Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky potřebuji radu, už cca po půl roce života mýho syna se se mnou chtěla tchýně soudit o malýho. prosím jaký má na něho nárok? podle mě je i psychicky labilní a bere na to nějaký prášky, už jsem z toho zoufalá. když ho nevidí jeden den tak je nafouklá k prasknutí. nejpozději za 2 měsíce se máme od ní konečně stěhovat, ale bohužel jen na druhý konec vesnice. nedokážu si představit jak se bude chovat. prosím o radu. děkuji moc
Proč se chce soudit?
Chce ho do péče či co? Nebo jen upravit styk a vídat ho? Ty jí v tom nějak bráníš, máte dobrý vztah? Jinak jak už je tu psáno, soudit se může
Neměla bych obavy. Asi je na něj moc fixovaná, co?
Nevím kolik je synovi ani nevím jaký mají s babičkou vztah, ale kdyby jste šli k soudu, tak klidně na něj bude mít nárok. Já byla nedávno u soudu, sice kvůli jiné věci, ale na tohle téma jsme se tam také bavili a soudkyně říkala, že v zájmu dítěte, které má s někým citový vztah, tak ten někdo má právo se s dítětem vídat. Jo prý i kdyby to byla sousedka.
Moc nechápu. Proč se chce soudit? To si ho chce jako nechat? Když má rodiče?… ![]()
A proč se chce soudit? Pokud jsi normální matka, která je schopná se o syna postarat, nárok nemá snad žádný ![]()
Tak třeba se chce soudit ohledně styku s vnukem. Na to má právo. Zakladatelka nepíše nic podrobnějšího.
@Anonymní píše:
Nevím kolik je synovi ani nevím jaký mají s babičkou vztah, ale kdyby jste šli k soudu, tak klidně na něj bude mít nárok. Já byla nedávno u soudu, sice kvůli jiné věci, ale na tohle téma jsme se tam také bavili a soudkyně říkala, že v zájmu dítěte, které má s někým citový vztah, tak ten někdo má právo se s dítětem vídat. Jo prý i kdyby to byla sousedka.
To ano, právo má, i jí ho soud přiklepne, to bez pochyby. Akorát jí nepřiklepne každodenní styk, ale dost omezený ![]()
@Anonymní píše:
Tak ono je ale narok a narok. Pokud se s vnukem nejak pravidelne vida, coz pravdepodobne tady bude asi casto, tak se ji u soudu akorat vysmejou. Pokud by ji ho snacha nechtela ani ukazat a jakemukoli kontaktu branila, muze ji soud priklepnout k dobru treba par hodin tydne, ale klidne za asistence maminky. Takze to by si asi moc nepomohla
![]()
Zákon o rodině - § 27 odst. 4
http://www.mpsv.cz/…o_rodine.pdf
Soud muze naridit styk ditete a prarodice, ale jsou to si myslim celkem specificke pripady…
Soudit se muze, a kdyz bude uznano za vhodne a v zajmu ditete, tak dostane narizeny styk, ale pochybuji, ze denne ci obden…
Zalezi na mnoho detailech ohledne vaseho zivota a rodiny, vztahu, zdravotniho stavu atd…
@Tunrida Tak to je jasné, že každodení styk určitě ne, třeba jednou za 14 dní nebo za měsíc. @tronelka Tak jistě, že to není jen tak jednoduché, že se vše musí projednat. Návštěva socialky, která se každému podívá na zoubek. Já jen říkám, že to možné je aby k soudu šli a řešilo se to takhle. Zda by to prošlo či ne to záleží na mnoha věcech a soudci.
Jestli dobře chápu, tak spolu bydlí. Takže nevím, o co se hodlá soudit..
@pikola píše:
Jestli dobře chápu, tak spolu bydlí. Takže nevím, o co se hodlá soudit..
No právě ![]()
Tak zakladatelka píše, že je labilní a že nejspíš bere nějaké léky. No a to vše by se u toho soudu projednávalo. A tchýně by na to nakonec dojela a dítě nevídala vůbec, protože je labilní.