Autistické děti

• Fotoalbum (2)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
46
29.8.13 22:03

autistické deti

Maminky,
Chtěla bych se s Vámi podělit o náš příběh a zároveň bych byla vděčná, kdyby je tu našel někdo
Kdo by mi pomohl vše pochopit a říct, že se to může zlepšit..
V roce 2009 jsem porodila svého syna, vývoj byl v pořádku říkal máma, táta, bába, prostě na jeho věk to
Bylo dostačující. V 18 měsících prodělal svou velkou první nemoc.Pak se trochu utlumil.
Pořad mi bylo řečeno, že kluci jsou zabrzdeny.
Uplinula doba a synovi byli 2,5r.
Začalo se to pomalu řešit.
Takže následovali vyšetření na psychologii, neurologii.
Pak jsme si tedy byli odeslány na ušní oční, logopedii atd.No bylo a stále je to těžké období.
Dnes Je synovi skoro 5 let. Navštěvuje denní pobyt v centru. Každý měsíc odborné ambulance. Cestování až
Do chomutova na psychologii, protože u nás není dětský psycholog.
Takže t nějak prezivame a snažíme se zvládnout. mezi tím se nám narodil druhy syn, ale ten je zatím v
Pořádku. Ted nás čeká cestování do pahy na genetiku a foniatrii.
Syn je nemluvici a plynkujici. Mám strach jak to bude. Hrozí, že nemusí vůbec mluvit :,(
Mám strach z budoucnosti, aby až nebudeme moc.Se o něj někdo postaral.
A tak bych chtěla slyšet i jiné příběhy. Prosím moc by mi to pomohlo.
Děkuji velice všem :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
181
29.8.13 22:27

Já teda vlastní zkušenost nemám, ale tuto nemoc máme v rodině také. Taky chlapeček, 7 let. Donedávna taky ani slovo ale pak asi před rokem najednou začal opakovat. A za ten rok je to docela znát. Něco jsou opravdová slova, něco „jeho“ tak těm moc nerozumím. Držím palce, je to běh na dlouhou trať. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59353
29.8.13 23:22

@Rambo90 je mě to líto, náš mladší syn je na tom podobně :?, nemluví, nechápe co po něm někdo chce, na plenách vůbec se mu to nespojuje že by mohl jít na nočník :?, cestu kamkoliv nese strašně špatně, šílený čekačky na vyšetření, na psychiatrii čekačka 9-10m k psychologovi je objednán na červenec. v září jdeme poprvé do speciálního centra tak snad řeknou jak s nim pracovat :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4332
30.8.13 04:31

Ahoj holky.
Mám doma, jak vidíte v metříku stejný „exemplář“ ;). Jenom s tím, že je to děvčátko.

My vším tím martýriem vyšetření už prošli. Taky máme za sebou částečně všechna stádia smiřování se s diagnozou.(já jsem v tom dál, než manžel - který je ale milujícím tátou a v těvh dobrých dnech i mou oporou)

Chápu Tvůj strach z budoucna - na to mám jenom jednu radu. Nemysli na to, odsuň ty myšlenky do pozadí, nebo se zblázníš. Měla jsem to podobně, pořád mne trápila budoucnost, co jednou s Miškou bude (nenají se sama, nenapije se sama, je na plenách, porozumní je na úrovni několika měsíčího dítka - ale pokroky tam jsou). V loni (po třech letech boje sama se sebou) jsem si došla pro antidepresiva. Brala jsem je půl roku a pomohla mi.
Vyřešila jsem to tak, že jsem malé začala šetřit na budoucnost peníze - aby jednou bylo dost na „ústav“ - máme to totiž složitější v tom, že já jsem už skoro čtyřicátnice a manžel letos oslavil padesátku. Tudíž se pžedpokládá, že hold jednou nastane možnost, že tu zůstane sama.

Stran mluvení nám hrozně moc pomohla docházka do speciální školky a učení se VOKS (výměnný obrázkový komunikační systém) komunikace. Je to, jak vyplývá z názvu - „mluvení“ pomocí obrázků. Jako je to hodně o porozumění, tudíž naše pokroky stran významu komunikačního, jsou prozatím spíše pipiminikrůčky. Nicméně, malá se od Vánoc začíná rozmlouvat. Teď už opakuje a cituje reklamy z teleshopingu :lol:.

Holky, moc bych Vám oběma doporučila vyhledat nejbližší SPC ( spec. pedagogické centrum), nechte si děti zkouknout psychologama, kteří tam pracují a hlavně se spojte se speciálníma pedagožkama - ony Vám i ukáží, jak s autistickým dítkem pracovat, aby se posouvalo dál a dál. Každé svým tempem, každé bude dobré v něčem jiném, ale půjdou dál. Je to státní zařízení, tudíž se nic neplatí. Dokonce nepotřebujete ani žádné doporučení, bude to na Vaši žádost. My to tak měli a než jsme se dostali na vyšetření ke klinické psycholožce, tak už jsme věděli co a jak (i když jsme tomu nevěřili a doufali, že kl. psychol. nám diagnozu vyvrátí).
Moc držím palce, moc Vám přeju, aby jste vše zvládaly. A kdyby ne, tak se nebojte říci si o pomoc. Tady na emimi je uzavřená skupina maminek s dětmi PAS a na FB je těch skupin několik. V jedné jsem i já. Nebojte se oslovit maminky, které to už mají za sebou a mohou Vám pomoci. Hlavně hlavu vzhůru. :hug: :kytka:
Skupina na FB
 https://www.facebook.com/…22672775772/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
30.8.13 08:18

@Rambo90 jestli máš zájem, mrkni sem: http://auticekjenicek.blogspot.cz/ Je to mamka několika dětí, co mají kombinaci aspergera a autismu. Možná Ti pomůže - metody učení a pod. Její syn byl prohlášen za dítě, které nebude komunikovat, mluvit, ale díky kartičkové metodě a pod, dokázala nemožné a dítko mluví. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anna766
30.8.13 10:37

Děvčata držím vám palce v tom každodenním boji. Náš syn není autista, má pomalejší vývoj, syndrom mávajících rukou, ten by se tada měl po 12 roce zlepšovat. Ted oslavil 11 narozeniny. Chodí od 5 let do speciální školy a prozpívá tam skvěle. Taky už nejsme nejmladší :(.Doufám že až tu nebudeme tak se o něj starší ségra postará, ale na to samozřejmě člověk spolehnout nemůže. :hug:

• Citovat
  • Upravit
118
1.9.13 08:24

Poslala jsem SZ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
6.12.13 08:20

u synka byl diagnostikován autismus

Ahoj všichni,
chtěla bych se podělit se svojí bolestí a třeba (doufám), ža najdu pomoc.
Před pár dny mi synovo doktorka-psych. zdělila tu strašlivou diagnozu… „Váš syn je dětský autista“. Myslela jsem, že se sesypu. Už jsem probrečela několik dní a nocí. Ano, něco jsem tušila, že se synem není v pořádku, ale pořád jsem doufala.
Před rokem jsme museli vyhledat odbornou pomoc pro synovo hrozné vztekací afekty. Také pořád něco skládá, řadí věci, oblečení, zvířátka do dlouhé řady apod. Řeč ale jde pomalu dopředu, časem se vždy naučí další slůvko, umí říct i jednoduché věty, manuálně je velmi zručný, směje se občas i oční kontakt. Bojí se ale moc dětí, neví, jak si hrát. Na dětském hřišti si dětí nevšímá, a tak nemáme žádné kamarády a jsme tak stále sami. Když někam přijdeme, tak syn dokáže (vidí třeba hračku) stropit takovou scénu, že se celý obchod a pak i ulice na nás dívají, jak je to dítě tak nevychované a co to má za hroznou matku. Nikdy neřekne: „já chci banán“, ale řekne: „chceš babán“. Kino, divadlo apod. pronás neexistuje… Jsme v naprosté sociální izoalaci. Pořád si říkám- proč nás to vše postihlo??
Moc mě totrápí, že to tak je.
Proto bych se chtěla zeptat- maminky, našla by se nějaká s Příbramska, která má stejný osud jako my? Můžeme si rozumět a najít v sobě kamarádku a pro stejně postižené děti kamaráda. Prosíme o jakékoliv odpovědi a rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jitka1976
6.12.13 10:08

@moneso Ahoj…mám ve školce 2 autisty…jsou to sluníčka…moc fajn děti a věř mi, že ostatní děti nijak jejich odlišnost nevnímají…i když se občas chovají „jinak“…jeden, když je nervozní nebo má naopak radost, tak pobíhá po třídě po špičkách, mává rukama jako motýlek a vydává hýkavé zvuky…uklidní ho známá činnost…právě třeba skládání určitých hraček/pastelek/kostek do řady…nesmím mu do toho sáhnout, změnit to…nemůžu mu pomáhat, jen když se ho zeptám a on mi řekne ANO…taky o sobě mluví ve třetí osobě…ne JÁ, ale Tomášek dělá…chce…staví…když se ho zeptám: :Kde je Jitka? (já) koukne na mě…na vteřinu oční kontakt…zasměje se…„Tady!!!“ a ukáže na mě…jakoby se na vteřinu vymanil z toho svého světa…a zase do něj vpluje… :nevim:
Miluje obrázky-PIKTOGRAMY- oni nechápou většinu činností…učíme se třeba básničku, písničku…zdravé děti chápou obsah, oni ne…tak se to učí s obrázky…to samé s oblékáním, vycházkou, svačinou, mytí rukou..atd…na vše mají piktogramy…Tomášek třeba sedí mezi dětmi, kouká se po nich jakoby nechápal, kde se tu vzaly??? A usmívá se na ně…vždycky si oblíbí jedno dítě a pořád opakuje jeho jméno…
Synovi nech jeho rituály…opakování činností…zaveď obrázky…nalep je všude po bytě…udělej mu jednoduchý denní program v obrázcích-od probuzení…snídaně…hygiena…oblékání…hraní…vycházka…až po večerní ukládání ke spánku. Koukni na stránky APLY…
http://www.praha.apla.cz/
Jsou i v Brně…mají na stránkách i různé odkazy, návody na piktogramy…
Pokud má problémy s mluvením, zkus pod obrázky nakreslit tečky/slabiky…a on si chytne tvůj prst (autíci neukazují svým prstem, chytnou tvůj a používají ho jako ukazovátko-jeden ze znaků pro autistické děti) a bude ukazovat po tečkách…např. pod obrázek kočky nakreslíš 2 tečky…KO-ČKA…a budete slabikovat ko-čka…a prstíkem vyklepávat slabiky.
Snaž se syna uklidnit…autíci nemusí být agresivní…můžou to být opravdu klidné, usměvavé děti…

• Citovat
  • Upravit
59353
6.12.13 10:24

@Jitka1976 ty tam máš i autisty 8o 8o to tě nezávidim ale asi lehčí formu ne? My doma máme taky jednoho :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jitka1976
6.12.13 11:26

@Markéta80 Mám…Tomášek má poruchy autistického spektra…Luky je úplný autík + těžká oční a řečová vada + mentální postižení. Lukášek vůbec nemluvil při nástupu do školky, teď se hrozně rozjel dopředu právě díky těm piktogramům s tečkama/slabikama…ukazujeme a on slabikuje…pořád nové a nové obrázky. A konečně snad dostaneme dotace na speciální pomůcky, spolupracujeme s centrem Klíč, s paní doktorkou Měchurovou…ta nám právě doporučila nějaké pomůcky, tablety s výukovým programem pro autistické děti, didaktický materiál…atd.
http://www.klic-centrum.cz/lide/203.html#…
Máme ještě jednoho chlapečka s ADHD + těžkou oční vadou…všichni tři jsou integrovaní, mám asistenta na třídě…celkem 19 dětí…ale stabilně chodí cca 12-16 dětí (nemoci a tak..)takže se to dá zvládnout :kytka:

• Citovat
  • Upravit
59353
6.12.13 11:41

@Jitka1976 my máme taky Tomíka :lol: :lol:, dětský autismus s těžkýmy rysy, nemluví, navíc ani nezvládne jízdu tramvají takže ani do spec školky zatim nemůže, je to cesta přes celý město :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jitka1976
6.12.13 19:03

@Markéta80 Vůbec nekomunikuje? To máš hodně náročný…Jak s ním pracuješ? Pomáhá ti někdo? Myslím nějaké sdružení, APLA…

• Citovat
  • Upravit
4
6.12.13 19:32

Že by úplně nemluvil, tak to zase ne. Dohromady dá jednoduchou větu. Ale třeba před 2 měsíci i řekl, když něco chtěl „mami prosím podej mi knížku“, ale teď už to zase neumí. Přijde mi, že to jen řekne, ale prostě nechápe význam, jen to zopakuje. Paní z Aply má k nám přijít příští týden, tak nám snad něco víc ukáže. Mám ještě roční holčičku a ta je pravý opak. Na ní vidím věci, které syn vlastně vůbec nedělal- mávání papa, paci paci, zavolám na ní a hned se otočí, leze… Synek hned začal chodit.
S manželem jsem rozvedená, bydlím úplně sama a na vše jsem sama. Je to hodně těžké.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59353
6.12.13 19:37

@Jitka1976 :? je to těžký. byla jsme s nim ve spec centru a že máme přijít v únoru že je ještě malej, obávam se že kartičky rozkouše :jazyk:, zatim nikdo neporadil jak s nim pracovat, on má těžký nezájem, točí si s věcma a co se děje kolem ho nezajímá :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová