjistili až teď v těhotenství- 27 let běhání po doktorech a nikoho to doteď nenapadlo. Vy:,–(ila jsem veškeré mléčné výrobky… a světe div se..... exém ustupuje ![]()
V sušeném mléku je výrazná složka mléčné bílkoviny, která může být tím alergenem.
S tím koupáním opatrně. Čím víc bude pokožka vlhká, tím lépe se bude exemu dařit. A to mám opravdu vyzkoušené. Když jsem přestala postižená místa mýt vodou, tak to alespoň nerozlézalo, nemokvalo a tolik nesvědilo. Nejlevíc se mi osvědčilo otírání destilkou. A rychlé vysušení.
Co mi nejvíc pomáhá je moře. Dopřávám si ho min jednou ročně. A tak na dva měsíce mám od exemu pokoj.
Homeopatika: nedám na ně dopustit. Vyléčili mi exém na rukách. Na obličeji bohužel ne, ale i tak je to úspěch.
Léčba atop.exemu chce trpělivost. Výsledky nebudou hned.
Daniela
Ahojky,
taky bych nejdříve zkusila vy:,–(it běžné mléčné výrobky. Náš syn, kterému se ekzém objevil prakticky ihned poté, co jsem přestala kojit (8m) a začala dávat Sunar, dostal tehdy speciální UM na recept: Nutrilon Pepti. Narozdíl od „běžných“ HA mlíček má toto štěpenou bílkovinu kravského mléka a nám to tehdy výrazně pomohlo.
Co se týče prášku na praní, dr. doporučil sehnat švédský prací prášek pro alergiky, jmenuje se Minirisk, je to dost drahá záležitost 800g asi za 200Kč), ale opravdu super narozdíl od Lovely aspol.
Samozřejmě jsme dodržovali klasickou hypoalergenní stravu, ekzém zmizel, po roce věku se opět objevil a tak nějak bez ohledu na naše „opatření“ (strava, Minirisk, koupání v Balneum Hermal, mazání Excipialem..)si dělal co chtěl.. Zhoršoval se vždy při oslabení imunity (nachlazení, po očkování atd. Až letos, v téměř dvou letech věku jsme díky dovolené u moře zjistili, že ekzém nemá původ v potravinové alergii - den po příjezdu k moři se malej úplně(!) vyčistil, po návratu domů se vše vrátilo do původního stavu.. Prý jiná voda..Tuto zkušenost má tady hodně maminek a řeší to tak, že dítě buď sprchuje, nebo omývá jen převařenou vodou. U nás to docela pomohlo.
Prostě příčin může být milión a ekzém se může sám ztratit a taky nemusí.. Držím palce, abyste se s tím poprali a byli v pořádku!
nepřihlášená Vvv s Adámkem 2 roky
ahoj holky,
jo, jo, more je uplny zazrak, taky vrele doporucuji. Tu ADERMU urcite vyzkousej, ja s tim mam ty nejlepsi zkusenosti. Synovi lekar taky v pul roce sdelil, ze ma atopicky ekzem. Ja poctive mazala (dodnes mazu Adermou) a ma telicko jako miminko bez jakekoliv znamky ekzemu. Drzim pesti!
Minirisk na praní je výborný- doporučuji.
aderma je super- nemá parabeny
MINIRISK je na praní super, prodávají i aviváž k tomu.Jinak nám se na ekzem osvědčila mastička ELIDEL, ale nevím, jak je to s předpisem, už je to rok, co jsme jí dostali a vím, že jí moc předepisovat nechtěli.Předepisuje jí jen kožní lékař.
Klára a Elí
Ahoj,
my mame taky atop. ekzem - od 3. mesice. Vseliake masti co nam doktorka na promazavani nepomohly. Nakonec jsem odmitla kortikoidy co mi doktorka nutila pro malou. Objevili jsme A-DERMA Exomega krem. Musim rici, ze nam opravdu dost pomohl. I kdyz pravda po ockovani se ekzem objevil znovu, ale da se to takto zvladat. Misto mydla pouzivame A-DERMA Exomega olej a sprchujeme malou kazdy den a bez problemu. Pokud budes pouzivat krem nenanasej ho velkou vrstvu - dle nasi zkusenosti - pak nepomaha a max. 2× denne (rano a vecer). Necekej s timto kremem vysledky hned - nam se ekzem zlepsil poprve po 3 tydnech, ale zato pak se to stale lepsilo. Co jsem slysela tak hodne lidem pomohl. Tak treba pomuze i vam. Kdyz Exomega nezabere pouzivame jeste Infadolan (vitaminova mast) - je k dostani v lekarne no a take Miraclean (zinkova emulze). Mast Halicar jsme take zkouseli, ale nam nepomohla.
Kazdemu zkratka pomuze neco jineho.
Katka
Ahoj,
vše co můžu doporučit je
Jinak my promazáváme vitamínkou (Vitella), když se osype tak dehtovou mastičkou, je bez kortikoidů a pomáhá skvěle…