batole- špatná chůze a běh

21
21.7.08 15:10

batole- špatná chůze a běh

Ahojky, mám doma skoro dvouletou slečnu a řeším problém. Při chůzi vtáčí špičky dovnitř, někd yvíce někdy méně a zakopává o ně, když se snaží o běh tak je to takové rozlítané. Někdy i trochu našlapuje na špičky. Dětská doktorka mi řekla, že je to v pořádku, že je třeba unavená, proto tak chodí. a teĎ nevím jestli to mám teda nějak řešit nebo jestli se to samo upraví? díky. Katka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9548
21.7.08 15:25

No, tak sousedky skoro 2l chlapeček vtáčí špičky dovnitř a mudra jí poradila, aby mu vyměnila boty pravou za levou, že ho to donutí nožky narovnat :roll: Fakt nevím, co si o tom myslet…
Naše A. má trochu jiný problém s nožičkama, ale ortoped se mě ptal, jestli chodí po špičkách, protože prý kdyby jo, tak je to špatné, ale ona nechodí, tak jsem ani nezeptala, proč…
Jsem ti moc neporadila, co… Určitě se ale najde někdo se zkušeností ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11805
21.7.08 16:20

Katko, na to vtáčení špiček bych se radši zeptala ještě nějakého jiného doktora, nejlíp rovnou ortopeda. Nevím, jestli tam je potřeba doporučení od dětské doktorky.
Já jsem s tím jako malá měla problém, dodneška mi jdou špičky trochu dovnitř, když si na to nedávám pozor. Nepamatuju se teda, že bych na to dělala nějaké speciální cvičení, ale vždycky mi moje mamča říkala, ať si na to dávám pozor, jak chodím a stojím. A říkala mi to opravdu pořád, až jsem na to byla alergická. :oops: Třeba se to dneska řeší nějak jinak.
I kdyby to nebyl žádný problém ze zdravotního hlediska, tak je to rozhodně problém estetický, já se to nejvíc odnaučila v pubertě, kdy holkám začíná záležet na tom, jak vypadají. :wink: :)

A rada doktorky vyměnit levou a pravou botu, to mi přijde jako blbost. Možná si dítko narovná nohy, ale zase bude mít otlačené prsty, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106
21.7.08 18:00
Titty píše:
Já jsem s tím jako malá měla problém, dodneška mi jdou špičky trochu dovnitř, když si na to nedávám pozor. Nepamatuju se teda, že bych na to dělala nějaké speciální cvičení, ale vždycky mi moje mamča říkala, ať si na to dávám pozor, jak chodím a stojím. A říkala mi to opravdu pořád, až jsem na to byla alergická. :oops: Třeba se to dneska řeší nějak jinak.

Nemáme společnou mamku :lol: :lol: :wink: u nás to bylo to stejný.
O přehozených botech na tento problém jsem slyšela, nebo spíš četla , ale nevím. Markétka to má mírně a když se obouvá, občas si to přehodí, tak ji nechám 8) 8) , ale nestěžuje si. Zašla bych k ortopedovi, doporučení mít podle mě nemusíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1100
21.7.08 21:03

Ahoj, chodili jsme na Vojtovku a když jsme rehabilitace končili cca v 10ti měsících, rehabilitační sestra se se mnou loučila s tím, že prcek by mněl do 15ti měsíců chodit, a kdyby náhodou vtáčel špičky, paty nebo chodil po vnitřní nebo vnější hraně chodidla máme určitě přijít se ukázat. Takže neváhej a nečekej...........

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
21.7.08 22:00

Ahoj,
tak to je náš případ.
Okolo 2r.jsme zjistili,že Léňa vtáčí špičky dovnitř.Dětská dr.nad tím mávla rukou,že si „jen ulevuje“Shodou okolností to viděla jiná dr.,která nám řekla,že kdyby bylo na ní,radši by se poradila s dětským neurologem,než skončíme s Vojtovkou.Objednali jsme se k dětské neuroložce,která nám dceru prohlédla,vyzpovídala nás a výsledek je ten:Léňa přeskočila vývojové stupně-plazení,lezení,chození.Nejdřív se postavila na nohy a pak teprve lezla,takže nohy nebyly zatěžovány úměrně,tudíž se trošku zpozdil jejich vývoj a má je prostě slabé.Doporučila nám pevné boty s vložkou(zvýšené boky výstelky),radši zdr.sandálky než bačkory,nenechávat na boso,spíš obouvat,aby měla nutnost dávat ťapky od sebe.Posilovat nohy-pořídit jí skákací balon,odrážedlo,hodně chodit.Vše dodržujeme už 3 m.a nohy se nám hodně zlepšily,ještě občas nohy vtáčí ,zejména když je unavená.
Další kontrolu máme na 3l,a to si myslím,že budem OK.
nepř.STEPIK

• Citovat
  • Upravit
1493
21.7.08 23:19

Ahoj,
můj syn taky vtáčel špičky. Nedělal to pořád - doma jsem si toho snad vůbec nevšimla, jen když jsme byli venku - nevtáčel je moc, jen trochu. Taky to dělal jen v některých botech. Takže jsme boty často střídali a teď už to nedělá. Přešlo ho to samo asi po 3 měsících. Myslím, že tu už podobná diskuse někde je a co si pamatuju, tak to dělalo dost dětí a většinou je to pak samo přešlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
141
22.7.08 08:43

Ahoj,

Lukášek taky vtáčí špičky dovnitř, ale ne nijak extra. Já sama jsem si toho nevšimla. Upozornila mě na to až naše doktorka na 1,5leté prohlídce. Říkala, že dětská klenba se vyvíjí do 3 let, máme mu dávat pevné kontníčkové boty a do těch 3 let by se to mělo upravit samo. Nicméně u nás to není nějak extrémní. My jsme nikdy vojtovku necvičili, seděli, plazili se (dost dlouho do 14m.), stáli a později chodili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
412
22.7.08 13:15

my ten problem nemame, ale pamatuju si ze u svargovy to mala delala. Po doma ji davala backurky opacne, pravou na levou, a levou na pravou. Tak jak uz tu nekdo rekl. Tim se vlastne zamezilo slapani si po spickach a upadavani.
Asi to funguje, ted chodi dobre … ale nevim jak hodne je to dobry na prsty, ale rozhodne lepsi nez si po nich slapat :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
549
22.7.08 14:25

Ahojky, tak u nas je to to same.
Muj dvoulety syn ma centralni hypotonii, coz znamena, ze ma povolenejsi svalovy tonus a k tomu i hypermobilni klouby, coz znamena, ze zacal s motorickym vyvojem daleko pozdeji, nez jine deti, chodime od 18 mesicu a porad jsme takovi jakoby"priopili". Kdyz zacal chodit, fyzioterpeutka byla spokojena, jak krasne rovne naslapuje. No to je hudba vcerejska. Uz tak 3 mesice zpatky vtaci spicky dovnitr, naslapuje spis na vnitrni strany chodidel (ma povolenejsi kotniky) a zatim nebeha, spis je to takova rychlochuze, kdy macha ruckama do stran a vlni se v bocich jak olympijsky rychlochodec. Taky si o nozky zakopava, bere ho to obcas do stran, na nerovnem povrchu je stale nejisty a padu mame tim padem nespocetne. Pri posledni kontrole na neurologii to fyzioterapeutka nijak nekomentovala. Asi to je v porovnani s jinyma poruchama, ktere tam deti maji, zanedbatelna malickost. No ja se budu kazdopadne snazit apelovat na pri pristi kontrole u pediatra, aby nas s tim nekam poslal. Ono se to totiz nelepsi, spis naopak.
To jsem ti asi taky moc nepomohla, co? Drzim pesti, at se to u vas brzy upravi k lepsimu.
P.S. Ta vymena botek mi laikovi pripadne jako dost blby napad.

Marketa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
412
22.7.08 21:45

korvapuusti: kazdy ma svuj nazor, ale za zkousku to stoji !!!!!!!!!!!!!!
jinym to pomohlo tak je na tobe a tvem diteti jak to zapusobi!
za zkousku nic nedas !!! a nedej na blby kecy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
549
23.7.08 09:40

No ja to nemyslela ve spatnem, spise je to ma obava takhle experimentovat, kdyz mame od prvopocatku „ztizene“ podminky Theovou hypotonii. Chhodili jsme na Vojtovku, chodili jsme na fyzioterapii a ted mam pocit, ze je to vtaceni spicek dano spise povolenymi kotniky, takze si fakt netroufam mu zacit vymenovat botky a tak jeste zadelavat na dalsi mozny problem v budoucnu (co ja vim, treba to posiluje spatne svalove skupiny chodidla a to my si nemuzeme dovolit). Pro vsechny ostatni „zdrave“ deti je to zajimavy napad, ale urcite ne pro nas.

Marketa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
549
23.7.08 14:59

Misuno, pisnu ti SZ.

Marketa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
káťa
6.8.08 22:41

Ahoj, naše Lucinka (16,5 měsíce) při chůzi taky vtáčí špičky dovnitř a když je doma bosa,tak chodila často po špičkách.
Byli jsme na ortopedii a tam nám doktorka řekla, že je to „v normě“ a že se to spraví samo. Doma má mít stále boty,žádné chození naboso. Jinak Luci vtáčí hlavně,když běží rychle.

• Citovat
  • Upravit
33
7.8.08 06:19
Iffka píše:
No, tak sousedky skoro 2l chlapeček vtáčí špičky dovnitř a mudra jí poradila, aby mu vyměnila boty pravou za levou, že ho to donutí nožky narovnat :roll: Fakt nevím, co si o tom myslet…
Naše A. má trochu jiný problém s nožičkama, ale ortoped se mě ptal, jestli chodí po špičkách, protože prý kdyby jo, tak je to špatné, ale ona nechodí, tak jsem ani nezeptala, proč…
Jsem ti moc neporadila, co… Určitě se ale najde někdo se zkušeností ;)

Ahoj Iffko, pokud dítě trvale chodí po špičkách, může mít zkrácené šlachy a samo se to nespraví. Musí denně aspoň hodinu cvičit (protahovat šlachy) a na noc nosí zvláštní boty, spíš takové odlitky, které se připevní řemínky k nožce a šlapky tak má kolmo k holeni - prostě aby měl kolmé fajfky a ne povolené nohy. Děti to zezačátku bolí a plačou, ale postupně se to lepší a zvyknou si. Jsem ráda, že my jsme v pořádku a tvoje holčička taky! Pokud dítě neudělá dřep, aniž by zvedlo paty ze země, je lepší zajít na kontrolu :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí