Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@PetkaK píše:Takovou nadeji v sobe ani nechovam.
@Flyingfrog Já jsem první náznak porodu měla až když už jsem rodila, takže v klidu, třeba do rána porodíš
@Katy2 píše:
Tak já vám to prásknu, snad se Bruni nebude zlobit.
Je to holčička Tonička.
Jee, krasne jmeno. Diky za info. ![]()
To je hezké jméno:-) Tak až si to bude Bruni číst - tak gratuluji!!! ![]()
@Flyingfrog já u první taky žádný náznak, v 11 večer mi z ničeho nic praskla voda a ráno v 8 byla dcera venku ![]()
Ahoj holky, mám dotaz… Stalo se vám někdy některé, že se dítko opruzovalo jen v látkovách???
mně se malý (2 týdny) teď šíleně oprudil a kamarádky se mě snaží přesvědčit, že je to z látkovek, já si myslím že je to blbost a říkají to jen proto, že ani jedna z nich nelátkuje a jsou spíš proti
u malé jsem to měla právě tak, že po papírovkách se mi osypala, nezaprudila, ale prostě se jí udělala vyrážka (dle dr. plenková dermatitida) přesně a ohraničeně tam, kde měla plenku.. a to po jakékoliv papírovce… Samíkovi fakt nechci dávat papírovky, ani omylem
![]()
A co jste na opruzeniny pomohlo? Já teď mažu lanolínem a dost se to zlepšilo
ale fakt si myslím, že je blbost, že by to měl z látkovek… žehlím, dávám separačky, do máchání jen ocet, takže žádná aviváž… fakt nevidím důvod proč z bavlny by mělo být dítko zapruzené a z „igelitu“ a „smradlavých gelových kuliček“ ne
![]()
@analoja píše:
@Flyingfrog já u první taky žádný náznak, v 11 večer mi z ničeho nic praskla voda a ráno v 8 byla dcera venku
Mne praskne leda hlava ze vztekani, ze se nic nedeje. ![]()
Mysicko: Bohuzel neporadim. Holka v latce v pohode, ale stava se to. ![]()
@Mysicka31 vím že tu jeden případ byl, tuším @mabis třeba se ti ozve, musela fakt používat jen papírovky.
Moje děti naštěstí na opruzeniny netrpí, když měli prdelku červenou, tak buď sudocrem, nebo mastička na opruzeniny alverde
Já bych řekla, že ono se to postupně zlepší…Že je holt citlivější…jestli má i z jednorázovek „osypky“… ![]()
@Mysicka31 Může to být i pracím práškem
Pereš oblečení i plíny ve stejném? A na tělíčku to nemá? Jen pod plínou?
Mazat bambuckým máslem. Nepoužívat asi vlhčené ubrousky (mám malou opruzenou od pátku - dřív nebyla a teď je to hrozné až do krve, ale i v podpaží je zapařená), a právě jsem přemýšlela i co jsem jedla, prášek jsme nezměnili, vlhčené taky ne. Ale vyřadila jsem vlhčené ubrousky, mažu sudocremem, bambucckým máslem a lepší se to!
Holky díky, ten lanolín docela pomáhá
ale Imazol stejně asi koupím ![]()
Práškem to nebude, používám stejný na vše a do máchání ocet a nemá to ani po celý plence, jen kolem konečníku, teď už tedy jen 2 malé flíčky… A v podpaží se mi osypal nebo zaprudil, nevím
ale má to jen pod tou levou ručičkou kterou má na té straně kde má zlomenou klíční kost
jako s ručkou hýbe a všechno, jen ji nedává nad úroveň ramene a pláče když ho za ní chytnu při oblékání
tak to bude asi tím, že míň větrá ![]()
Jo a ještě k zadečku, má většinou zelenou stoličku a ta je prý agresivnější
nevim jestli to má z přejídání se nebo z něčeho co jím já ![]()
No a teď se do toho brouček ještě poblinkal, a letělo to obloukem, snad všechno co snědl
![]()
@Mysicka31, moji dva kluci se prudili pouze v látkovkách a vyléčila jsem je až převedením na jednorázovky. Bohužel. Myslím, že to nebylo látkou jako takovou, já látkovala v době, kdy ještě nebyly jiné kalhotky než z PVC (neprodyšný igelit) a obyč. čtverce, dost takové hrubé. Dneska je to o něčem jiném. Ale taky byli bohužel oba atopici a mají silnou potravinovou alergii. Určitě to s tím souviselo, kdykoliv se zhoršil ekzém, většinou se oprudili. A ekzém měli už v šestinedělí.
Hodně záleží, jestli používáš PUL kalhotky, já bych hned odlehčila - flísáčky nebo ještě líp vlňáčky, když ti pomáhá lanolin (kluci byli jeden alergický na vlnu a druhý na lanolin, aby toho nebylo málo). Potom v době, kdy se ti zdá, že zadeček červená nebo chytíš už opruzeninku, bych doporučila používat tyto separačky , udrží zadeček víc v suchu, podobně jako jednorázovka. Hlídat, abys přebalila, jakmile bude vaječina, ta opruzeninku vždycky zhoršuje, nepoužívat vlhčené ubrousky, raději vše omývat vodou.
Někdo tu psal, že zdravou kůži do látkových plen nemazat, já tohle nemůžu doporučit citlivějším zadečkům. Kdybych nenamazala, zadeček je do tří přebalení přinejmenším červený, takže máznout třeba tím bambuckým máslem (ale pozor, kdybys viděla, že to nepomáhá, je to z ořechu a jsou děti alergické na ořechy) nebo třeba Bepanthenem, při začervenání už máznu Sudocrem nebo rybilku.
Mám teď třetí dítě a v současných látkovkách máme zadeček hezký, ale v létě jsem dávala hodně úplně bez svrchňáků a hlídám co největší prodyšnost, to je podle mě klíčové. Napiš, jak pokračujete.
Jo, a zelená stolička je většinou z většího množství tzv. předního mléka, je řidší na žízeň a je na začátku kojení, je v něm víc cukrů a tak stolička více kvasí a má zelenou barvu. Ale stolička taky zelená, když je v plence déle - to by u opruzenin nemělo být, radši pár dní hlídat a se stoličkou hned vybalit.
@Kdoule díky za dlouhý příspěvek shrnující snad vše ![]()
Jako svrchňáky používám vlňáčky (70% vlna a 30% alpaka), pletu si sama, takže pro mě nejlepší varianta
v záloze mám PUL kalhotky a jedny polyesterky, a je fakt, že se mi oprudil když bylo vše špinavé nebo mokré a 2× jsme použili ty polyesterky
a od té doby s tím bojujeme… ![]()
Separačky dávám tyto a v plence ho pokakaného moc dlouho nenechávám, přebaluji hned jak to jde (třeba uprostřed jídla nee)…
Mlíka mám až moc a musím i odstříkávat, tak myslíš že když ho mám hodně, tak je pak i víc toho předního slabšího? To by mi ale řval hlady, ne? A třeba dneska v noci se mi na jídlo vůbec nevzbudil
spal v kuse 8 hodin ![]()
Ekzém nebo alergii mít asi nebude páč to má fakt jen kolem konečníku
malá měla plenkovou dermatitidu a stačilo jí být hodinu v papírovce a oprudila a osypala se tak, že jsme s tím bojovaly 3 týdny a pak skončily na kožním a dostaly mast s kortikoidama
z toho mám teď zase strach
v porodce sice papírovky měl a v klidu, to malá taky, ale když jsem při látkování pak dala papírovku tak bylo zaděláno
podruhé jsem riskla eko papírovku a dopadlo to podobně, jen jsem na to kožní šla dřív a pomohla míchaná mast bez kortikoidů…
takže jsem táhla látkovky i na dovolenou
![]()
Vlhčený ubrousky používám ty bez parfemace jen venku (což je teď spíš jen u dr.) a v noci, tak asi vysadím i to, ale to se zase bojím abych s malým neszakopla cestou do koupelny a když rozsvítím, tak vzbudím starší dceru a už mi neusne
klidně i ve 3 ráno ![]()
Volala jsem teď zrovna naší dětské dr. a poradila po omytí zadečku otírat černým čajem, osušit jen zlehka, spíš nechat uschnout a mazat Imazolem furt, ne jen 2× denně jak mi řekli v lékárně… Tak snad to pomůže ![]()
@Mysicka31, Imazol má jít na zanícenou opruzeninu, většinou jsou to pupínky, puchýřky, mokvá to. Pomáhá většinou rychle, tak možná mázneš jednou a bude to dobré úplně
Ten černý čaj tu už někde holky psaly, já to neznala a teď zatím nepotřebuju, ale věřím dobrým zkušenostem ostatních. Sušení zadečku po omytí jsem krom oschnutí na bříšku v létě dělala fénem - kluk na bříšku, aby se netrefil do přístroje, oběma se to i moc líbilo a nebolí je to.
Co píšeš o své anabázi s papírovkama, jsem já v bledě modrém zažila s prvním a s látkovkama
, bylo to děsný, neustupovalo to a neustupovalo, až mi jednou došly látkovky (denně padlo přes 60čč, přebalovali jsme furt) a dala jsem jednoráz - a zadek se hojil před očima… Nechtěla jsem tomu věřit, až po pár dalších dnech jsem kapitulovala před poznáním, že moje dítě prostě potřebuje pro zdravý zadek papírovku (pravda, musela být z těch kvalitních, hodně prodyšná, Pampersky to nebyly). Taky jsem se potom bála látky a u druhého jsem možná ucukla moc brzy (ale možná ne, bylo to prakticky stejné). Tak hlavně budu držet palečky, ať je to náhoda a shoda okolností, pořád je to nejpravděpodobnější, zatím ![]()
S tím mlékem, ano, pokud odstříkáváš, je pravděpodobné, že máš předního mléka víc. Je méně syté, takže děti většinou pijí o něco častěji, ale nemusí se ti nutně budit, protože i vodnatějšího mléka když vypije hodně, tak svoje dostane, aspoň dokud je menší. Ale mívají děti více bolení bříška (více cukrů v tom mléce kvasí) a zelené kakání. Necháváš při kojení u jednoho prsu? Dítě by mělo pít nejméně 10 min. z jednoho prsu, aby se dostalo i k tučnějšímu zadnímu mléku, jestli ti takto pije, možná bych zkusila jeden den odstříknout trochu mléka před kojením z prsu, který budu nabízet, teoreticky by se dítě mělo potom dostat k tomu tučnému mléku dříve. Ale to nejdůležitější - ve 2 týdnech teprve začínáš mít zralé mléko, dosud jsi měla přechodné, tam se přední a zadní nerozlišuje. Možná se stolička postupně v nejbližších dnech upraví sama. Osobně bych se snažila odstříkávat jen to nejnutnější - zatvrdliny po kojení, přeplněná prsa po dlouhé noční pauze nebo tak.
Musím říct, že jsem nikdy neslyšela, že by zelená stolička byla agresivnější vůči kůži, nevím, jestli by někdo jiný k tomu něco věděl, ale možná to v souvislosti s opruzeninou řešíme úplně zbytečně. ![]()
@Kdoule Imazol jsem mazala včera 2× a dneska už taky 2× a nevidím změnu
to už se to víc stáhlo po tom lanolinu, ale mokvavý až skoro krvavý to má na těch 2 místech furt ![]()
Mlíko odstříkávám jen to nutný, to je jasný, ale musím, nemám sice zatvrdliny, ale prsa přeplněný a bolí mě jak čert, včera i kolem prsů až ke klíčním kostem a k podpaží, po odstříkání se to moc zlepšilo a fakt se mi ulevilo ![]()
Dr. mi k té zelené stolici řekla, že to bude pravděpodobně tím, že jsem něco snědla co malému tak úplně nesedlo…
![]()
Nejhorší je, že nemůžeme větrat ležením na bříšku protože má malý zlomenou levou klíční kost a na bříško nesmí
prý 2 měsíce
no, příští týden jdu k naší pediatričce, tak se jí na to zeptám znovu… V porodce totiž nic o zlomené kůstce neříkali, když tu 3 dny po propuštění byla naše dr. u nás doma, tak taky ne a řekla mi to až dr. co tam zaskakovala za naší páč ta měla dovolenou… jako radama co mi říkala se řídím, ale nejsem z toho jednak moc nadšená a tak nějak tomu pořád nevěřím
no uvidíme ![]()