Bačkůrky x pády

163
31.8.06 12:01

Bačkůrky x pády

Ahoj maminky,
obracím se na Vás, hlavně na ty, co mají starší caparty, s dotazem. Mám problém s bačkorkami. Dája už víc jak dva týdny dokáže sám jít i 10 krůčků, perfektně stojí bez opory, za ruku lítá jak ďáblík. Ale, v pondělí jsme koupili bačkorky a je v nich šíleně nemotorný, vůbec mu v tom nejde capkat. Za ruku jakž takž, ale nožičky jakoby šourá za sebou, nezvedá, sám neudělá ani krok, právě se rozplácne, dneska už 2× spadl, až to zadunělo, tak jsem mu ty bačkory sundala.
Chci se zeptat, to je normální, že se s bačkorkami ze začátku děti takhle „perou“ ? Jde o zvyk? No už to zkoušíme 4. den a nic moc… Bačkorky mu jsou tak, jak mají být, kupovali jsme je ve speciálce, paní radila.
Nejdradši bych mu bačkorky ani nedávala, ale na doma je to prý nutné.. :cry:

Díky, S.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7
31.8.06 12:07

Ahoj,mám podobný problém jako ty.Michalka už chodí téměř 3 tydny.Taky jsem ji koupila bačkůrky,protože máme doma plovoucí podlahu ,která klouže a navic je od ní trochu chladno.Když ji je na:,–(ím tak taky chodí hrozně nemotorně,nezvedá pořadně nožky a neustále si je sundává.Tak doufám ,že si Ti naši andílci brzy zvyknou a přijdou bačkůrkám na chut. Zdravím Kajutka a Míchalka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6200
31.8.06 12:11

Sylvus,

proč myslíš, že jsou doma bačkory nutné? My máme všude koberce, zem nestudí a Honzík doma bačkory nikdy nenosil, maximálně pokud jdeme ke známým, kteří mají parkety nebo podlahy. A i tam jsem občas volila alternativu teplých ponožek s protiskluzem. Navíc z bačkor má vždycky spocenou nohu, tak si neumím představit, že by je měl mít třeba půl dne v kuse.
Jinak si myslím, že pokud je budete dál dávat, tak se to časem zlepší, přece jen začíná teprve chodit a ty bačkůrky nohu „zatíží“ a trošku „zavazí“. :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2793
31.8.06 12:28

Tak u nás je to přesně naopak,s bačkorkami malá ujde pár krůčků,bez nich se hned rozplácne,nemá stabilitu.
Snad i starší dcerka uměla lépe chodit s botičkami(bačkůrkami).
Pokud Dájovi bačkůrky vadí,tak bych je zatím nedávala,stačí protiskluzové ponožky,pokud máte někde lino nebo plovoučky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2857
31.8.06 12:36

Ahoj

bačkůrky bych nedávala… zpočátku děti brzdí… potřebují cítit prsty na zemi, a tím vyrovnávají stabilitu…

no 10 kroků si opravdu bačkůrky ještě nezaslouží:o) (ne teda že by to nebyl malý zázrak, jen ještě asi nechodí stabilně a botečky by ho brzdily) na rehabilitaci nám říkali že botečky - jakékoliv až po měsíci co dítko chodí… My dávali bačkůrky až poté co už chodil i venku v botečkách… první kroky začly počátkem března… a až do konce dubna si nebyl ochotnej stoupnout v botečkách ale ani bez botečků venku na chodník… prostě si nebyl jistej, chtělo to čas… Až získal jistotu, nebyly boty ani papučky problém… ale je fakt, že pokud není chladno, tak mu je nedávám ani ted.. blbě se mu v nich vstává, sedí klečosedí atd:o)

takže doporučuju teplé ponožky (teda my máme plovoučky tak jsme měli teplé s protiskluzem)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
163
31.8.06 12:46

PAVCO - já osobně taky bačkorky nechtěla dávat, ale hned 2 doktoři, pak i v obuvi a pár maminek mi říkalo, že jak se samo začne stavět a obcházet nábytek, že je nutné na doma bačkorky. Ne kvůli chladu apod., ale proto, že potřebují mít pevný kotníček. A že jim nesvědčí ty rovné podlahy doma a je jedno, jestli je nebo není koberec. Venku prý nejlépe na boso - pokud je to jen trochu možné, ale doma jedině bačkorky…

No jenže mě se v těch bačkorkách asi brzy přerazí, je mi ho líto, jak mu v tom nic nejde :cry: .

Jinak máme doma koberce a v kuchyni lino. Všude mu to jde v ponožkách báječně.

Ahojda, S.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
461
31.8.06 12:47

Bačkorky bych rozhodně dávala, spíš teda něco jako sandálky. Tvrdá podlaha včetně koberců je pro vývoj nohy špatná.

Možná to chce jiný typ bot. Starší syn nikdy v obyč. bačkůrkách nechodil, zdály se mi hrozně nepoddajné a zároveň vůbec nezpevňovaly kotník.

Sendy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79
31.8.06 12:49

Holky někde jsem četla, že děti jak začnou ťapkat(a to i když je někdo vodí), tak že mají mít na noze botky s tvrdou podrážkou a zpevněným kotníkem a to i doma. Nevim přesně proč, ale potvrdily mi to i dvě kamarádky, který maj každá po dvou dětech. Prej ze zdravotních důlvodu, kvůli klenbě, tak doma obouvám prcka do normálních sandálů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
163
31.8.06 12:49

Pro upřesnění :

Sendy, bačkorky máme takové jako sandálky. Myslím, že mu sednou perfektně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
31.8.06 13:03

My jsme začali dávat sandálky (zdravotní Essi) postupně tj. nejdříve na deset minut párkrát za den, za týden na půl hodiny atd od 8m, kdy se malá postavila a začala capkat okolo nábytku.
Lékařka poradila, že by se boty s pevným uchycením kotníku a oporou paty měly dávat od chvíle, kdy dítě začne preferovat chůzi před lezením, tj. když toho víc nachodí než naleze. A taky, že se mají boty během dne střídat, tak jako u dospělých.
Malá si postupně zvykla, ale ani teď neběhá po domě pořád v botkách, hraje si s nima a sundavá je, máme dva páry sandálků od každé velikosti, od těch 8m kdy měla vel. 18 jsme teď na 21 a nožička roste a roste (nejsem Rotshild, takže jsou většinou z MMB nebo ze sekáče, ale všechny kožené s pevnou patou).
Takže zkoušet, však se naučí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2733
31.8.06 13:06

máme doma plovoučky všude a Vítek víceméně lítá pořád naboso, v ABS ponožkách. Bačkory dávám až teď, co se ochladilo a ještě nezačali topit.

ad nemotorná chůze-jde o zvyk, Vítek zpočátku zakopával i venku v prvních botách, i v bačkorách. Za chvíli si na to zvykl, párkrát zhavaroval a dával pozor. Neboj, to brzo přejde:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4705
31.8.06 13:26

Bačkůrky nevedeme. Tedy takový to manžestrový cosi s divnou podrážkou…
Rehabilitační nám naopak řekla, že dítě si ten kotník nejlépe zpevní samo právě chůzí naboso v protiskluzových fuseklích. Je to super. Lítá v nich jak blázen a na ven máme botky s pevnými kotníčky. Neměl s nima problém, škobrtal jen zkraje. Tyhle bačkůrky vedou k nesprávnému vyrovnávání rovnováhy a noha se pak vyvíjí špatně.
Myslím si, že když bych si zkusila chodit v těch bačkorách co jsou pro děti, tak by mě za hodinu bolely nohy.

Nevnucuju nikomu svůj názor. Mrzí mě, že v tomhle nejsou doktoři jednotný, kdo má pak čemu sakra věřit????
 NiKina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
163
31.8.06 13:34

Tak tohle nepochopím, jak každý doktor může mít tak odlišný názor ????????? Tak snad jsou nějaké poznatky, ne???

A pokud jsou bačkorky tak hrozné, proč se vůbec prodávají? Proč mají žirafku ?

Čemu má člověk věřit.. :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
461
31.8.06 14:07

Manžestrové bačkůrky mají žirafu? To není možné… já bych v nich taky chodit nechtěla, teď jsem myslela, že je synovi (2r) dáme k babičce, je tam občas..ale ani tam ne.

Já viděla se žirafou jedině ViGGaMMi (nějak tak, polskou žirafou) a Befado a ty jsou ÚPLNĚ jiné. Vypadají jako botičky a jsou kotníčkové.

Sendy

PS: Vždycky se prodavačky hrozně diví, co máme za požadavky, ale nohy jsou nohy a budou je nosit celý život, nehledě na vliv na páteř.

Jeden názor lékaře, článků je ale spousta… http://www.rodina.cz/dotaz8521.htm

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
461
31.8.06 14:15

Ještě jeden chytrý názor zmiňovaný v názoru lékaře, čerpáno z článku Boty, botky botičky

Jak správně obouvat děti

V době, kdy se dítě ještě nestaví, plní botičky, tedy ty různě pletené „capáčky" pouze úlohu ochrannou. V okamžiku, kdy se dítě začíná stavět, musí - byť třeba měkčí bota - plnit svůj základní úkol: udržet při zatížení kolmé postavení paty k podložce. Musí tedy mít ä pevný opatek a nizoučký podpatek. Šněrování musí sahat nad kotníčky.

Není ovšem možné opominout ani období prvního postavení. Je důležité, aby dítě při lezení nevytáčelo při odrážení chodidla ani příliš navnitř, ale především ne zevně. Nejsou tedy již v době lezení botičky na škodu. Zabráníme tak možné změně osy patní kosti a vyvrácení chodidla, zvláště když se dítě staví později, než je obvyklé.

S prvním postavením v postýlce a pak stykem s rovnými terény bytu začíná proces celoživotního vývoje nohy s možnými chybami a následky pro celý život. Musíme věnovat pozornost správné hygieně, stříhání nehtů, zatěžování i cvičení končetin a správnému obouvání. Jde o výběr obuvi co do materiálu (pevnost, ohebnost, prodyšnost) a tvaru obuvi.

Zá:,–(ně - zvláště zpočátku - zajišťujeme nohy správně tvarovanými botami nad kotníky. Situace je dnes o to horší, že značná část naší populace má tzv. syndrom chabosti tkání vzniklých ze středního zárodečného listu (laxitas mesenchymi) s volnějšími vazy, čímž je u nás deformování zvláště chodidel vzhledem k uvolnění všech kloubů častější a časnější. Teprve po rozvoji svalstva, kdy se dítě správně vyvíjí, je možno přejít na polobotky nebo sandály. Toto rozhodnutí je vysoce individuální. Platí to nejen pro obuv venkovní, ale i domácí, kterou nesmíme podceňovat zvláště vzhledem k času, který dítě doma nebo v kolektivních zařízeních tráví.

Dítě se musí doma přezouvat - pro udržení správného mikroklimatu nohy je změna potřebná. Doufám, že je nenávratně pryč doba měkkých domácích bačkor s přezkami či cviček bez řádné podešve. Měkké hřejivé bačkůrky by měly být jen prostředkem pro zahřátí.

Rozmohla se však - jak vidím ve svém blízkém okolí nebo slyším od svých pacientů - věc pro mne jako ortopeda naprosto nepochopitelná - děti chodí doma bosé nebo v ponožkách, protože chodit bos je prý zdravé. Ano, chodit bos je zdravé, ale v přírodním terénu, po trávě, písku, oblázcích či strništích, pokud to někdo snese, nikoli doma po plochých podlahách byť vystlaných kobercem!

Doma patří na nohy obuv, která splňuje všechna výše uvedená kritéria. Nesmí jít o obuv starou, sešlapanou či deformovanou. U vadně se rozvíjející nohy musí být domácí obuv prakticky podobná té venkovní, i když může být lehčí a prodyšnější. Správně se rozvíjející noha může užívat různé domácí sandály s různými i mírně dráždivými stélkami či příčným páskem, podporujícím „úchopovou" funkci chodidla. Sportovní obuv nepatří do domácnosti ani na celodenní nošení, a to především ne u dětí.

Pro děti zvláště v prvních letech života a ve školním věku do 10 let bychom bez výjimky měli kupovat klasickou správně stavěnou obuv podle výše uvedených zá:,–(. Musíme si uvědomit, že obuv je vyráběna regionálně (někde mezinárodně, u nás celostátně) na tzv. kopyta, což jsou zprůměrované velikosti a tvary nohou z populace příslušného regionu. Děje se tak i u nás. V Německu byla vyráběna dětská obuv nejen v různých délkách, ale i šířkách. Rozhodně i při evropských rozdílech neodpovídá především noha evropská nohám obyvatel Asie a není tedy radno kupovat lacinou, bůhví odkud dováženou obuv u stánkařů. Neodpovídá totiž ani kvalitou materiálu (většinou se všem potí nohy, podešve jsou neohebné), ani typem chodidla, ani svým provedením požadavkům a stavbě nohy našich dětí, a samozřejmě ani dospělých. Pohodlnost této obuvi je zdánlivá. Ze své ortopedické praxe vím, kolik přibývá obtíží a bolestí malíkové hrany chodidla, bolestí v oblasti paty, bolestí v nášlapových zónách při technických chybách provedení a nesprávném stavu stélky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí