Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Ahoj, chtela bych se zeptat na vas nazor. Mame doma s manzelem tak trochu rozepri kvuli kocarku. Dcerce jsou dva roky, chodit zacala teprve pred par mesici a ujde zatim tak neco pres kilometr, potom uz je unavena. Ja jsem zvykla na dlouhe prochazky a v lete planujeme dovcu u more a spoustu ruznych celodennich vyletu.
Soucasny kocar uz je ji maly a padlo rozhodnuti, ze koupime novy. Ja mam nazor takovy, ze bychom koupili baby jogger summit x a az prijde druhy prcek, tak dokoupime jen hluboukou korbu.
Manzel by koupil spis vozik za kolo. Do budoucna planujeme elektrokola, tak pry zabijem dve mouchy jednou ranou. Bydlime v zahranici a takto tu vozi deti spoustu lidi. Jenze mne se to zda proste neprakticke, dite se tam bude v lete parit, neuvidi ven.. Moc tomu nefandim.
Co byste zvolily?
A ten vozík za kolo by chtěl jako kočár používat jak?
Podle mě úplný nesmysl. Je to těžký, není to tak skladný a ovladatelný jako kočár.
@Cenarius hele tady v tom vozi decka fakt spousta lidi, ruzne v tom po dvou vozi klidne i obe decka do skolky, chodi s tim na prochazky.. Ale mne se to taky zda neprakticky.. Kazdopadne zkusenost nemam, proto se ptam
Měla jsem Thule Chariot (vozík za kolo) ale používaný jen jako kočárek. Za kolo bych to nepoužila, v našich podmínkách cyklocest bych měla strach. Hlavně jsem zastánce, že makat mají děti
nikoli jen rodič. Ale tak jsme to měli my…
Jako kočárek sloužil skvěle - na běhání, na turistiku…i když byl dvojčecí, prolezla jsem s ním všechny terény, nic nebyl problém, celé dny venku a děti měly pohodlí. Do obchodu to šlo, nákup se vešel, věci na delší výlety se vešly…do auta se vešel, ale neskládali jsme, měli jsme vhodné auto. Hlavně stabilní a i když jsem na něj zavěsila odrážedla, tašky tak se nepřevracel. Děti tam samy naskakovaly i samy vylézaly. S přídavnou sluneční clonou (abych nemusela zatahovat ty střížky) měly děti super pohodlí a výhled.
Ted mám Thule Urban Glide kočárek pro jedno dítě. Je hezký, sportovní, super…ale na uplné treky nic moc. Spíše běhací. Takže já jsem pro vozík, ale záleží na značce, brala bych asi jen Thule. Některé vozíky jsou fakt „vozíky“.
Tak já jsem člověk, který výlety a vše přizpůsobuje tomu, co zvládnou děti a to co nejde, si prostě zatím odpouštíme. Na dovolenou k moři bych brala obyčejné golfky, které jsou lehké a skladné. Pokud tam tedy neplánujete nějaké cyklovýlety.
@axlpol diky moc! co se tyce ovladani, jak na tom je chariot? Neni moc tezky?
@Aduš8 diky za nazor, ale nevidim duvod, proc bych si mela neco odpoustet jen proto, ze mam dite ![]()
@Cenarius píše:
A ten vozík za kolo by chtěl jako kočár používat jak?Podle mě úplný nesmysl. Je to těžký, není to tak skladný a ovladatelný jako kočár.
s vozíkem překonáš dramaticky snadněji náročný terén - kopce, schody, kořeny, kameny… ovladatelný je dobře, lepší je mít vpředu jedno kolo, ne dvě malá kočárková.
@klenott mám zkušenost jen s tím dvojčecím a zvládla jsem to. Já ho musela do sklepa vždy vzít do rukou a bokem strčit do futer (nevešel se do dvěří normálně) takže jsem ho i 2× denně zvedala, nosila a šlo to. Myslela jsem, že je problém to přední pevné kolo, ale bylo to právě naopak. Už bych brala jen pevné přední kolo.
Otočné přední kolo / kola se v terénu kousnou a nevytlačíš třeba přes kořeny, sníh. Takže to pevné vyjelo všechno. Na běhaní se sice musí kočárek postrčit, aby jel kam chceš
ale ty otoční kolečka taky nejsou výhra.
@Cenarius píše:
A ten vozík za kolo by chtěl jako kočár používat jak?Podle mě úplný nesmysl. Je to těžký, není to tak skladný a ovladatelný jako kočár.
Strci si tu voj do svého tažného zařízení
a stáhne půlky a hurá na procházku ![]()
Tury, ktere jsme dali se Summitem, by nikdy s vozikem nesly.
Ani omylem.
Jakakoliv cesta do kopce, uzsi pesina, sutry, skaly, s vozikem neprojedes nebo se urves.
Plus kocar je lehounky, slozis ho krasne do auta, a je idealni i do mhd - vyjedes s nim po velkych kolech i schody do busu/tramvaje bez pomoci.
Vozik za kolo jsme meli taky a je to proste na relativne rovne cesty.
Koupila bych oboje, bazarovy vozik poslouzi a pak ho zas prodate skoro za to same.
@axlpol tyjo jako respekt, ja jsem si stezovala, ze musim kazdej den lezt do sklepa kvuli kocarku a at mi manzel udela najezd a mam to bez prace
![]()
@Lucie_Sx no, asi to nakonec dopadne presne jak rikas.. Taky si uplne neverim, ze bych zvladla sama chodit s tim vozikem tak, aby mi to bylo pohodlne..
@klenott píše:
@axlpol diky moc! co se tyce ovladani, jak na tom je chariot? Neni moc tezky?
thule (chariot) je mercedes mezi vozíky
v zásadě jsou dva typy vozíků, tenhle se sklapne jako golfky a dítě tam má záda v pololehu, doporučuji tento typ - jsou i levnější alternativy.
@Lucie_Sx píše:
Tury, ktere jsme dali se Summitem, by nikdy s vozikem nesly.
Ani omylem.
Jakakoliv cesta do kopce, uzsi pesina, sutry, skaly, s vozikem neprojedes nebo se urves.
Plus kocar je lehounky, slozis ho krasne do auta, a je idealni i do mhd - vyjedes s nim po velkych kolech i schody do busu/tramvaje bez pomoci.Vozik za kolo jsme meli taky a je to proste na relativne rovne cesty.
Koupila bych oboje, bazarovy vozik poslouzi a pak ho zas prodate skoro za to same.
nevim, co je zac ten sunit, ale nevidela jsem kocarek, ktery by =prekonaval prekazky lepe, nez ten nejobycejnejsi cyklovozik. Snad leda nekde v hodne uzkych mistech, ale na chodniku, si dovedu predstavit, ze projedes lip golfkama. Vsechny ty potoky do prudkeho kopce, koreny atd - vozik zcela bezkonkurencni, proste ta velka kola…jen mozna kdo si na vozik nasadi dopredu ta kocarkova kolecka, ta se mohou sprajcnout - je treba mit vepredu jedno neotocne vel 12. S tim vyjedes vsechno - pulmetrovy schody na stezce skalami napriklad - proste stridas jizdu po zadnich kolech a jako trakar. asi to chce techniku.