Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahojda ženské
moc prosím, máte některá zkušenost s tím, zda se v naší zemi dají vzít látkovky už do porodnice? Kolik jich je potřeba s sebou, jak tam s nimi zacházet, co na to personál. Budu vděčná za každý poznatek. Díííky,
Mickie
joj mickie,
o tom jsem jeste nikdy neslysela ![]()
v rakousich podle nakeho pruzkumu asi 5% porodnic pouziva nejake latkovky, neni to moc, ale ty asi maji vlastni praci system. se soukromyma… budes je posilat po manzelovi domu do pracky? ![]()
myslím, že je to tvoje věc, jaké plenky použiješ v porodnici. To ti přece nemůžou zakázat. Po porodu miminko kaká jen smolku, takže použitá plenka nebude ani smrdět. Je to moc dobrý nápad. Miminko má tak křehoučkou pokožku a je škoda jí hned otravovat jednorázovkama. A pokud bys měla problémy s látkovýma, tak si kup jednorázovky ekologické Moltex Oko.
Ahojka holky
myslím, že kdyby šlo o mne, jako že v tomto případě zatím nejde a nejméně 3 roky nepůjde - pokud to někdo nahoře nezařídí jinak, dokázala bych si vybojovat látkové pleny už od porodu. Třeba na nadstandartu v Krči by to určitě šlo. S klasickým šestinedělím tamtéž už si nejsem tak jistá
, Ale šlo mi hlavně o to, jestli nemáte přímo praktické zkušenosti, co se týče počtů, které je třeba zabalit, jak s nimi nakládat- jestli neexistují nějaké tipyaby tam člověk nestěhoval celou koupelnu i s pračkou.
Nevyznám se sice v těch všech možných názvech kalhotek, co tady uvádíte, ale objednala jsem si flísáčky. Jsou úžasné. Mám kalhotkové pleny od Babylucy a na rozdíl od popolin se do flísáčků krásně vejdou. Ušila jsem podle flísáčků ještě dvoje další a taky dvoje gatě bez sucháčů, něco jako spoďáry na gumu v pase a okolo nožiček. Vojtovi bude 1,5 roku, takže už tak rychle neroste a na tu spoustu pohybu, co má přes den, jsou takové flísové trenýrky ideální. Do plenek používám flísové separačky, na které nedám dopustit. Nemusí se nic vyhazovat, vypere se všechno, nádhera, a zadeček je suchý, protože flís odvede vlhko do plenky a sám je jen lehoučce navlhlý, skoro suchý.
Když jste tu psaly o kapsových kalhotkách, udělala jsem pokus - do ušitých flísáčků na sucháč jsem všila ještě jednu vrstvu flísu, takovou obdelníkovou kapsu, z obou stran otevřenou a dávám do nich klasické 4 covky, nebo přídavné vložky od popolini, či babylucy. Taky nádhera. Vnitřní vrstva kalhotek - ta kapsa, slouží i jako separačka. Už mi tedy jen chybí vyšít na zadeček nějaký obrázek…
Tak kdybyste měly tip, jak to konkrétně udělat s látkovkami v porodnici, budu vděčná. A Moltexy jsou samozřejmě dobré řešení.
Ještě mne napadlo - flísáčky mají na díle, který je v předu na bříšku, ten měkký díl sucháče a na bočních ten tvrdý, háčkový. Mnohem víc se mi to osvědčilo naopak. Flísáčky mají tu nevýhodu, že když je dítko čertík a má kaťata utažená, boční díly se na bříšku potkají a drží na předním díle vlasteně jen v prostředku a rohy předního dílu se propadnou dolú a plenka a gatě drží mizerně. (No to jsem zvědavá, jestli ten popis někdo pochopí
)Když se háčkový sucháč našije na břišní díl, kousek pod okraj kaťat, nemůže dětskému bříšku ublížit a na boční díly , které se přepínají přes břišní, je možné ještě kousek dál, od krajů našít po jednom dalším díle sucháče, který drží ty rohy předního břišního dílu, aby nesjely dolů. Ten tvrdý díl by tam našít nešel, protože by se dítko mohlo poškrábat. Je zkrátka lepší ty sucháče našít naopak. Na bříško háčky a na boky ty měkké díly. Takhle jsem s flísáčky spokojená na 100%. Je tak nějak mou přirozeností zakoupené věci doma dodělávat k obrazu svému
![]()
A jestli ten můj popis někdo pochopí, tak tedy klobouk dolů! ![]()
Mickie
normálně si látkovky do porodnice vem, dítko stejně skoro vůbec nečůrá a nekaká, začne víc až po pár dnech. Takže ti bude stačit malá plenka, nemusí ani tolik sát
Děvčata, ty BM jsou dobře zaplé a nikde nic nečouhá. Máme velikost 7 až 9 už od narození, tj. cca 2,5 měsíce a provlhávají na více místech. Ráda bych objednala ty Imse, ale potřebovala bych asi ty Nappy pant Night, ale na pišišvoru je nemají. Malý skutečně hodně čurá a nevím, co by to udělalo s Bumpy Day :--)
Faninko, dneska jsem testovala Imse Vimse Soft na noc - měla jsem pod tím bambusku a 2 popolini vložky biofroté a kalhotky vydržely. Plena byla vpředu hodně mokrá, vzadu ne. Vítek má 9,5 kg a měl kalhotky XL - ty největší. A taky si myslím, že hodně čůrá. navíc v noci pořád kojíme
.
9kg a kalhotky XL? náš kluk má sotva 9 a teprve minulý týden jsme přešli na M. Každé dítko je opravdu originál
Tak mě to nepřekvapuje, náš prcek má něco přes 9 kilo a gatě XL (Venta a vlňáky Popo) nosí už několik týdnů, možná tak 2 měsíce......(bude mu 5 a půl měsíce). Jsou mu větší, ale vůbec to nevadí.
přijde mi to srandovní
protože náš klučina má 13 měsíců…
No fakt, ale ty XL máme jen na noc, kdy je plína hodně vycpaná. Přes den testujeme velikost L tedy 9 - 12 kg. Ta je akorát.
taky musím přidat nějaké míry
my necelých 17m, 9,5kg a nosí BM gaťky XL a jedny L (ale ty se už chystám vyřadit - má zbytečně otlačená záda)
![]()
Mickie - ty jsi šikulka a moje řeč - taky vylepšuju kupované věci a to hlavně proto, že je mi líto vrážet do nich penízky, zvlášť do flísáčků - když stojí kolem 300 a já mám doma velkou flísovou deku za 70kč a z té se to šije
tedy zatím jsem spáchala jen jedny a to na budoucí mimi, ale chystám se ušít další i BIance. Jedny už mám takové pokusné a chtělo by to vychytat a s těmi suchými zipy jsem tě pochopila a máš pravdu! Dávám je hlavně na plenku Baby Lucy nebo na draka, protože do BM gatěk se mi ty okraje nechtějí dát nacpat a vždycky někde vykouknou a pak je po okrajích mokro. Akorát že s kombinací Babylucy (L) a flísáky má Bianka opravdu obří zadeček , tedy ne že by jí to vadilo, to jen okolí se podivuje
Taky mě trápilo to, že flísáky poměrně rychle provlhávaly - bylo vždy lehounce vlhké i bodyčko na nich. A furt jsem přemýšlela jak zvýšit nepropustnost, aby to zas nebylo moc na úkor prodyšnosti. Přece tam nedám igelit,že..Pak mě napadl šusťák, no a nakonec jsem doma našla starý deštník, odpárala jsem z konstrukce látku a pruh jsem vložila do flísáčků (mám je ušité „kapsové“), nevím jak moc je to prodyšné (ale opruzená B. není ani po 4hodinách), ale funguje to - vydrží i ty 4h, aniž by provlhly a to dřív to bylo tak 2hodky a už byly vlhké (a to jsou ze dvou vrstev poměrně silného flisu). Ten „deštníkový“ pruh tam mám jen vložený, ne všitý, když flísáky peru (nedělám to po každém použití - ono je stačí vyvětrat) tak ho vydělám - rychleji to schne.
Ještě dotaz MIckie - ty flísové vložky máš taky doma šité? a pereš je s plínkama nebo v ruce? (flís se asi s moc vysokou teplotou nesnáší, ne?)
A ušít flísové kraťásky už mě taky napadlo ![]()
Klaris
Mickie, k tvému dotazu ohledně látkovek v porodnici - kamarádka když rodila na Bulovce, tak si dopředu řekla o látkové a nebyl problém. Mají zásoby erárních orazítkovaných čtvercovek a stejně pořád něco perou, takže jí normálně nosili čisté a ona jim je vracela použité. Dříve se to tam tak stejně dělalo. Prostě se na to zeptej dopředu a uvidíš.
K těm šitým flísáčkům - nebyl by nějaký návod ? nebo střih ? ![]()
ad látkovky do porodnice , taky mi to přijde jako dobré řešení. Navíc se bezpečně pozná, kdy mimminko poprvé čůrá (tomu našemu to trvalo dost dlouho a byli jsme už z toho pomalu na nervy a málem uvažovali, že pojejem do porodnice (rodila jsem doma)). Možná to ale všechno bylo jen kvůli tomu, že v té jednorázovce těch pár kapek prostě nebylo poznat
, kdo ví.
Pokud to nebude fungovat jako na výše zmiňované Bulovce, asi bych si prostě vzala pár čtvercovek, kaťátka/snappi a pár igeliťáků a špinavé posílala po tatínkovi (nebo někom jiném domů).
Jako zálohu bych asi pořídila Moltexky - prodává se nějaké newborn testovací minibalení, tak to by mohlo stačit.
ad fleecové separačka , dají se koupit tady , ale zkušenost s nimi zatím nemám.