Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Minulý týden jsem si byla vložit hotovost (konkrétně 10 tisíc) do bankomatu Raiffeisenbank a ten mi moje peníze vzal, ale nedostala jsem žádnou stvrzenku, ani se mi peníze nepřipsaly na účet. Bankomat mi jen napsal něco jako „hotovost byla zadržena“ a vyjela mi karta a konec.
Ihned jsem volala do banky, protože pobočky už byly zavřené, a tam se mnou sepsali reklamaci na nepovedený vklad.
Během toho týdne jsem banku několikrát kontaktovala, ale bylo mi řečeno, že na vyřízení mají 30 dní a že mi nemůžou zaručit, že ty peníze dostanu. O těch 30 dní mi nejde, klidně bych počkala, kdybych věděla, že peníze stoprocentně dostanu, ale při posledním hovoru mi řekli, že je i možnost, že už peníze neuvidím.
Na kameře nebude moje částka vidět, protože jsem tam peníze vložila najednou jako balík a některé bankovky se možná přehly při přepočtu bankomatu.
Stala se vám někdy podobná situace? A jak se to vyřešilo? Případně jak jste postupovali, když vám peníze nevrátili?
@cokoladovapalacinka píše:
Minulý týden jsem si byla vložit hotovost (konkrétně 10 tisíc) do bankomatu Raiffeisenbank a ten mi moje peníze vzal, ale nedostala jsem žádnou stvrzenku, ani se mi peníze nepřipsaly na účet. Bankomat mi jen napsal něco jako „hotovost byla zadržena“ a vyjela mi karta a konec.
Ihned jsem volala do banky, protože pobočky už byly zavřené, a tam se mnou sepsali reklamaci na nepovedený vklad.
Během toho týdne jsem banku několikrát kontaktovala, ale bylo mi řečeno, že na vyřízení mají 30 dní a že mi nemůžou zaručit, že ty peníze dostanu. O těch 30 dní mi nejde, klidně bych počkala, kdybych věděla, že peníze stoprocentně dostanu, ale při posledním hovoru mi řekli, že je i možnost, že už peníze neuvidím.
Na kameře nebude moje částka vidět, protože jsem tam peníze vložila najednou jako balík a některé bankovky se možná přehly při přepočtu bankomatu.
Stala se vám někdy podobná situace? A jak se to vyřešilo? Případně jak jste postupovali, když vám peníze nevrátili?
Manželovi se v létě stalo, že nechal peníze v bankomatu. Prostě si je nevzal z té přihrádky. Prošel na to až když měl něco platit. Chtěl to nechat být. Tak jsem ho sjela ať zkusí dát reklamaci. V bance to zaevidovali, prověřovali asi dva měsíce a pak slavnostně dostal své peníze.
Zajímavé je, že ty peníze v bankomatu zůstaly, nikdo je nevzal. Takže zase zajely do bankomatu. Ale na účet se už nepřipsaly. Musel o to požádat.
Stalo se mi, že mi bankomat peníze nevydal. Stvrzenku jsem taky neměla. Hned na místě jsem volala do banky. Pak jsem psala reklamaci a během pár dní to bylo vyřízeno a peníze zpět na účtu. Byla to teda KB.
Nemohla byt nektera bankovka neplatna? Kdyz bankomat vyhodnotil „zadrzeni hotovosti“, ale to musi vedet banka, kdy a jestli bankomat na neco takoveho reaguje
Chlap takhle vkládal 5000 a taky hotovost zadržena. Naštěstí vyřízeno do 30ti dnů kladně.
Peníze mu vrátili. Taky hned volal a řešil.
Taky bych rekla, ze se bankomatu zdala nektera z bankovek podezřelá, takže to musi nekdo zkontrolovat a pokud jsou vsechny pravé, tak to pripisi, pokud budee nejaka falešná, tak bude problém.
@j.a.n.i1 píše:
Taky bych rekla, ze se bankomatu zdala nektera z bankovek podezřelá, takže to musi nekdo zkontrolovat a pokud jsou vsechny pravé, tak to pripisi, pokud budee nejaka falešná, tak bude problém.
Myslím si, že to spíš bylo kvůli tomu, že některé bankovky nebyly rovné. Když se zavírala přihrádka, tak jsem viděla, že se přehnuly.
A právě proto se bojím, že to bankomat nezvládl přepočítat, když nebyly rovně a častku mi nevrátí celou.
Stalo se mi to, zadrželi mi dva tisíce s tím, že jsou podezřelé, ale ta jedna bankovka měla ohnutý roh, takže to bylo tím. Ale vytisklo mi to stvrzenku a bylo tam i info o zadržené bankovce, zároveň se peníze hned připsaly.
Urgovala bych banku.
Stalo se mi to stejné, ale banka mě peníze na učet vrátila.
Taky bych doporučovala obrátit na banku. Musí to mít záznamu bankomatu.
Delala jsem tyto reklamace na bankomatech, ale v jine bance.
Bankomat bankovky zadrzi a vtáhne do specielni kazety. Klientovi se částka předvrati a čeká se na dotaci a přepočítání bankomatu, resp vyprázdnění té kazety, kam se penize vtahly. Penize by ti meli vratit, vse je viditelné v zurnalu bankomatu.
Pokud by nevratili, obrať se na jejich ombudsmana, popr na Financniho arbitra a dej podnět i na ČNB.
Pokud by bankovka byla falešná, posila se na posouzení do ČNB. V pripade falešné bankovky se pak dává podnět na PČR.
Ale ve většině případu se jedna o zmuchlane bankovky nebo o binec mezi bankovkami, v tomhle pripade je bankomat vtahne a nepřipíše hned a banka to pak vraci.
Docela me fascinuje, ze RB ma na to 30 dni, vetsinou to banky vraci do 1-3 dni od podání reklamace.
Anonym kvuli povolani, nechci muj nick mit spojovaný s praci
Pokud vybírám a peníze nevezmu a bankomat zase vtáhne zpátky (teď snad už všechny), tak je to, jakoby ten výběr neproběhl.
Pokud vkládám třeba 5 bankovek a 1 je divná (přeložená), tak tuhle jednu bankomat vyplivne a ostatní „vloží“.
Pokud nějakou bankovku vyhodnotí jako „podezřelou“, tak ji stejně „vezme“, ale na papírku vypíše, co jo a co ne.
Bankomat může nemít papír na tisk, ale na to upozorní hned na začátku a je na mě, jestli pokračuju, nebo ne. Pokračuju a případně si vyfotím obrazovku s údaji o vkladu.
Aby bankomat něco zežral a tvářil se, jako by NIC- je špatně. Není to běžná funkce, pokud máme všechny informace. Zatím to vypadá na velkou chybu na straně banky.
Navíc na kamerovém záznamu bude vidět, že se něco vkládalo a že se pak nestalo nic. Kdyby to byly nastříhané papírky, tak to musí vyplivnout. Kdyby přeložené bankovky, zase to vyplivne. Prostě musí udělat NĚCO.
@Anonymní píše:
Delala jsem tyto reklamace na bankomatech, ale v jine bance.Bankomat bankovky zadrzi a vtáhne do specielni kazety. Klientovi se částka předvrati a čeká se na dotaci a přepočítání bankomatu, resp vyprázdnění té kazety, kam se penize vtahly. Penize by ti meli vratit, vse je viditelné v zurnalu bankomatu.
Pokud by nevratili, obrať se na jejich ombudsmana, popr na Financniho arbitra a dej podnět i na ČNB.
Pokud by bankovka byla falešná, posila se na posouzení do ČNB. V pripade falešné bankovky se pak dává podnět na PČR.
Ale ve většině případu se jedna o zmuchlane bankovky nebo o binec mezi bankovkami, v tomhle pripade je bankomat vtahne a nepřipíše hned a banka to pak vraci.Docela me fascinuje, ze RB ma na to 30 dni, vetsinou to banky vraci do 1-3 dni od podání reklamace.
Anonym kvuli povolani, nechci muj nick mit spojovaný s praci
Děkuju moc!
Tyhle informace mi nikdo v bance neřekl ani po několikátém hovoru.
Moc jsi mi pomohla.
Nejspíš bankomat vyhodnotil některou bankovku jako „podezřelou“, mohla být fakt jen špatně „ohnutá“ apod.
ještě si ověř jak je na tom tvůj účet obecně - nemůže na něm být exekuce nebo zajištění policií? máš i-banking? mrkni se, zda je s účtem všechno v pořádku… a „nevisí“ tam nějaká blokace…
Kdyby byla jedna bankovka nespracovatelná, tak ji plivne zpátky. Pouze kdyby byla „podezřelá“, tak si ji nechá, ale na „papírku“ vyjede, že třeba 200,– je ke zkoumání. Nebude se tvářit, že celý vklad je špatně. Pokud tam tedy někdo nestrčí všechny bankovky jako relativně povedené falzum, pak si je nechá všechny, ale zase by napsal víc, než zadrženo a off.
@Ivan PPZ píše:
Pokud vybírám a peníze nevezmu a bankomat zase vtáhne zpátky (teď snad už všechny), tak je to, jakoby ten výběr neproběhl.
Pokud vkládám třeba 5 bankovek a 1 je divná (přeložená), tak tuhle jednu bankomat vyplivne a ostatní „vloží“.
Pokud nějakou bankovku vyhodnotí jako „podezřelou“, tak ji stejně „vezme“, ale na papírku vypíše, co jo a co ne.
Bankomat může nemít papír na tisk, ale na to upozorní hned na začátku a je na mě, jestli pokračuju, nebo ne. Pokračuju a případně si vyfotím obrazovku s údaji o vkladu.
Aby bankomat něco zežral a tvářil se, jako by NIC- je špatně. Není to běžná funkce, pokud máme všechny informace. Zatím to vypadá na velkou chybu na straně banky.
Navíc na kamerovém záznamu bude vidět, že se něco vkládalo a že se pak nestalo nic. Kdyby to byly nastříhané papírky, tak to musí vyplivnout. Kdyby přeložené bankovky, zase to vyplivne. Prostě musí udělat NĚCO.
To není úplně pravda. Nebo alespoň nebyla v červnu letošního roku u bankomatu CS. Manžel tam peníze nechal, nevzal je, ale peníze se mu z účtu odecetlily. Musel sám zadat o vrácení. A jen samotné prověření trvalo měsíc a půl.