Babička-kouření před dítětem

Napsat příspěvek
Velikost písma:
150
24.8.20 02:49

Ahoj, sama kouřím (spíš málo) ale nikdy by mne nenapadlo kouřit vedle někoho kdo nekouří!!! Vůbec nechápu proč si to babičce vůbec dovolila. Já jsem kuřačka ale nekouřím ani u sebe doma ani v autech protože pak jednoduše všechno smrdí. A smrdí to opravdu nechutně. A kouřit v místnosti kde je dítě, to je opravdu bezohledné! :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
678
24.8.20 05:13

My jsme nekuraci a pokud by tu navsteva chtela kourit, bude muset pred barak, neobetuju ani balkon. Jeden clovek u nas v rodine kouri, deti tam obcas prespavaji. I tak by ho nenapadlo smrdet s tim vevnitr, nedej buh vedle deti. Nepreju si ani, aby cadil vedle deti venku. Akceptuje to, vi, ze nemam problem deti nedavat. Nehodlam vystavovat sebe ani deti pasivnimu koureni, kdyz to ma nepopiratelny vliv na zdravi. Ano, auta taky smrdi, ale ona maji urceno, kudy jezdit-po silnici, na tom se neda nic menit. U kuraku je to o neohleduplnosti, sobeckosti, zavislosti, slabosti. Nemam rada takovy lidi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13020
24.8.20 07:30

V nasi rodine kouri tchanovci. U nas si nedovoli zapalit, maximalne tchan odejde a kouri dole na dvore nebo chodi i pred vrata. U nich je to horsi, vevnitr si nezapali (po tom, co je muz zdupal, kdyz jsme prinesli mimino a oni si oba zapalili…), venku kouri. Moc se mi to nelibi, ja uznavam, ze jsem militantni nekurak, ale proste mi to vadi, i kdyz sedime venku u stolu. Deti vetsinou stejne behaj po zahrade, nejvic me vytaci, kdyz si treba tchyne zapali, potahne a vola na dceru - pojd k babicce. Podotykam, ze jezdime na kratky navstevy, tak na hodinu, i tak bez toho cigara nevydrzi :roll:. Ale oni jsou celkem stari, uz je nepredelame, aspon ze to kvuli detem utnuli vevnitr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80119
24.8.20 07:37

Trošku hysterie, ne? Děcko nauč nesbírá věci ze země. Jinak k tvé vypravence. Moji rodiče byli kuřáci oba, i všichni moji sourozenci kouří. A vím jedno, smrděl celý barák. Ale že jsem v tom vyrůstala, tak mi to nepřišlo. Nevím proč jsi nemohla jit za mámou do kuchyně? A že kouří teď? A chodí na balkon? Buď ráda a nevymýšlej blbosti. Mimochodem nikdy jsem kouřit nezačala, přes prostředí doma. Jsi hysterka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80119
24.8.20 07:41

@dajaZ Takže doma si nekouris, ale venku nám nekuřákům cmudis? Já bych právě zakázala kouření venku. Žádné před domem, na balkoně, na zahradě. hezky doma si smrdět. Jak já k tomu přijdu, že si chci sednout na terasu, a vedle na zahradě někdo kouří. Nebo vetram a z ulice se mi natáhne smrad?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.8.20 07:46
@inkakřivák píše:
Trošku hysterie, ne? Děcko nauč nesbírá věci ze země. Jinak k tvé vypravence. Moji rodiče byli kuřáci oba, i všichni moji sourozenci kouří. A vím jedno, smrděl celý barák. Ale že jsem v tom vyrůstala, tak mi to nepřišlo. Nevím proč jsi nemohla jit za mámou do kuchyně? A že kouří teď? A chodí na balkon? Buď ráda a nevymýšlej blbosti. Mimochodem nikdy jsem kouřit nezačala, přes prostředí doma. Jsi hysterka.

S ty vtipná, jestli Ti přijde v pořádku čudit dítěti pod nos 8o :lol: 1.do kuchyně jsem nemohla, protože to bylo zakázané. I když jsem měla během té hodiny třeba žízeň, zkrátka jsem nesměla. Notabene, tobě by přišlo normální aby dítě lezlo do zakouřené místnosti, tam si sedlo a vykecávalo se? 2.chtělo by to lépe číst. Teď kouří el. cigarety, takže v místnosti s dítětem.
 Zakl.

• Citovat
  • Upravit
80119
24.8.20 07:52

Takže maminka byla těžce závislý kuřák, ale dítě takto chránila? Divný. My chodili všude. A taky to bylo všude nacichly. Protože ten kouř a smrad tedy dveře nezastaví. Spíš chtěla mít matka klid a dát si cígo bez řečí. A je mi jedno, co kdo kouří, klidně třeba marjanu, ale ať si kouří doma. Smrad jako smrad. A vím co říkám. Stačí přijet do bytu, kde bydlí kuřák, kouřící pouze na balkoně, a doma musím vyprat komplet všechno a tašku několik dní větrat, jak smrdí.
Edit. Jo v rodině kuřáka by mi to přišlo úplně normální. Protože kuřáci to neřeší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
763
24.8.20 08:31

Moc to prožíváš.. Můj táta taky kouřil ale žádné trauma z toho nemám.. Já taky kouřím ale nikdy ne doma a nikdy u dětí.. Zalezu si s kávou do pergoly ven a jednu si dám.. Mámě normálně řekni ať nekouří u dítěte, že si to nepřeješ.. Pokud je normální, tak to pochopí a bude to respektovat.. Já taky respektuji nekuřáky a obzvlášť děti.. Prostě je s tím neobtěžuji.. Je to bezohledné.. Prostě si někam zalezu a je to.. Tak si s ní zkus promluvit..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
24.8.20 08:48

Máme to u nás podobné, jen kuřáci jsou na straně mizivý rodiny, nejvíc problematická je tchýně. Muž ma z cigaret podobný pocit, jako ty, taky mu to v dětství hodne vadilo a vadí dodnes, já kuřáky nesnáším, z cigaretového smrdí se mi chce zvracet. Děti naštěstí vajgly nezabírají, cigarety jim smrdí. Prarodiče samozřejmě nerespektují naše přání, ab, nekoupili před dětmi, takže omezujeme kontakt na minimum. K nim domů nejezdím vůbec, tam je vše tak nacichle cigaretami, že mám potom smrdí oblečení a vlasy, i když jsme tam jen 5 minut a oni zrovna nekouří. Setkáváme se jen na chatě, kde oni kouří venku a dětí do jejich blízkosti nechodí. Oni se stejně dětem nevěnují, protože musí kouřit, případně pít.
Jediná ráda, pokud nechceš aby se tvé dítě setkávali s kurakem, je omezit kontakt. Protože kuřáci jsou neuvěřitelné sobci, kteří stavi svůj zlozvyk nad zdraví svých blízkých a zřídka jsou ochotni se kvůli někomu omezit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1186
24.8.20 08:54

Je blbý kouřit před dětma, i ty iqos. Ty smrděj děsně, ale kuřáci si myslí, že ne. Mamku nepředěláš. Dřív přece bylo normální kouřit doma před dětma, kuřáky nesměl nikdo omezovat. Já taky furt smrděla, protože otec doma hulil jednu za druhou, měli jsme barák plný kouře. Nikdy by se neomezil jen kvůli dítěti.
Malýmu musíš vysvětlit, že ze země se nic esbírá. Přece když tam bude ležet kus párku nebo bonbon, tak ho taky nesmí sníst. Když budeš důsledná, takto za pár dní pochopí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
83
24.8.20 08:59

Prosím tě… To, že to prozivas je jednoznačné.. Jako chápu, že ti vadí, když mu hulí pod nos, to je v pořádku s tím nesouhlasit a ozvat se.. Ale aby se s každou cigaretou běžela schovat? To budeš prosit i všechny ty cizí lidi, co kouří nekde venku… Prosím vás, můžete jít pryč, aby vás neviděl můj syn? Trochu moc, ne? :think: 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Alriga
24.8.20 09:12
@Anonymní píše:
Zdravím dámy :mavam:
Momenálně řeším následující situaci a už si nevím rady.
Ze strany manžela všichni nekuřáci - manžel má k cigaretám/kuřákům, mírně řečeno, velice negativní postoj. Já jsem na tom stejně, s tím rozdílem, že můj negativní postoj vůči kuřákům je silně podbarven emočně.
Celé dětství jsem se „prala“ s tím, že moje maminka byla/je silná kuřačka. Bohužel, moje vzpomínky z dětství jsou povětšinou provázeny pocity „chci mamince něco říct/dát, ale zase kouří v kuchyni, takže tam teď nemůžu, musím počkat“. Za celé dětství se mi opravdu nejvíc vybavuje zakouřená a smradlavá kuchyň. Defakto to neprešlo ani na střední škole, kdy jsme zůstaly sami bez táty-přišla z práce, já ji chtěla povyprávět např. co ve škole/co můj první kluk a ona „teď ne, jdu si zakouřit“ (to už kouřila alespoň na balkoně). A na tom balkoně seděla třeba hodinu, dvě. A já čekala. Ani nemluvím o tom, že mi moje vlastní máma tak strašně smrděla, že jsem měla co dělat, abych jí dala pusu na dobrou noc. Navíc už v dětství jsem si vsugerovala, že určitě umře na rakovinu plic a měla jsem z toho doslova hysterické záchvaty, jeden čas dokonce kvůli tomu musela kouřit potají.

A teď do současnosti. Je mi 30let a vím, že -ač při každém pohledu na maminu s cigaretou v ruce doslova trpím, protože zjitřuje tyhle staré křivdy a pocity - s tím nic nenadělám. Takže jsem xxx let byla ve stádiu, kdy jsem to absolutně neřešila. Jenže. S manželem máme dítě, 2 roky. Doteď to dítě nijak nevnímalo, jenže teď už dostává rozum a nastává pro nás nová situace - naše dítě chodí po venku, sbírá vajgly a strká si je do pusy se slovy „tady babi“. :roll: Samozřejmě, že se stále dokola snažíme synovi vysvětlovat, že toto se nedělá, ale zvlášť manžel (ale vlastně i já) už ztrácí trpělivost. Už už to vypadá dobře, pak stačí jedna návštěva mojí mamky a opět na každé procházce sbírá nedopalky. On už samotný fakt, že kouří v jedné místnosti s mým dítětem (byť el. ccigaretu) mě drásá. Nedej bože, když spolu sedí třeba na gauči.
Abych pravdu řekla, je pro mě strašně moc těžké toto téma s mamkou probírat, nicméně o tomto konkrétním problému (štěkání vajglů do pusy) jsem mamce řekla a jako řešení jí navrhla, že pokud si bude chtít zakouřit, ať mi řekne a já si dítě odvedu. Bez odezvy. Maximálně si nezapálí hned vedle mého manžela a dítěte současně (manželovi už opravdu dochází trpělivost), ale za rohem si v jedné ruce klidně nese zapálenou cigaretu a v druhé vede naše dítě.
A já už jsem opravdu nešťastná. Čeká nás příští týden její návštěva a já už teď mám nervy. Strašně se bojím jít do přímé konfrontace, mám pocit, že v dětství mi to tolik ubližovalo, že se mi to nechce znova otevírat. Navíc vím, že jakmile toto téma otevřu, bude zle - já jsem ta špatná, co už od dětsví přehání. „Tak proč už dělám zase zle?“

Jak se zachovat? Přehaním? Nebo mé přání nekouřit před mým dítětem a odejít si hold na tu cigaretu před barák je v pořádku? :roll:
Opět cítím tu starou křivdu, že cigarety jsou přednější než já/moje pocity.

Babičky moji dcery obě kouřily. Obcas jsem přistihla dceru, jak „kouří“ pastelku nebo ukradenou babiccinu cigaretu(nezapalenou). Dnes je jí 30, nikdy nejourila a je zaprisahly nekuřák.

• Citovat
  • Upravit
7228
24.8.20 09:19
@Anonymní píše:
S ty vtipná, jestli Ti přijde v pořádku čudit dítěti pod nos 8o :lol: 1.do kuchyně jsem nemohla, protože to bylo zakázané. I když jsem měla během té hodiny třeba žízeň, zkrátka jsem nesměla. Notabene, tobě by přišlo normální aby dítě lezlo do zakouřené místnosti, tam si sedlo a vykecávalo se? 2.chtělo by to lépe číst. Teď kouří el. cigarety, takže v místnosti s dítětem.
Zakl.

Tak jako ano v kuchyni to smrdelo, ale táta vždycky otevřel okna dokořán, když kouřil a mě to nevadilo a nikdo nám nezakazoval tam chodit… Ale před 30 lety se to tak nehrotilo no ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
24.8.20 09:23
@kačka39 píše:
Je blbý kouřit před dětma, i ty iqos. Ty smrděj děsně, ale kuřáci si myslí, že ne. Mamku nepředěláš. Dřív přece bylo normální kouřit doma před dětma, kuřáky nesměl nikdo omezovat. Já taky furt smrděla, protože otec doma hulil jednu za druhou, měli jsme barák plný kouře. Nikdy by se neomezil jen kvůli dítěti.
Malýmu musíš vysvětlit, že ze země se nic esbírá. Přece když tam bude ležet kus párku nebo bonbon, tak ho taky nesmí sníst. Když budeš důsledná, takto za pár dní pochopí.

To, že to smrdí máš pravdu, ale co vím tak pasivní kouření iqos není zdraví škodlivé… To je jako bych příteli řekla, že doma nesmí vařit rybu, protože mi to smrdí ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6422
24.8.20 09:52

Měla bys to mámě říct, třeba by to už konečně „pročistilo“ vzduch a ty ses zbavila svých křivd. Třeba vůbec netuší, co jsi cítila. A ty možná nevíš, co cítila ona. Třeba to v životě neměla lehké a potřebovala se cigaretou uklidnit. Jasně, chápu, že že je to kouření hnusné a sobecké, ale třeba to jinak nebyla tak špatná máma? Napiš si na papír její klady a zápory. Každý člověk ( i ty a tvůj manžel) máte nejen klady, ale i zápory a tvoje máma má prostě to kouření. A domluvila bych pravidla. U vás doma kouřit nebude a u sebe doma, když u toho nebude tvoje dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová