strašné spaní - pomoc!!!

4705
30.8.06 06:06

strašné spaní - pomoc!!!

ahoj holky,
chci poradit, či povzbudit - oboje pomůže…

Našemu cvrčkovi je rok a dva měsíce. Od malička se hrozně budil, takže jsem se půl roku nevyspala vůbec, pak víc, ale stále špatně.
Budí se pořád. Je kojenej a v noci musí minimálně 4× cucat. Když rostou zuby, tak i víckrát a déle, samozřejmě víc tlačí a tak už mě po hodině opravdu bolí prsa.
Nepije, myslím, že hlad už v noci mít nemůže, cucá jen pro uklidnění.

Navíc se v noci tak blbě budí. Prostě se najednou rozbrečí naprosto strašným způsobem, já vylítnu jak blázen, naprosto probuzená, vyděšená, co si kde zlomil 8O Dělám asi chybu, přitáhnu ho k prsu, on si cucne a usne. Teda někdy, teď dva dny už ve tři ráno nezabral a vstával :twisted:
Jsem z těchle šokových probuzení už fakt unavená, dny, kdy se vzbudil třeba jen 3× za noc bych spočítala na prstech jedné ruky…

Proč se takhle šokově budí?
CO pomůže?
Napadlo mě nechat ho vyřvat, prostě ať se uspí sám, jak zde maminky často píšou…jenže to by znamenalo brečení toho rázu, že dostane škytavku, občas jsem už prostě nebyla schopná vstát, tak jsem to zkusila. Vstal manžel a šli vstávat.....
Jinak než u cucání není schopen usnut, dudlík nechce. A mě už dost prsa bolí…
Tak co? Máte to některá taky tak? Nebo kde jsem udělala chybu…?

Až mě zas někdo bude říkat : Kojte dle potřeb dítěte i v¨noci, tak ho fakt pošlu někam..... :twisted: :lol: :lol:
 NiKina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
169
30.8.06 06:50

Ahojky maminko,
jdu te povzbudit a mozna i poradit :wink: Vydrz!!! Uplne to same zazivam s moji dcerou. Od malinka toho moc nenaspi a kdyz uz, tak co 2 hodiny je vzhuru. Dostkrat se mi budila i co pul hodiny, ale to uz jsem byla naprosto KO. Jelikoz bydlime v USA, kde je velmi radikalni vychova, parkrat jsem ji zkusila nechat vyrvat - nepomohlo, deti maji vydrz. :? Taakze jinak, musela jsem ji pri kazdem vstavani vysvetlit, ze mlicko uz vypila a kdyz chce, tady ma flasku a tecka. Jelikoz jsem tehu, takze chci skoncit s kojo uplne, aby melo prostor zase mimi v brisku. Musim rict, ze az posledni tyden se to zmenilo. Prestala jsem kojit pres den a pred usnutim odpoledne. To byl za:,–(ni krok. Stale jsem opakovala, ze mamincino mlicko uz neni a ze musi spinkat. Po trech provstekanych noci spi lepe. Tuk tuk. Neeee tak, ze by se nevzbudila vubec. To bude jeste chvili trvat, protoze jeste 1 max. 2× za noc si cucne. Neverila jsem, ale ono to ma neco do sebe. Kojeni = buzeni se v noci. Juli se taky casto najednou postavila v postylce a kricela co to da. Ja, jelikoz me spani neni nic moc, jsem okamzite vyletela co se stalo, jestli zije atd. Muzu ti poradit jedine. CHces-li se vyspat, opravdu uz pomali zruste kojeni. Budi se tak hlavne proto, ze najednou zjisti, ze u nej nejsi, nema prso v pusince a je zle. Prece jen, uz ma na to vek a z nevyspale mamy toho moc nedostava. Neni to nic lehkyho, ale urcite zapoj druhou osobu, ktera s nim bude v noci spat a postupne ho odnaucit cicinkam :oops: :lol:
Drzim palecky a preji uz jen do ruzova vyspinkane tvaricky. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
30.8.06 07:02

Nikino, chápu tě, i já jsem spáč tj. někdo, kdo se vyspat potřebuje aby mohl fungovat a zároveň matka naštěstí už kdysi uřvaného mimina.
Včera tady proběhla diskuze na podobné téma, v příspěvcích byl i článek lékaře o tom, že se dítě po 6m má naučit spát a usínat, pokud se při střídání fází spánku probudí, a to samo a reakce na něj. Já s ním souhlasím, je to prostě známá metoda sám ses vzbudil, nic ti není, je noc a sluší lidi i děti spi, sám si usni neboli řvací zpočátku uřvávací. My jsme ji okolo toho půl roku absolvovali vlastně nevědomky, prostě jsem se párkrát unavená nevzbudila, malá řvala, pak usla. Po vánocích tj. v 7m jsme ji přestěhovali s chůvičkou do vlastního pokoje a tam spí líp. Dnes je velká jako tvůj a spí od osmi do šesti. Ano, někdy se v noci vzbudí, zapláče, ale do 5 minut usne. Vzbudím se, nevstávám, v polospánku čekám až to zabalí (kdyby náhodou dlouho ne, ale to se ještě nestalo).
Co se týče nočního kojení, myslím, že v tomhle věku by dítě mělo v noci vydržet bez jídla.
Někteří tvrdí, že by člověk měl před těhu počítat s tím, že se dlouho nevyspí, já si myslím, že i matka je člověk, kteý má na základní fyziologické potřeby nárok a jak si to uděláš takové to budeš mít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2773
30.8.06 08:14

Ahoj NiKino, já tě teda nepovzbudím ani nepomůžu :lol: , mám totiž doma skoro to samé jako ty. Skoro říkám proto, že Fanda není kojený, tudíž nevyžaduje v noci prso, ale šokové buzení s pláčem známe veeelmi dobře od nějakých jeho čtyř měsíců, a to tak že denně, vyjímečně se stalo, že se v noci nic nedělo. Vstávám pouze já, manža pro nemoc nemůže.
Co ti chci říct - myslím, že je potřeba odlišit buzení na noční kojo, a to by asi opravdu šlo odbourat tím, že mu prso nedáš, nabídneš trošku vody z toho, z čeho je zvyklý pít přes den, a on si během pár dnů zvykne, a to „šokové“ buzení.
Já nevím, proč k němu u nás dochází, někdy u toho Fanda leží,ani oči neotevře, jindy sedí nebo stojí v postýlce a řekla bych až „nedětským“ hlasem pláče. Většinou se dá ukonejšit, někdy si vezme dudu, jindy ne, každopádně ho vždycky položím a hladím a držím za ručičky, když je to fakt zlé tak uhoupám v náručí. Nechce jíst ani pít, to vím, často hned usne.
Nemyslím si, že by to bylo zpracováváním denních zážitků, denně něco absolutně nového a vyjímečného nezažívá. Nikdo ho netrestá,nekřičí na něj, nezůstává sám… Domnívám se, že to souvisí s těžkým porodem, který si možná ve snech znovu prožívá - jak jste rodili vy?
Výsledek je ten, že x krát za noc vstávám, nemám na to nechat ho vyplakat, protože cítím, že to nedělá „naschvál“. Teď už aspoň dokážu mezi vstáváním spát, měla jsem ale období 2,5 měsíce, kdy jsem nespala vůbec nebo minimálně.

Držím palce, ať najdete příčinu i řešení vašeho nespacího problému :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
30.8.06 08:27

Ahoj,
nevím, zda poradím, ale sama v tom nejsi :). Měla jsem to samé, malý se v noci budil jen proto aby se připojil k prsu a nakonec jsem už nespala skoro vůbec. Bylo mu 1,5 roku, když jsem se rozhodla, že přestanu v noci kojit. Trvalo to cca 3 dny, když se probudil, tak jsem tropělivě vysvětlovala, že mlíčko vypil a bude až ráno - kojila jsem ještě měsíc a jen ráno po probuzení. Ty 3 noci jsem nespala, ale pak se to zlomilo a malý začal spát celou noc. Teď jsou mu 2 a v noci si občas fňukne, když se mu něco zdá. Pokud nezabere sám, většinou stačí si ho vzít na chvíli k sobě a když usne - a netrvá to dlouho, ho přeložit do postýlky. Takže já bych pomalu ukončila kojení v noci, jak už radily holky přede mnou. Držím palce :D, Zdenka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1785
30.8.06 08:40

NiKi:-) Mates spal od narození velmi slušně, kojo á 3 hoďky, až jak začaly lézt první zoubky a častěji se kvůli tomu budil, tak už se mi nechtělo v noci chodit po baráku a chovat, a řešila jsem to prsem. Takže tak kolem osmi, devíti měsíců jsem kojila v noci v daleko šílenějších intervalech než když byl miminko:-)
Nebylo to samozřejmě o hladu, dvakrát si cucnul a spal jak špalík dál. Pak jsem už byla hodně unavená, hubená až hrůza, tak jsem to radikálně vyřešila a v noci jsem dala limit dvě kojení a dost. Měla jsem z toho strach, ale Mates to pochopil hned první noc! Podle mě, když jsi k tomu vnitřně odhodlaná a víš, že nepovolíš, tak to dítko pozná.
Dudlík jsme nikdy neměli, když se probudil, pohladila jsem ho, pomazlila nebo chvilinku pochovala, řekla, že se spí, hají a dala do postýlky, opakovala, dokud bylo třeba a sama jsem koukala, jaký to mělo efekt.

U mě funguje, když jsem si tím, co po něm chci, opravdu jistá. takže jsem si zdůvodnila, že hlad už fakt nemá, že já se už potřebuju taky dát trochu dopořádku, že mu tímhle nijak neubližuju. Kojo jde přes hlavu..;-)

Tak třikrát zdar a pusu Míšovi!

Pa Jazzi a Matýsek

..jo a po roce a něco už Matýsek spí celou noc v pohodě, kojíme ráno a večer a pohoda největší, už jsem i přibrala a jen, co jsem omezila noční kojo, dostala jsem MS;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26
30.8.06 09:20

Ahojky, chci Ti spíš napsat, že v tom nejsi sama, než radit. Nemám totiž radu ani pro sebe. U nás všechny osvědčené recepty selhaly, zkrátka čekám, až to malou přejde. Jednou to přece musí skončit, a my se konečně vyspíme víc než 3 hodiny v kuse. Musíme věřit a čekat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
966
30.8.06 09:36

Ono fakt každé dítě je jiné, můžeš vyzkoušet všechno a třeba něco zabere i na tvého nespáče, ale někdy taky nemusí zabrat nic…
Oba moji kluci nespali (nespí). ten starší zařal spát až v roce, když jsem utla noční kojení. Takže v tomhle případě kojení = nespaní. zabralo to. U mladšího zatím stále kojím jak o živoot, navíc ho mám u sebe v posteli a je vzhůru i 8× za noc.
Vyřvání u nás nepomáhá. První vydržel řvát i dvě hodiny, víc sme nikdy nevydrželi, začal se dusit, škytat, zvracet… (podotýkám, že jsem k němu chodila co 5-10 minut, pohladila, aby věděl, že tam jsme). druhý bude zřejmě podobný, ale tam už ani nemáme šanci to vyzkoušet - malý byt, kluci maj postýlky metr od sebe, hodinový řev toho staršího vzbudí. Takže vydržím do roka, pak přestanu kojit v noci a uvidí se.

Makýš a Tygříci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2114
30.8.06 09:40

Ahoj, já to tak sice nemám, malá téměř od narození spí 10h v kuse ale zkusím poradit. Ty šokový probuzení může mít od zubů, jednou tu jedna mamina psala že jí to říkala Dr. No a malá to při růstu dělá občas taky, prostě se v noci probudí okamžitym výkřikem, hned neběžim, většinou do minuty spí dál, pokud pláč trvá déle vstanu ale to noční vstávání je u nás sváteční. Jinak co sem četla doporučuje se k dítěti vstávat po 5min protože do té doby může ještě samo usnout. Já tedy když vím že rostou zuby tak to ulehčuju homeopatikama a gelem. Můžeš taky zkusit v noci nepřikládat k prsu když víš že to není hladem, nabídni místo toho čaj…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
868
30.8.06 10:49

Zdarec 8)

u nás je to to samé v bleděmodrém… :roll:

Jen s tím rozdílem, že jsme s kojením už skončili před 2 měsíci. A kojením to tedy u nás nebylo… Resp. je to tak, že už se alespoň nebudí od půlnoci, protože to už jsem u něj (spí s námi), ale do půlnoci je to pořád to samé…

Taky mne to trápí a přikláním se ke zlým snům o porodu (u nás císař). Ale i ty zuby to můžou být… protože nejdřív (4,5měs) se evidentně budil kvůli prdíkům no a od té doby už mu neustále roste nějaký zub…

Ehm, už nám chybí jen 2 špičáky, tak dám vědět, jestli to pak přestane… :wink:

Peťula

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2733
30.8.06 12:29

Niki, měla jsem podobnéhjo závisláka :roll: a postupně jsem odbourávala jednotlivá kojení (až od 8.měsíce). Kolem 10.m jsem ho naučila na UM, vedle toho nadále kojila. UM mu chutná a celý se na flašku třese, o to to bylo snadnější. Díky UM ráno a večer začal lépe spaát a nebyl tak natěšený na kojo ani přes den. Kolem 11.m jsem přestala kojit ve dne-opět nenásilně-když jó moc chtěl a nešl ničím jiným zabavit, dostal, jinak jsem se snažila mu dát čaj, odvést pozornost… a šlo to.
Ve 13 měsících jsem kojila už jen v noci a ráno, večer usínal už sám bez koja, jen dostal UM. Naštvala jsem se, protože to bylo podobné jak u tebe-probral se, požužlal prso a spal dál. Takže jsem si jednoho dne připravila teplý čaj, když se vzbudil, dostal čaj a dudlík. U vás dudlík sice nefunguje, i tak by to ale myslím šlo. Nebrala jsem ho ven z postýlky, jen položila, pohladila, dala čaj. A šla na WC. a pak se potichu plížila do ložnice:) Ani jednou nebrečel, do 5 minut vždy usnul! za 3 dny spal celou noc! a spí tak dosud. Dostal kojo až ráno u mě v posteli. No a ve 14 a půl měsících už jsem mu ráno taky nedala a bylo, ani so nevzpomněl. Šlo to nenásilně a bez řevu. Ale byla jsem připravená vydržet i nějaký ten pláč.
Ne že by se vůbec nevzbudil, taky občas se probere, ale opět dostane jen čaj. Mnohdy se probere, zapláče a zas sám usne. K tomu náhlému křiku-Vítek to taky někdy dělá, počítám, že má nějaký zlý sen, vždy celý vyděšená vyskočím a to ho vždy uchlácholím, pomazlím a uložím znovu.
Prostě musíš mít odhodlání, možná by bylo dobré dítko odstěhovat do jiného pokoje a zaangažovat manžela, aby ty první noci chodil k malému on. Koukám, že máte naplánované snaženíčko:) tak to by fakt bylo dobré něco s tím spaním ardikálního udělat a nechat si třeba jen jedno dvě kojení pro potěchu, anebo to úplně utnout.

K.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4705
30.8.06 13:26

děkuji za všechny postřehy…

kristain - no, když se odeberu na wc, tak propukne řev největší :twisted: a to letím kosmicky, neb mě to už většinou předtím hodinu tlačí a já ležím s dítětem křečovitě svírajícím prso a přemýšlím, kdyže to údajně močový měchýř praská…teď nebo až za pět minut??? 8)
Takže odplížení nepomůže, to je mi jasný. A to ho v tu chvíli konejší táta…

Jazzi - ty víš, čím mě nalákat, co? Jestli to má fakt vliv na MS, tak to je pro mě motivace extrémně silná…Dnes to zkusím v noci utnout, psychicky se smířím s několika nevyspatými nocemi a uvidím.

Porod - byl v pohodě, 6 hodin a pro mě to trauma nebylo. Chviličku nesestupoval, asi půl hodiny jsem ho sklepávala na balonu, ale pak se narodil na 4 zatlačení, ale těžko říct, jak to prožíval on. Takže tohle fakt nevím.
Přikláním se k šokům z náhlé bolesti zoubků… ale zas zuby nerostou 365 dní v roce, že? :wink:

Dobrá, zkusím nejprve odbourat noční kojo. Bude to maso, protože to má nejradši. Spš už vydrží cca 4-5 hodin bez koja přes den, než v noci…
 NiKi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
898
30.8.06 14:25

Nikino , je to síla! Bohužel teď nemám čas číst celou diskuzi, večer na to mrknu. Jen napíšu, jak u nás.

Dnešní noc byla na naše poměry docela hrozná, ale u nás odstavuje manžel, takže prso nehrozí. Nám se moc nedaří Vojtu na noc pořádně nacpat. Myslíme, že někdy má fakt hlad a žízeň, ale někdy tak ne, má jen absťák po prsu. Manžel to dnes řešil tak, že mu dal oplatek. Malej ležel na boku (jako při kojení), oči zavřený a cucal si. Snědl těch oplatků šest :evil: :evil: :evil: Je jasný, že to je zřejmě vytloukání klínu klínem. Já vím, že bych na manželově místě vyměkla, vytáhla prso a byli bychom tam, kde jsme byli. Vím, že ani manželovi se to nelíbí, ale na nic jiného jsme zatím nepřišli. :(

Ještě jedna věc - někde jsem četla teorii, že dítě, které během dne dostatečně neodpočívá, nespí dobře ani v noci, že organismus se potom nedokáže uklidnit, vypnout, aby si pořádně odpočinul. Jak to máte se spaním a jinými aktivitami? Psali tam, že to nemusí být vyloženě spánek, že stačí nějaké klidnější aktivity - třeba knížky, kreslení, asi i TV. Zkrátka dítě se musí naučit odpočívat.

Můžeš zkusit přes den relaxovat. Nezdá se to, ale 15-20 min vleže s nohama opřenýma o zeď fakt dodá hodně energie.
Tak držím palce!
 Mel

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4705
30.8.06 14:53

Mel, díky za podporu.....
Přes den si myslím spí dost. Někdy 2× denně, někdy 1× denně, tak celkem 2-3 hodiny spánku…

Už někdo vymyslel, jak ležet s nohama na zdi a u toho projíždět emimino?

Jinak máš pravdu, v dobách nejhorších, kdy mě 10 minut spánku či polomrtvého stavu spíš položïlo, jsem měla fajn zkušenost, že lépe těch 10 minut poslouchat relaxační CD…
 N.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
422
30.8.06 15:22

nas maly spi celu noc( je mu nyni 18 mesicu) od 8. mesice, kdy jsem utla nocni kojeni,a le presto se v noci budu repektive krici a place ze spani - ale neni to casto, treba lx za mesic, pri zmene pocasi, pri rustu zoubku atd… staci pochovat, soupnu ho do postylky a je klid. Takze ja se mam.
Tobe bych opravud doporucila nasilne ukoncit nocni kojeni( budes mit par noci spatnych, ale to mas ted stejne a pak bude klid) a event. zvazit davat na noc homeopatikum Sedalii- navod a kolik presne ti poradi v lekarne,koupi se bez receptu, muzes zkusit i zklidnujici caj z medunky. Ani jedno mu urctite neublizi. Ja davam maleho spat od pcatku s pustenym CD s detskymipisnickami, na ktery je zvykly a mozna by Ti pomohlo, najit si tez nejaky podbny ritual- funguje to i na spani pres den:-)
Drzim Ti moc palce, v nejhorsim nech prcka na vikend na noc s manzou a jdi spat jinam, at te to oc nedrasa. Rozhodne je ve veku, kdy nocnikojeni nepotrebuje a je to spise ( zlo)zvyk

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí