Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anna766 to vse zkouším a jeho to nebaví, odejde za svým
Venku jen kouka, nic kolem ho moc nezajímá, neukazuje na auta, traktory, zvířata
Vím jak to myslíš, ale on prostě žije ve svém světě a to kolem ho nebere, jedine co, tak opravdu ta pitomá televize a to si ještě vybírá co chce pustit, když se mu to nelíbí, tak mi podá ovladač a ja musím přijít na to jakou písničku chce, je to na prd
@LenaMarry moc děkuji za zprávu
Muzu se zeptat, kdy se to u ni zlomilo? Mne nejde o to, ze nemluví, spis to cele kolem, porozumění, hra, opakování, hraní si na něco, což je prostě špatné
Ale jinak je to fajn kluk, milý, smejici, pusinkovaci
@Karisek10 co ten test v roce a půl, jak dopadl? Syn se choval velmi podobně, taky jsem se bála. Teď ma 4 roky, ADHD a problémy s porozuměním. Dal to ještě řešíme, ale vypadá to že nic hrozného to nebude. Pořád se vyvíjí kupředu, sice pomalu a opožděně, ale přece. Tak snad všechno dozene. Ten tvůj je malej fakt bych v klidu čekala, ono některý dětí pak udělají takovej skok, že se člověk nestačí divit.
@inkakřivák když pediatr Tvé dote vidí 5 minut, těžko pozná, že s nim něco je
Jinak ano, máš pravdu, nic tady nevyřeším, ale snažím se zjistit jestli někdo nemá něco podobného a jak dál postupovat, pač pediatr pozná leda prd…to je můj názor, jinak moc děkuji za Tvůj a budu věřit, že to je vše v pořádku ![]()
Já bych asi taky nebyla úplné v klidu. Naše malá nemá žádný urychlený vývoj, ale minimálně ukáže spoustu věcí a znakuje zvířata. (Kde je mamka, mrkev, pejsek,…) sundej si cepici a dej ji do kosiku. Chces jablicko nebo banan? A ukaze si. Jak dela opice, tygr, bobr, krokodyl, kocka, slon, sova,…? Kde mas oko, ucho,… a to je je 19 mesicu. Rec bych neresila, na to ma cas a vztekani je normalni.
Co zkusit prohlizet knizky a ukazovat si tam obrazky? Rikanky nebo pisnicky s pohybem?
A obecne - pokud nejsi s Dr. spokojena, tak prejdi jinam. Na druhou stranu se s tim ted asi moc delat neda.
@Midaku ano,nerozumí co po něm chci třeba podej balon, auto, nepoda
Jediné co, tak když ma dudak po noci ráno ještě v puse, řeknu dej dudu tak da, nebo když ma něco v ruce, tak řeknu dej a da, ale chviličku je scéna
Trochu si mě uklidnila, dekuju moc
@Midaku právě jsme tím testem neprosli a musíme znovu, shoreli jsme na ukazovani, porozumění, jsem fakt špatná, začala jsem dávat rybi olej, ale zatím nic
@Serpentini dotazník na vyšel právě pozitivní na PAS, proto jdeme znovu
Dekuji za reakci…jinak on rad blbne no, rad se směje, porad se po mě plazi a přijde mu to strašně fajn, to si říkám, že je právě to pozitivní a doufám v to ![]()
@Karisek10 jo syn taky v tomntesru dopadl šíleně. Po druhém roce už to bylo mnohem lepší. Úplně dobrý to není ani ted, ale jak to na začátku vypadalo hrozně, tak teď je to v pohodě. Je to prostě náš mimoň, je o rok pozadu, to porozumění nic moc, ale dost se lepší. Třeba teď se konečně naučil domino a začínáme pexeso, už umí dokonce i neco malo nakreslit. Chápe už i složitější věci typu dones něco z pokoje ze zelené poličky atp. Pro někoho ve 4 letech samozřejmost, pro něj velká pokrok. Prostě jde pořád dopředu, i když svým tempem. Ale jde. Koukej na pokroky, trénuj porozumění a uvidíš, kam to dospěje.
@Midaku mne někdy přijde, že mi to dělá schválně, ale asi ne
Tvuj malej chodí do školky? Co záchod a odplenkovani?
@kavenka ano…maji přijet 1.3,mam z toho hrůzu a zároveň se těším, kéž bych se pletla ![]()
Já zkusím trochu poradit. Chápu, že nejde nesrovnávat - já mám tři holky, tak o to bylo pro mne horší, když ta třetí se vyvíjela úplně jinak než ty předchozí 2. Taky ještě ve 2 letech nemluvila a hodně se vztekala (ikdyž to trvá, naštěstí v menší míře, doteď - je jí 6). To vztekání hodně souviselo s tím, že nemluvila, takže nám nedokázala říct, co potřebuje
Byla jsem i u psycholožky, aby mi poradila, jak na ni (byla jsem už fakt s rozumem a nervama v koncích). Pomohlo asi nejvíc to, že já jsem se zklidnila a začala být víc trpělivá, protože můj vztek situaci vždy jen zhoršil… Taky jsem se bála, že budu muset mít k malé nějaký speciální přístup (nesnáší jakékoli změny, rozmluvila se až ve 3 letech, hysterický řev, když je něco jinak, než chce ona…), ale nakonec to vypadá, že má prostě jen náročnější povahu. A ještě něco praktického: pokud vidíte, že má problém s porozuměním, tak bych zkusila buď dětskou znakovou řeč nebo komunikaci přes obrázky. My jsme třeba dali na dveře do předsíně obrázky činností, které se dělají ráno (protože byl problém ji někam vypravit), jako třeba jít na záchod, umýt si ruce, posnídat, sundat si pyžamo, nandat oblečení… Držím palce a přeju pevné nervy. Opravdu je třeba myslet na to, že každé dítě je jiné a může vše velmi rychle (ale i velmi pomalu) dohnat. A pokud by nedělal žádné výrazné pokroky, tak to zkuste nějak řešit (i navzdory doktorce). Nám na logopedii řekli, že čím dřív se problémy začnou řešit, tím líp (mrzí mne, že jsme nešli na logopedii už ve 3 letech, protože ta opožděná řeč možná souvisí s tím, že má hodně logopedických problémů, které by třeba zkušená logopedka rozeznala i dřív než v 5 letech, kdy nás tam poslali ze školky).
@Ladybug22 Tyjo, tak sis taky užívala…děkuji moc za rady, jsi hodná…my to vztekani mame zatím tak, ze kdyz mu něco vezmu, tak si klekne a tlaci to ze sebe, pak chce do náruče a za chvíli je klid, nebo když mu začne hrát jina písnička, pouštím mu ty naučné, jak dělají zviratka, učení barev atd…pac knížky jsou tabu a u ničeho nebude, tak mu skončí oblibena, nebo chce jinou, ja nevim jakou, tak je řev a spe mi porad ovladač
…bojim se, že vse bude stupnovat
Kdyz jdeme ven, nebo na nákup, tak se nějak neprojevuje, nic kolem ho nezajímá ![]()
Miluje tv, rád třeba mixha lžičkou a vse chce otvírat, petlahve, sklenice, konzervy
![]()
Je to můj mimon