Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Jitka1976 píše:
Zkus se jí příště zeptat? třeba jsou i u slova kočka dvě varianty??? Taky mě to zajímá…(teď mám teda megabrouka v hlavě)
Teď jsem našla, že je u některých slov možností víc!!!
Třeba:Některé souhláskové skupiny uprostřed slova můžeme dělit různě (se-stra, ses-tra, sest-ra).
Taky dělíme na „Koč - ka“ a myslím, že i na logopedii. Prcek stejně řekne jen „Ko ka“, takže je to fuk zatím
![]()
@kate02 No…ale když už, tak už…na 100%…možná neberu…
Klidně to může být i ko-čka…viz to cvičení ze ZŠ…
chce to češtináře…logoped logicky bude vždy učit jednu variantu, aby dítě nemátl… ![]()
Tak jsem vznesla dotaz u chytrých bab…
resp. do diskuze Češtinářské špeky…ať si lámou holky hlavu…hlavně mě zajímá, jestli jdou obě varianty-dle češtiny-nebo jen jedna…je možný, že fakt dělám chybu, ale chi to prostě vědět!!! ![]()
Tak já zas mám logopedické knížky. logopedie 1,2,3 + učení pro předškoláky. Kočku sem našla ve spoustě cvičení a vždy je tam
koč-ka, ko-ta-ta.
osobně se mi špatně vyslovuje ko-čka, ale já sem dislektit, takže já neslyším ani měkké a tvrdé a třeba i kytky mi zní uplně stejně jak kitki
,takže já co napíšu správně a moc toho není, tak to co mám obkoukané. Ani rozdíl mezi s, z neslyším, takže já sem ta poslední co bych měla upozorňovat na náké chyby
,ale kvůli malému se ted vše snažím prostě naučit když mě to na češtině nikdo nenaučil
,tak by mě správný tvar rozdělení zajímal ![]()
A moc se omlouvám že sem zahltila diskuzi svim dotazem, který určitě není pro maminky autíku žádným přínosem. Omlouvám se
@Kamča.dalmatinka Už jsem to našla a pomohly i holky z češtinářského špíčku
Máte pravdu…je to koč-ka…jsem o fous chytřejší… ![]()
@Jitka1976 Opravdu mě zaujalo, jak náročné děti máš ve třídě (nemyslím to nijak špatně) a jak se z toho vůbec nehroutíš, naopak mi přijdeš naprosto v pohodě. Já mám problém se svým skoro 4 letým synkem ve školce, i když jako to tu čtu, tak vidím spíš problém u paní učitelky. Syn moc neposlouchá a dělá si věci po svém, ale to je třeba jenom období týdne a pak je zase zlatíčko. Když se mu někdo věnuje, tak dělá úplně všechno, ze školky chodí s básničkami a písničkami, všechno tam miluje, mnohem líp mluví, prostě spoustu plus. A najednou mi paní ředitelka (zároveň jeho učitelka) řekla, že by bylo potřeba ho vyšetřit ve speciálním centru a že by na něj chtěla asistenta, protože ve skoro 30 dětech jeho chování nezvládá
A teď jsem fakt zmatená. Neříkám, že je vždycky poslušný a že vždycky má náladu si po sobě uklidit, ale rozhodně to není žádný sígr a rozhodně si nemyslím, že by byl právě tak náročný jako děti, o které se staráš ty. Řekla jsem, že na to vyšetření půjdeme a paní ředitelka mi napsala takový průvodní dopis, že jsem z toho jelen ještě dneska
Že prý o sobě mluví ve třetí osobě (to nedělá už pěkně dlouho), že je nezvladatelný, že jenom běhá po třídě a křičí… Bylo toho víc. NIC z toho nikde jinde nedělá, tak proč ve školce? Spíš z toho mám pocit, že chce asistenta do školky třeba i pro jiné děti, ale všechny ostatní maminky ji poslaly do háje ![]()
Omlouvám se, že jsem se tak rozepsala, ale je to pro mě strašně citlivé téma už nějaký ten pátek ![]()
@Anonymní píše:
@Jitka1976 Opravdu mě zaujalo, jak náročné děti máš ve třídě (nemyslím to nijak špatně) a jak se z toho vůbec nehroutíš, naopak mi přijdeš naprosto v pohodě. Já mám problém se svým skoro 4 letým synkem ve školce, i když jako to tu čtu, tak vidím spíš problém u paní učitelky. Syn moc neposlouchá a dělá si věci po svém, ale to je třeba jenom období týdne a pak je zase zlatíčko. Když se mu někdo věnuje, tak dělá úplně všechno, ze školky chodí s básničkami a písničkami, všechno tam miluje, mnohem líp mluví, prostě spoustu plus. A najednou mi paní ředitelka (zároveň jeho učitelka) řekla, že by bylo potřeba ho vyšetřit ve speciálním centru a že by na něj chtěla asistenta, protože ve skoro 30 dětech jeho chování nezvládáA teď jsem fakt zmatená. Neříkám, že je vždycky poslušný a že vždycky má náladu si po sobě uklidit, ale rozhodně to není žádný sígr a rozhodně si nemyslím, že by byl právě tak náročný jako děti, o které se staráš ty. Řekla jsem, že na to vyšetření půjdeme a paní ředitelka mi napsala takový průvodní dopis, že jsem z toho jelen ještě dneska
Že prý o sobě mluví ve třetí osobě (to nedělá už pěkně dlouho), že je nezvladatelný, že jenom běhá po třídě a křičí… Bylo toho víc. NIC z toho nikde jinde nedělá, tak proč ve školce? Spíš z toho mám pocit, že chce asistenta do školky třeba i pro jiné děti, ale všechny ostatní maminky ji poslaly do háje
Omlouvám se, že jsem se tak rozepsala, ale je to pro mě strašně citlivé téma už nějaký ten pátek
Já mám taky nestandardní dítko. Ve školce s ním snad problémy nejsou (teda paní učitelka ani paní ředitelka si zatím nějak výrazněji nestěžovaly, jen pokud jsem se vyloženě zeptala, tak pár připomínek měly, ale vypadá to, že to s ním zatím zvládají), ale já bych klidně někam zašla. Pokud bude prcek v pohodě, budeš mít v ruce papír, pokud ne, můžete to řešit.
On je podle mě totiž rozdíl, jestli je ve třídě maximálně 19 dětí (u nás ve třídě jich je myslím max. 23) nebo ke 30, podle mě je to pak už hodně znát. ![]()
@kate02 Do té poradny určitě jdeme, už máme termín. Ráda bych, aby ho viděl někdo nezaujatý a řekl mi, co a jak. Stejně tak vůbec nezpochybňuju to, že to paní učitelky mají těžké. Mít ve třídě skoro 30 prcků musí být pěkný záhul. Taky pracuju s dětmi, ale už na střední škole, tak se do toho dokážu aspoň trochu vcítit. Jen má pořád silnější pocit, že paní ředitelka přehání, že nám schválně všechno podává zveličené a že nám každou chvíli řekne…„A hlavně tam nezapomeňte říct ještě tohle, tohle a tohle…“ Zdá se mi, že jí jde o toho asistenta, aby ho mohla využít i s jinými dětmi.
@Anonymní píše:
@Jitka1976 Opravdu mě zaujalo, jak náročné děti máš ve třídě (nemyslím to nijak špatně) a jak se z toho vůbec nehroutíš, naopak mi přijdeš naprosto v pohodě. Já mám problém se svým skoro 4 letým synkem ve školce, i když jako to tu čtu, tak vidím spíš problém u paní učitelky. Syn moc neposlouchá a dělá si věci po svém, ale to je třeba jenom období týdne a pak je zase zlatíčko. Když se mu někdo věnuje, tak dělá úplně všechno, ze školky chodí s básničkami a písničkami, všechno tam miluje, mnohem líp mluví, prostě spoustu plus. A najednou mi paní ředitelka (zároveň jeho učitelka) řekla, že by bylo potřeba ho vyšetřit ve speciálním centru a že by na něj chtěla asistenta, protože ve skoro 30 dětech jeho chování nezvládáA teď jsem fakt zmatená. Neříkám, že je vždycky poslušný a že vždycky má náladu si po sobě uklidit, ale rozhodně to není žádný sígr a rozhodně si nemyslím, že by byl právě tak náročný jako děti, o které se staráš ty. Řekla jsem, že na to vyšetření půjdeme a paní ředitelka mi napsala takový průvodní dopis, že jsem z toho jelen ještě dneska
Že prý o sobě mluví ve třetí osobě (to nedělá už pěkně dlouho), že je nezvladatelný, že jenom běhá po třídě a křičí… Bylo toho víc. NIC z toho nikde jinde nedělá, tak proč ve školce? Spíš z toho mám pocit, že chce asistenta do školky třeba i pro jiné děti, ale všechny ostatní maminky ji poslaly do háje
Omlouvám se, že jsem se tak rozepsala, ale je to pro mě strašně citlivé téma už nějaký ten pátek
Ahoj…jak píše @kate02 je velký rozdíl v počtu dětí X práci s dětmi…ideál je do 20 dětí a každé dítě navíc je sakra znát…Mám pocit, že maximum na třídu je 28 dětí (je to podle prostor-kapacity školky, jsou dané metry čtvereční pro jídelnu, činnost, hernu, zahradu, spaní atd…počet umyvadel a záchodů na jedno dítě)Podle toho se dle potřeby dá kapacita navýšit nebo taky ne.
Pokud má učitelka podezření na např. hyperaktivitu, ADHD nebo cokoliv jiného, šla bych klidně do PPP na vyšetření…stejně tam za rok budeš muset jít, pokud by si chtěla odklad školní docházky, tak aspoň budeš vědět do čeho jdeš ![]()
Pokud by psycholog z PPP měl podezření (po vyšetření) na nějakou formu PAS, bude tě směřovat na spec. vyšetření do APLY…pokud by se „něco“ potvrdilo a tvůj syn skutečně měl třeba některou z poruch autistického spektra (je jich hodně a jsou různě závažné…od minimálních projevů, z kterých dítě může vyrůst až po těžší případy…je hodně dospělých, na kterých bys vůůůbec nepoznala, že jim v dětství diagnostikovali Aspergera…)Každopádně školka nemá žádné páky, jak tě donutit jim ukázat zprávu z vyšetření…a to myslím vážně…pokud rodiče nebudou chtít, zprávu z PPP nebo APLY nemusí školce předat k nahlédnutí…
Měli jsme v Praze takový případ ve školce, rodiče nepřijali ten fakt, že syn je Asperger…šli na vyšetření do APLY a odmítli nám ukázat výsledky (šli tam na náš podnět, syn měl příznaky AS)a trvalo to skoro rok, než aspoň řekli, že výsledky jsou pozitivní…ale o asistentovi nechtěli ani slyšet, nedovolili ho…myslím, že s tím nebyli smíření, nechtěli si to připustit a možná se i styděli…
Každopádně, pokud rodiče souhlasí s integrací, pro školku to má tyto výhody: kromě asistenta a příspěvků na asistenta, se ve třídě snižují počty dětí…ale ne u jednoho dítěte!!! Až od dvou dětí se snižují počty na třídě.
Tobě radím, jdi do PPP a nech syna vyšetřit…neboj, je to v pohodě…nejdřív se psycholog bude ptát tebe na zdravotní stav, průběh těhotenství, porod…jak syn rostl, vyvíjel se atd…jestli s ním máš problémy…pak si na chvíli vezme syna (asi v tvé přítomnosti)a bude si s ním „hrát“, povídat…atd…počítej cca hodinu, hodinu a půl…maximálně. Dá ti zprávu o vyšetření…a je na tobě, jestli jí školce poskytneš…pokud je syn ok, tak bych se vůůůůbec nerozpakovala a s
jim předala kopii zprávy…
Jinak…zdrcená z práce nejsem, umím „vypustit páru“…tím, že mám asistenta, který fakt maká s Tomíkem i Lukáškem, jsem v klidu…vím, že je o ně dobře postaráno…a naopak, pokud s nimi pracuju já, asistent se věnuje ostatním…být tam sama, nešlo by kvalitně pracovat. V tu chvíli bych byla jen „hlídačka“ dětí, protože tyhle děti nemůžeš spustit z očí…
@Anonymní píše:
@kate02 Do té poradny určitě jdeme, už máme termín. Ráda bych, aby ho viděl někdo nezaujatý a řekl mi, co a jak. Stejně tak vůbec nezpochybňuju to, že to paní učitelky mají těžké. Mít ve třídě skoro 30 prcků musí být pěkný záhul. Taky pracuju s dětmi, ale už na střední škole, tak se do toho dokážu aspoň trochu vcítit. Jen má pořád silnější pocit, že paní ředitelka přehání, že nám schválně všechno podává zveličené a že nám každou chvíli řekne…„A hlavně tam nezapomeňte říct ještě tohle, tohle a tohle…“ Zdá se mi, že jí jde o toho asistenta, aby ho mohla využít i s jinými dětmi.
To asi ano…zřejmě chce asistenta pedagoga…někoho, kdo jí bude k ruce…asistent dítěte je pro vážně zdravotně nebo mentálně postižené dítě a věnuje se pouze onomu dítěti na rozdíl od asistenta pedagoga, ten pomáhá s integrovaným dítětem, ale i s ostatními dětmi, když se učitel věnuje tomu integrovanému…Uznávám, že je to obrovská pomoc ve třídě…ale jak jsem psala, pokud je syn ok a vyšetření bude taky ok, mají smůlu…stejně, pokud jim zprávu nedáš k nahlédnutí…nemohou tě donutit…otázkou je, do jaké míry je pro učitelku syn nezvladatelný??? Jestli pak nezačnou tlačit, že syna pro nezvladatelnost vyloučí z MŠ…úplně si nejsem jistá, ale myslím si, že by to neměl být důvod k vyloučení (tím bývá neplacení školného, neomluvená dlouhodobá absence v MŠ) To by musel být syn opravdu těžce nezvladatelný a agresivní k dětem nebo sobě…
Ale to bys ty jako matka musela tušit, třeba z hřiště, z návštěv u kamarádů…víš jak se chová, no ne? Jdi na to vyšetření…myslím, že to bude ok…
@Jitka1976 píše:
Ahoj…jak píše @kate02 je velký rozdíl v počtu dětí X práci s dětmi…ideál je do 20 dětí a každé dítě navíc je sakra znát…Mám pocit, že maximum na třídu je 28 dětí (je to podle prostor-kapacity školky, jsou dané metry čtvereční pro jídelnu, činnost, hernu, zahradu, spaní atd…počet umyvadel a záchodů na jedno dítě)Podle toho se dle potřeby dá kapacita navýšit nebo taky ne.
Pokud má učitelka podezření na např. hyperaktivitu, ADHD nebo cokoliv jiného, šla bych klidně do PPP na vyšetření…stejně tam za rok budeš muset jít, pokud by si chtěla odklad školní docházky, tak aspoň budeš vědět do čeho jdeš
Pokud by psycholog z PPP měl podezření (po vyšetření) na nějakou formu PAS, bude tě směřovat na spec. vyšetření do APLY…pokud by se „něco“ potvrdilo a tvůj syn skutečně měl třeba některou z poruch autistického spektra (je jich hodně a jsou různě závažné…od minimálních projevů, z kterých dítě může vyrůst až po těžší případy…je hodně dospělých, na kterých bys vůůůbec nepoznala, že jim v dětství diagnostikovali Aspergera…)Každopádně školka nemá žádné páky, jak tě donutit jim ukázat zprávu z vyšetření…a to myslím vážně…pokud rodiče nebudou chtít, zprávu z PPP nebo APLY nemusí školce předat k nahlédnutí…Měli jsme v Praze takový případ ve školce, rodiče nepřijali ten fakt, že syn je Asperger…šli na vyšetření do APLY a odmítli nám ukázat výsledky (šli tam na náš podnět, syn měl příznaky AS)a trvalo to skoro rok, než aspoň řekli, že výsledky jsou pozitivní…ale o asistentovi nechtěli ani slyšet, nedovolili ho…myslím, že s tím nebyli smíření, nechtěli si to připustit a možná se i styděli…
Každopádně, pokud rodiče souhlasí s integrací, pro školku to má tyto výhody: kromě asistenta a příspěvků na asistenta, se ve třídě snižují počty dětí…ale ne u jednoho dítěte!!! Až od dvou dětí se snižují počty na třídě.
Tobě radím, jdi do PPP a nech syna vyšetřit…neboj, je to v pohodě…nejdřív se psycholog bude ptát tebe na zdravotní stav, průběh těhotenství, porod…jak syn rostl, vyvíjel se atd…jestli s ním máš problémy…pak si na chvíli vezme syna (asi v tvé přítomnosti)a bude si s ním „hrát“, povídat…atd…počítej cca hodinu, hodinu a půl…maximálně. Dá ti zprávu o vyšetření…a je na tobě, jestli jí školce poskytneš…pokud je syn ok, tak bych se vůůůůbec nerozpakovala a sjim předala kopii zprávy…
Jinak…zdrcená z práce nejsem, umím „vypustit páru“…tím, že mám asistenta, který fakt maká s Tomíkem i Lukáškem, jsem v klidu…vím, že je o ně dobře postaráno…a naopak, pokud s nimi pracuju já, asistent se věnuje ostatním…být tam sama, nešlo by kvalitně pracovat. V tu chvíli bych byla jen „hlídačka“ dětí, protože tyhle děti nemůžeš spustit z očí…
Já teda všechny zprávy, co máme, ukázala… Podle mě je fajn, že učitelky ví, na čem jsou, co můžou nebo nemůžou čekat…
Ve výsledku to pomůže i tomu dítku samotnýmu, pokud nějakej problém fakt má…
Nevím, komu by prospělo, kdybych jim tam nacpala prcka a řekla „poraďte si jak chcete“
To by muselo být psycho jak pro ně, tak i pro mrňouse… ![]()
@kate02 Jasně…pro mě jako učitelku je to taky dobrý…neříkám, že ne…jen upozorňuju, že to není povinnost, dát tu zprávu školce…je to dobrá vůle rodičů..
projev toho, že jsou smíření s diagnozou…že chtějí dítěti pomoc…proto jsem psala ten příklad s diagnozou Aspergera a odmítnutím rodičů…
Prostě se TO může stát a školka s tím nic moc neudělá…
Psycho to je…to bezesporu…pokud se jedná o náročné dítě a učitelka tam je s ním třeba od 7-10 sama, než přijde kolegyně a k tomu dalších cca 25 dětí…nebo odpoledne od 13-17 hodin…to samé…(Tomášek mi chodí skoro poslední domů…máme do 18 hodin otevřeno a on chodí +- okolo 17,15 domů, dřív to mamka nestíhá)
Asistent mi odchází v 15 hodin domů…ale ty dvě hodiny už jsou v pohodě, jednak odcházejí děti domů, jednak je volnější program, děti si víceméně hrají, malují…
@Jitka1976 píše:
To asi ano…zřejmě chce asistenta pedagoga…někoho, kdo jí bude k ruce…asistent dítěte je pro vážně zdravotně nebo mentálně postižené dítě a věnuje se pouze onomu dítěti na rozdíl od asistenta pedagoga, ten pomáhá s integrovaným dítětem, ale i s ostatními dětmi, když se učitel věnuje tomu integrovanému…Uznávám, že je to obrovská pomoc ve třídě…ale jak jsem psala, pokud je syn ok a vyšetření bude taky ok, mají smůlu…stejně, pokud jim zprávu nedáš k nahlédnutí…nemohou tě donutit…otázkou je, do jaké míry je pro učitelku syn nezvladatelný??? Jestli pak nezačnou tlačit, že syna pro nezvladatelnost vyloučí z MŠ…úplně si nejsem jistá, ale myslím si, že by to neměl být důvod k vyloučení (tím bývá neplacení školného, neomluvená dlouhodobá absence v MŠ) To by musel být syn opravdu těžce nezvladatelný a agresivní k dětem nebo sobě…Ale to bys ty jako matka musela tušit, třeba z hřiště, z návštěv u kamarádů…víš jak se chová, no ne? Jdi na to vyšetření…myslím, že to bude ok…
Těžce nezvladatelný rozhodně není. Není agresivní, nikdy nikomu neublížil (ani sám sobě) a spíš je to ten typ, co si nechá všechno líbit. Jenom prostě vždycky nedělá věci na povel
Když chce, tak maluje, tvoří, cvičí, naučil se spoustu písniček a říkanek. Akorát to není úplně stádní dítě, takže hodně času je i stranou od ostatních, a když děti kreslí, tak on si třeba staví kostky. Někdy mám pocit, že by paní učitelky chtěly stapfordské dětičky
Jinak nechci, abyste mě špatně pochopily, ale já bych byla šťastná, kdyby měl asistenta. Nemyslím, že by byl jakkoliv postižený, ale aspoň bych měla dobrý pocit, že se mu někdo individuálně věnuje, protože to je pak ten nejzlatější chlapeček na světě a všechno ho baví. Kdyby se paní učitelky mohly hodně věnovat jen jemu (což samozřejmě není možné), tak by poznaly, že je opravdu hodný a vděčny za každou pozornost. Jenomže s tím asistentem…sama paní učitelka mi řekla, že to na asistenta zřejmě není, ale že by byla ráda, kdybychom to zkusili, co kdyby náhodou
Tohle ve mně jenom posiluje přesvědčení, že tak moc ani nejde o mého syna, ale spíš o to, že by školce asistent hodil ![]()
@Anonymní píše:
Těžce nezvladatelný rozhodně není. Není agresivní, nikdy nikomu neublížil (ani sám sobě) a spíš je to ten typ, co si nechá všechno líbit. Jenom prostě vždycky nedělá věci na povelKdyž chce, tak maluje, tvoří, cvičí, naučil se spoustu písniček a říkanek. Akorát to není úplně stádní dítě, takže hodně času je i stranou od ostatních, a když děti kreslí, tak on si třeba staví kostky. Někdy mám pocit, že by paní učitelky chtěly stapfordské dětičky
![]()
Jinak nechci, abyste mě špatně pochopily, ale já bych byla šťastná, kdyby měl asistenta. Nemyslím, že by byl jakkoliv postižený, ale aspoň bych měla dobrý pocit, že se mu někdo individuálně věnuje, protože to je pak ten nejzlatější chlapeček na světě a všechno ho baví. Kdyby se paní učitelky mohly hodně věnovat jen jemu (což samozřejmě není možné), tak by poznaly, že je opravdu hodný a vděčny za každou pozornost. Jenomže s tím asistentem…sama paní učitelka mi řekla, že to na asistenta zřejmě není, ale že by byla ráda, kdybychom to zkusili, co kdyby náhodou
Tohle ve mně jenom posiluje přesvědčení, že tak moc ani nejde o mého syna, ale spíš o to, že by školce asistent hodil
No…to chápu, ale pokud se „něco“ nenajde…asistenta školce NIKDO nepřiklepne…a v PPP nebo APLE rozhodně podvodně nějaké vyšetření neudělají…to teda nevím jak si p. ředitelka představuje…asistent se nedává jen tak…jen proto, že je nějaké dítě „náročnější“ než ty druhé…i náročnější a živější děti musí uč. zvládnout samy…
Asistent se dává k dětem, které mají „diagnozu“…
No uvidíš po vyšetření…asi by to bylo fajn, ale pokud syn bude označen jen za živější, popřípadě hyperaktivní dítě (což se mi nezdá…to by nevydržel u ničeho)na to se asistent nevztahuje…tam by skutečně muselo jít o ADHD, PAS, mentální retardaci, těžké vady sluchu, zraku, pohybového aparátu… ![]()