Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Andrea Cakrmen můžu se zeptat v jakém věku jste začali používat ty komunikační kartičky? Pochopil to syn brzy?
@Karisek10 myslim, že to klidně může patřit k nerovnoměrnému opožděnému vývoji, když si dítě zrovna nedokáže nic vzít z okolí, dělá tuhle sebestimulaci. Jestli se Tvůj synek takhle hezky učí nápodobou, hazení do koše nebo myšičku, tak autista s velkou pravděpodobností nebude ![]()
@Andrea Cakrmen ano, naučí se to, ale musi opravdu chtít…ma rád když mu zatleskam
…je strašně mazlivej, ale oční kontakt se mi zdá, že se mu zmírňuje, ale do očí kouka ![]()
@kavenka začali jsme kolem 2.narozenin s pár fotkama jídel, co měl rád a to pochopil velmi rychle, že když mi donese fotku jídla, která byla na suchém zipu v kuchyni, tak tu mlsku dostane. Akorát mi pak celý dny nosil fotku sušenky ![]()
@Karisek10 že mu zatleskáš a jemu se to líbí, to je vlastně forma sociální odměny, to k autismu taky moc nesedí. podle mně ho trochu popostrčit, v něčem dozrát a bude ok ![]()
@Andrea Cakrmen píše:
@kavenka začali jsme kolem 2.narozenin s pár fotkama jídel, co měl rád a to pochopil velmi rychle, že když mi donese fotku jídla, která byla na suchém zipu v kuchyni, tak tu mlsku dostane. Akorát mi pak celý dny nosil fotku sušenky
@Andrea Cakrmen
![]()
Kez by…děkuji moc…
Jsou dny, kdy se mi zda celkem fajn a cítím že i trochu chápe a dny kdy jsem na mašli a je úplně mimo a protivný, ufnukany, porad jen mamamamama…
Je to těžký no…uvidíme co rána péče a pak budu pokračovat
No nevím. Mám to samé doma v jeslích mi tvrdili že malý je ok. Ve 2,5 létech jsem s tím byla u praktického lékaře, prý se nemám znepokojovat že to jistě dožene a na prevenci ve 3 letech nám doporučila psychologa a po sléze neurologické vyšetření… Také je mazlivý chápavý akorát na zavolání vůbec nereaguje nemá ani snahu chtít poznat nové věci knížky mi bere z rukou aby se na ně nemusel dívat a když už tak minuta stačí a to se ještě dívá jinam než bych chtěla. Měla jsem být důraznější a tlačit na ně že se mi opravdu nezdá v pořádku už jsem aspoň mohla vědět na čem jsem a jak s ním pracovat
Auti rysy by mě neznepokojovali v případě, že je dítě jinak ok, tzn. že ukazuje, rozumí apod…pokud to nedělá a má k tomu ještě různé auti rysy, tak to už může být jiná…
co si myslí pediatr bych nebrala vážně, ono těch pediatrů, kteří takové projevy bagatelizují, je bohužel většina. Člověk musí jednat na vlastní pěst, jinak má holt smůlu…
je dobře, že jste kontaktovali Ranou péči, ta by vám mohla pomoci…
Spekulace po internetu nemají moc smysl, našla bych si dobrého, ale opravdu hodně dobrého klinického psychologa, který tomu rozumí a řekne vám, co a jak. V tomto věku to může být složité poznat…
PAS to klidně být může, ale taky to může být klidně vývojová dysfázie, ADHD nebo jen nerovnoměrný vývoj a vše se srovná…proto potřebuješ právě dobrého klinického psycho, aby tohle poznal…
@Klara178 no to asi ano problém je v tom že mám pocit že mi nerozumí pokud je zaujatý třeba autíčky tak se na mě ani nepodívá nebo se dívá jinde. Hluchý opravdu není. Nebo jinak ano rozumí ale pouze v případě že se postavím doslova před něj a názorně mu ukážu co po něm chci. Naučit ho tady je například pupík nebo dej mi pusu je nadlidský výkon. Je učenlivý ale jen když má zájem. Když něco potřebuje on tak to jako matka pochopím umí to dát na jevo. Dobeše láhev na pití, otevře ledničku nebo si ukáže
@Lucjan píše:
@Klara178 no to asi ano problém je v tom že mám pocit že mi nerozumí pokud je zaujatý třeba autíčky tak se na mě ani nepodívá nebo se dívá jinde. Hluchý opravdu není. Nebo jinak ano rozumí ale pouze v případě že se postavím doslova před něj a názorně mu ukážu co po něm chci. Naučit ho tady je například pupík nebo dej mi pusu je nadlidský výkon. Je učenlivý ale jen když má zájem. Když něco potřebuje on tak to jako matka pochopím umí to dát na jevo. Dobeše láhev na pití, otevře ledničku nebo si ukáže
Zkrátka nerozumí… určitě bych řešila…
Řeším úplně stejný problém, můžu se zeptat jak to máte dnes?
Dobrý den, řeším s dcerkou obdobný problém, a tak bych se chtěla zeptat, jak je na tom malý dnes?