Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
zu já jsem do dizkuze nepatřím, ale odpovím ti…
v porodnici jsem měla jednorázovky a asi měsíc po porodu ještě taky, malej byl prcek, tak mu ty pleny byly hodně veliký a úplně v tom plaval
. Pak už používáme BM pleny i kalhotky…a spokojenost
a peru v pracím prášku, sliz jsem nezkoušela a zatím taky dobrý, měla jsem i prací prášek od BM a ten jejich dez.prostředek, je to ekologický a dobrý. Teď už obyč prášek, stejně na ty pleny dávám separačku, takže je to jedno, ale není to tolik ekologický ![]()
Zu, já měla taky v porodnici a ještě asi týden potom jednorázovky. A peru v Missivě, teď jsem prvně zkoušela sliz a taky dobrý. Co si u Missivy nemůžu vynachválit je máchadlo, krásně změkčuje a je to jediná aviváž, která se dá na plenky použít.
Jany
Dík moc,
ale musíte polopatě!
Co je DG a co je missiva a kde k tomu člověk přijde? ![]()
Zu,
já měla v porodnici jednorázovky a pak doma ještě do 5. týdne, měla jsem doma jen klasické čtvercovky, žádné kalhotky a pořád jsem nevěděla, co si vybrat (a to byl výběr jen z BM a popo Ultra fit nebo 2v1
).
Prala jsem ze začátku v Lovele a pakl jsme přešli na sliz. Don Gemini jsem nezkoušela, ale jejich stránky se mi docela líbí a ceny řekla bych taky přijatelný
www.dongemini.cz
Missiva je přes prodejce stránky www.missiva.cz
DÍKY MOC!
Plíny jsou věda, ale už mě štve, jak všude okolo horují pro jednorázovky a že jsou látkovky dřina - ty co si koupím já určitě ne a jsem ráda, že alespoň někomu tahle „dřina“ za to stojí!
Dík že jste a že jsou i tyto a podobné diskuse, připadala bych si jako totální exot!
Zu,
já taky nejdřív prala v Lovele, teď ve slizu. Ale na plínky je nutné k němu přidat nějakou sůl na skvrny..
.. a při procházení DG stránek (pro smluvní partnery) jsem na ni narazila pod označením Aktivní kyslík. Není to teda perkarbonát, ale perboritan sodný. Nicméně cena za 1kg 36Kč mi vyrazila dech! Akorát to poštovné 100Kč není nic moc (a 20kg si toho asi objednávat nebudu
, navíc nejsem malá prádelna, i když - skoro ).
Myslíte, že bychom se mohly domluvit tady a být nějak velkoodběratelem? ![]()
Další (průmyslový) dodavatel je tady:
http://www.kratoska.cz/list2.html
No, nebudu blbnout a asi si zase koupím malou krabičku soli od Ecoveru za 80Kč.
Nanka
Ono to tady už asi bylo, ale nešlo by to zopáknout nebo hodit nějaký odkaz - jak se vyrábí ten sliz?
A co to obnáší a tak. A pere se v tom teda všechno prádlo nebo jen ty plíny.
Jsem otrava, ale díky!
Zu,
sliz dělám takhle:
Nastrouhám najemno půlku mýdla na praní (tj. asi 75g). Někdo strouhá i v robotu ![]()
Pak dám vařit asi litr vody. Tu naliju do 5l kýble. Přisypu mýdlo. Vařečkou míchám, než se to úplně rozpustí. Pak tam přileju další litr studené vody. Zamíchám. A potom (pomalu
jinak to dělá cucky) přisypávám za stálého míchání sodu na praní - práškovou (1 kelímek od malého jogurtu - 125g). Krystalické sody se dává asi 2× tolik.
Když dosypu ten kelímek, doředím to do 5l a nechám stát (přes noc) a ráno peru ![]()
Dávkuju asi 0,5l slizu na jednu pračku. Sliz se dává vždy do bubnu.
Volitelně lze přidat právě tu sůl.
Tož tak se slizem.
Nanka
Zu,
tak já sliz dělám tak, že nastrouhám mýdlo (používám Omino) na jemném struhadle (v kýblu), naleju do toho horkou vodu a nechám rozpustit (občas promíchám metlou na tmel na sádrokartón
) pak přidám sodu (někdy práškovou někdy krystalickou (záleží na tom jakou zrovna mám) a míchám do rozpuštění a pak občas ještě promíchám občas a když se mi stane, že se usypu se sodou (dávám jí od oka a když je jí víc tak pak to víc ztuhne) tak ještě metlu dám na vrtačku a rošlehám do hladka
a pak to přeliju do flašek, používám 3l kanystry od šťávy JUPÍ vejde se mi to vpohodě do 3 kanystrů.
Těď jsem dělala i sliz z tuhýho žlučovýho mýdla z DM tak uvidíme ![]()
Dík moc za slizy ![]()
A to se vám tak osvědčil nebo jste ozkoušely různé prášky a gely?
stojí to za to?
Ahoj holky,přeposílám odpověd pana Kostkana z DG na můj dotaz jak prát pleny.
Nejprve pleny v pračce vymáchám,pak peru na 60.
Zkoušela jsem kombinaci sliz + máchadlo Missiva,ted jsem na doporučení vyzkoušela prášek DG + ocet a u toho zřejmě zůstanu.
Ten aktivní kyslík DG mám taky.Objednala jsem si kilový balení a účinek má být stejný jako u perkarbonátu.
Velmi mě těší Váš zájem nejenom o naše výrobky, ale také o čisté
prádlo. Co se týče plenek, doporučoval bych vám vyzkoušet následující postupy:
1. Plenky vymáchat před praním v lázni obsahující ocet a nebo náš deinkrustační prostředek. Do pračky doporučuji nalít 50 ml octa plenky vymáchat.
Potom vyprat s předpírkou, nejlépe s práškem.
Uvedeným postupem se plenky v roztoku octa zbaví nečistot, které jsou zá:,–(ité povahy. |Dále se potlačí také zápach. Plenky se rovněž zbaví inkrustací,
Které mohou pocházet z mýdla, nebo\´t mýdlo se v tvrdé vodě vylučuje.
2. Prát plenky Vámi popsaným způsobem. Do předposledního máchání přidat opět 50 ml octa. Plenky účinkem octa jsou bělejší a přirozeně měkké.
V prvé postupu doporučuji prášek protože v případě gelu může ocet přejít do praní, čímž výrazně ovlivní alkalitu lázně na praní a tím také výsledek.
V druhém případě doporučuji použít ocet do předposledního máchání, aby byla jistota,že dojde k dokonalému vymáchání plen
Dávkování octa je třeba vyzkoušet. Nevím totiž obsah zbytkové alkality v prádle. Pokud se neprojeví změna s uvedenou dávkou octa je třeba dávkování zvýšit
a nebo použít deinkrustačního prostředku. Z hygienických důvodů bych u novorozenců doporučil prát při hlavním praní na vyvářku.
V každém případě občas vyčistěte pračku octem. Tak 100 - 150 ml octa v programu hlavní praní bez předpírky na 60°C a pochopitelně bez prádla.
Máchadla a avivážní prostředky představují určitý problém. Kationaktivní tenzid představuje pro jemnou dětskou pokožku vždy určité riziko dermální dráždivosti.
Výběru účinné složky ( kationaktivního tenzoru ) jsme věnovali právě z tohoto hlediska velkou pozornost. I přesto bych používání máchadel na pleny nedoporučoval.
Tvrdost anebo hrubost plen je způsobena inkrustacemi, které obvykle lze z prádla odstranit výše popsaným způsobem.
Máchadla, která obsahují sloučeniny na bázi poysilanů bych na bavlnu nedoporučoval vůbec. Jednak proto, že zcela mění charakter vlákna (nižší nasáklivost)
a také, že způsobují komplikace při následném praní.
Pokud je Váš zájem o problematiku hlubší, navrhuji Vám poslat nám zbytek vyřazené pleny, my provedeme rozbor a navrhneme vám přesnější postup.
// //
Tak já před tou sypanou Lovelou prala v tekutym Arielu (to dlouho), tekutym Froschi, tekutym Ominu Biancu…
No a teď ve slizu. U běžného prádla rozdíly nepociťuju. Na nové skvrny - plínky a příkrmy - platí: co nejdříve namočit, nejlépe přeprat právě se slizem.
Jo, a košilové límečky manžela přetírám tekutým žlučovým mýdlem z DM, jinak se taky nevyperou.
Sliz je prostě ekologický, ekonomický a ještě si ho dělám sama, i když v paneláku - prostě mám z něj dobrý pocit.
Nanka
Zu - gel mi vyhovuje, kromě toho, že je ekologický, dobře pere, netahám velké pytle z obchodu a dokonale se rozpustí v pračce, je taky vhodný pro děti s citlivou pokožkou (hooodně hypoalergenní, více než většina „hypoalergenní“ kosmetiky). V podstatě už jen na černé prádlo používán prací gel na ochranu barev, jinak to jistí slizák ![]()
Místo aviváže dávám ocet, i na pleny.
Nanka - sůl na skvrny prodávají i v DM - dle složení 15-30% perkarbonát, půlkilovka, cenu už nevím, ale myslím do padesátky, a fleky tím pouští dobře.