Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Midaku píše:
@Klara178 to není myšleno tak, ze by se ty diagnózy rozdávaly bezne a zdravym dětem. Narážky tu padají na to, ze každá matka o svém živějším dítěti hlásí, že je hyperaktivní. Denně jsou tu diskuze o tom, jestli to dítě náhodou není autista, protože bla bla bla… denně jsou tu diskuze, kde se máma ptá, jakou diagnozu muze mít její dítě, když… a v naprosté většině případů jde prostě o zdravé dítě, akorát maminka hned hledá diagnózy místo toho, aby dítě dal proste rozvíjela tak, jak to dělají všichni ostatní. Někdy je to z nevědomosti, někdy fakt strach, protože teď se to proste řeší, no a někdy je to jen lenost matky… nikdo tu netvrdí, ze zdrave deti dostávají diagnózy..
Zdravé dítě nemusíš rozvíjet, to se rozvíjí samo…
Ty diskuze tu vznikají proto, že tu málokdo tusi, co to autismus vlastně je a o triádě nemají ani páru…
@Klara178 promiň, ale to je totální nesmysl. Kdes na to proboha prisla? I zdravé dítě potřebuje dostatek podnětů, péče a pozornosti, aby se správně vyvíjelo. Různě nemocné děti toho potřebuji jen víc nebo v jiné forme. A mnohdy to ani tak nepadne na úrodnou pudu. Jo, se zdravými je to jednodušší, něco třeba jen řekneš, ukážeš a oni to umí. Ale to rozhodně neznamená, že všechno se udělá „samo“ a „seto“.
@Midaku píše:
@Klara178 promiň, ale to je totální nesmysl. Kdes na to proboha prisla? I zdravé dítě potřebuje dostatek podnětů, péče a pozornosti, aby se správně vyvíjelo. Různě nemocné děti toho potřebuji jen víc nebo v jiné forme. A mnohdy to ani tak nepadne na úrodnou pudu. Jo, se zdravými je to jednodušší, něco třeba jen řekneš, ukážeš a oni to umí. Ale to rozhodně neznamená, že všechno se udělá „samo“ a „seto“.
Na to jsem nepřišla já, to je prostě přirozený proces…dceři je 3,5 a rozumí, mluví, umí barvy, tvary, zvládne úkoly svemu věku a já pro to nic nedelam, prostě normalne fungujeme a dítě to nasává samo…
Vždyť např s tím mluvením, jak se často omílá, že dítě nemluví, protože se mu nechce, máma se mu nevěnuje, nečte mu a podobné nesmysli, to tak není…i děti cikánů, nebo děti se sociálně slabších rodin, kde se jim fakt nikdo nevěnují, tak normálně mluví, prostě je to normální vývoj, nic víc…
@Klara178 hele, ty ale přece nesedí celej den za počítačem nebo u kafe a dcera si nehraje sama ve vzduchoprazdnu, ze… mluvíš na ni, hraješ si s ní, učíš ji nevědomky třeba tím, že ji čteš knížku, povídáš o tom, co děláte, co vidíte, jakou to má barvu, tvar, velikost… to není, ze se to uci sama. Jen se to učí jednoduše, napodobou, za pochodu… taky mam je do dítě takové, je to nádhera, obzvlášť když má člověk porovnání i s dítětem, u kterého to tak snadno nejde. Ale samo to prostě není.
@Midaku píše:
no tak se obrať do té minulosti, jak tu bylo vzpomínáno - dřív se dětem nikdo nevěnoval a nikdo je nerozvíjel, tak nějak dostali najíst a „vychovávaly“ starší děti ty mladší, rodiče pracovali a pracovali, na děti neměli čas, ani se to nepovažovalo za důležité - a z některých těch dětí vyrostli vědci, lékaři, obchodníci,
jen teď se všechno hrotí a ze všeho se dělá věda
@Midaku píše:
@Klara178 hele, ty ale přece nesedí celej den za počítačem nebo u kafe a dcera si nehraje sama ve vzduchoprazdnu, ze… mluvíš na ni, hraješ si s ní, učíš ji nevědomky třeba tím, že ji čteš knížku, povídáš o tom, co děláte, co vidíte, jakou to má barvu, tvar, velikost… to není, ze se to uci sama. Jen se to učí jednoduše, napodobou, za pochodu… taky mam je do dítě takové, je to nádhera, obzvlášť když má člověk porovnání i s dítětem, u kterého to tak snadno nejde. Ale samo to prostě není.
Tak to mám třeba zkreslený nevim, mám syna s vd a adhd, kde se jsme se kolikrát nadrela, že si to rodiče zdravých dětí neumí ani představit a vidět to nikde moc nebylo, a zdravou dceru, kde jsem snad nehla ani prstem, a všechno umí a dokonce vypadá občas i vychovane 🙂 tak jasne, že nesedim u kafe celý den ale opravdu stačí jen normálně fungovat a jde to samo. Třeba ani ty barvy a tvary jsem ji neříkala, prostě to pochytila z běžného života. Prostě přirozený vývoj
@stinga tak to, ze decku přečtu knížku neznamená, že to hrotim… jo, dřív to bylo jinak, dřív taky nebylo tak vysoké vzdělání a rozhodne ne pro všechny, nebyla tak rozvinutá a dostupná lékařská péče atp. To se nedá srovnávat. Jistě, ze ty děti vyrostly a nebyly zaostale, ale je to přece jen něco trochu jiného.
@Klara178 my asi obe myslíme to stejne, ale pojmenovavame to jinak. Taky mam jedno dítě samo a seto, druhý, který má. vsechno těžce vydreny a pak ještě třetí, zatím malý. Já to prostě beru tak, ze když dítěti řeknu „to je slepice, dela koko“ a dítě zopakuje „koko“, tak ze se to prostě naučilo s mým přičiněním. Kdybych neřekla, že dela koko, tak to to dítě nevi, neřekne, nema tu informaci. Je jedno, jestli ji získá u mě, sourozence, ucitele, souseda, vychovatelky.. Ale někde ji získat musí. Není to tak, že by sedělo, koukalo na slepici a najednou samo od sebe přišlo na to, ze dela koko… zdrave deti se učí přirozeně, snadno, nasavaji jak houby, ale musí mít co nasavat.
@Klara178 Nová MNK 11, která vejde v platnost příští rok, už bude PAS klasifikovat jinak a bude mluvit o diádě, ne triádě. Ty máš možná na mysli ty těžší případy, ale PAS může mít i člověk, který působí pouze podivínsky, ale jinak je schopný fungovat celkem samostatně, vystudovat pracovat, založit rodinu.
Co se týče dětí, preventivní práce s nimi speciálními metodami neubližuje. I kdyby mělo dítě pouze izolované rysy a později se to nepotvrdilo, nevadí, když sek němu budou rodiče a vychovatelé chovat jakoby PAS mělo.
Ty matky se ptají většinou proto, že nechtějí něco zanedbat.
@Midaku píše:
@stinga tak to, ze decku přečtu knížku neznamená, že to hrotim… jo, dřív to bylo jinak, dřív taky nebylo tak vysoké vzdělání a rozhodne ne pro všechny, nebyla tak rozvinutá a dostupná lékařská péče atp. To se nedá srovnávat. Jistě, ze ty děti vyrostly a nebyly zaostale, ale je to přece jen něco trochu jiného.
@Klara178 my asi obe myslíme to stejne, ale pojmenovavame to jinak. Taky mam jedno dítě samo a seto, druhý, který má. vsechno těžce vydreny a pak ještě třetí, zatím malý. Já to prostě beru tak, ze když dítěti řeknu „to je slepice, dela koko“ a dítě zopakuje „koko“, tak ze se to prostě naučilo s mým přičiněním. Kdybych neřekla, že dela koko, tak to to dítě nevi, neřekne, nema tu informaci. Je jedno, jestli ji získá u mě, sourozence, ucitele, souseda, vychovatelky.. Ale někde ji získat musí. Není to tak, že by sedělo, koukalo na slepici a najednou samo od sebe přišlo na to, ze dela koko… zdrave deti se učí přirozeně, snadno, nasavaji jak houby, ale musí mít co nasavat.
no tak „dřív“ to dítě sedělo na dvoře a vidělo slepici a slyšelo, že dělá koko, nikdo mu to neříkal,
prostě dnešní doba je jiná, taky se snažím dítě „vzdělávat“ a táhnout výš a výš,
ale dřív se to nedělalo a děti se to také naučily
@stinga no porad si nerozumíme, ale to je jedno. Nechce se mi tu dohadovat. Myslíme to podobně.
@Midaku píše:
@stinga no porad si nerozumíme, ale to je jedno. Nechce se mi tu dohadovat. Myslíme to podobně.
ok, ![]()
V kazde diskuzi jsou vzdy lide, kteri maji predstavu, ze se rozdavaji diagnozy na prani matky a ze pak ta diagnoza znamena, ze matka ma omluvenku a dite uz nemusi vychovavat. Zde zase, ze je jednodussi hledat diagnozy nez vychovavat dite. Takhle to preci vubec neni. Matka se snazi vychovavat dite, jak nejlepe umi. Kdyz uz to dojde do nejakeho zlomu, tak musi vyvinout velke usili, aby se dostala k tem spravnym odbornikum. Pokud dite dostane diagnozu, tak z toho matka rozhodne nema radost. Je spis zoufala. Boji se o budoucnost sveho ditete. Max se ji ulevi, ze uz vi, co je spatne. A pak zacina jen dalsi a dalsi prace, protoze vychovavat dite s problemem je mnohem narocnejsi nez dite, ktere je zdrave.
@stinga píše:
no tak se obrať do té minulosti, jak tu bylo vzpomínáno - dřív se dětem nikdo nevěnoval a nikdo je nerozvíjel, tak nějak dostali najíst a „vychovávaly“ starší děti ty mladší, rodiče pracovali a pracovali, na děti neměli čas, ani se to nepovažovalo za důležité - a z některých těch dětí vyrostli vědci, lékaři, obchodníci,
jen teď se všechno hrotí a ze všeho se dělá věda
To není pravda. Dřív bylo běžné, že rodiče pracovali na poli a o děti se staral nejstarší sourozenec, nějaká pomocnice nebo starší tety, babičky. Vyprávěly, učily je poznávat přírodu, ruční práce, předškoláci už sami měli plno úkolů v hospodářstvi a to se jim určitě někdo pověnoval s vysvětlením. A děti měly přirozený kolektiv ve vesnici. Takže nejspíš na tom byly líp než malé dítě teď, když je s nějakou soc matkou, co ho posadí před televizi a jede cigarety a kámošky. A ano, dítě se naučí. Ale je setsakra velký rozdíl dítě, kterému se aspoň rámcově někdo věnuje a dítě, které pastelku drží poprvé v předškolní třídě.
@Pears206 píše:
@Klara178 Nová MNK 11, která vejde v platnost příští rok, už bude PAS klasifikovat jinak a bude mluvit o diádě, ne triádě. Ty máš možná na mysli ty těžší případy, ale PAS může mít i člověk, který působí pouze podivínsky, ale jinak je schopný fungovat celkem samostatně, vystudovat pracovat, založit rodinu.Co se týče dětí, preventivní práce s nimi speciálními metodami neubližuje. I kdyby mělo dítě pouze izolované rysy a později se to nepotvrdilo, nevadí, když sek němu budou rodiče a vychovatelé chovat jakoby PAS mělo.
Ty matky se ptají většinou proto, že nechtějí něco zanedbat.
O diade a atypickém autismu vím, ale nechtěla jsem to tu komplikovat. 🙂
Nemyslím těžší případy, ale PAS všeobecně, chovat se podivínsky je široký pojem. Já jsem tím chtěla spíše říci, že na PAS prostě musíš splňovat diagnostická kritéria, opravdu nestačí jen to, že dítě nerecituje básničky a je nevychovane a většina odborníků si pořádně rozmysli, jestli tuto DG opravdu dá…je to vážna diagnoza a má vliv na budoucnost dítěte.
Jenze tady si to spousta uživatelů představuje jak Hurvínek válku a myslí si, že když maminka dítě nedokáže vychovat, tak si hned běží pro diagnózu. Takhle to opravdu není. Navíc fakt neznám nikoho, kdo by o tuto DG stal, každej se jí boji jak čert kříže…
Protože dříve nebyl takový tlak na výkonnost dítěte. Nikdo ho nepozoroval, jestli umí to či ono ve správný čas. Řeklo se, no je svůj/svá.
Nikdo o autismu neslyšel, až na odborníky. Dnes se na každého valí ohromné množství informací, většinou neúplných.
Dřív se s dětmi nepracovalo od útlého věku jak teď. Dítě se dalo do ohrádky a máma musela prát, vařit, pracovat na zahradě. Později šlo do jeslí.
Mnoho dětí nebylo diagnostikováno a mělo horší život. Teď jsou zase mámy stresované, že dítě nedělá to, co Pepíček od vedle. Sedne k internetu a vynervuje se ještě víc, když najde spoustu polovičatých informací. Ale také některé najdou pomoc…