Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, začaly někomu z vás problémy s pohybovým aparátem v těhotenství a po porodu? Nějaké autoimunitní onemocnění jako RA, Bechtěrev apod? Od půlky těhotenství nemůžu skoro chodit, bolela mě kycel vzadu a teď po porodu mě bolí i druhá, asi SI klouby. Mám obavu že u mě začalo něco podobného…hledám tady zkušenosti ostatních, žádný Dr mě nechce vidět, až po šestinedělí, akorát Rtg páteře a pánve mi udělali hned v porodnici…
A nebude to spíš tím jak se ti během těhotenství a porodu rozjela pánev a zatížila páteř? Ja jsem taky nemohla moc chodit v 1. Těhotenství tak od 24tt a v prvním už tak od 10tt…po porodu se to vždycky tak do dvou měsíců srovnalo…a revmatoidní artritida začíná spíše na malých kloubech, hlavně na prstech rukou ne?
Bolela mě kyčel v těhotenství i po. Ač jsem již měla podezření na autoimunitní nemoc od lékaře, tak mě ani nenapadlo, to dávat do této souvislosti.
Pomáhal mi vápník a hořčík.
Když jsem s tím problémem byla po více jak patnácti letech u lékaře, tak to bylo od páteře.
@Vladusxx obvodní mi řekl že je to rozjetou pánvi ale fyzioterapeutce se to nezdá…že nemůžu skoro chodit, chvíli doma jo, ale ven s kočárem si netroufnu
já nevím jestli je to ještě normální právě…neznám žádnou těhotnou co by nemohla chodit…bolela mě jedna strana a teď už začína i druhá
Tak já jsem případ, co to měla opravdu vlivem pánve v těhotenství.
V prvním těhotenství jsem brečela celý 2. trimestr bolestí.
Teď podruhé mi to začalo až na začátku 3. trimestru.
Těšila jsem se, jak si obejdu vánoční trhy a houby ![]()
Jsem ráda, když uvařím nějakou rychlovku.
Při úklidu si musím každou chvíli sednout.
Po prvním porodu mě to přešlo tak do měsíce, uvidíme jak to bude teď…
@Mandarinka Citronová znám ze svého okolí dvě které opravdu nemohly udělat víc než pár kroků…mě to taky bylo nepříjemné, navíc jsem byla po císaři, nicméně moje první dítko bylo zvyklé usínat přes den pouze v kočáře takže jsem chodit musela…každý den aspoň na 2h…čím více jsem chodila tím víc se to pak zlepšovalo..děti mi prostě nedaly šanci se nehýbat…takže jsem to opravdu jak se říká rozchodila, pritom první dny byl problém i dojít jen do obchodu pro rohlíky (cca 1km)
@Markéta188 a co tě bolelo? taky kříže a SI nebo kyčle? mě to bolí jakoby v hýždi, vedle křížové kosti? někdy mi v tom při kroku právě tak popicha že už z toho nemůžu a bojím se pohybu…už i padlo jestli tam nemám nějaké kořenové dráždění
@Vladusxx já sem kilometr neušla už od toho 7 měsíce…mě v té hýždí někdy strašně píchne při pohybu jak dělám krok takže už se bojím pohybu, někdy mě to tlačí a pálí i když sedím, prostě místo vedle kostrče nebo křížové kosti
Tak jsem právě po císaři takže držení těla v těhotenství na nic a teď taky…
@Mandarinka Citronová píše: Více
Jakoby kříže, možná bedra, ale níže až k zadku a někdy v noci mi to střílí až do stehna.
Mě to bolívá i v noci, když dlouho ležím na jednom boku, musím se pořád přetáčet, ale nejhorší je pro mě chůze.
Reaktivní artritida, ale ne po těhotenství, s tím to nesouviselo. Jako jeden z ukazatelů, který si můžeš snadno i sama ověřit je výška CRP. Testy se prodávají i v lékárně, nebo si zažádej u praktika. Já jsem měla hodnoty kolem 150, ve chvíli kdy jsem jen skučela bolestí a sjížděla se prášky na bolest po hrstech. Ale nikdy mne nebolely kyčle, nebo záda. Všechny drobné klouby na rukách, nohou, kotníky, kolena, ramena, zápěstí, dokonce jsem měla viditelné, bolestivé otoky i na klíční kosti. Je to taková tupá bolest, jak kdyby jsi to měla neustále ve svěráku, který se ti to snaží rozdrtit. A nepřestává to nikdy, ať už jsi v pohybu, nebo ležíš. Uleví teplo, zima tě úplně ochromí
Zkusím v lékárně praktik mě nechce do konce šestinedělí vidět, aha takže spíše drobné klouby…no pak je ještě z těch známých artritid revmatoidní a i Bechtěrev k tomu patří že
@Markéta188 no tak to máme hodně podobné, také je pro mě nejhorší chůze a v noci se musím také přetáčet z jedné strany na druhou, mě to i hodně bolí když si lehnu na tvrdší, treba karimatku, nemůžu si tak lehnout na záda a natáhnout nohy, jakmile se povolim a uvolním tak mě to tam jakoby tlačí u té zadnice nebo v tom kříži. Byla jsem na baňkování té křížové kosti ještě v těhotenství, ale bylo to pak ještě horší jako bych to vydráždila. Mě právě nepřijde že by takovéhle bolesti byly ještě tím rozvolněním pánve, přijde mi to už dlouho a bolest velká, všude mi říkali že ke zdravému těhotenství bolest nepatří, nemohla jsem se dočkat porodu že to trochu povolí a prd tak už se fakt bojím co to je
Já vím že spoustě žen začal v těhotenství Bechtěrev zkrz bolesti SI
@Mandarinka Citronová píše: Více
Je mi tě opravdu líto… ![]()
Taky jsem si kdysi zkusila své.
A co to máš za praktika, že ti odmítá pomoc? ![]()
Přece není možný, aby tě v tom takhle nechal? ![]()
Jinak, je opravdu možný, že těhotenstvím se může rozjet nějaké autoimunitní onemocnění.
Třeba i ta RA. ![]()
Pak by tě měl praktik na základě výsledků krevních odběrů, doporučit k revmatologovi.