Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Hele, já tě chápu. Sice to neznám od své mamky, ale od babičky ano - i kdyby padala únavou, hned jak je někdo vzhůru honem vstane taky, sedne si do místnosti, kde je nejvíc lidí, i kdyby to měla být koupelna
a mluví a mluví. Na začátku tvého příspěvku jsem si říkala „nojo, zad jedna nespokojená, co má hlídání“, ale u deky s gaučem jsem přehodnotila. Navíc chápu, že na rozjezd porodu musí být člověk v klidu.
No máš dvě možnosti - buď budeš „trpět“, že nemáte soukromí, ale mamka bude spokojená, nebo jí to úplně v klidu povíš. Prostě bych řekla „mami, je mi to líto, ale na porod to zatím nevypadá - jed prosím domů, potřebuji teď soukromí“. A klidně bych jí starší dceru dala s sebou, vždyť hlídat ji může i u sebe ![]()
@Anonymní píše:
U nás včera měly být bouřky, přívalové deště, tak jsem nechtěla, ať mamka jede případně v noci v takových podmínkách. A celkově mamka v noci jet nechtěla. Nechci vypadat nevděčně, nevadí mi, ze je u nás, ale že nemá takový ten šestý smysl, kdy je třeba vhodné odejit a nechat mladé o samotě. Máte pravdu, musím jí to říct. Ale když jsem ji minule, když u nás spala, řekla, že bychom se s mužem vecer radi dívali na film (s tím, že mám pro ni super knížku), tak ona, že se chce dívat taky:-) lehla si na gauč s vinem a bylo po soukromi:-)
No zase ji nechceš tahat v noci, ale rodit můžeš taky v noci… Asi bych to těch pár dní prekousla ![]()
No takhle, ja jela taky s podobnym nalezem z porodnice ve 37tt s druhym ditetem a nakonec jsem rodila 11 dni po terminu. Takze by se navsteva maminky klidne mohla protahnout nejen o 5 dni, ale klidne 3 tydny.. Ja bych ji podekovala, ze tak pruzne prijela a rekla ji, ze kdyz se tedy jeste nic nedeje a nema to k vam 3 hodiny jizdy, at si jede jeste domu nabrat sily a ze date vedet. A pak volejte az skutecne pojedete rodit.
Nicmene samozrejme si vaz takove babicky, bude se ti naramne hodit ![]()
Jé já bych toho využila, skočila si s manželem ještě na večeři, do kina, na procházku. Poprosila bych o pomoc s úklidem…
@lleennttiillkkaa píše:
Jé já bych toho využila, skočila si s manželem ještě na večeři, do kina, na procházku. Poprosila bych o pomoc s úklidem…
Anebo tak ![]()
Ja ti rozumim. Ja mam svoji mamu taky rada, jsem vdecna kdyz si vezme moje deti na chvili, ale taky mam rada nekdy svuj klid. Obzvlast pred porodem je to pochopitelny
Ja uz bych ji tam nechala. Proc si s manzelem vecer nekam nevyrazite?
A pokud je u vas kazdy vikend, berete ji na dovolene, to je jiny problem a ten si musite vyresit. Zrejme je maminka osamela a nema zadne zajmy, tak nad tim bych se zamyslela, co se s tim da udelat. Ale ted bych byla vdecna, ze ji tam mam.
A maminka má dovolenou jen tak, nebo si ji vzala kvůli tvému porodu, aby popřípadě mohla hlídat? To mi přijde jako docela důležitá věc. Pokud jste ji o to požádali, tak bych to na tvém místě prostě překousla. Klidně bych jí řekla, že bych chtěla trochu soukromí. I když u nás je naše mamka taky každý večer s námi. Abych ji posílala s knížkou do pokoje, jak malé dítě, to bych se musela hanbou propadnout. Prostě to beru tak, že je u nás na návštěvě a musím se jí věnovat. Zase třeba někam máme možnost zajít s manželem bez dětí a v klidu ![]()
@Anonymní píše:
U nás včera měly být bouřky, přívalové deště, tak jsem nechtěla, ať mamka jede případně v noci v takových podmínkách. A celkově mamka v noci jet nechtěla. Nechci vypadat nevděčně, nevadí mi, ze je u nás, ale že nemá takový ten šestý smysl, kdy je třeba vhodné odejit a nechat mladé o samotě. Máte pravdu, musím jí to říct. Ale když jsem ji minule, když u nás spala, řekla, že bychom se s mužem vecer radi dívali na film (s tím, že mám pro ni super knížku), tak ona, že se chce dívat taky:-) lehla si na gauč s vinem a bylo po soukromi:-)
jde o jden týdne o šest dní tak to bez soukromí snad vydržíte ![]()
Když ti vadí v obýváku, tak jí kup televizi do pokoje. V bazarech seženeš za hubičku. Fakt čekáš, že se večer uklidí do pokoje a bude koukat do zdi?
@pecora píše:
Užij si maminku, dokud ji máš…
Uf, teda chapu, ze asi z tebe mluvi ztrata, ale me mame treba bylo v dobe, kdy se stala poprve babickou 45let, takze to si fakt jeste normalni clovek nepripousti, ze tu byt nemusi a na zaklade toho si ji vic vazi ![]()
@Anonymní píše:
porid ji televizi do pokoje pro hosty a rekni, at se jde divat tam, ze chcete byt chvili sami, kdyz mi nekdo rekne, ze se chce divat na film, tak to taky nepochopim tak, ze me tam nechce
@mamina89 píše:
Dodatek: moje máma resp macecha. Loni, ani letos nehlídala ani jeden den. Syna 4roky nevzala na jediný výlet, nic. Přijede jednou za měsíc na kafe a tím to končí. Aby si s ním šla pohrát do pokojíku? Nevídané. Dej mi svojí mamku, já ti tu moji macechu přenechám. Btw s matkou nejsem v kontaktu 20let.
Macecha taky musí hlídat?
Já tě chápu. A co mamince navrhnout, že by si teď vzala dcerku k sobě, aby ses mohla v klidu poslední dny nebo hodiny jen válet, nestarat se vůbec o nic a přitom bys mohla být v klidu, že je o dcerku postaráno, kdybyste jeli do porodnice. Když to podáš tak, že vám tím udělá obrovskou službu? Nebo ji s dcerkou vyslat na celodenní výlet. Já chápu i maminku, které se u vás líbí a nechce být večer zavřená sama v pokoji, zatímco mladí sledují film, který by třeba ráda sledovala s nimi.