Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Klaris-v porodnici jsme dávaly jednorázovku a na ní dvě plíny obyč a na ty jsme dávaly ten pásek. Je pravda, že znám porodnice kde široké balení z plín vůbec nepoužívají. Teda u miminek, které je mají v pořádku. Ale prý problémy s nožičkama mít teď nemusí, ale až za pár let. Já teď celý den i noc dávám široké balení ze třech plín a po 3 měs. budu dávat dvě plíny a úzké balení.
Zkusím nafotit a vložit, ale ještě jsem to nedělala. Ale až zítra.
Můj prvorozený je taky hyperaktivní. Od 10měs. sám chodí teda spíš běhá a opravdu sedět jsem ho mockrát neviděla.
E
Klaris- já opravdu ty všelijaké kahotky o kterých tady píšete neznám. Viděla jsem je akorát na fotkách, které tady byly, ale jak teď píšeš, tak si myslím, že jsem docela ušetřila a efekt je stejný. E
Klaris, ty plenky Imse mám zatím krátkou dobu. Jsou pěkné, kvalitně ušité, flanelky jsou akorát trochu větší než froté. Ze začátku jsem měla problém se zabalením, ale chce to cvik. Doporučuju objednat po jednom kusu, vyzkoušet a doobjednat. Ty flanelky schnou rychle, froté pomaleji. A hlavně nejsou objemné, flanelky jsou štíhlejší než froté, ty froté jsou možná o něco štíhlejší než onesize od popolini. Je fakt, že ty kalhotky Bumpy jsou drahé, ale mají tam i polyesterové kalhotky Imse, ty jsou levnější, pokud by ty BM neseděly.
Ahoj!
Pra:,–(ko: Ty takhle krásně zvládneš zabalit Šimona, i když lozí?
Já tedy s BM systémem nejradši přebaluji za asistence mého muže už teď.. Drak se snappi, držící více než půl minuty, se mi zdařil asi na pátý pokus a takhle to rozhodně nevypadalo.. Ale pak přišlo mi to lepší, než BM plínky, to je fakt.
Technická ke slizu:
Sůl na skvrny od Popo a bělidlo od Ecoveru jedno a to samé jest.
(Preferuju to druhé, byť dražší - je dostupnější, je s tím snadná manipulace a zabírá to míň místa.)
Mám dotaz: Když solíte/bělíte při pře(d)pírání, nedělá vám to nic s rukama? Já před pár dny tenhle perkarbonát sodný rozmíchala rukou, a teď mám strašně suché ruce, až mě to i bolí
Je teda pravda, že jsem k tomu začala mýt nádobí v Puru a ten moje ruce taky nemusí.
Jinak, i podle informací výše, se na Omino Bianco/sliz vykašlu a budu prát v tekutým Ecoveru, ale jen s jednou odměrkou/vrškem, tak jak jsem zvyklá z jiných prášků. K plínkám přidám právě bělidlo, ale těm už stejně nic nepomůže..
Nanka
Evi, já si to bez kalhotek nedovedu představit. Starší děti jsem balila od narození do obyčejných látkových, to ještě nebyly ani jednorázovky. V porodnici jsme balili do 2 plenek, třetí plenka, která byla složená do trojúhelníku, se dávala na zpevnění na ty 2 plenky, kalhotky se nepoužívaly. Spodní cíp toho trojúhelníku se dal mezi nožičkama na bříško, levý a pravý cíp se obtočily přes bříško a boky. Jenže bylo pořád všechno mokré, i prostěradlo, peřinka. Doma jsem to tak chvíli praktikovala, ale pořád jsem převlíkala košilku, dupačky, prostěradlo, protože to proteklo. Nepomohl ani igelit vložený do spodní plenky. Pak jsem koupila kalhotky Sandry a bylo to v pohodě. Akorát, ty plenky v tom moc dobře nedržely, ale vlhkost nepropustily.
Nanko , to fakt není nic těžkého, ze začátku mi to taky chvíli trvalo, ale teď už je to raz dva
Já bych to třeba natočila, ale nevím jak bych to zveřejnila ![]()
Prasádko,
ta tvoje fotka je prostě úžasná, fakt profi
, já draka tak hezkýho nikdy neměla a prosím, tě můžu ji vložit do albíčka v diskusích to vždycky brzy zapadne, dík ![]()
Evinko,
a nechtěla bys dát ty fotky taky do albíčka na rodince? Kdyby jo tak si buď požádej o přátelství nebo fotečky pošli emailem, dík ![]()
Jahodo,
a který ty kalhotky od Imse Vimse jsou jen z biobavlny?
teď tam koukám a Kalhotky Bumpy Day jsou z 100% biobavlněného úpletu a podšívka: 100% polyester, zátěr 100% polyuretan
Kalhotky Imse Soft jsou z 100% polyesterového úpletu , zátěr 100% polyuretan
Evinko - jo takhle, tak to nám v porodnici rozhodně žádné široké balení neukazovali, používali jsme každý svoje vlastní jednorázovky, látkovky jsme měli jen na utírání pusiny a na chytání „nehod“ při přebalování (a protože nás rodilo tolik že porodnice praskala ve švech, tak látkovky brzo došly.. a já obracela jednu plínu kolem dokola a hledala kde ještě není tak špinavá od ubliknutého mlíka
a to jsem ještě měla dvě vlastní) )
Pra:,–(ko - pěkná fotka
, taky uvažuju o vlňáčcích, ale nějak se furt nemůžu rozhodnout, asi budu používat kombinaci Disany, čtvercovky, případně Imse a vlňáčky (protože BM gaťky občas odřou malé třísla) ale furt nad tím dumám..ještě mě napadlo používat jako svrchní gatky ty Mommy´s touch z mamaja.cz - jsou sice taky drahé ale díky cvočkům jsou nastavitelné od narození..Ale čekám až se ozve Jany která je objednávala - jaké jsou..
Klaris
Jahoda, Pra:,–(ko - nám to občas taky proteče a pak musím přestrojovat. No vypadá to, že si asi nějaké ty kalhotky pořídím, ale nevím jaké. A jak ta velikost dlouho vydrží? Mám malé mimi a tak jaké mám koupit a na jak dlouho? Ty vlněné vypadají opravdu skvěle. Šimon už je velký, kolik si měla velikostí? Taky nepletu, ale zkusím zadat babičce.
Lalwen_ka - nejdřív se pokusím udělat fotky a dát to aspoň sem, protože já jsem jedna z mnoha, která sleduje jen diskusi a o ostatním nemám páru jak na to.
Klaris - tak u nás v porodnici jsme každý den vše při koupání měnily. a plíny jsme měli dvě na jednorázovku, jednu jsme omotaly přes nožičky, jednu pod hlavičku do zavinovačky a jednu na ublinkávání při kojejí.
Uvidím jestli se rozhoupu a nějaké ty kalhotky si pořídím. Píšeš tady o Mommy´s touch, že jsou od narození a do kdy? A kolik stojí?
Ahoj E
Lalwenko , klidně ji vlož do alba ![]()
Evi , my jsme používali hlavně kalhotky Bambino Mio, měla jsem jedny novorozenecké, ty jsou nejmenší a pak od každé velikosti dvoje, když tak se daly použít i o číslo větší na tři pleny.
Vlňáčky mám jen velké číslo, před tím jsme je nezkoušeli, ale na léto jsou fajn, není v nich horko. Na www.latkovepleny.cz je e-obchudek, tam maji taky vlňáčky a píšou i z jaké vlny jsou upletené - kdyby ti je někdo chtěl uplést a jak se o ně starat.
Dneska je větší výběr v kalhotkách, než byl před dvěma lety, tak bych asi zkusila ty Imse Soft, co maji na pisisvor.cz.
Evinko ty Momys touch jsou myšleny původně jako moderní plínka 2v1 - tzn. že mají vnější nepropustnou vrstvu + flísový vnitřek, který tam dělá kapsu do které se ještě vkládá plínka, a vlastně je pokaždé měníš tak jak plínku..Mají dvě řady cvočků takže se dají nastavit na všechny velikosti a proto mě napadlo že bych je používala ne jako plínku ale jako kalhotky na obyč. čtvercovku. Stojí 375kč (což je hodně) - ale když vezmu že by se daly nastavovat od narození a až do doby kdy bude dítko chodit, tak to není tak hrozné - jinak totiž musíš zakoupit několik velikostí od každých kalhotek a oni stojí stejně 250-350kč. Pak jsou ještě ty Gemini a Sandry a ty stojí kolem 80kč,ale při častém praní se zničí brzo..
jo ty Momys touch jsou tady - jsou krásný
http://www.mamaja.cz/…robnosti.php?…
jinak jestli by ti babička pletla ty vlněné (jejich cena jinak taky začína na 300kč) tak musí mít speciální vlnu s vysokým obsahem lanolinu - aby kalhotky neprotékaly (návody na pletení jsou na www.latkovepleny.cz v sekci ušijte si vlastní plenky - upleťte si vlněné svrchní kalhotky)
jinak s velikostma neporadím - ještě jsem se je taky nerozhoupala koupit..ale myslím že se dělají tak ve 3-4velikostech a potřebuješ tak dvoje
Klaris
Pra:,–(ko,
vy jste taky IKEA fanatici jako my? ![]()
Jinak - 2 ks BM kalhotek?
Jak to, proboha, děláte? Já, jak už jsem tady několikrát psala, mám 5ks od velikosti M (cca 6 týdnů - 6měsíců) a 5ks vel. L, tu nosíme teď.
Popíšu část mého kalhotkového dne:
Noční kalhotky dávám ráno rovnou k praní (jsou strašně cítit a mají i na sobě mapy
). Pak beru druhé. Ty při dalším přebalování dávám vyvětrat, na:,–(ím třetí. Ty Mates pokadí, dám čtvrté, protože na ty druhé si už nevzpomenu ![]()
A to máme třeba jenom jedno dopoledne, kdy jsem ráno měla čtyři kusy vypraných suchých kalhotek (což tak často není).
Je teda pravda, že když je přeperu jen tak v ruce, tak mi přijdou špinavé a nechce se mi je použít. To je radši při nejbližší příležitosti hodím do pračky, nebo je potom večer ještě jednou přeperu nejen Ominem, ale i bělidlem od Ecoveru (aha
tak tady máme ty suché ruce - viz výše).
Prostě si myslím, že s mojí leností jsem si nakoupila kalhotek tak akorát, možná ještě jedny navíc by se šikly.
Na stranu druhou, vlňáčky Popo jsem měla taky, ale ty druky mi dělají potíže (no jo, jemná motorika, to mám od dětství). V kolika měsících na to Mates přijde, jak ten sucháč rozepnout? To asi budu muset pořídit právě nějaké Wacky Wrap..
Nanka
U nás je kalhotek potřeba nějak pořád víc, takže teď mám čtvery a někde na cestě další dvoje a asi to nebude stačit.Malý je čurací a po příkrmech už ta moč voní jinak ![]()
Když byla horka,malý spával jenom v plínce,tak jsem mu po obědě dala nové BM kalhotky a šel spát. Když jsem tam pak přišla,tak si hrál … hádej s čím …
U jednorázovky ho to nějak nenapadlo.To mu bylo necelých šest měsíců.
Za dva dny následovalo něco podobného,jenomže s froté plínkou a zavazovačkou.Já hlupák ji zapomněla zavázat dvakrát
A tentokrát to bylo všude,malý ulepené ruce,nohy,záda a v puse naštěstí zůstal dudlík
Teď už jenom čekám kdy oddělá sponku,zatím zkouší jenom sucháče přes bodýčko ![]()
ad počet kalhotek - já mám troje BM - po každém přebalení je jen zevnitř propláchnu vodou a dám sušit, až už moc smrdí nebo samozřejmě když jsou pokakané tak je přeperu v ruce ve slizu. Když už jsou špinavé i zvenku (jak se dítko furt někde válí po zemi, když chodí jen v triku nebo body), tak je hodím do pračky. Ale kromě těch tří mám ještě jedny záložní doma šité flísáčky a Sandry na knoflíky - někdy jsem taky ráda že jich mám tolik, ale většinou my ty troje stačí (zvlášť když kakání vychytám do kalhotkové pleny
)
Klaris