Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, trošku si lámu hlavu nad měřením bazální teploty. Už jsem přečetla celou řadu diskuzí, ale pořád v tom nemám úplně jasno. Všude píšou, že je nejlepší měřit teplotu hned ráno po probuzení. Ale proč vlastně? Ráno po probuzení ji mám 36,9 a asi tak o 20 minut později už 37,2 a večer třeba ještě vyšší. Jakou hodnotu mám tedy brát vážně? Už třetí den mi mešká MS, ale dva testy mi vyšly negativní, tak si stále lámu hlavu nad tím, zda tedy jsem nebo nejsem těhotná. Moc děkuju za radu.
ILONNO, měří se hned ráno po probuzení, protože jak jsi správně napsala, během dne se BT mění - podle různých podmětů z okolí. Jen ráno jsou podmínky téměř stejné. BT se má měřit ještě když jsi v klidu, nevstala jsi a moc se nehýbala. Nejlepší je mít teploměr vedle sebe na stolku a po probuzení se jen pro něj natáhnout a hned změřit. Taky se měří ve stejnou hodinu, tzn. že když někdy vstáváš v 6hod. a jindy v 9., měla bys měřit vždycky v 6hodin. Holky to dělají tak, že si nastaví budík na 6, změří a pokud třeba nejdou do práce, spí dál.
Prostě vše má na BT vliv a jen když budš měřit pravidelně, ve stejnou dobu po probuzení získáš pravdivé údaje… Víc najdeš na www.rodina.cz, kde zadáš do vyhledávacího okýnka „měření BT“… ![]()
moc děkuju za vyčerpávající odpověď. Takže vlastně nevím nic o své BT, protože jsem jí ráno neměřila přesně v tu samou hodinu. Snažila jsem se jí ale měřit hned po probuzení a to se od proběhnutí ovulace pohybovalo kolem 37, nejméně 39,6 (např. dnes ráno). Nezbývá mi asi než počkat ještě pár dní a když nedostanu MS, tak udělat test znovu. Dnes bych měla být 12. den po ovu a to je na test možná ještě brzy, i když někde jsem četla, že je to už možný. Stejně je mi divný, proč jsem to nedostala, když mě tak moc bolelo břicho. Dnes (4. den po očekávané MS) už mě podbřišek nebolí vůbec…