Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Karisek10 do školky chodí, napřed tam z něj byli na větvi, Ale už si zvykli, mají ho rádi a umí si s ním poradit. Přes den byl bez plinky kolem těch 2 let, na noc ji ještě pořád má.
@Midaku dekuji za odpověď
Vubec si neumím představit, že by byl malej bez plínky, klidně by chodil v mokrých teplakach, nevim jak na to
V létě by to bylo lepší ![]()
@Karisek10 tak to je super, že vám přijede ranná péče. Oni můžou dost poradit a pomoc v komunikaci ![]()
Neboj ono to nebude tak zlé ![]()
@kavenka ano,nikomu jsem doma nic neřekla a objednala si je, pac doma me moc nechápou, ale myslím, že to sami vidí
Jsem na to moc zvědavá, Ty s nimi mas zkušenost?
Jela bych rozvoj hrube motoriky: chuze v nerovnem terenu, z kopce do kopce, schody, kopani, hazeni, kutaleni mice-vse stridat pravou/levou, lezeni po zebriku, prolezacky, odrazedlo. Pak jemnou motoriku: trideni-treba cocka, hrasek, vkladacky, navlekani, puzzle, lepeni. Pak posilovani pusy- bublifuk, piti ruznymi brcky nebo naopak foukani do vody, rozhybavat jazyk-plazit, krouzit, delat certa atd.
@Oriseka dekuji za radu
Odrazedlo ho nebaví, jen si na něj sedne, do schodů a ze schodů to celkem dává, klouzání ho baví
U jemný motoriky dáváme třeba penízky do kasičky, sbírá drobky co najde a dává je na stul
Foukání do bublifuku moc nechápe, chce abych to dělala já, většinou chce abych vse dělala já což je taky spatne
…a zubní pastu třeba nevyplivne, ale spolkne
Proste ho to vse nebavi ![]()
@Karisek10 píše:
@Oriseka dekuji za raduOdrazedlo ho nebaví, jen si na něj sedne, do schodů a ze schodů to celkem dává, klouzání ho baví
Proste ho to vse nebavi
U jemný motoriky dáváme třeba penízky do kasičky, sbírá drobky co najde a dává je na stul
Foukání do bublifuku moc nechápe, chce abych to dělala já, většinou chce abych vse dělala já což je taky spatne…a zubní pastu třeba nevyplivne, ale spolkne
Musi se to zkouset a ruzne obmenovat, najit neco, co ho bude bavit, co ho zaujme. Treba by ho mohlo bavit neco patlat-testo, plastelina, sliz.
@Karisek10 já se ti nedivim. To ukazovani je divny, neslyšel na jméno v tomhle věku.. nás si sám odnasel pleny do odpadu tak od roku a půl určitě… další prohlídka rekne víc. Spis je třeba si uvědomit, ze je jaký je a s diagnozou nic neudelas, můžeš se jen naučit s ni pracovat a čím driv ji víš tím lépe. Ale j mluvím z pohledu matky co má raketu a urychlene dítě vc mluvy kdy ostatní jeli max máma tata tak nás jel ve vetach
@hospodki plínky do koše vyhazuje taky od 18 měsíců, ale to ma naučené právě ![]()
@Karisek10 tu zubní pastu jsem mu koupila s krtkem od odol. Je lehce paliva a tu konečně nejí. Ale před druhým rokem ji určitě jedl, to je normální. Ale chápu, ze se bojis a pak vidíš už příznaky ve vsem.
@Karisek10 jen, ohledně té pasty, tu ta starší tříletá neplive ani teď ![]()
Jinak u ní se to právě zlomilo v těch 22 měsících, do té doby neřekla ani mama, tata, haf, nic. Jela jen svoje aaaaaaaa, eeeeee, a vztekala se. Byla právě takový mimoň, zato ale celkem rozuměla, ve dvou letech skládala 15 dílků puzzle a na logické a kreativní věci byla šikovná. Ve 22 měsících řekla fýj( sýr) a pak už to jelo. Rozmluvila se ve větách, písničky, básničky, a začala být i vcelku normální. Plenky se zbavila ve 2 a půl, i na noc, to bych tak nehrotila. Ale své zvláštnosti má doteď. Hlavně pozornost a soustředění, kolikrát se zasekává a vypíná. Je v nějaké jiné dimenzi, je dost impulzivní, takže tam ještě vyčkávám, jak to bude postupovat dál. Držím moc pěsti, ať se to taky u syna zlomí. Kdyžtak dej pak vědět, co ta ranná péče, co ti řeknou. ![]()
@LenaMarry dekuji,dám pak vědět
ať se daří dobře a dcera je úplně ok
Úplně standardní to není, komunikace je opožděná, ale to vůbec nemusí znamenat, že má PAS
Může to být dysfázie, porucha pozornosti, nebo taky vůbec nic - některé děti se vyvíjejí ve skocích a ten u vás může brzy nastat. Já mám též v něčem ne úplně „klasické“ dítko, tak to trochu sleduju. Je fajn, že sis pozvala ranou péči - minimálně ty se zklidníš, že se na syna někdo přišel podívat a určitě dostaneš i další tipy, jak ho rozvíjet. Já bych ti poradila, ať na tom pracuješ, pokud se ti vývoj nezdá, ale zároveň se nenech vystresovat tak, že si syna přestaneš užívat. Jakýkoliv extrém je u mě vždycky špatně.
Po druhém, max. dvouapůltém roce už to u vás bude jasnější, jestli ten vývoj půjde správným směrem. Určitě to nebude žádná hrůza
To by vypadalo jinak…
Jinak co malý umí? Říkáš, že ho nic nezajímá - ani autíčka, vlaky, kostky…? Co celý den dělá? Zkouší třeba vkládačky, tvary, co se dokázal naučit? Jak reaguje na ostatní lidi v rámci rodiny? Na cizí?