Automatické ukončení neschopenky po přiznání ID a výpověď z práce
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Přesně toto řešil můj bývalý nájemník:
Ukončení pracovní neschopnosti z důvodu přiznání invalidního důchodu II. stupně je zákonnou povinností vašeho ošetřujícího lékaře. Pracovní neschopnost musí být ukončena nejpozději do 30 dnů od data přiznání invalidity, aby se předešlo souběhu dávek. Poté vám bude po určitou dobu vypláceno nemocenské a následně bude navázán invalidní důchod. Důležité je kontaktovat svého lékaře i ČSSZ pro ověření postupu a nástup na dávky.
A taky jak píšeš, 2 měsíce byl na nemocenské, smlouva mu běžela a najednou mu ukončili pracovní smlouvu, protože už nejsi na nemocenské, ale bohužel v ID 2 stupně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Byl jsem sice na nemocenské, ale už jsem nepobíral dávky v nemocenské od 12/2024. 1/2025 zažádáno o ID. Schváleno 11.6.. První výplata s půlročním doplatkem ID 4.8.2025.
Jinak jsem teď mluvil s HR a pokusí se to udělat dohodou, ale musím to jet zítra podepsat. 6 dní po operaci, bezva, ale manželka se uvolní z práce a hodí mě tam.
Jsem ale naštvaný na sociálku, že mě o ukončení neschopenky neinformovala a na doktorku, která to dle HR ukončila. Člověk přeci není právník a do ID jsem šel poprvé v životě, jak má tohle člověk vědět? Ani při žádosti o ID mě o tom nic neřekli.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@martinsip ipzs tě o ukončení dpn opravdu informovat nemusí, měla by tvá obvodní lékařka. Ta dostala informaci od ipzs k jakému datu má neschopenku nejdéle ukončit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Není tak, že byste nebyl pojištěný, jste stále zaměstnaný. Z práce by vás stejně bez jakékoliv kompenzace vyhodili, prostě by vás poslali na zdravotní prohlídku, tam byste neprošel, dostal byste výpověď ze zdravotních důvodů, samozřejmě bez nároku na odstupné. No, jinak žádáte si o to sám, takže to máte vědět, zjistit si to, dohledat si to. Já jsem třeba na tuhle informaci narazila několikrát, když jsem zjišťovala, jak to funguje. Mně to tedy potom řekla i PL, ale není to její povinnost a hlavně, ona to ukončení ze zákona udělat musí. Jako jasně, mohla vzít telefon a zavolat vám, vysvětlit vám to, v práci někdo mohl vzít telefon a říct vám to, ale je třeba si uvědomit, že žijem v kapitalismu, doktor je OSVČ, jeho čas je drahý, v práci je to pro ně takto asi jednodušší, OSSZ není povinna vám to hlásit. Takže neuděláte s tím nic, ono s tím ani nic dělat nelze.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lísteček píše: Více
To tak funguje, nikoho to nezajímá, musíte mít našetřeno, když nemáte, živí vás rodina. Kombinace dlouhodobé nemoci, obzvlášť nemoci, která je vyloučená v připojištění a hypotéky je vražedná. Spíš tedy sebevražedná.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A chcete mít tu práci nebo ne? Na mě to působí tak, že vám dávají výpověď kvůli ID, což mi přijde divné, když kolikrát lidé s ID nějakým způsobem pracují. Myslím, že pokud byste tam chtěl pracovat na částečný úvazek ap., tak by vám to měli umožnit. I člověk s ID může pracovat a mít v práci tzv. nemocenskou. Přijde mi to celé divné, navíc nemáte ani třetí stupeň. Spíš si sežeňte info o tomhle, protože to zní dost protiprávně… vyhodit někoho jenom kvůli tomu, že dostal ID. Někteří zaměstnavatelé dokážou člověka s ID dotlačit k míň penězům, když dostává ještě důchod, ale to je také protiprávní.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Více
Oni ho vyhodili protože dva měsíce nedorazil do práce
to nemá s ID nic společného.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak včera mě manželka odvezla do práce (jsem po operaci kolene a nemůžu moc chodit) a tam jsem podepsal výpověď dohodou.
Takže alespoň to nemám pro hrubé porušení.
Nechali si podepsat, že jsem 12.8. odmítl zdravotní prohlídku. To aby měli jistotu, že to nebylo z jejich viny.
Tak myslím, že to dopadlo ještě dobré pro obě strany.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit