Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@Svistice já si je pořídila hlavně kvůli ekzemu ( hodně i pod něj podkládám) malýho to na obyčejných plenkách odíralo, doslova se o ně vědomě škrábal a bylo to horší, teď máme klid, plenky jsou fakt měkoučké a nedráždí ho…
@Petája Ale jo, proč ne. Jen chci upozornit, že jejich trvanlivost není nejdelší. Takže poměr cena kvalita nic moc.
@Svistice ja je mam uz na druhe dite pod hlavicku a dobry. Ale peru je na 40.
@Anielka to ja taky, podle mých zkušeností ty modré pouštějí, nezapustí do ostatních plenek, ale jiné bílé pradlo vzalo za své… No jo, nevím čím jsem přemýšlela, když jsem je házela s ostatními dohromady do pračky
, ale přesto na ty plenky nedám dopustit…
Někde se řešilo, je-li plínka moc objemná, mimnko leží hlavičkou dolů…To se dá celkem jednodušše vyřešit, pod hlavičku jsem dávala složenou čtvercouvou plenu… ![]()
Látkové pleny jsou dnes moderní, které se nemusí žehlit, dají se vyprat s síťce, tak tolik práce s tím není. Jednorázovky jsou velký odpad, který se bude rozkládat stovky let..Při výrobě jednorázovek se taky spotřebová energie, voda…
Pořízení látkových něco stojí, ale je to celkově méně, než při jednorázovkách, kdy vychází měsíčně tisíc Kč plus ubrousky. Pere se plná pračka, něco vody, energie a prášku se spotřebuje, ale je to celkově méně, než za jednorázovky. Látkovky navíc můžete použít na další dítě, nebo je dále prodat. Dejme tomu, že za dva a půl roku dáte za jednorázovky 30 000 Kč, za látkové(podle typu)10 000 až 15 000 Kč i s praním…
Ahoj látkařky, nevíte prosím kde bych mohla koupit kalhotkovou plenku Kissaluvs ve velikosti 1? Nějak to nemůžu nikde najít.
Díky
@Klarindas Ja je teda jinde nez na mamaja.cz nikdy nevidela.. vidim, ze maji v nabidce vel. 0, tak se ji zkus zeptat, treba je sezenou.
@Vendice píše:
@Flyingfrog A co teda dáváš teď? Jak to dělají ostatní maminy, že výhradně látkujou celé plenkové období? To dítko budí?
Já jsem látkovala výhradně do cca 15m a nebudila jsem a malá se taky nebudila, jen ráno byla kalhotkovka i solidně dovycpaná opravdu do poslední nitečky. Jenomže pak začaly růst špičáky a ten puch po noci v kombinaci se zimním hůře větratelným obdobím byl děsný, tak jsem přešla na noc na jednoráz, což eliminuje puch. Ale i s jednorázem jsem měla problém najít plínu, která vydrží noc bez protečení, to látkovka (noční jsem neměla, dávala jsem dovycpanou kalhotkovku) téměř nikdy nepropustila, vydržela to a z látkovek má lepší zadeček. Ale puch je eliminovaný.
Tři špičáky už jsou venku, jsou dny, kdy je puch minimální, uvidíme.
Ahoj ženy ![]()
Jak to prosím vás děláte s většími dětmi? Mému dvouleťákovi jsou prakticky všechny plíny malý (a to je hubený). Rok a půl jsme výhradně látkovali jak doma, tak venku i v noci a teď to prostě nejde. AIO nesedí skoro žádná, to hned proteče, klasický plenky jak která, ale zase mám problém se svrchňákama, mám jen jedny padnoucí PULky a ty už asi taky dlouho nevydrží
Vlňáky se mi podařilo nedávno srazit a nevím, jestli se mi ještě chce investovat do výbavy, když nevím, jak ještě dlouho bude malej na plenách.. Na noc a na ven jsme museli přejít na jednorázovky, protože venku mi každá látkovka proteče a přes noční plínu nepřetáhnu PULky a zmíněný vlňáky jsou v háji
Takže můj dotaz: co používáte u větších dětí? ČČ na rovno, VV? ![]()
@Svandu A jaky mas PUL? Ja jsem na 2letou na noc mela capri a sly v pohode pres nocni plenky.. a znovu je ted pouzivam na druhyho.. Ale s AIO to chapu, ty mi protekaji i u 9m.. proste moc cura najednou.
@Anielka PULky mám rostoucí POPnGRO, jsou fajn, ještě jsou přes běžně velké plenky v pohodě, ale přes noční už moc nekryjou.. Jako hraju si s myšlenkou, že snad něco ušiju, PUL mám, ale kdoví, jak to dopadne, svrchňáky jsem ještě nešila
A hlavně na noc jsem vždy dávala Disany, ale dávat 600 za velký Disany už se mi taky moc nechce ![]()
Ahoj, chtěla bych se zeptat zkušených látkařek na zkušenosti s vlněnými merino svrchňáčky. Omlouvám se, jestli se to tu už někde probíralo, bohužel to všechno fakt nezvládnu pročíst
. Mám dvouměsíční dítě v klasických čtvercových plenkách. Teď používám PUL kalhotky, se kterými jsem zatím spokojená, ale až mi z nich odroste a bude teplejší počasí, chtěla bych mu pořídit vlňáčky, ale ty objemné pletené mě příliš nenadchly. Naopak se mi zamlouvají tyto kalhotky Imse Vimse http://www.latkovky.cz/…mse-vlnacky/ , nebo Popolini http://www.latkovky.cz/…ky-woolwrap/, případně merino čtverec Skapi http://www.latkovky.cz/…verec-skapi/ . Nikde jsem ale nenašla recenze a zkušenosti s těmito výrobky. Používáte je někdo?
@Svandu Já tenkrát na holku 2,5 roku používala svrchňáky PUL Anavy a čtverce na rovno. Na ven kalhotkovku anavy. Na noc jednorázovky.
@Hoa Mai Ty Imse Vimse jsem měla, hrozně se mi ohýbaly u těch suchých zipů a moc to nedrželo.
Měla jsem kliku, že vlŇáky tehdá ještě šila ivuska (anavy), tak mám čtvery ty (ale dosluhují
).