Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Byl na tom hůř. Barvy az ve 4 letech a v 5,5 je pojmenoval. Ukecany byl vždy. Ale slovní zásoba byla 10 slov ještě ve 3,5 letech.
@Anonymní píše:
Dobrý den, jdu si pro zkušenosti. Kdy se vám děti rozmluvily? Syn aktuálně 2 a 3/4 roku. Tak od 2 1/3 aktivně ukazuje co se mu líbí, teď i to co chci já (v knížkách, na ulici atd) i víc rozumí více méně vždy reaguje (někdy tedy musím zvýšit hlas) a jednoduchým pokynům vyhoví. Umí zvířátka, tvary, barvy. Tedy ukázat. A teď konečně začal i pár zvuků zvířat. Nejsou to tedy přesné zvuky jako např kočička dle něj děla bau bau místo mňau, ale i tak pro mne pokrok…vím, že je to strašně individuální, ale i tak pokud jste na tom byli obdobně začali mluvit? Děkuji
Naše nejmladší dítko začalo mluvit až čtyřech letech.
Nyní má tohle dítě 13, je v tercii na výběrovém gymplu a aktuálně ho chci denodenně přizabít. Nemluvení nic neznamená.
@SAJ teda tak to je moc šikovný a jakou má prosím diagnózu pokud se mohu zeptat. Děkuji
@Anonymní píše:
@SAJ teda tak to je moc šikovný a jakou má prosím diagnózu pokud se mohu zeptat. Děkuji
Spratkovitost komplikovanou pubertou? ![]()
Ale teď vážně, diagnózu nemá, reagovala jsem pouze na citovaný příspěvek o nemluvení - to totiž samo o sobě neznamená ještě nic hrozného.
Zakladatelko, pokud rozumí, reaguje, funguje u něj „socialno“, tak bych zkusila první řešit sluch.
Syn do 4 let neslyšel. Resp. měl vodu v uších a nikdo to moc neřešil. Nakonec šel na operaci a hodně se to zlepšilo.
U vás hrozí nějaká diagnóza?
Má diagnózu pervazivní poruchy proto píšu do této diskuze. Zajímají mne zkušenosti maminek co si procházejí tím samým.
Zdravím,
Máme lehké obavy o našeho synka.
Za 2 týdny bude mít 15m.
Neumí mluvit, v cca roce říkal aspoň Táta.
Neopakuje paci paci nebo pápá.
Rád si točí kolečky.
Občas se točí sám a zkoumá kolečka zblízka.
Vyhazuje hračky za sebe a neumí si s nimi funkčně hrát. Vše rozeskládá ale nesloží.
Neukazuje prstem, a nekouka kam ukazujeme prstem my.
Občas je velmi vzteklý a brání se (např. Přebalování)
Zajímají ho klíče a otevírání dveří.
Nadruhou stranu
Nemá problém s očním kontaktem.
Rád vidí rodiče, prarodiče a nemá problém i s lidmi co déle neviděl nebo nezná.
Je usměvavý, má rád pozornost, rád hraje „kuk“. Rád se honí po bytě.
Nestraní se nás.
Nevydržuje si nějakou zásadní hráčku, láhev atd.
Ve všem je takový pomalejší, pozdě lezl, teď začíná teprve chodit sám.
Myslíte že je na místě řešit nebo mu máme nechat ještě čas? Díky
Teď jsme řešily s kamarádkou, že chlapečci bývají pomalejší, dýl začínají mluvit atd. V 15 měsících bych to opravdu neřešila.
@Shockz0r muj 15m syn je dost podobny. Nemluvi vubec. Fakt je, ze ukazuje, vesmes direktivne (co chce podat), takove to sdilene ukazovani jen obcas. Chodi asi mesic. Vztek u prebalovani, to je snad od narozeni. Klice miluje (jednou az je ztrati nedostaneme se domu, nebo muz pro slivovici do baru
). Funkcni hra, nevim noooo. Plysaci nula, vetsinou taky jen boura. obcas se trefi s vkladackou. Kolem a kolem je dost podobne na tom a (zatim) nesilim ![]()
@Shockz0r koukni na terapii OTA. Je to na netu a můžeš dle toho praktikovat. Fakt je malý a dle zkušenosti nikdo nic řešit nebude. Muže sám ve vývoji poskočit a za půl roku nebudeš o ničem vědět. A nebo ne. Proto radím tu OTA zadarmo a doma. Nic tím nezkazis jen podporis správný vývoj. Rada bych sama aby mi to někdo poradil dřív..my to začali řešit až v 18m.
Dobrý den, jdu si pro zkušenosti. Kdy se vám děti rozmluvily? Syn aktuálně 2 a 3/4 roku. Tak od 2 1/3 aktivně ukazuje co se mu líbí, teď i to co chci já (v knížkách, na ulici atd) i víc rozumí více méně vždy reaguje (někdy tedy musím zvýšit hlas
) a jednoduchým pokynům vyhoví. Umí zvířátka, tvary, barvy. Tedy ukázat. A teď konečně začal i pár zvuků zvířat. Nejsou to tedy přesné zvuky jako např kočička dle něj děla bau bau místo mňau, ale i tak pro mne pokrok…vím, že je to strašně individuální, ale i tak pokud jste na tom byli obdobně začali mluvit? Děkuji