Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Anko sice jsem použila chechtacího smajlíka, ale myslím to vážně. Taky hledám. To chechtání bylo míněno na mě.
U nás v maličké vesničce kontejnery taky jsou, máme na sklo, na petky, na plasty - tam smíme dávat pouze potravinářský plast a na papír. Potom ještě vedle dáváme nebezpečný odpad, pro ten přijíždějí co čtvrt roku. Tam přijdou baterky, staré oleje, barvy, pneumatiky …
Tak založ diskuzi na toto téma. Určitě je tu pár holek, co nám mají co říct.
Stefinka
Ahoj holky maminy,
já už několik let používám na vyčištění pračky od vodního kamene obyčejný ocet.Naliju jej do pračky asi 1/4 litru a pustím pračku na 90°,co pak vytéká z pračky je děs, a není třeba kupovat drahé Calgony ,liju to do pračky tak 1× za měsíc.
Krásný den přeje Anna
Ahoj maminy,
Ed ty jsi opravdu poklad.Mám sice už 15 měsíčního syna,ale po přečtení tvého deníčku jsem si objednala plenky Bambinomio a příští týden se jedu podívat ještě na plenky Popolini.Začali jsme se snažit o druhý mimi,takže doufám,že budu s plenkymi spokojená a budu je používat i na druhý.
Vlhký ubrousky to je taky skvělý nápad.Hned to vyzkouším.
Jen nevím kde sehnat mandlový a levandulový olej a tee trea olej?Poradíte? Řekla bych asi v lékárně,ale jinak nevím kde.
Díky za vaše rady a zkušenosti.
Jarča a Mareček (15m)
Ty oleje bych hledala někde ve zdravěnce, má je Hadek, zkusím to přes internet a někde nějaký eobchod určitě je. Stefinka
ahojte maminky, napadlo ma, ci nezalozime taky specialny ekologicky dennicek, do ktoreho by kazdy mohol pridavat podobne recepty a rady. aby sme to mali pekne pokope
ja mam kupenu knihu R. richardsonovej: Domov,tipy, rady, napady, ktorej heslom je vytvorte zdrave, bezpecne a prirodzene byvanie pre seba a svoju rodinu. su tam zaujimave veci, tak nieco mozno napisem, ked bude viac casu.
No já hlasuji pro ekodiskuzi nejspíš s názvem ekologická domácnost. Kdybste mohli, dokud se toho tady nesejde moc, dát dobré rady odsud ještě jednou tam. Stefinka
Do toho bych šla, i když fakt nevím, jestli bych byla schopna vyprodukovat nějaký článek. Zkusit to můžu.
Jestli začneš, Katinko, tak tě v tom nenechám samotnou.
Anka
Ahoj holky,
někdo se ptal, kde sehnat ty oleje. Já znám dva super obchody : www.nobilis.cz, a www.aone.cz. Obě firmy vyrábějí skvělé oleje, používám je, takže mám zkušenosti. Ten jejich mandlový je super.
Jinak s tím octem to znám. Taky používám do prádla, je super, že ocet dokonce oživuje barvy. A taky pohlcuje pachy. Jo a zkoušeli jste někdy mašlovat palačinky místo olejem octem? Olej se tam dá jenom poprvé a potom vždy před vylitím těsta na pánev pomašlujete trošku octem. Není to cítit octem není to kyselé a přitom palačinky nejsou potom tak mastné.
Ta ekologická domácnost - dobrý nápad, taky bych se ráda poučila.
Kačkač
Ahoj Bambulky!
Tak a so dôkladne nahlodaná.
Po dobu, čo mi nešlo emimčo som sa venovala brázdeniu po stránkach s vynovenými látkovkami.
A rozhodla som sa. Popolini sa mi veľmi páčia, tie dva v jednom.
Stefinka: tie oriešky som našla, myslím pracie a veľmi sa mi tiež páčia.
Takže ak by ste mi vedeli, ale odpovedať na niekoľko otázok, bola by som veľmi vďačná.
V akom prášku je najlepšie tie popolinky prať. Zatiaľ by som ich kombinovala s jednorázovkami, uvidím.
tie pracie orechy aj niekto z vás používa?
No, len na Slovensku o tom nikto nič nevie, tak som hľadala aj náhradnú adresu priateľov v Čechách, ktorí mi tie plienky vyzdvihnú, lebo posielanie na Slovensko je dosť komplikované a hlavne hodne drahé.
K ekologickým domácnostiam: používam handry a mopy od raypathu, bez čistiacich prostriedkov dokonale vyumývam byt, snažím sa odpad triediť.
jediný argument proti klasickým látkovkám bola moja lenivosť a ceny.
Tak som
la a začala počítať ceny energie pri jednom praní naviac, pri dvoch praniach naviac v kombinácii s nákupnou cenou popoliniek.
Vyšlo mi, že aj ušetríme a to, že som lenivá zmením len tak, že nebudem
![]()
No, uvidíme, dám vedieť, keď prídu, !
Ekodiskuze založená
https://www.emimino.cz/modules.php?…
odkaz kdyby to spadlo pod čáru.
Máte fakt dobré nápady, tak prosím dejte je tam, taky doporučení na dobré prostředky a tak. Tam se určitě koukne víc holek.
Díky. Stefinka
Oxano, mně se ten indický oříšek taky moc líbí.
Najdete to tady http://shop.saproz.cz/ Cena jako obvykle u toho co není masivně prodávané - opticky větší. Ale pokud by nám v nejhorším případě nestačilo kilo na rok a museli jsme koupit dvě, tak mě na tom děsně láká, že to vyberu z pračky a odnesu na kompost. A ta cena není vyšší než naše roční spotřeba prášku na praní. Tak si objednám zkušební vzoreček na jedno praní, i když bude stát ke 200 Kč i s poštovným a balným. Ale kdyby to fungovalo, to by bylo skvělé!
Stefinka
Baby, prepacte, toto sa mi neviem ako podarilo, blbne mi forum, nechcela som nič citovať, ani nikoho, fakt neviem, ako sa to stalo.
len sa mi proste nedá dostať na fórum , no ale toto, Katinka, prepáč, je to des
![]()
Zdenda mi radil, že si mám vymazat dočasné soubory cookies, že to pak bude líp chodit. Snaží se ze všech sil dát emimino dohromady.
Otevři si internetový prohližeč, na horní liště otevři Nastavení/Nastavení Internetu/Obecné a dej v dočasných souborech Internetu ikonku Smazat soubory cookies. Mělo by to pomoc.
Stefinka
Ahoj Stefinko, máš už nějakou zkušenost s plenkami Bambino Mio? Chtěla bych si je objednat (nejdříve jsem myslela, že půjdu jen do jednorázovek, ale tohle se mi zdá nejen více ekologické ale i více ekonomické řešení). Do těch Popoliny se mi nechce, pro malé děti se mi zdají moc velké.
Moc díky,
Lucka 35tt